Un consum regulat de fructe poate preveni cancerul
Fructele, în primul rând, sunt o sursă nutritivă și energetică prin excelență. Pe de altă parte, fructele sunt bogate în vitamine și minerale care ajută funcționarea sistemului imunitar și întăresc celulele corpului uman. Diferite studii au arătat că un consum regulat de fructe și legume proaspete poate scădea cu până la 40% apariția și răspândirea oricărui tip de cancer.
Să vedem în continuarea articolului anterior care sunt cele mai bune fructe care ajută la prevenirea cancerului:
5. Rodiile
Rodiile au proprietăți antioxidante, stimulează sistemul imunitar, iar substanțele fitochimice pe care le conțin forțează celulele tumorale să se sinucidă (apoptoza celulară). Rodiile au efecte antiinflamatorii, creând un mediu ostil pentru celulele canceroase. Substanțele care le conferă capacitatea de a distruge celulele canceroase sunt multiple: flavonoide, antocianine, taninuri (acid elagic, quercetin, punicalagina, etc.). Dintre toate substanțele, cea care este cea mai importantă este punicalagina, considerată cel mai puternic antioxidant natural.
Rodiile conțin de asemenea, catechine similare celor din ceaiul verde. Atât semințele, cât și extractul din coajă și sucul de rodii au efecte asupra prevenirii, proliferării și apoptozei (moartea programată) în cazul mai multor tipuri de cancer: de sân, de prostată, ovare, colon, plămâni, etc. De asemenea, rodiile pot reduce efectele toxice ale chimioterapiei asupra rinichilor și ficatului.
Departamentul de Cercetare Alimentară al Universității Autonome Coahuila (UadeC din Mexic) a constatat că învelișul rodiei este bogat în antioxidanți care ajută la combaterea cancerului. Punicalina, punicalagina și acidul elagic conținute în coaja rodiilor sunt antioxidanți cu proprietăți anticanceroase. Așa cum am menționat anterior, acidul elagic are de asemenea un efect pozitiv asupra sănătății umane. Este un antioxidant puternic, anticarcinogen, antitumoral, antiviral, antimutagenic și antibacterian. UAdeC a dezvoltat o strategie biotehnologică pentru eliberarea și extragerea acidului elagic din coaja acestui fruct pentru a fi utilizat în medicamentele anticanceroase.
6. Merele
Merele au o acțiune anticancerigenă și acționează prin încetinirea creșterii celulelor tumorale. Ele se remarcă prin capacitatea lor antioxidantă și antiinflamatoare, două caracteristici foarte utile pentru combaterea cancerului. Merele își datorează acțiunea antitumorală conținutului lor bogat în polifenoli: catechine, proantocianidine, acid clorogenic și flavonoide precum quercetina. Cel mai mare conținut de polifenoli se găsește în coaja merelor, deci este esențial să consumăm mere organice cu coajă dacă vrem să profităm la maximum de proprietățile lor pentru a lupta împotriva cancerului.
Specialiștii afirmă că merele roșii (Red Delicious) au cele mai multe substanțe anticancerigene, urmate de merele Golden și cele din soiul Pippin. La modul ideal, se recomandă unul sau două mere pe zi pentru a preveni cancerul, în special cel de colon, ficat, plămâni și sân.
Un studiu realizat de către cercetătorii de la Institutul Mario Negri din Milano, publicat în revista italiană de Oncologie a confirmat faptul că un consum constant de mere reduce semnificativ riscul de a suferi de mai multe tipuri de cancer, precum cel oral, esofagian, colorectal, ovarian și de prostată. Pentru acest proiect coordonat de Institutul Oncologic Italian, timp de 10 ani au fost studiați 8209 de pacienți din diverse spitale italiene, afectați de diferite tipuri de cancer (oral, esofagian, colorectal, de sân, ovarian și de prostată). Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui grup de 6.629 de subiecți care nu aveau nici o afecțiune carcinogenă (dar care erau spitalizați, recuperându-se din patologii acute necancerigene).
Din totalul celor 14.838 de pacienți care au făcut parte din această cercetare, jumătate consumau unul sau mai multe mere pe zi, în timp ce restul nu consuma niciun măr pe zi. Factori precum vârsta, sexul, educația, indicele de masă corporală și activitatea fizică au fost luați în considerare împreună cu consumul de legume, tutun și alcool. Contrastul datelor colectate a condus la următoarele rezultate: riscul de a dezvolta o tumoare în rândul consumatorilor de mere a scăzut cu 25% pentru cancerul esofagian, cu 21% pentru cancerul oral, cu 20% pentru cancerul de colon, cu 18% pentru cancerul de sân, cu 15% pentru cancerul ovarian și cu 9% pentru cancerul de prostată. Acest lucru se poate explica deoarece mărul este una dintre principalele surse de flavonoide și proantocianidine, doi antioxidanți puternici care inhibă creșterea celulelor canceroase. Specialiștii recomandă, pentru a obține un potențial maxim în prevenirea afecțiunilor carcinogene, să se consume merele cu coajă, deoarece flavonoidele sunt prezente în coaja acestora.
