Sanohelp

Sanohelp - Extract de turmeric. 

    Antitumoral. Antiinflamator.

Vitamina c alcalina forte

     Vitamina C Alcalină Forte.

   Alcalinizantă. Antioxidantă.

Sanocell

        SanoCell - Antitumoral.

    Antioxidant. Anticancerigen.     

  

Alimente anti-cancer

Cerealele integrale și prevenirea cancerului

Scris de Ayurvedic Medica

Care sunt proprietățile cerealelor integrale?

Cerealele integrale și prevenirea cancerului Timp de secole, cereale precum grâul, porumbul, ovăzul, orzul și secara au fost elemente fundamentale în dieta zilnică. Și îm prezent, cerealele au fost consumate în întreaga lume într-o mare varietate de produse, de la pastele din Italia până la turtele de ovăz din Scoția. Totuși, în prezent, majoritatea produselor se prepară cu cereale rafinate. Aceasta înseamnă că părțile exterioare ale grâului, germenul și coaja, se elimină prin măcinarea cerealelor la moară, păstrându-se albumenul, compusul principal al cerealelor, care se macină pentru a se obține făina albă.

 Cerealele integrale sunt acele cereale în cazul cărora bobul nu a suferit niciun proces de rafinare, tocmai de aceea sunt o sursă foarte bună de vitamine precum cele din grupa B și vitamina E, minerale și acizi esențiali. Deoarece nu au fost supuse niciunui proces de rafinare, cerealele integrale sunt foarte bogate în fibre vegetale, care sunt foarte indicate pentru menținerea unui bun tranzit intestinal și sunt foarte recomandate în caz de constipație pentru normalizarea procesului digestiv.

Beneficiile cerealelor integrale pentru sănătate

 Iată care sunt beneficiile cerealelor integrale pentru menținerea stării de sănătate și prevenirea cancerului:

 - Cerealele integrale sunt de mare ajutor pentru reducerea nivelelor de colesterol și funcționează ca un bun remediu preventiv pentru cancerul de colon;

 - Cerealele integrale acționează ca buni aliați antioxidanți, luptând contra radicalilor liberi, datorită conținutului lor ridicat de vitamina E, protejează inima și sistemul nervos și oferă protecție contra bolilor cancerigene în general;

 - Cerealele integrale ajută la menținerea sistemului nervos în perfecte condiții și la întărirea sistemului imunitar datorită conținutului lor bogat în vitamina B, acid folic și tiamină, printre altele;

 - Cerealele integrale conțin minerale benefice pentru organism, în principal fier -care este indicat pentru prevenirea anemiei – magneziu și calciu, acesta din urmă fiind foarte important pentru formarea oaselor și menținerea sănătății acestora, prevenind osteoporoza.

 De asemenea, în cantități mai mici, cerealele integrale conțin potasiu, care este important pentru combaterea retenției de lichide, dar și sodiu, zinc, mangan și fosfor.

Ce nutrienți oferă cerealele integrale?

 - Hidrați de carbon: întotdeauna cerealele integrale sunt menționate ca sursă de hidrați de carbon complecși, uitându-se însă de bunul lor aport proteic. Cerealele integrale conțin în jur de 75% amidon, un polizaharid format din glucoză. Absorbția amidonului este lentă și gradată, de aceea cerealele oferă energia necesară organismului pe o perioadă mai lungă de timp.

 - Proteine: cerealele integrale conțin între 8% și 12% proteine. Glutenul este o proteină pe care o conțin majoritatea cerealelor. Glutenul însă nu poate fi digerat de anumite persoane mai sensibile, care suferă de boala celiacă, care în cazul acestora le va cauza o gravă tulburare intestinală. De asemenea, nou-născuții deoarece nu au flora intestinală pe deplin dezvoltată, nu au voie să consume până la 9 luni cereale care conțin gluten.

 - Grăsimi: cerealele integrale conțin aproximativ 2% grăsimi, însă ovăzul, de exemplu conține 7% grăsimi. Grăsimile din cereale sunt compuse din acizi grași polinesaturați și mononesaturați, iar acești acizi grași sunt foarte benefici pentru menținerea într-o stare bună a sistemului cardiovascular.

 - Vitamine: cerealele integrale sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B, cum sunt vitamina B1, vitamina B2 și vitamina B12, împreună cu acidul folic. Acestea sunt indispensabile pentru corecta dezvoltare și funcționare a sistemului nervos. Pe de altă parte, vitamina E se găsește în doze ridicate în germenii de cereale. Însă atunci când cerealele sunt supuse procesului de rafinare, pierderea acestor vitamine este notorie.

