Nucile inhibă dezvoltarea cancerului și îi încetinesc creșterea
Consumul nucilor în mod regulat înseamnă o favoare enormă pentru sănătate. Diverse studii medicale au indicat faptul că beneficiile nucilor includ capacitatea acestora de a inhiba dezvoltarea cancerului și inclusiv de a determina moartea programată a celulelor canceroase (apoptoza celulară).
Secretul proprietăților din nuci și care ajută la combaterea cancerului provine din anumiți fitonutrienți rari și puternici care se găsesc în foarte puține alimente. Acești compuși unici, care sunt toți recunoscuți datorită proprietăților lor care inhibă cancerul, includ taninul numit tellimagrandin, quinona numită juglone și flavonolul morin4 (taninii, quinona, flavonolii, etc., sunt nume diferite care se dau diverselor substanțe prezente în plante datorită calităților lor specifice, altfel spus, sunt compușii lor naturali).
Studii științifice despre puterea curativă a nucilor
Diverse studii publicate au identificat faptul că nucile au anumite calități unice care pot combate cancerul. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Davis din Stale Unite și alte instituții au descoperit că dietele bogate în nuci crude și inclusiv uleiul de nucă au capacitatea de a încetini creșterea cancerului de prostată în cazul cobailor.
În cadrul altor studii, cercetătorii au determinat că doi pumni de nuci consumate zilnic pot reduce la jumătate riscul apariției cancerului de sân și creșterea tumorilor. Se consideră că nucile pot reduce nivelele hormonului IGF-1, cunoscut ca având un rol cheie în dezvoltarea cancerului de prostată și de sân.
Cercetătorii au descoperit de asemenea că atât nucile, cât și uleiul obținut din acestea reduc nivelele de colesterol și determină o mai mare sensibilitate la insulină, ceea ce le recomandă ca alimente valoroase în lupta contra bolilor cardiace și a diabetului. De exemplu, un studiu medical a evidențiat faptul că adulții care aveau supragreutate corporală și diabet de tip 2, care au consumat doar un sfert de cană de nuci zilnic și-au redus nivelele de insulină în doar câteva luni în comparație cu acele persoane cu același diagnostic, dar care nu au consumat nuci.
Alte proprietăți terapeutice ale nucilor
Nucile conțin o mare cantitate de grăsimi sănătoase, lecitină, fosfor și Vitamina B care au proprietăți benefice pentru sănătatea creierului și previn pierderea memoriei. Creierul este compus dintr-o mare cantitate de grăsimi, tocmai de aceea consumul nucilor este foarte recomandat pentru îmbunătățirea conexiunii dintre neuroni și menținerea echilibrului mental.
Cercetările efectuate au demonstrat că lipsa de Omega-3 din organism provoacă depresii, insomnie și nervozitate, iar din acest motiv consumul nucilor poate ajuta la ameliorarea acestor simptome.
Nucile conțin o mare cantitate de Vitamina E, Vitamina B și Zinc, care apără organismul de atacul radicalilor liberi, evitând astfel apariția eczemelor și uscarea pielii. În același timp, aportul de Zinc, cupru, Omega-3 și Omega-6 ajută la îmbunătățirea sănătății părului, împiedicând căderea acestuia și formarea mătreții.
Așa cum am menționat anterior, datorită conținutului lor bogat în acizi grași de tip omega-3, nucile au constituit adeseori subiect de studiu pentru prevenirea cancerului.
Totuși, este necesar ca aceste alimente să nu fie consumate în exces. De exemplu, doar 2,6 grame de nuci conțin în jur de 482 calorii, ceea ce poate – în cazul unor persoane – contribui la depunerea unui exces de grăsime.
Sfaturi și recomandări pentru consumul nucilor
- Nu se recomandă să abuzeze de consumul nucilor persoanele care au pietre la rinichi din oxalat de calciu, deoarece nucile conțin o mare cantitate de oxalat.
- Nucile sunt recomandate persoanelor care suferă de obezitate, deoarece au un mare aport de serotonină care are un efect sățios asupra persoanelor care le consumă. De aceea, ajută persoanele care au un surplus de greutate să nu mănânce între mesele principale, reducând în același timp stresul și nervozitatea.
- Se recomandă să se cumpere nucile cu coajă, deoarece cele care se vând fără coajă conțin mai puține proprietăți terapeutice, iar nucile se vor sparge doar înainte de a le consuma.
- Dacă nucile se cumpără curățate, este indicat să se păstreze într-un recipient ermetic pentru a nu-și pierde și mai mult din proprietăți.
- Nucile uscate care s-au păstrat mai mult timp nu se recomandă să fie consumate deoarece pot fi toxice pentru organism.
- Persoanele alergice la acest fruct uscat, nu trebuie să le consume.