8 alimente pentru a preveni cancerul
Chiar dacă aceste alimente ne pot ajuta să prevenim apariția cancerului, totuși nu trebuie să ne bazăm alimentația exclusiv asupra acestora, ci este fundamental să le însoțim și cu alte obiceiuri sănătoase.
S-a dovedit în numeroase rânduri faptul că consumul alimentelor organice, fără pesticide și hormoni, ne oferă o mare varietate de beneficii pentru starea de sănătate. Din contră, alimentele industriale și procesate sunt asociate tot mai des cu apariția și dezvoltarea bolilor cronice care reduc din calitatea vieții.
Dacă la acestea adăugăm și faptul că suntem expuși în multe moduri la toxinele din mediul înconjurător, trebuie să ne fie clar faptul că suntem supuși unui risc crescut de apariție a unor boli și tulburări periculoase de sănătate.
Este adevărat că această boală gravă - cancerul - a existat dintotdeauna, iar factorii asociați cu dezvoltarea acestuia sunt foarte variate. Totuși, s-a dovedit că această boală este una dintre patologiile care poate deriva dintr-un stil de viață puțin sănătos.
Din fericire, există unele alimente și băuturi de origine naturală care s-a demonstrat că au efecte pozitive asupra distrugerii celulelor cancerigene.
Vă prezentăm în cadrul acestui articol 8 dintre cele mai bune alimente recomandate pentru prevenirea cancerului.
1. Strugurii roșii
Acest fruct extraordinar conține polifenoli puternici care acționează contra celulelor canceroase. Strugurii roșii sunt clasificați printre primele locuri dintre alimentele numite anticancerigene, deoarece combat radicalii liberi și pot încetini sau chiar stopa creșterea tumorilor.
Strugurii roșii conțin o substanță activă numită resveratrol, a cărui putere antioxidantă este strâns relaționată cu acțiunea sa antitumorală. Acțiunea anti-cancerigenă a resveratrolului este măsurată prin intermediul modulării diferitelor molecule care reglează progresia ciclului celular, inflamația, proliferarea, apoptoza, invazia, metastazele și angiogeneza celulelor tumorale.
Pe de altă parte, substanțele active din strugurii roșii sunt foarte utile contra virusurilor, bacteriilor și ciupercilor, deoarece reduc probabilitățile de infecție din organism.
2. Legumele crucifere
Brocoli, conopida, varza și alte legume din categoria cruciferelor conțin antioxidanți și substanțe antiinflamatorii care previn cancerul, mai exact anumite elemente fitochimice precum flavonoidele, glucozinolații și disulfuranii, care le recomandă ca fiind alimente de bază în lupta contra cancerului.
Aportul lor de clorofilă, vitamine, minerale și apă le recomandă ca un foarte bun aliat pentru reducerea riscului de apariție a acestei boli. Legumele crucifere conțin foarte puține calorii și sunt de asemenea recomandate persoanelor care doresc să piardă din kilogramele excesive.
3. Turmericul
Turmericul, acest condiment atât de popular în India se remarcă datorită unor puternice substanțe antiinflamatorii și anticancerigene. În prezent, dintre toți nutrienții, curcumina, substanța activă din turmeric este cea mai cercetată de către oamenii de știință datorită folosirii sale împotriva cancerului.
Cea mai importantă descoperire este faptul că curcumina este sigură pentru tratamentul contra oricărui tip de cancer și s-a demonstrat că nu este toxică. Curcumina oprește creșterea a diverse tipuri de celule anormale în cancere precum:
- De ovar
- De sân
- De colon
- De plămâni
- De ficat
- De stomac
- De vezică
- De pancreas
4. Graviola
În ultimii ani graviola a devenit faimoasă deoarece, pe lângă faptul că are un gust delicios, s-a demonstrat că este eficientă și în tratarea cancerului.
