Articole noi

  Urzica-vie, un remediu eficient anti-cancer

  Urzica-vie (Urtica Dioica) contra hiperplaziei benigne de prostată Hiperplazia benignă de prost...

  Beneficiile somnului și exercițiilor fizice…

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cance...

  Celulele NK și funcția lor împotriva cance…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celule...

  Opțiuni alternative de tratament pentru canc…

  Medicina complementară și alternativă (CAM) și cancerul de sân Cum pot ajuta tratamentele CAM...

  Alga AFA și terapia cu celule stem (II)

  Despre importanța celulelor NK sau Natural Killers pentru organism S-a demonstrat recent faptul c...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Terapii alternative

  Urzica-vie (Urtica Dioica) contra hiperplaziei benigne de prostată

  Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este o boală frecventă observată la 90% dintre bărbații cu vârsta peste 60 de ani. Hiperplazia benignă de prostată este cea mai frecventă tumoare benignă la bărbați. Cauza exactă a acestei boli este încă necunoscută, iar cauzele genetice și de mediu sunt considerate a fi implicate în dezvoltarea acesteia.

   După cum arată studiile medicale, 50% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani și 90% dintre bărbații peste 80 de ani au fost diagnosticați histologic cu BPH. Unul dintre cele mai frecvent utilizate remedii pe bază de plante medicinale este urzica-vie (Urtica dioica), care provoacă efecte antiinflamatoare, antitumorale, antivirale, modulând sistemul imunitar și ameliorează simptomele hiperplaziei benigne de prostată datorită compușilor pe care îi conține, cum ar fi fitosteroli, lignani și polizaharide.

   Într-un studiu clinic, 287 pacienți cu HPB care fuseseră tratați cu urzică-vie (Urtica dioica) au prezentat o reducere semnificativă a IPSS, PSA serică și dimensiunea prostatei. Cercetătorii au decis să efectueze o nouă cercetare cu scopul de a investiga eficacitatea urzicii asupra reducerii simptomelor clinice ale BPH.

   Prezentul studiu este un studiu clinic randomizat dublu-orb care a fost efectuat pentru a se investiga efectul plantei de urzică-vie în reducerea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată la pacienții îndrumați la Departamentul de Urologie al Imam Khomeini și Golestan Spitalele din Ahvaz, în perioada mai 1 până la 1 august 2011.

   O sută de pacienți cu HPB au fost obligați să aibă anumite criterii pentru a fi incluși în studiu; de exemplu, acestea trebuiau să aibă între 40 și 80 de ani, fără complicații specifice, cum ar fi retenția urinară acută, infecția renală sau insuficiența renală. De asemenea, li s-a cerut să semneze formularul de consimțământ.

   Pacienții au fost împărțiți aleatoriu și dublu-orb în două grupuri de cincizeci. După ce pacienții au fost examinați de urologi și au fost aprobate cazurile lor de HPB, aceștia au fost incluși în studiu. Unui grup i s-a administrat urzică-vie și altui grup i s-a administrat un remediu placebo (două capsule de câte 300 mg fiecare, de 2 ori pe zi) în mod similar și constant pentru o perioadă de 8 săptămâni.

   O listă de verificare care conține informații demografice și Scorul internațional al simptomelor prostatei (IPSS) sau AUA a fost utilizată pentru a colecta date. Au fost efectuate nouă vizite (pentru fiecare pacient) înainte de intrarea în studiu și la sfârșitul fiecărei săptămâni până la a opta săptămână de tratament, iar la sfârșitul perioadei de tratament, datele dinainte, în timpul și după tratament au fost colectate prin intermediul listei de verificare. Analizele statistice au fost efectuate folosind pachetul statistic SPSS (versiunea 17.0, Chicago, IL, SUA). Rezultatele sunt prezentate ca medie ± deviație standard (SD).

