10 băuturi anticancerigene
Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, însă multe dintre studiile medicale realizate în întreaga lume au evidențiat relația directă care există între alimentație și prevenirea acestei boli. Astfel, s-a descoperit că majoritatea alimentelor care conțin antioxidanți cum ar fi vitamina A, C, D, E, printre altele, sunt excelente remedii anticancerigene care protejează organismul într-un mod natural și eficient.
Vă prezentăm în acest articol 10 băuturi naturale anticancerigene care pot fi consumate în mod regulat pentru a preveni această boală.
1. Sucul de sfeclă roșie
Sucul de sfeclă roșie este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale anticancerigene. Sfecla roșie este o sursă bogată de vitamina B, vitamina C, magneziu, folaţi, mangan, fibre, fier, cupru şi fosfor. Sfecla roșie protejează organismul de răceli și gripe, de accidente cardiovasculare, reglează tranzitul intestinal, însă are și puternice proprietăți anticancerigene datorită pigmentului care îi dă culoarea atât de puternică și de intensă, betacianina.
Sucul de sfeclă roșie este un aliat redutabil în boli grave, precum cancerul, dar și în ameliorarea efectelor nocive ale chimioterapiei și radioterapiei. Sucul de sfeclă roșie este un aliat de nădejde în tratarea cancerului de plămâni, colon și stomac.
Cum se prepară sucul de sfeclă roșie?
Cu ajutorul unui storcător de legume, se obține sucul de la o sfeclă roșie, la care se adaugă și o jumătate de cană de apă. Sucul de sfeclă roșie poate fi combinat și cu suc de morcovi, țelină, gulie sau varză. Pentru început, se recomandă a se consuma sucul de la 250 de grame de sfeclă pe zi, crescând apoi treptat cantitatea. Creșterea cantității se face treptat, iar dacă apar senzații de vărsături, greață, sau amețeli, se va reduce cantitatea, astfel încât suculsă poată fi asimilat de către organism.
2. Sucul de roșii
Sucul proaspăt de roșii este de asemenea recunoscut ca fiind un remediu eficient pentru prevenirea cancerului, deoarece acesta are puternice calități antioxidante și conține licopen, care s-a demonstrat deja prin diverse studii medicale că este o substanță care poate contribui la evitarea formării celulelor cancerigene. Pentru prepararea acestui suc se folosesc: 5 roșii coapte, un castravete, o tijă de țelină și busuioc proaspăt sau uscat.
Cum se prepară sucul proaspăt de roșii?
Se mixează cu ajutorul unui blender toate ingredientele proaspete, iar la final se adăugă busuiocul (de preferință proaspăt) pentru un plus de aromă.
3. Shake de ananas și ghimbir
Ananasul conține o enzimă numită bromelină care ajută la prevenirea cancerului și totodată ajută la diminuarea efectelor negative ale chimioterapiei și radioterapiei. Compușii din bromelină reduc și distrug celulele canceroase, lăsând însă intacte celulele sănătoase.
Pe de altă parte, ghimbirul este recunoscut datorită proprietăților sale anticancerigene și de reducere tumorilor, fiind foarte eficient în combaterea cancerului.
Cum se prepară?
Procesați cu ajutorul blenderului ananasul tăiat rondele, câteva bucăți de ghimbir (sau ghimbir ras) și o cană cu apă. Consumați shake-ul pe stomacul gol, preferabil la micul dejun.
4. Suc de portocale și zmeură
Așa cum am menționat anterior, antioxidanții și vitaminele joacă un rol foarte important în prevenirea și tratarea cancerului. Fructele precum portocalele (în general, citricele) și zmeura sunt o sursă excelentă de antioxidanți care se vor combina în această băutură anticancerigenă.
Cum se prepară?
Mai întâi stoarceți două sau trei portocale, apoi cu ajutorul blenderului procesați sucul împreună cu o cană de zmeură (proaspătă sau congelată) și consumați pe stomacul gol.
5. Suc de mere și morcovi
Morcovii au puternice proprietăți de stimulare a sistemului nostru imunitar, iar acesta este de un real folos în lupta contra bolilor grave precum cancerul. Această legumă atât de ușor de găsit conține un compus numit falcarinol, care este un eficient anticancerigen. Sucul de morcovi stimulează pofta de mâncare, contribuie la cicatrizarea formațiunilor ulceroase gastro-intestinale, previne dezvoltarea tumorilor și are un aport important în menținerea structurii dinților.
Pe de altă parte, merele și mai ales coaja acestora, conține multe vitamine și antioxidanți ideali pentru a preveni această boală. Tocmai din acest motiv, ambele ingrediente sunt perfecte pentru a obține o excelentă băutură cu virtuți anticancerigene.
Cum se prepară?
Cu ajutorul unui storcător de legume, se obține sucul de la un măr (cu tot cu coajă) și un morcov. Se adaugă apă după gust și se bea proaspăt, întotdeauna pe stomacul gol. Sucul de mere și morcovi se poate consuma de 2-3 ori pe zi.
