Sanohelp

  Sanohelp - Extract de turmeric. 

      Antitumoral. Antiinflamator.

     Medica Stem- Antitumoral.

   Regenerare celulara. Imunitate.

  Vitamina c alcalina forte

       Vitamina C Alcalină Forte.

     Alcalinizantă. Antioxidantă.

  Sanocell

          SanoCell - Antitumoral.

      Antioxidant. Anticancerigen.

    

  Articole noi

  Beneficiile aromaterapiei în alinarea simptom…

  Aromaterapia oferă multiple beneficii terapeutice Aromaterapia, cu o istorie îndelungată în utiliz...

  Aminoacizii esențiali: pilonii necunoscuți ai…

  Aminoacizii esențiali mențin sănătatea optimă Aminoacizii esențiali sunt adesea eroii necunoscuți ...

  Optimizarea digestiei și metabolismului prin …

  Ayurveda te ajută să optimizezi digestia și metabolismul Introducere În Ayurveda, o digestie sănă...

  Rutina zilnică ayurvedică: cheia pentru un st…

  Rutină zilnică este esențială pentru sănătate O rutină zilnică, sau Dinacharya, conform Ayurvedei...

  Top 5 terapii ayurvedice pentru reducerea str…

   Ayurveda oferă metode naturale pentru gestionarea stresului Introducere  Într-o lume tot mai ag...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Cacaua, un aliment anti-cancer

  Despre originea arborelui de cacao

  Cacaua, un aliment anti-cancer Când vorbim despre cacao, știm cu toții că este componenta principală a ciocolatei, deși științific arborele de cacao este numit Theobroma cacao.

   Istoria, ca întotdeauna, ascunde multe necunoscute, dar trebuie să acceptăm ceea ce spun cercetătorii mexicani, de la unele universități din Statele Unite, și anume că există dovada consumului de cacao cu 1900 de ani înaintea lui Hristos. Mayașii, toltecii, olmecii, aztecii și toate popoarele din sudul Mexicului, America Centrală și o mare parte a Americii de Sud au consumat cacao, mai ales sub forma unei băuturi.

   Pentru mulți, fructul de cacao simboliza vigoarea și longevitatea, deoarece această băutură are stimulante și energizante. Aztecii i-au atribuit zeului Quetzalcoatl, originea fructului de cacao, pentru că, potrivit unei legende, acest zeu l-a oferit ca un dar pentru oameni, pentru a le îndepărta oboseala și pentru a se binedispune. Bineînțeles, băutura de cacao din acele vremuri era total diferită de ciocolata noastră actuală. În acea băutură, se amestecat: semințe de cacao măcinate, făină de porumb, apă și miere.

   Așa cum am este și în cazul ceaiului, există și diferite tipuri de cacao, dintre care cea nativă, este cea mai apreciat. Desigur, există și hibrizi, dar dacă vrem o ciocolată bună, trebuie să aibă în compoziție cacao de cea mai bună calitate. Terenurile producătoare de cacao se află în prezent în Mexic, America Centrală și o mare parte din America de Sud, iar în prezent, cei mai mari producători se află în Africa (Coasta de Fildeș, Ghana, Nigeria, Camerun), în Indonezia și Malaezia și iar cei mai importanți producători sunt Brazilia și Ecuador.

  Compoziția chimică și nutrițională pentru cacao

   Compoziția chimică pentru cacao este indicată în tabelul de mai jos, însă trebuie să menționăm faptul că în procesul de fabricare a ciocolatei, multe dintre grăsimile pe care le conțin semințele sunt extrase. Aproximativ jumătate din greutatea semințelor este unt de cacao și totuși, după cum puteți vedea în tabel, pudra de cacao (materia primă pentru fabricarea ciocolatei) conține doar 11 grame de grăsime per 100 grame de pulbere. Din cele 11 grame, 7 sunt acizi grași saturați (adică 63%), 3,5 sunt mononesaturați (32%) la fel ca în uleiul de măsline și numai 2,7% sunt polinesaturați. Deoarece proporția de grăsimi din alimentele noastre ar trebui să fie de 50% grăsimi mononesaturate și 25% grăsimi polinesaturate, atunci din acest punct de vedere, cacaua nu este foarte indicată în alimentație.

   Totuși, biodisponibilitatea acestor grăsimi din cacao pentru a forma colesterol este mică, atunci de fapt, cacaua și ciocolata neagră, nu sunt rele pentru colesterol. Un alt lucru care apare în cazul ciocolatei cu lapte, este acela că grăsimea totală este de 31%100, dar, de asemenea, disponibilitatea acestor grăsimi este mai mare și, prin urmare, acest tip de ciocolată, nu este recomandat deoarece poate crește colesterolul. În ceea ce privește carbohidrații, cacaua conține 16 grame de carbohidrați la 100 grame, dar dintre ele, 13 sunt amidon (polizaharide), care sunt absorbite lent și 3 grame corespund zaharurilor cu absorbție rapidă.