 - Minerale: așa cum am menționat anterior, cerealele integrale ne oferă în principal fosfor, zinc, siliciu și fier, însă aportul de calciu și sodiu este foarte redus.

 - Fibre: fibrele vegetale din cerealele integrale sunt în principal reprezentate de celuloză, care se găsește în stratul exterior al cerealelor. Bineînțeles, cerealele integrale conțin o cantitate de fibre mai mare decât cele rafinate, deoarece prin procesul de rafinare acestea pierd cea mai mare parte din fibre.

Ce boli specifice poate preveni consumul regulat de cereale integrale?

 În general, efectele protectoare ale alimentelor integrale se extind la prevenirea cancerului, în special a cancerului de colon. Cerealele integrale sunt bogate în hidrați de carbon fermentabili, pe care flora intestinală îi transformă în acizi grași cu lanț scurt. Acești acizi reduc activitatea anumitor factori care provoacă apariția cancerului. Pe de altă parte, fibrele din cerealele integrale stimulează eliminarea elementelor carcinogene, care sunt astfel expulzate din intestine înainte ca acestea să poată cauza probleme.

 Cercetări medicale epidemiologice realizate recent la scară mare au demonstrat că un consum regulat de cereale integrale poate reduce risc de a suferi tulburări cardiace coronariene și unele tipuri de cancer cu până 30%. Nu este de mirare că în cadrul Simpozionului Internațional despre alimentele integrale și sănătate care a avut loc în Finlanda în luna iunie 2001 s-a concluzionat că un consum regulat de alimente integrale poate ameliora starea de sănătate.

Precauții și recomandări pentru consumul cerealelor integrale

 Cu toate că cerealele integrale sunt foarte benefice pentru sănătate, bineînțeles că nu este recomandabil să se consume cantități excesive din acest tip de alimente. Această indicație se referă la faptul că fibrele din cereale, care în general se elimină în timpul măcinării, conțin unele substanțe numite fitați. Fitații reduc absorbția și utilizarea de către organism a unor minerale precum calciu și zinc.

 Enzimele din drojdia de bere (prezentă în pâine) și metodele de procesare a alimentelor care au nevoie de căldură, cum este cazul de exemplu a cerealelor pentru micul dejun pe bază de tărâțe, distrug aproape toți fitații. Pentru majoritatea oamenilor, dozele de fitați prezenți în dietă nu reprezintă o problemă, însă acele persoane care consumă cantități mari de cereale integrale pot avea nevoie de suplimente cu minerale.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Mai poţi citi din alimente anti-cancer

3 sucuri pentru comba…

Sucuri pentru reducerea inflamației și combaterea cancerului  Conform celor mai recente sondaje realizate de Organizația Mondială a Sănătăț...

Mai mult

Sâmburii de avocado a…

Sâmburele de avocado, o sursă excelentă de antioxidanți  Este posibil să cunoașteți deja avantajele consumului de avocado în dieta dumneavo...

Mai mult

Algele marine și prev…

De ce sunt algele un aliment anti-cancer?  Algele marine comestibile (cunoscute și ca „legume marine” sau „legume oceanice”) sunt o sursă n...

Mai mult

Legumele cu frunze ve…

Includeți legumele cu frunze verzi într-o dietă anti-cancer  Legumele cu frunze verzi conțin clorofilă, carotenoide, acid folic și vitamina...

Mai mult

Cele mai bune fructe …

Un consum regulat de fructe poate preveni cancerul  Fructele, în primul rând, sunt o sursă nutritivă și energetică prin excelență. Pe de al...

Mai mult

Cacaua, un aliment an…

Despre originea arborelui de cacao  Când vorbim despre cacao, știm cu toții că este componenta principală a ciocolatei, deși științific arb...

Mai mult

Cele mai bune fructe …

Fructele au numeroase proprietăți anticancer  Fructele au beneficii excelente pentru organismul nostru datorită conținutului lor bogat în c...

Mai mult

Merișoarele și preven…

Alimentația și prevenirea cancerului  Incidența cancerului a crescut în mod accelerat în ultimii ani, în ciuda multiplelor eforturi realiza...

Mai mult

Proprietățile anti-ca…

Proprietățile terapeutice ale spanacului  Spanacul este o legumă care oferă multe beneficii pentru sănătate și care conține multe vitamine...

