Sâmburele de avocado, o sursă excelentă de antioxidanți
Este posibil să cunoașteți deja avantajele consumului de avocado în dieta dumneavoastră, dar știați că sâmburii acestui fruct sunt chiar mai buni? Este adevărat: sâmburii de avocado sunt chiar mai bogați în antioxidanți decât fructul în sine.
Sâmburii de avocado au mai mulți antioxidanți decât majoritatea fructelor și legumelor (mai mulți decât cele mai multe ceaiuri curative) și au mai multe fibre solubile decât orice alt produs alimentar!
În plus, sâmburii de avocado conțin un ulei sănătos și bogat în antioxidanți care scade colesterolul ridicat și ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor de inimă.
Consumul de avocado este o modalitate foarte bună de a reduce bolile inflamatorii în organism. În mod specific, beneficiile puternice ale sâmburilor de avocado de a ușura inflamația în tractul gastrointestinal ajută la ameliorarea diareei și a constipației într-un mod natural și eficient.
Antioxidanții cunoscuți sub denumirea de compuși fenolici din sâmburii de avocado sunt utili pentru calmarea ulcerului gastric. Acești compuși au proprietăți antibacteriene și antivirale care fac ca sâmburii de avocado să fie eficienți pentru prevenirea ulcerațiilor care apar de-a lungul mucoasei sistemului digestiv.
Sâmburele de avocado previne și reduce creșterea tumorilor
70% dintre antioxidanții din avocado se găsesc în sâmburele său. Sâmburii de avocado conțin flavonol, un puternic antioxidant care ajută la prevenirea și la reducerea creșterii tumorilor. Un studiu din 2013 publicat în revista numită Biologie farmaceutică a constatat că extractul de sâmbure de avocado a determinat celulele leucemice să se auto-distrugă (adică a indus apoptoza celulară).
Într-un studiu mai recent publicat în revista Cancer Research (Cercetări despre cancer), cercetătorii au descoperit că un compus care se găsește în extractul obținut din sâmburii de avocado numit avocatin B a fost eficace împotriva celulelor acute de leucemie mieloidă. Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au testat 800 de remedii naturiste care acționau împotriva celulelor de leucemie mieloidă acută.
Alte beneficii pentru sănătate a sâmburilor de avocado
1. Sâmburele de avocado este un puternic antioxidant
70% dintre antioxidanții din avocado se găsesc în sâmburi acestui fruct. Acești antioxidanți au puterea de a neutraliza radicalii liberi, care au fost relaționați de către cercetători cu apariția multor boli și a obezității. Sâmburele de avocado conține polifenoli asemănători cu cei care se găsesc în ceaiul verde.
2. Sâmburele de avocado este o sursă de fibre solubile
Sâmburii de avocado sunt o sursă naturală extraordinară de fibre solubile. Conform nutriționiștilor, sâmburii de avocado conțin mai multe fibre solubile decât majoritatea alimentelor de pe planetă!
3. Sâmburele de avocado calmează problemele digestive
Sâmburii de avocado au fost folosiți de secole în America de Sud pentru a trata problemele tractului gastro-intestinal, inclusiv ulcerele gastrice, constipația și diareea.
Sâmburele de avocado educe inflamația, previne ulcerele gastrice și ameliorează constipația. Este foarte bun pentru a combate diareea și poate ajuta la prevenirea bolilor bacteriene și virale.
De secole, semințele de avocado au fost folosite în America de Sud pentru a trata probleme ale tractului gastro-intestinal, inclusiv ulcere gastrice, constipație și diaree.
4. Sâmburele de avocado este benefic pentru inimă
Nivelele ridicate de fibre dietetice din sâmburii de avocado scad nivelul de colesterol din organism. De fapt, fibrele se unesc cu moleculele de colesterol înainte ca acestea să fie absorbite în sânge. Acțiunea antioxidantă a sâmburilor de avocado ar putea, de asemenea, ajuta la prevenirea problemelor cardiovasculare, cum ar fi formarea plăcilor de aterom care pot duce la accidente vasculare cerebrale și la atacuri de cord.
5. Sâmburele de avocado întărește sistemul imunitar
Semințele de avocado conțin procianidine și catechine care au proprietăți antiinflamatorii care reduc rigiditatea, inflamația și durerile de genunchi și unele boli. Deasemenea, flavonolii din sâmburele de avocado stimulează, de asemenea, sistemul imunitar și ajută la protejarea organismului împotriva răcelii și a gripei.
6. Sâmburele de avocado reduce glucoza din sânge
Sâmburii de avocado ajută la scăderea glucozei din sânge, ceea ce determină menținerea unei greutăți corporale sănătoase. De asemenea, sâmburii de avocado ajută la ținerea sub control a poftei de mâncare și la menținerea unei stări de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
7. Sâmburele de avocado încetinește procesul de îmbătrânire
Datorită antioxidanților pe care îi conțin, sâmburii de avocado pot încetini procesul de îmbătrânire și formarea ridurilor. Acest lucru este posibil deoarece sâmburii de avocado au capacitatea de a reconstrui colagenul pentru a menține astfel pielea fermă și tânără.
Sâmburii de avocado nu numai că ne ajută să arătăm mai tineri, ci și să ne simțim mai tineri. Compușii din semințele de avocado au capacitatea de a reduce boala osoasă, disconfortul articular și durerile. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi care provoacă boală și îmbătrânirea prematură. Atât miezul cât și sâmburele de avocado ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire datorită capacității lor de a sintetiza colagenul.
Cum se consumă sâmburele de avocado?
Sâmburele de avocado poate fi folosit în shake-uri, sosuri sau dressinguri pentru salate, dar trebui luată în considerare faptul că acesta este ușor amar la gust. Deci, trebuie să adăugați un ingredient mai dulce (cum ar fi fructe dulci sau miere) pentru a compensa gustul său amar.
Cea mai bună metodă de a folosi sâmburii de avocado este următoarea: măcinați-i sub formă de pudră și apoi adăugați-i în sosuri, dressinguri pentru salate, supe, tocănițe sau shake-uri. Pentru a evita deteriorarea blenderului sau a procesorului de alimente, mai ales dacă nu aveți un mixer de mare viteză sau un procesor puternic, puteți să puneți sâmburii de avocado (uscați în prealabil) într-o pungă de plastic și să îi sfărâmați mai întâi cu un ciocan.