   Apoi, testul de măsurare repetată a modelului liniar general a fost utilizat pentru a evalua diferența după utilizarea drogurilor. O valoare p mai mică de 0,05 a fost considerată semnificativă. De asemenea, pacienții au fost rugați să informeze cercetătorii dacă au simțit sau au observat efecte secundare de orice fel. Prevederile Declarației de la Helsinki au fost respectate în timpul procedurilor de cercetare.

   După un tratament de 8 săptămâni, toți pacienții au finalizat studiul. Vârsta medie a pacienților a fost de 62,4 ± 1,2. 71,2% nu aveau antecedente familiale, iar 27,2% erau fumători. După două luni, pacienții au fost evaluați din punct de vedere al simptomelor clinice ale BPH utilizând Scorul AUA.

   Nu s-a observat nicio relație semnificativă între informațiile demografice și simptomele BPH în niciunul dintre grupuri. Rezultatele comparării mediilor la scara AUA au arătat că diferența semnificativă în grupul de caz (grupul care a luat urzică-vie) înainte și după utilizarea medicamentului, dar nu a fost observată nicio diferență statistic semnificativă în grupul de control (grupul de la placebo).

   Scorul mediu al scării AUA în grupul care a luat urzică a fost evaluat cu 26,511 ± 0,264 și 2,118 ± 0,441 (P = 0,000) înainte și după respectiv, ceea ce a fost semnificativ statistic, dar scorul mediu al scării AUA în grupul care a luat placebo a fost stabilit 27,854 ± 0,744 și respectiv 27,853 ± 0,766 (P = 1,000), care nu a fost semnificativ statistic. La începutul studiului, nu a existat nicio diferență statistic semnificativă între scorul mediu al scării AUA în ambele grupuri (P = 0,764). La sfârșitul studiului, pacienții nu au raportat efecte secundare.

   Conform rezultatelor, urzica-vie a avut un efect mai bun în ameliorarea simptomelor clinice la pacienții cu HPB comparativ cu placebo. Medicamentele pe bază de plante, cum ar fi urzica, au fost utilizate în multe studii pentru tratarea bolilor de prostată și s-au obținut rezultate dezirabile în acest sens. În trei studii clinice pe pacienți cu HPB, urzica-vie a avut un impact mai bun în reducerea simptomelor clinice ale pacienților decât remediul placebo.

   În ansamblu, se recomandă utilizarea urzici-vii mai mult în tratamentul pacienților cu HPB, având în vedere efectele sale benefice în reducerea simptomelor pacienților cu HPP și siguranța acesteia în ceea ce privește efectele sale secundare și este mai bine acceptată din partea pacienților. Acest studiu a fost susținut de un grant de la Universitatea Azad din Gachsaran, Iran. De asemenea, apreciem contribuția personalului centrului de predare și cercetare al Universității Islamice Azad, Gachsaran, Iran pentru ajutorul acordat în cursul acestui studiu.

  Tabelul 1

   Comparația severității simptomelor pacienților din două grupe care au primit urzică-vie (Urtica Dioica) sau un remediu placebo în cursul bolii:

  Datele obținute

  Urzica-vie

  Placebo

  Valoare

  Înainte de tratament

  26/511 ± 0/264

  27/854 ± 0/744

  0/764

  Prima săptămână

  23/554 ± 0/354

  27/854 ± 0/744

  0/000

  A doua săptămână

  20/454 ± 0/854

  27/855 ± 0/745

  0/000

  A treia săptămână

  17/654 ± 0/694

  27/856 ± 0/743

  0/000

  A patra săptămână

  14/754 ± 0/974

  27/854 ± 0/744

  0/000

  A cincea săptămână

  11/954 ± 0/574

  27/852 ± 0/741

  0/000

  A șasea săptămână

  7/254 ± 0/864

  27/858 ± 0/742

  0/000

  A șaptea săptămână

  4/054 ± 0/234

  27/855 ± 0/745

  0/000

  A opta săptămână

  2/118 ± 0/431

  27/853 ± 0/766

  0/000

   

  Referințe bibliografice:

  1. Macfarlane MT. Urology. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins;

  2. Patrick CE, Walsh MR, Alan JE, Retick JR. Campbell's urology. Philadelphia: Saunders; 2006.

  3. Kantoff PW, Carrol PR. Prostate Cancer principles and practice. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins; 2002.