Mai mult

Kiwi, un aliat contra…

Kiwi: proprietăți anticancer și componente nutriționale  Necunoscut în multe țări, având un gust incomparabil și o nuanță de verde intens î...

Mai mult

Alimente care previn …

Cum se poate minimiza riscul cancerului de prostată?  Există diverși compuși naturali care se găsesc în unele alimente precum turmeri...

Mai mult

Supa anticancer Hipoc…

Supa Hipocrate și beneficiile sale  Supa Hipocrate ajută la întărirea sistemului imunitar și la purificarea rinichilor, ajutând la eliminar...

Mai mult

Ananasul, un fruct an…

Ananasul și combaterea cancerului  Știați că ananasul are calități terapeutice comparabile cu unele medicamente folosite în tratamentele de...

Mai mult

Fructul de avocado și…

Avocado: o comoară pentru sănătate  Fructul de avocado a primit în ultimii ani o enormă atenție în presă și în cadrul rețelelor socia...

Mai mult

Pătrunjelul și cancer…

Pătrunjelul și proprietățile sale curative  Pătrunjelul are puternice proprietăți antioxidante și este utilizat în principal în medicina na...

Mai mult

Suc verde contra canc…

Suc verde contra cancerului și osteoporozei  Beneficiile acestui suc se bazează pe ingredientele active pe care le conțin alimentele ...

Mai mult

Alimente funcționale …

Ce sunt alimentele funcționale?  În prezent, cancerul este o boală tot mai răspândită la nivel mondial și este relaționată cu interac...

Mai mult

Nucile, un aliment an…

Nucile inhibă dezvoltarea cancerului și îi încetinesc creșterea  Consumul nucilor în mod regulat înseamnă o favoare enormă pentru sănătate...

Mai mult

Cerealele integrale ș…

Care sunt proprietățile cerealelor integrale?  Timp de secole, cereale precum grâul, porumbul, ovăzul, orzul și secara au fost elemente fun...

Mai mult

Prunele uscate previn…

Alimentația are un rol important în apariția cancerului de colon  Cancerul colorectal, care implică atât cancerul de colon cât și cel de re...

Mai mult

Suc anticancer cu var…

Beneficiile ingredientelor din sucul anticancer  Există multe moduri în care ne putem proteja contra cancerului, iar între acestea se număr...

Mai mult

Compușii din lămâi re…

Ce sunt limonoizii?  Lămâile conțin 22 de compuși anticancerigeni care opresc diviziunea celulară în cazul celulelor canceroase. Printre ac...

Mai mult

Brocoli, protector co…

Brocoli previne cancerul  Aprecierea acestei legume verzi – brocoli - este reală și meritată. Această legumă din familia cruciferelor, atât...

Mai mult

8 alimente pentru a p…

8 alimente pentru a preveni cancerul  Chiar dacă aceste alimente ne pot ajuta să prevenim apariția cancerului, totuși nu trebuie să ne bază...

Mai mult

Rețetă pentru o salat…

Salata anticancer, sursă de superalimente  Pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru prevenirea și combaterea cancerului, este ...

Mai mult

Băutură antiinflamato…

Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile sale anticancerigene și antiinflamatorii, această băutură u...

Mai mult

10 băuturi anticancer…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, însă multe dintre studiile medicale realizate în înt...

Mai mult

Proprietățile anti-ca…

Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condiment, medicament și colorant galben, fiind foarte a...

Mai mult

Ceapa și usturoiul: r…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat faptul că ceapa și usturoiul, pe lângă fap...

Mai mult

Vinetele, aliment ant…

Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această legumă “regina legumelor”, iar aceasta datorită versati...

Mai mult

Legumele crucifere lu…

Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta contra cancerului de sân. În familia cruciferelo...

Mai mult

Varza, remediu contra…

Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la fel ca alte legume crucifere precum varza roșie, ...

Mai mult

Mandarinele previn ca…

Mandarinele și prevenirea cancerului  Consumul acestui fruct delicios pe care îl găsim cu precădere în timpul sezonului rece – mandarina - ...

Mai mult

Ceaiul Bancha luptă e…

Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folosit încă din vechime ca un remediu natural contr...

Mai mult

Cele mai bune legume …

Cele mai bune legume anticancer  Cancerul este o boală care se caracterizează prin dezvoltarea dezordonată a celulelor, care nu-și mai înde...

Mai mult

Mango poate preveni c…

Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din păcate, o mare parte a populației mondiale. Există m...

Mai mult