Articole noi

  Urzica-vie, un remediu eficient anti-cancer

  Urzica-vie (Urtica Dioica) contra hiperplaziei benigne de prostată Hiperplazia benignă de prost...

  Beneficiile somnului și exercițiilor fizice…

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cance...

  Celulele NK și funcția lor împotriva cance…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celule...

  Opțiuni alternative de tratament pentru canc…

  Medicina complementară și alternativă (CAM) și cancerul de sân Cum pot ajuta tratamentele CAM...

  Alga AFA și terapia cu celule stem (II)

  Despre importanța celulelor NK sau Natural Killers pentru organism S-a demonstrat recent faptul c...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Vindecare emoțională

  Emoțiile care apar în cazul unui diagnostic de cancer

  Efectele emoționale ale cancerului Cancerul afectează fiecare pacient atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Atunci când sunteți diagnosticat, sunteți în mod automat confruntat cu statistici despre cancerul specific, șansele dumneavoastră individuale de a-l învinge și povara financiară pe care o va avea boala asupra dumneavoastră și asupra familiei dumneavoastră.

   Dacă alegeți tratamente convenționale, corpul dumneavoastră va fi supus terapiilor fizice, cum ar fi medicamentele anticanceroase și intervențiile chirurgicale, care ar putea distruge cancerul și vă vor oferi mai mult timp petrecut cu cei dragi. Datorită naturii imprevizibile ale acestei boli, persoanele diagnosticate cu cancer suferă de frică, anxietate, depresie, incertitudine și multe altele. Calitatea vieții acestora se schimbă drastic, deoarece problemele medicale consumă mult timp și energie.

   Pe de altă parte, un sistem de sprijin format de prieteni, familie și experți este esențial pentru a vă ajuta să luptați împotriva cancerului atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Gândurile au putere, iar acest lucru a fost dovedit de nenumărate studii efectuate de instituțiile din întreaga lume. A vă menține gândurile concentrate pe lupta împotriva cancerului - și câștigarea acesteia - este primul pas spre recuperare.

  1. Anxietatea

   Pacienții se simt îngrijorați în timp ce așteaptă un diagnostic de cancer, trec prin diferite tratamente sau se îngrijorează despre o posibilă reapariție a cancerului. Sentimentele de groază, tristețe, vulnerabilitate și chiar panică sunt frecvente în aceste cazuri. Anxietatea vă poate afecta capacitatea de a fi optimist, vă poate sdetermin să lipsiți de la tratamente și să nu puteți dormi.

   Chiar și nivelurile scăzute de anxietate sunt contraproductive pentru sănătate, astfel încât a învăța să vă gestionați sentimentele de stres înainte ca acesta să scapae de sub control este un factor crucial pentru succesul dumneavoastră. Unii factori s-au dovedit că cresc nivelul de anxietate la pacienții diagnosticați cu cancer. Aceștia sunt:
  - Frica de necunoscut;
  - Dificultatea în desfășurarea activităților zilnice regulate;
  - Gestionarea efectelor secundare ale diferitelor terapii. Mulți pacienți simt o ușurare a anxietății atunci când vorbesc cu un psihoterapeut, cu un lider religios sau cu un asistent social.

  2. Depresia

   Depresia este mai mult decât a vă simți pur și simplu triști". În prezent aproximativ 30% dintre pacienții cu cancer sunt diagnosticați cu depresie clinică, deoarece trăiesc stresul cauzat de boală. Frica de moarte, schimbările din rutina zilnică, preocupările financiare sau legale, durerea și sentimentele intense de tristețe sunt reacții normale atunci când pacienții sunt diagnosticați cu cancer.

   Depresia poate fi de asemenea cauzată de anemie, deficiența de hormoni, carența de acid folic sau vitamina B1, durere insuportabilă și efectele secundare ale terapiilor anti-cancer. Problemele emoționale sunt, de asemenea, experimentate de membrii familiei celor diagnosticați cu cancer. De asemenea, comunicarea deschisă în cadrul familiei și discutarea cu un psihoterapeut poate ajuta la ameliorarea sentimentelor foarte reale (și adeseori emoțional contagioase).

  3. Stresul post-traumatic

   Cercetătorii au descoperit că supraviețuitorii de cancer au adesea gânduri intruzive și comportamente de evitare. Acestea sunt simptome ale tulburării de stres post-traumatic (PTSD). Confruntarea cu o boală care amenință viața este un eveniment incredibil de traumatizant pentru pacient și pentru cei dragi. Stresul emoțional poate rămâne ridicat timp de luni, chiar și ani, fiind un factor de risc pentru stresul post-traumatic. Deși clinicienii nu au dezvoltat încă o terapie specifică care vizează pacienții cu cancer și cu PTSD, terapiile utilizate pentru victimele non-cancer ale PTSD sunt puse în aplicare cu rezultate excelente.

   Nu vă fie teamă să cereți sprijin din partea familiei și prietenilor. Un diagnostic de cancer poate fi terifiant și nimeni nu trebuie să treacă prin experiența în sine. Nu ignorați niciodată sentimentele de suferință emoțională sau se vor înrăutăți constant. Nu este nici o rușine să cereți ajutor. Dacă tu sau pe cineva pe care-l iubești se luptă cu povara emoțională cauzată de cancer – sau de o altă boală severă - este important să cauți imediat ajutor. Cu cât vorbiți mai devreme cu un psihoterapeut, cu atât mai devreme puteți găsi terapia potrivită și puteți reveni la viața pozitivă pe care o meritați.

