Avocado: o comoară pentru sănătate
Fructul de avocado a primit în ultimii ani o enormă atenție în presă și în cadrul rețelelor sociale. Deși inițial a fost criticat deoarece este “prea bogat în grăsimi”, totuși, tot mai mulți cercetători și nutriționiști au început să realizeze cât de sănătos este acest fruct.
De fapt, este indiscutabil că avocado este unul dintre fructele cele mai sănătoase, fiind o combinație perfectă de grăsimi mononesaturate, fibre, proteine și o mare cantitate de vitamine, minerale și alți compuși care susțin sănătatea corpului. Grăsimile sănătoase, de exemplu, ajută la pierderea în greutate și mențin sănătatea cardiacă, în timp ce fibrele din avocado stimulează digestia.
Atunci, nu ar trebui să fie nicio surpriză faptul că cercetătorii au descoperit în avocado și un compus particular care poate ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate și în alt mod: este vorba despre tratarea unui tip specific de leucemie (un tip de cancer care atacă țesuturile care formează sângele).
Studiile canadiene despre avocado și cancer
Un studiu medical efectuat recent și ale cărui rezultate au fost publicate în revista Cancer Research a fost realizat în cadrul Universității Waterloo din Ontario, Canada și a fost coordonat de către profesorul Paul Spanuolo. Dr. Spanuolo și colegii săi cercetau leucemia mieloidă acută (LMA), o formă de cancer care se dezvoltă la nivelul măduvei osoase. Măduva osoasă este locul în care celulele mamă devin celule sanguine mature în cazul unei persoane normale. Totuși, în cazul unei persoane diagnosticate cu LMA, aceste celule din sânge sunt anormale.
Din păcate, mai mult de 20.000 americani primesc acest diagnostic în fiecare an, iar aproximativ 10.000 mor din cauza acestuia. Se pare că populația cu vârsta de 65 ani este cea mai vulnerabilă la această boală, iar pronosticul nu este deloc bun: 9 din 10 persoane în vârstă care dezvoltă LMA, primesc un termen de viață de 5 ani de la diagnostic.
Studiul menționat anterior a descoperit că fructul de avocado conține un anumit compus numit ‘avocatina B’ care - în opinia cercetătorilor - are potențialul de a ajuta la tratarea acestei forme foarte grave de cancer. La modul concret, ceea ce cercetătorii au descoperit este faptul că acest compus are puternice proprietăți anti-cancerigene și că este capabil să caute și să distrugă celulele canceroase ale LMA (leucemie mieloidă acută). Chiar mai mult, acest compus din avocado pare să fie selectiv: cu toate că distruge celulele canceroase, lasă intacte celulele sănătoase, reducând astfel la minim efectele secundare cauzate de tratamentele tradiționale contra cancerului.
Universitatea Waterloo din Canada este una dintre puținele universități din lume care realizează cercetări despre așa-numitele nutraceutice (grupul de care aparține și compusul avocatin B). Nutraceuticele se definesc ca fiind compuși derivați din alimentele care au o potențială valoare farmaceutică. Se pare că în prezent anumite institute de cercetare continuă să studieze nutraceuticele pentru a crea unele tratamente contra cancerului, sigure și eficiente și care pot să ofere speranțe pacienților diagnosticați cu cancer.
Fructul de avocado este unul dintre fructele care fac parte dintr-o lungă listă de alimente anticancerigene, fiind considerate unul dintre fructele ideale pentru prevenirea cancerului, deoarece s-a demonstrat științific că acesta conține anumite substanțe anti-cancer.
Proprietățile fructului de avocado contra cancerului sunt foarte recomandate, iar includerea acestuia în cadrul unei diete cât mai alcaline posibile înseamnă un pas esențial contra acestei boli grave.
Puteți beneficia de proprietățile terapeutice ale fructului de avocado consumându-l în diverse salate de crudități sau în diverse sucuri și smoothi-uri anticancerigene și alcalinizante.
Beneficiile fructului de avocado în cazul cancerului
Fructul de avocado conține în proporție de 74% apă, în timp ce restul de 15% înseamnă grăsimi sănătoase, la fel ca și în cazul fructelor oleaginoase și al măslinelor.
Grăsimile bune din avocado sunt numite grăsimi mono și polinesaturate, cele mono-nesaturate fiind grăsimi lichide la temperatura ambiantă și solide la temperaturi foarte scăzute, în timp ce grăsimile poli-nesaturate sunt grăsimi lichide la temperatura ambiantă sau la temperaturi scăzute.
Beneficiile și proprietățile fructului de avocado contra cancerului se datorează în parte faptului că tipul de grăsime care se găsește în cea mai mare cantitate în avocado este acidul oleic, care este un acid gras mononesaturat. De asemenea, avocado conține și o cantitate mai mică de acizi grași poli-nesaturați numiți și acizi grași omega 3 și omega 6 care sunt foarte benefici pentru sănătate.