   Ciocolata cu lapte, pe de altă parte, are 54% zaharuri cu absorbție rapidă și doar 1 gram de zaharuri cu absorbție lentă. Prin urmare, putem concluziona că este mult mai bine să consumăm ciocolată cu un conținut de cacao ridicat (ciocolată neagră), deoarece are mai puține calorii, mai puține grăsimi saturate și mai mulți carbohidrați cu absorbție lentă.

  COMPOZIȚIA NUTRITIVĂ PER 100 GRAME

  Cacao măcinată degresată Ciocolată cu lapte

   

  Calorii (kilocalorii)…..255 510

  Proteine………….... 23 grame între 7 și 9 grame

  Hidrați de carbon…..16 54 și 60

  Grăsimi………………11 31

  Sodiu………………...0.2 1

  Potasiu………………2 0.4

  Calciu……………….150 miligrame 200

  Fosfor……………….600 200-242

  Fier………………….20 0.8-2

  Magneziu…………. 500 45-86

  Zinc…………………9 0.2-0.9

   

   În plus față de conținutul de nutrienți, pe care l-am indicat în tabel, cacaua mai conține nenumărate substanțe, cum ar fi dopamina și serotonina (neurotransmițători), polifenoli și flavonoide (cu rol de antioxidanți), teobromina care are efect bronhodilatator, stimulent al sistemului nervos central, efect cardioprotector și multe alte substanțe.

   De asemenea, descoperirea epicatechinei (care se încadrează în grupul de polifenoli) a dus la numeroase studii privind cacaua și beneficiile sale pentru sănătate. În orice caz, cacaua a fost folosit din timpuri străvechi ca remediu: calmant, revigorant, afrodisiac, pentru combaterea astmului, reumatismului, arsurilor (untul de cacao) și în domeniul cosmeticii.

  Care este legătura dintre cacao și prevenirea cancerului?

   Se știe deja că unele substanțe fitochimice din ceaiul verde, catechinele au capacitatea de a preveni anumite tipuri de cancer. În mod similar, cacaua și, prin urmare, ciocolata, în special cea neagră (cu cel mai mare procent din cacao) conțin un număr mare de catechine, cu posibil efect anticanceros.

   Având în vedere efectul catechinelor, Dr. Arts și echipa sa au publicat în anul 1999 un articol în Lancet (o revistă de mare prestigiu din domeniul medical) în care afirmau următoarele: „conținutul de catechine din ciocolata neagră este de patru ori mai mare decât cel din ceai. Pentru a se evalua efectele epidemiologice asupra sănătății ale acestor substanțe, trebuie să includem toate alimentele care conțin catechine, cum ar fi ceaiul (mai ales cel verde), cacaua, perele, merele, strugurii, vinul (vin roșu în special), etc.”.

   La rândul său, Dr. Lazarus a sugerat în același an și în aceeași revistă medicală, faptul că ciocolata conține flavonoide suplimentare, pe care ceaiul nu îi conține. Desigur, procentul de catechine și epicatechine poate varia foarte mult (5-15%) între diferitele tipuri de ciocolată.

   Cacaua, pe lângă efectul antioxidant care se atribui flavonoidelor pe care le conține (catechine, epicatechine și procianidine) are, conform unor cercetări recente, un efect de reglare a sistemului imunitar, atât a celui congenital, cât și a celui dobândit, iar acest lucru poate juca un un rol foarte important în prevenirea și dezvoltarea cancerului.

   Sistemul nostru imunitar nu numai că ne protejează de infecții, dar, de asemenea, ne protejează și față de orice fel de agresiune suferită de corpul nostru, de exemplu, cancer, alergii, paraziți, etc. Un alt mecanism de acțiune al catechinelor din cacao este efectul antiinflamator pe care îl au acestea. S-a demonstrat că atât cacaua, cât și produsele derivate din aceasta (ciocolata) pot preveni deteriorarea ADN-ului prin reducerea activării anumitor agenți cancerigeni (substanțe care pot activa sau induce cancerul).

   În ceea ce privește prevenirea și dezvoltarea cancerului, în studiile de laborator efectuate pe celule de cultură sau animale s-a demonstrat că epicatechinele din cacao pot preveni dezvoltarea cancerului de pancreas, a limfomului (tumoră malignă a sistemului limfatic), a cancerului de prostată, ficat, colon, stomac, sân și plămâni.

