De ce sunt algele un aliment anti-cancer?
Algele marine comestibile (cunoscute și ca „legume marine” sau „legume oceanice”) sunt o sursă neașteptată de nutrienți. În general, algele comestibile sunt o sursă excelentă de fibre, calciu, potasiu, fier și iod. În funcție de soi, algele marine pot fi o sursă valoroasă de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, vitamina K, cupru, zinc, mangan, magneziu și seleniu.
Dar știați că anumite tipuri de alge marine pot oferi, de asemenea, un tratament alternativ pentru cancer? Numeroase studii medicale au dovedit faptul că anumite tipuri de alge marine comestibile au proprietăți anti-cancerigene. Printre acestea se numără și algele maro-cenușii, cum ar fi alga kelp și alga wrack. Componenta anti-carcinogenă a acestor alge maro se numește fucoidan. Acest compus natural poate fi găsit și în alte soiuri de alge marine, cum ar fi limu, wakame, kombu și mozuku. Aproximativ 4% din greutatea uscată de alge conține fucoidan. Un grup de cercetători japonezi de la laboratoarele de cercetare biomedicală au descoperit că fucoidanul a indus o activitate antitumorală la cobai atunci când a fost introdus în alimentația acestora.
Cercetătorii au observat ca acest extract de alge marine a activat în mod eficient un proces de moarte naturală a celulelor, denumit apoptoză, în cazul celulelor specifice din leucemii, limfom, cancer de stomac și cancer colorectal. S-a descoperit de asemenea că fucoidanul stimulează sistemul imunitar și reglează nivelul de colesterol al organismului. Un alt studiu a confirmat că extractul din algele maro contribuie la combaterea cancerului. Conform studiului realizat în cadrul Universității Hashemite din Iordania și prezentat la Conferința Internațională AACR privind progresele din domeniul cercetării cancerului, extractul de fucoidan contribuie la apoptoza sau la moartea programată a celulelor canceroase.
Astfel, celulele canceroase s-au diminuat sau au fost complet distruse. Algele kombu și wakame sunt considerate cele mai bogate surse de enzime precum fucoidanul. Aceste tipuri de alge marine se găsesc din abundență în Okinawa, Japonia. Locuitorii din Okinawa au înregistrat cea mai mică rată a mortalității din cauza cancerului tocmai datorită tradiției de a mânca acest tip de alge marine în care fucoidanul este concentrat. Deși în alte zone din Japonia, algele marine se gătesc, totuși această țară are rate mai scăzute de cancer mamar comparativ cu țările occidentale. Acest lucru se datorează probabil consumului de alge marine bogate în fucoidan.
Algele kombu și wakame au, de asemenea, capacitatea de a face celulele canceroase să se autodistrugă. Într-un studiu de cercetare japonez, când tehnicienii de laborator au administrat enzima fucoidan într-un vas Petri care conținea celule canceroase, rezultatul a fost distrugerea completă a tuturor celulelor canceroase în decurs de trei zile. Cercetătorii au concluzionat că celulele canceroase au fost distruse de enzimele de tip fucoidan.
Beneficiile nutriționale ale algelor marine
În afară de faptul că sunt un aliment care luptă împotriva cancerului, algele marine au și alte beneficii nutriționale importante, cum ar fi următoarele:
- Algele marine au un efect alcalin. Stilul modern de viață afectează din păcate foarte mult dietele noastre. O mare parte din alimentele care se consumă în prezent au o natură acidă și cu siguranță nu sunt benefice pentru sănătatea noastră. Pentru a vă ajuta să restabiliți nivelul pH-ului corpului, trebuie să mâncați alimente mai alcaline, cum ar fi algele marine.
- Algele marine sunt mai bune decât laptele. Studiile au dovedit că algele marine sunt de zece ori mai bogate în calciu decât laptele! Și sunt de opt ori mai bune decât carnea de vită.
- Algele marine ajută la purificarea sângelui. Compoziția chimică a acestor alge oceanice este similară cu cea a plasmei sanguine; prin urmare, consumul de alge marine este o modalitate foarte bună de a ne menține sângele fără toxine.
- Algele marine sunt bogate în clorofilă, în special în algele verzi. Clorofila este culoarea pigmentului verde și este un agent de detoxifiere natural și puternic care ajută la eliminarea toxinelor și a altor deșeuri poluante din corp.
- Algele marine ne pot ajuta să avem un corp în formă. Deoarece algele sunt bogate în iod, acestea ajută glanda tiroidă să mențină un metabolism sănătos care este necesar pentru reglarea greutății corporale. Consumul de alge oceanice ne poate ajuta să pierdem în greutate pentru că rupe legăturile chimice ale celulelor grase.
- Algele marine ne pot sprijini în momentele de stres. Algele conțin magneziu, acid pantotenic și riboflavină, care sunt necesare pentru a produce suficientă energie pentru a face față zilelor stresante și tensionate.
5 moduri de a introduce algele marine în dietă
Dacă doriți să beneficiați de acest super-alimente, puteți pregăti algele oceanice în multe feluri diferite. Puteți crea mese sănătoase și delicioase cu alge marine luând în considerare următoarele meniuri sugerate:
- Vă place să mâncați ochiuri sau omletă la micul dejun? Adăugați un nou gust la micul dejun cu algele marine sub formă de cuburi, presărate deasupra.
- Adăugați algele marine în supe. Pentru o textură mai unică a supelor dumneavoastră, puteți amesteca câteva alge marine sub formă de foi sau pudră.
- Preparați chipsuri crocante din alge marine. Dacă doriți o gustare care are un conținut scăzut de calorii, dar cu o mulțime de fibre, chips-urile crocante de alge marine vor fi perfecte pentru dumneavoastră.
- Creați o salată clasică de alge marine. Puteți să tăiați castraveți și ceapa verde împreună cu algele marine. Se amestecă împreună cu puțin oțet de orez, puțin sos de soia și ulei de susan. De asemenea, puteți adăuga pastă de ghimbir pentru o aromă suplimentară.
- Faceți un rulou sushi din alge marine. Dacă doriți să savurați sushi cu alge Nori uscate, puteți reinventa rețetele de sushi în funcție de preferințele dumneavoastră.