Diverși cercetători care i-au studiat efectele ne asigură de faptul că graviola este de 100 ori mai puternică decât medicamentele agresive care se folosesc în chimioterapie și nu provoacă deteriorări asupra celulelor sănătoase.
Ingredientul activ în acest caz este acetogenina care are proprietăți anticancerigene, antimicrobiene, antiparazitare și antiinflamatorii. Atât coaja arborelui de graviola, cât și fructele, frunzele și rădăcina graviolei acționează asupra celulelor din corp, distrugându-le în mod selectiv pe cele care nu sunt bune.
Până în prezent s-au obținut rezultate pozitive în tratarea unor cancere precum:
- De ficat
- De colon
- De prostată
- De sân
- De plămâni
- De pancreas
- De rinichi
- De tiroidă
5. Ceapa
Ceapa are o acțiune benefică contra cancerului de stomac și de plămâni. Compușii sulfuroși pe care îi conține această legumă stimulează producerea enzimelor care neutralizează agenții carcinogeni care determină apariția tumorilor.
Totodată, consumul zilnic de ceapă a fost asociat cu un risc cu 56% mai mic de apariție a cancerului de colon și cu un risc cu 25% mai mic de apariție a cancerului de sân în comparație cu un consum redus sau insuficient de ceapă.
Ceapa conține mai mulți polifenoli decât usturoiul și inclusiv decât prazul și este una dintre cele mai bune surse a unui tip de polifenoli numiți flavonoizi, în special flavonoidul numit quercetina. Quercetina este un antioxidant eficient în special contra tumorilor care se formează în plămâni.
6. Usturoiul
Usturoiul conține un compus sulfuros cunoscut sub denumirea de alicină, al cărui efect terapeutic a fost relaționat cu prevenirea cancerului de colon și de rect. Aceasta inhibă efectele toxice ale produselor chimice care stimulează celulele canceroase și, de fapt, ajută la oprirea creșterii celulelor într-un mod dezordonat.
S-a demonstrat în repetate rânduri că un consum regulat de usturoi contribuie la controlul proceselor inflamatorii din organism, un factor care este de asemenea relaționat cu creșterea celulelor canceroase. Usturoiul este un remediu foarte eficient în lupta contra mai multor tipuri de cancer, cu excepția cancerului de sân și a cancerului de prostată, care sunt controlate în principal de anumite mecanisme hormonale care nu sunt influențate de enzimele din usturoi.
În cadrul unui amplu studiu efectuat în Statele Unite, participanții care au consumat un cățel de usturoi zilnic au înregistrat un risc de cancer de colon cu 32% mai mic decât cei care au consumat usturoi o dată pe săptămână sau mai rar.
7. Roșiile
Datorită conținutului lor bogat în vitamina C, licopen și glutation, roșiile sunt un puternic aliment care ajută la prevenirea și combaterea cancerului. Mai precis, roșiile ajută la prevenirea cancerului de prostată, de plămâni, de stomac, de sân și de col uterin. Roșiile și în general alimentele bogate în licopen au capacitatea de a preveni și de a trata cancerul de prostată. Această substanță cu putere antioxidantă stopează deteriorările celulare și evită proliferarea cancerului spre alte părți ale corpului.
8. Coacăzele negre
Coacăzele negre și fructele care au un conținut ridicat de vitamina C sau acid ascorbic au un rol principal în distrugerea tumorilor cancerigene. Puterea lor antioxidantă neutralizează activitatea radicalilor liberi asupra corpului, ceea ce reduce riscul de anormalități celulare.
Este important să se înțeleagă în mod clar că alimentele menționate în acest articol sunt doar suplimente alimentare recomandate pentru îmbunătățirea stării de sănătate și reducerea riscului diferitelor tipuri de cancere.
De asemenea, este important să subliniem faptul că niciunul dintre alimentele amintite mai sus nu este un remediu miraculos și nici nu trebuie să fie consumat în cantități excesive.