   Există câteva alte lucrări interesante, de exemplu una a doctorului Arlorio care indică faptul că cacaua poate acționa ca factor preventiv al formării unor celule anormale, care se formează în ficat. Când ficatul este atacat de substanțe citotoxice (toxice pentru celule) se formează celulele anormale. Potrivit acestui autor, polifenolii care se găsesc în cacao (catechinele și epicatehinele), determină apoptoza (moartea programată a celulelor) și autofagia (autodistrugerea). În mod specific, consumul frecvent de cacao de cea mai bună calitate poate determina moartea anumitor celule, care, dacă ar continua să se dezvolte, ar putea duce la apariția cancerului sau a altei boli hepatice.

  Alte beneficii pentru sănătate ale consumului de cacao

   De exemplu, există unele studii medicale care menționează beneficiile consumului de cacao pentru combaterea sindromului de oboseală cronică, o boală cu simptome diverse cum ar fi oboseala, durerile musculare, uneori febra, insomnii, etc.

   De asemenea, cercetătorii au constatat că un consum regulat de cacao și derivații săi ajută la scăderea tensiunii arteriale. În cadrul unui studiu epidemiologic efectuat de către dr. McCullough și colaboratorii săi, acesta a demonstrat că indienii Kuna care locuiesc pe insule îndepărtate din Panama, nu au avut niciodată hipertensiune arterială, în timp ce aceiași indieni care au migrat în suburbiile din Panama, au avut aceeași incidență a hipertensiunii arteriale precum locuitorii oamenii nativi din acel oraș. Cercetătorii au concluzionat că tocmai consumul de cacao a fost factorul a reglat tensiunea arterială și a scăzut, de asemenea, incidența bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral. De asemenea, cacaua acționează ca un neuroprotector (protejează sistemul nervos).

   Știm deja că cacaua și ciocolata neagră au efecte antioxidante, antiinflamatorii, reglează tensiunea arterială, echilibrează sistemul nervos și protejează sistemul cardiovascular, dar în plus, s-a dovedit că aceste alimente pot regla sistemul imunitar, pot preveni deteriorarea ADN-ului și pot provoca apoptoza celulelor anormale. De asemenea, știm că au fost publicate numeroase articole fiabile, care concluzionează că aceste alimente pot preveni apariția cancerului din mai multe teritorii (plămân, sân, prostată, colon, etc). Cacaua și ciocolată neagră au multe efecte benefice asupra sănătății, printre care, cel mai important este prevenirea cancerului. Atât cacaua, cât și produsele de calitate care o conțin completează efectele altor substanțe nutritive cu proprietăți cancerigene precum ceaiul verde, turmericul, fructele de pădure, struugurii, fructele citrice, etc.


  Usturoiul și propriet…

  Usturoiul combate cancerul, bolile cardiace și bacteriile rezistente la medicamente  Consumul a doi căței de usturoi proaspeți pe zi vă poa...

  Mai mult

  8 nutrienți care pot …

  Nutrienți care pot ajuta la inhibarea metastazelor  Dieta joacă un rol major atât în prevenirea cancerului, cât și în factorii care contrib...

  Mai mult

  3 sucuri pentru comba…

  Sucuri pentru reducerea inflamației și combaterea cancerului  Conform celor mai recente sondaje realizate de Organizația Mondială a Sănătăț...

  Mai mult

  Sâmburii de avocado a…

  Sâmburele de avocado, o sursă excelentă de antioxidanți  Este posibil să cunoașteți deja avantajele consumului de avocado în dieta dumneavo...

  Mai mult

  Algele marine și prev…

  De ce sunt algele un aliment anti-cancer?  Algele marine comestibile (cunoscute și ca „legume marine” sau „legume oceanice”) sunt o sursă n...

  Mai mult

  Legumele cu frunze ve…

  Includeți legumele cu frunze verzi într-o dietă anti-cancer  Legumele cu frunze verzi conțin clorofilă, carotenoide, acid folic și vitamina...

  Mai mult

  Cele mai bune fructe …

  Un consum regulat de fructe poate preveni cancerul  Fructele, în primul rând, sunt o sursă nutritivă și energetică prin excelență. Pe de al...

  Mai mult

  Cacaua, un aliment an…

  Despre originea arborelui de cacao  Când vorbim despre cacao, știm cu toții că este componenta principală a ciocolatei, deși științific arb...

  Mai mult

  Cele mai bune fructe …

  Fructele au numeroase proprietăți anticancer  Fructele au beneficii excelente pentru organismul nostru datorită conținutului lor bogat în c...