La rândul său, acidul oleic ajută în mare măsură la absorbția și utilizarea antioxidanților, contribuind în plus la absorbția elementelor fitochimice pe care le conțin alte alimente precum fructele și legumele. De exemplu, folosirea fructului de avocado în diverse salate sau pateuri vegetale ajută la o mai bună absorbție a nutrienților din celelalte ingrediente. Nutriționiștii afirmă că o persoană care consumă avocado în combinație cu alte ingrediente sănătoase are o absorbție a nutrienților de 5 ori mai mare decât o persoană care nu consumă avocado.
În plus, avocado conține carotenoizi și substanțe fitochimice active care îmbunătățesc starea de sănătate în general și fac corpul să fie mai rezistent față de diverse boli. De exemplu, grăsimile sănătoase din avocado, împreună cu vitamina E sunt foarte bune pentru sănătatea inimii.
Poate cel mai important aspect în ceea ce privește fructul de avocado este acela că ajută la prevenirea cancerului și încetinește dezvoltarea acestuia, iar în același timp contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Tipurile de cancer în care fructul de avocado poate ajuta
- Fructul de avocado poate preveni apariția cancerului de sân datorită nivelului său ridicat de luteină.
- Conținutul său bogat în vitamina E ajută la îmbunătățirea rezistenței față de cancer în general.
- Carotenoizii din avocado sunt foarte puternici și ajută la evitarea dezvoltării celulelor tumorale în cazul cancerelor orale și a celor de prostată.
Fructul de avocado conține cu aproximativ 60% mai mult potasiu decât bananele, acesta fiind un element fundamental pentru buna funcționare a organismului uman.
În Mexic și în Spania, de exemplu, avocado se folosește pentru prepararea faimosului sos numit guacamole, care mai conține pe lângă pulpa de avocado și roșii, ceapă și ulei de măsline presat la rece, precum și suc proaspăt de lămâie.
Frunzele de avocado și combaterea cancerului
Pe lângă consumarea miezului de avocado, se pot prepara de asemenea infuzii din frunzele de avocado, acestea având certe proprietăți anticancerigene.
Ceaiul sau infuzia din frunze de avocado se prepară din 8 sau 10 frunze de avocado la un litru de apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, se strecoară și se consumă infuzia de-a lungul zilei. Se poate adăuga puțină miere de albine după gust și eventual suc de lămâie.
Sâmburele de avocado și efectele sale anticancer
Sâmburele de avocado are de asemenea puternice proprietăți anti-cancer și este o sursă foarte bogată de antioxidanți. De fapt, se pare că sâmburele de avocado conține mai mulți antioxidanți decât majoritatea fructelor și legumelor pe care le cunoaștem. De asemenea, sâmburele de avocado conține un ulei bogat în antioxidanți care reduce colesterolul și previne bolile cardiace și accidentele cerebrovasculare.
Consumul sâmburelui de avocado este o modalitate excelentă de a reduce bolile inflamatorii, deoarece acest sâmbure are anumite beneficii care ajută la tratarea inflamației de la nivelul tractului gastrointestinal, a diareei și a constipației, într-un mod natural și eficient.
Modalitatea de a prepara sâmburele de avocado este următoarea:
- Îndepărtați coaja superficială a sâmburelui de avocado.
- Fierbeți apoi sâmburele într-un litru de apă timp de 15 minute.
- Apoi procesați-l cu ajutorul unui blender puternic.
- După aceea, diluați tot acest lichid cu un alt litru de apă.
- Consumați această băutură de-a lungul întregii zile.
Cum se mai poate prepara sâmburele de avocado?
Mai întâi spălați bine sâmburii de avocado, apoi ștergeți-i cu un prosop absorbant de bucătărie și dați-le într-o tavă la cuptor.
Coaceți sâmburi de avocado timp de 2 ore până când devin moi și pot fi tăiate ușor cu un cuțit în bucăți mai mici. Lăsați sâmburii să se răcească bine apoi procesați-i cu ajutorul unui blender până când obțineți o pulbere omogenă. Puteți folosi imediat pulberea din sâmburi sau o puteți depozita în borcane de sticlă, într-un loc ferit de lumina directă a soarelui.
Cum se utilizează pulberea din sâmburele de avocado?
Există câteva metode diferite prin care se poate utiliza această pulbere din sâmburi de avocado, cum ar fi de exemplu, ca adaos în diverse salate de crudități, smoothi-uri, sucuri de legume sau fructe proaspete, în fulgii de ovăz, supe sau orice altă mâncare doriți (preferabil în preparatele crude pentru a se asimila mai ușor nutrienții).
De asemenea se poate adăuga un sfert de linguriță de pulbere din sâmburi de avocado la o cană cu apă fierbinte, care se lasă la infuzat timp de 7-10 minute, se strecoară și se consumă sub formă de ceai.