  10 recomandări pentru a vă menține echilibrul emoțional și mental

   1 - Creșteți încrederea în sine: este dovedit faptul că persoanele care au un echilibru mai mare sunt cei care au încredere în posibilitățile lor, își stabilesc obiective realiste și nu renunță în cazul eșecurilor.

   2 - Mâncați bine și mențineți-vă într-o formă fizică bună. Dieta echilibrată, exercițiile fizice și odihna reprezintă o formulă eficientă pentru a compensa efectele stresului.

  3 - Petreceți mai mult timp cu prietenii și familia. Suportul emoțional al celor dragi este una dintre principalele garanții pentru sănătatea fizică și psihică.

  4 - Acceptați sprijinul altora. Relațiile umane devin mai profunde atunci când se interschimbă favoruri. Deși am fost educați în ideea individualistă, putem să reînvățăm faptul că colaborarea umană și sprijinul celorlalți este ceva firesc și sănătos.

  5 – Fiți atenți la stabilitatea economică. Distingeți între nevoile autentice și capriciile care vă subminează stabilitatea financiară. A vă mulțumi cu puțin este un semn de echilibru interior.

  6 - Oferiți-vă colaborarea celorlalți. De exemplu, budiștii consideră ca fiind un comportament obișnuit faptul de a fi folositori altora. O modalitate de a face acest lucru este aceea de a colabora cu organizațiile de tip non-profit.

  7 – Controlați și preveniți stresul. Modificați-vă atitudinile (apreciați odihna, nu doar munca) faceți activități care vă fac plăcere și învățați tehnici de relaxare.

  8 - Împărtășiți cu ceilalți: comunicați celor apropiați îngrijorările voastre pe un ton relaxat, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce stresul. Adeseori, pot apărea în carul acestui dialog idei creative de soluționare a problemelor.

  9 - Recunoașteți și controlați stările negative. Acestea pot fi întotdeauna înlocuite cu emoții mai sănătoase. De exemplu, puteți încerca diverse tehnici de meditație.

  10 - Învațați să fiți în pace cu voi înșivă. Prin introspecție puteți afla cum este sufletul vostru, ce anume vă face fericiți și ceea ce puteți schimba la persoana voastră și ce nu. De asemenea, încercați să reduceți autoexigența.

  Lumea actuală și excesul de informații vizuale

   Din păcate, în ziua de azi mediile de comunicare ne bombardează în mod constant cu imagini negative, despre război, atacuri, accidente, sărăcie, iar toate aceste imagini intră în subconștient creând anxietate și nesiguranță.

   Televiziunea de exemplu, este o armă de vizualizare care manevrează două senzații principale, una de a crea imagini negative și alta de a crea imagini pozitive false, despre o realitate virtuală și nu neapărat reală.

   Însă din fericire, atât tehnicile de meditație cât și cele de vizualizare benefică sau curativă ne pot ajuta să ne curățăm mintea de excesul de informații negative preluate la nivel inconștient.

  Ce este anxietatea?

  Depășirea anxietății fără medicamente Anxietatea, ca principal simptom sau atacul de panică, este o mare problemă care implică un consum ridicat de medicamente, dar din fericire, poate fi abordată și în alte moduri. Anxietatea se poate declanșa într-un mod aproape violent și atunci când apare ne putem simți deconectați de realitate, inima bate foarte tare și simțim că parcă nu mai putem respira. Acestea sunt câteva dintre senzațiile trăite de cei care au suferit un atac de anxietate sau o criză, o tulburare pe care o suferă mulți adulți din țara noastră în fiecare an.

  Ce este coerența cardiacă?

  Coerența cardiacă: o strategie de relaxare Coerența cardiacă este o tehnică relativ recentă de relaxare care, pornind de la principiile meditației, oferă rezultate pozitive în contexte clinice și personale. Adeseori, mass-media ne aduce aminte de numeroasele beneficii ale relaxării. De fapt, mulți profesioniști din domeniul clinic recomandă acest tip de practică pentru a combate unele afecțiuni legate de stres și anxietate.

  Ce tipuri de alegeri ne pot face fericiți?

   Multe dintre aceste alegeri implică un stil de viață sănătos, deoarece un corp sănătos este relaționat pe bună-dreptate cu o minte sănătoasă. Oamenii fericiți tind să mănânce mai sănătos, să facă mai multe exerciții fizice și să doarmă mai bine decât cei care sunt stresați sau deprimați - toate acestea sunt obiceiuri legate de sănătate.

   Cercetătorii afirmă că este mai probabil să avem un stil de viață sănătos atunci când ne simțim fericiți. Indiferent de ceea ce apare în primul rând, fericirea sau un stil de viață sănătos, încercarea de a fi fericiți poate provoca schimbări fizice și emoționale palpabile.

  Cum apare plânsul?

  Plânsul ca terapie Acțiunea de a plânge este o altă funcție a creierului, deși este o funcție complexă care nu are un loc în creierul care o guvernează, ci este destul de difuză. În general, plângem în fața unei emoții cu o valență negativă, atunci când suferim și astfel începe un proces prin care, prin acțiunea plânsului, mușchii feței trebuie să se contracte (situație care depinde de activarea nervului facial) și de asemenea, trebuie să se contracte glandele lacrimale. "Există oameni care pot începe să plângă fără motiv pentru câteva minute", afirmă doctor Arias, specialist în neurologie. Și de asemenea, există și plânsul de fericire, în special în cazul ființelor mai sensibile și mai empatice atunci când în viața lor sau a persoanelor dragi se produc anumite evenimente fericite sau speciale.