  Mai mult

  Merișoarele și preven…

  Alimentația și prevenirea cancerului  Incidența cancerului a crescut în mod accelerat în ultimii ani, în ciuda multiplelor eforturi realiza...

  Mai mult

  Proprietățile anti-ca…

  Proprietățile terapeutice ale spanacului  Spanacul este o legumă care oferă multe beneficii pentru sănătate și care conține multe vitamine...

  Mai mult

  Kiwi, un aliat contra…

  Kiwi: proprietăți anticancer și componente nutriționale  Necunoscut în multe țări, având un gust incomparabil și o nuanță de verde intens î...

  Mai mult

  Alimente care previn …

  Cum se poate minimiza riscul cancerului de prostată?  Există diverși compuși naturali care se găsesc în unele alimente precum turmeri...

  Mai mult

  Supa anticancer Hipoc…

  Supa Hipocrate și beneficiile sale  Supa Hipocrate ajută la întărirea sistemului imunitar și la purificarea rinichilor, ajutând la eliminar...

  Mai mult

  Ananasul, un fruct an…

  Ananasul și combaterea cancerului  Știați că ananasul are calități terapeutice comparabile cu unele medicamente folosite în tratamentele de...

  Mai mult

  Fructul de avocado și…

  Avocado: o comoară pentru sănătate  Fructul de avocado a primit în ultimii ani o enormă atenție în presă și în cadrul rețelelor socia...

  Mai mult

  Pătrunjelul și cancer…

  Pătrunjelul și proprietățile sale curative  Pătrunjelul are puternice proprietăți antioxidante și este utilizat în principal în medicina na...

  Mai mult

  Suc verde contra canc…

  Suc verde contra cancerului și osteoporozei  Beneficiile acestui suc se bazează pe ingredientele active pe care le conțin alimentele ...

  Mai mult

  Alimente funcționale …

  Ce sunt alimentele funcționale?  În prezent, cancerul este o boală tot mai răspândită la nivel mondial și este relaționată cu interac...

  Mai mult

  Nucile, un aliment an…

  Nucile inhibă dezvoltarea cancerului și îi încetinesc creșterea  Consumul nucilor în mod regulat înseamnă o favoare enormă pentru sănătate...

  Mai mult

  Cerealele integrale ș…

  Care sunt proprietățile cerealelor integrale?  Timp de secole, cereale precum grâul, porumbul, ovăzul, orzul și secara au fost elemente fun...

  Mai mult

  Prunele uscate previn…

  Alimentația are un rol important în apariția cancerului de colon  Cancerul colorectal, care implică atât cancerul de colon cât și cel de re...

  Mai mult

  Suc anticancer cu var…

  Beneficiile ingredientelor din sucul anticancer  Există multe moduri în care ne putem proteja contra cancerului, iar între acestea se număr...

  Mai mult

  Compușii din lămâi re…

  Ce sunt limonoizii?  Lămâile conțin 22 de compuși anticancerigeni care opresc diviziunea celulară în cazul celulelor canceroase. Printre ac...

  Mai mult

  Brocoli, protector co…

  Brocoli previne cancerul  Aprecierea acestei legume verzi – brocoli - este reală și meritată. Această legumă din familia cruciferelor, atât...

  Mai mult

  8 alimente pentru a p…

  8 alimente pentru a preveni cancerul  Chiar dacă aceste alimente ne pot ajuta să prevenim apariția cancerului, totuși nu trebuie să ne bază...

  Mai mult

  Rețetă pentru o salat…

  Salata anticancer, sursă de superalimente  Pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru prevenirea și combaterea cancerului, este ...

  Mai mult

  Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile sale anticancerigene și antiinflamatorii, această băutură u...

  Mai mult

  10 băuturi anticancer…

  10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, însă multe dintre studiile medicale realizate în înt...

  Mai mult

  Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condiment, medicament și colorant galben, fiind foarte a...

  Mai mult

  Ceapa și usturoiul: r…

  Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat faptul că ceapa și usturoiul, pe lângă fap...

  Mai mult

  Vinetele, aliment ant…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această legumă “regina legumelor”, iar aceasta datorită versati...

  Mai mult

  Legumele crucifere lu…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta contra cancerului de sân. În familia cruciferelo...

  Mai mult

  Varza, remediu contra…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la fel ca alte legume crucifere precum varza roșie, ...

  Mai mult

  Mandarinele previn ca…

  Mandarinele și prevenirea cancerului  Consumul acestui fruct delicios pe care îl găsim cu precădere în timpul sezonului rece – mandarina - ...

  Mai mult

  Ceaiul Bancha luptă e…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folosit încă din vechime ca un remediu natural contr...

  Mai mult