6. Shake de banane și mango
Ambele fructe sunt o sursă bogată de vitamine, minerale și antioxidanți. Bananele conțin minerale care sunt dificil de găsit în alte alimente și sunt eficiente pentru prevenirea acestei boli, având proprietăți foarte benefice pentru buna funcționare a organismului. În cadrul unei cercetări recente efectuate de medicii japonezi s-a demonstrat că bananele coapte conțin o citochină numită FNT (Factor de Necroză Tumorală), care este eliberată de anumite celule ale sistemului imunitar care au un efect direct asupra altor celule din corp. Aceasta oferă proprietățile specifice care ne ajută în combaterea cancerului.
Consumul de mango oferă rezultate pozitive pentru sănătatea celor care suferă de cancer și bineînțeles că poate fi consumat și cu scopul de a preveni apariția acestuia. Fructul de mango este o sursă bună de Lupeol, care are proprietăți care previn cancerul și care inclusiv ajută la distrugerea celulelor cancerigene din pancreas, evitându-se astfel unul dintre tipurile de cancer cele mai invazive. Conținutul său bogat în flavonoizi funcționează de asemenea ca un antiinflamator special pentru tratarea cancerului de prostată.
Cum se prepară?
Procesați cu ajutorul unui blender 2 banane și un fruct de mango (curățat de coajă) și adăugați apă după gust, până obțineți o băutură omogenă. Consumați pe stomacul gol, preferabil la micul dejun pentru un plus de energie și vitalitate.
7. Shake de mure
Studiile medicale realizate de Dr. Wancai Yang de la Universitatea Illinois din Chicago, au demonstrat că murea are proprietăți antioxidante, anticancerigene, antineurodegenerative și antiinflamatorii, care previn și acționează în mod pozitiv specific contra cancerului de colon.
Cum se prepară?
Procesați cu ajutorul unui blender o cană cu mure și o cană cu apă până obțineți o băutură omogenă. Puteți îndulci cu miere după gust. Consumați imediat, pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi.
8. Ceai de ghimbir
Studiile medicale realizate până în prezent, au indicat faptul că ghimbirul poate distruge celulele cancerigene cu multă eficiență. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition (Revista britanică de nutriție) a demonstrat, se pare că pentru prima oară, activitatea in vitro și in vivo a ghimbirului contra cancerului, ceea ce sugerează faptul că acesta ar putea fi cu adevărat eficient pentru tratarea cancerului de prostată. Acest studiu a demonstrat că extractul de ghimbir exercită efecte inhibatorii asupra creșterii și dezvoltării celulelor umane în cazul cancerului de prostată.
Fără a avea efecte secundare asupra sănătății, ghimbirul este un foarte bun aliat pentru prevenirea și tratarea cancerului, determinând reducerea tumorilor.
Cum se prepară?
Puneți apa la fiert, iar până când aceasta ajunge la punctul de fierbere, tăiați mărunt o rădăcină de ghimbir proaspăt sau dați-o pe răzătoare. Stoarceți sucul de lămâie și amestecați-l într-o cană împreună cu ghimbirul. Vărsați apa caldă în cană, lăsați la infuzat timp de 10 minute, iar când se răcește, îndulciți ceaiul cu puțină miere de albine. Consumați acest ceai zilnic, de 2-3 ori, după mese.
9. Ceaiul verde
Acțiunea antioxidantă indiscutabilă a ceaiului verde a determinat oncologii din întreaga lume să cerceteze posibilitatea ca ceaiul verde să protejeze împotriva îmbolnăvirii de cancer. Ceaiul verde are activitate antiangiogenică, adică previne dezvoltarea noilor vase de sânge și a tumorii și apariția metastazelor.
Din toate cercetările medicale efectuate până în prezent a rezultat că ceaiul verde poate preveni diverse tipuri de cancer, în special cancerul de piele, plămâni, prostată, sâni sau ovare. În plus, ceaiul verde poate avea un rol de susținere în timpul tratamentului împotriva cancerului prin chimioterapie sau radioterapie.
Cum se prepară?
Ceaiul verde sub formă de frunze este alegerea cea mai bună. Se pune la fiert o cană cu apă, iar când aceasta ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se adaugă o linguriță de ceai verde. Se lasă la infuzat 2-3 minute, iar apoi se bea cald. Se pot consuma 3 căni de ceai verde zilnic, însă nu mai târziu de ora 18.
10. Vinul roșu
Conform Asociației Americane contra Cancerului, a consuma cu moderație, din când în când, câte un pahar cu vin roșu reduce cu aproximativ 20% șansele de a dezvolta cancer. Vinul roșu conțin fenoli (resveratrol și quercetina), care sunt puternici antioxidanți, prevenind astfel cancerul.
Resveratrolul este o resursă naturală capabilă să blocheze de exemplu creșterea celulelor responsabile de apariția cancerului de sân și de plămâni. Una dintre cele mai puternice proprietăți este acțiunea pe care o exercită resveratrolul asupra estrogenului, împiedicând ca acest hormon să determine probleme cancerigene în cazul femeilor.
Cum se consumă?
Se consumă cu moderație, ocazional, câte un pahar cu vin roșu, după mese.