  4. Tanagho ER, Mcaninch JE. Smith's general urology. New York: McGraw-Hill; 2008.

  5. Mills S, Bone K. Principles and practice of phytotherapy. London: Churchill Livingstone; 2000.

  6. Safarinejad MR. Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. J Herb Pharmacother.

  7. Melo EA, Bertero EB, Rios LA, Mattos D, Jr. Evaluating the efficiency of a combination of Pygeum africanum and stinging nettle (Urtica dioica) extracts in treating benign prostatic hyperplasia (BPH): double-blind, randomized, placebo controlled trial.

  8. Schneider T, Rubben H. Stinging nettle root extract in long term treatment of benign prostatic syndrome (BPS). Results of a randomized, double-blind, placebo controlled multicenter study after 12 months.

  Medicina complementară și alternativă (CAM) și cancerul de sân

  Cum pot ajuta tratamentele CAM în cazul cancerului de sân? Dacă aveți cancer de sân, poate doriți să explorați diferite metode de tratament pentru a completa medicina tradițională. Opțiunile includ acupunctura, diete de detoxifiere, medicina tradițională chineză și remediile antioxidante, printre alte alternative. Acestea sunt cunoscute ca medicină complementară și alternativă (CAM). 

  Despre importanța celulelor NK sau Natural Killers pentru organism

  S-a demonstrat recent faptul că alga AFA "stimulează producția de celule stem adulte" din măduva osoasă și transportul acestor celule către organele specifice care necesită regenerare. Aceasta este o descoperire importantă deoarece este cunoscut faptul că celulele stem din măduva osoasă a adulților au aceeași activitate regenerativă care este atribuită celulelor stem embrionare. Acest lucru explică faptul că în ultimii 25 de ani mulți consumatori de alga AFA susțin că starea lor de sănătate s-a îmbunătățit în cazurile de Alzheimer, diabet și diverse boli autoimune.

  Cum influențează stările psihologice funcția imunologică?

  Multe studii susțin credința că o atitudine pozitivă și veselă va avea ca rezultat o viață mai lungă și mai sănătoasă și, pe de altă parte, că o atitudine pesimistă favorizează sănătatea precară și poate dura chiar ani de zile. De exemplu, în cadrul unui studiu, tendința pacienților de a se aștepta întotdeauna la ce e mai rău a fost legată de un risc cu 25% mai mare de a muri înainte de vârsta de 65 de ani.

  Focalizarea holistică a PNIE

   Psihoneuro-imuno-endocrinologia, cunoscută sub inițialele PNIE, este o știință relativ nouă, care stabilește o nouă paradigmă în domeniul științei medicale și de cercetare și integrează toate inovațiile tehnice și științifice din medicină, psihologie, naturopatie și nutriție. PNIE este o disciplină globală care conferă o dimensiune mult mai umană medicinei și care introduce conceptul de împuternicire a pacienților în cucerirea bunăstării lor.

  Care este rolul nutriției asupra funcției cognitive?

   Funcția cognitivă slabă, lipsa de memorie, anxietatea, dependențele, starea de spirit scăzută și incapacitatea de a face față factorilor stresanți din viața de zi cu zi, sunt una dintre principalele cauze ale dizabilităților și bolilor fizice cronice.

   Nutriția afectează bunăstarea mentală, precum și sănătatea fizică. Datele obținute din numeroase sondaje demonstrează constant că dietele alimentare bogate în nutrienți promovează o stare sănătoasă de spirit, de memorie și de cogniție.