7. Papaya
"Carica papaya" este denumirea științifică a fructului de papaya. Acest fruct este foarte bogat în substanțe nutritive, iar gustul său este foarte delicat, fiind un fruct moale și suculent. Papaya este bogată în antioxidanți și fitochimicale precum ciproheptadină și licopen, care îi conferă un rol important în prevenirea cancerului. De asemenea, papaya este bogată în vitamina C și carotenoide antioxidante puternice care protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Vitamina C este implicată în formarea colagenului, oaselor, dinților și celulelor roșii din sânge și promovează absorbția fierului din alimente.
Nutrienții pe care îi conține papaya contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular și a celui digestiv și protejează în același timp organismul de dezvoltarea unor tipuri de cancer, în special a celui de colon, de prostată și de sân.
Papaya și cancerul de prostată
Consumul regulat de fructe bogate în licopen, cum ar fi papaya, ne poate ajuta să reducem foarte mult riscul de apariție a cancerului de prostată. Acest lucru este confirmat de datele furnizate de cercetările publicate în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Studiile respective au constatat că bărbații care au consumat zilnic papaya timp de un an au fost cu 82% mai puțin susceptibili de a avea cancer de prostată în comparație cu cei care au consumat doar sporadic acest fruct.
Papaya și cancerul de sân
Noi cercetări medicale au arătat faptul că papaya poate fi foarte eficientă în stoparea creșterii celulelor cancerului mamar, încetinirea metastazelor și normalizarea ciclului de reproducere a celulelor. Pentru a se demonstra aceasta lucru, un grup de cercetători a studiat 14 alimente de origine vegetală, pentru a determina capacitatea acestora de a opri dezvoltarea cancerului de sân.
S-a demonstrat astfel, că licopenul prezent în fructul de papaya are capacitatea de a elimina celulele canceroase și de a opri metastazele. În plus, izotiocianații, un tip de compuși ai sulfului, care sunt prezenți și în papaya, sunt de asemenea eficienți și au o capacitate extraordinară de a proteja nu numai de cancerul de sân, de plămâni, de pancreas, dar și de leucemie. Cercetările au arătat că acești compuși sunt capabili să oprească formarea și dezvoltarea celulelor canceroase prin mecanisme multiple.
8. Strugurii
Cercetările clinice efectuate referitor la prevenirea cancerului au arătat că atât strugurii, dar mai ales extractul din semințe de struguri poate distruge o mare parte a celulelor leucemice printr-un proces care implică o proteină specifică ce determină moartea celulelor canceroase. Resveratrolul antioxidant, care se găsește în semințele de struguri, poate influența, de asemenea, moartea celulelor canceroase din plămâni, intestin, piele, sân, stomac și prostată. Extractul de semințe de struguri și resveratrolul, de fapt, au fost încorporate în multe suplimente de sănătate datorită proprietăților lor anticancerigene și terapeutice.
Extractul obținut din semințele de struguri este o sursă bogată de antioxidanți, bio-flavonoide și un compus activ cunoscut sub numele de B2G2. B2G2 are un efect foarte favorabil asupra organismului, deoarece luptă împotriva celulelor canceroase. În prezent, s-a confirmat că B2G2 afectează mediul în care celulele maligne trebuie să crească. Pe scurt, B2G2 modifică ADN-ul prin creșterea speciilor de oxigen reactive. În plus, extractul din semințe de struguri și-a demonstrat eficacitatea față de următoarele tipuri de cancer, respectiv:
- Împiedică creșterea tumorilor în cancerul de prostată;
- Ajută la vindecarea cancerului de sân;
- Induce moartea celulelor maligne care provoacă leucemia;
- Reduce dimensiunea tumorilor în cazul cancerului oral.
9. Kiwi
Kiwi este un fruct binecunoscut pentru conținutul său ridicat de vitamina C, care previne daunele cauzate de radicalii liberi și este, de asemenea, un puternic antioxidant. Fructul de kiwi este compus din flavonoide și carotenoide care protejează ADN-ul de daunele cauzate de stresul oxidativ. Fiind plin de vitamine, kiwi oferă organismului un puternic impuls imunitar.
Acest lucru demonstrează eficacitatea sa în tratarea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de ficat, cancerul de stomac, cancerul de sân și cancerul pulmonar. Extractul de kiwi inhibă proliferarea celulelor canceroase. În plus, compusul numit catechină, care se găsește în acest fruct, dar și în ceaiul verde, este un excelent agent anticancer.
Fructul de kiwi ajută la prevenirea mutațiilor genelor care pot iniția un proces cancerigen. Studiile recente au arătat că fructul de kiwi ajută și la inhibarea melanomului (cancerul de piele). De asemenea, kiwi conține luteină, o substanță fitochimică importantă, care a fost relaționată cu prevenirea cancerului de prostată și a cancerului pulmonar.
Kiwi este totodată o sursă excelentă de fibre dietetice, care au o acțiune laxativă. Beneficiul acestei acțiuni laxative este scăderea acumulărilor de metaboliți care promovează cancerul. Kiwi, spre deosebire de multe alte fructe, are o culoare verde când ajunge la maturitate, clorofila fiind de fapt responsabilă pentru această culoare. Mai multe studii au asociat clorofilina (un derivat al clorofilei) din kiwi ca fiind un inhibitor al carcinogenezei hepatice.
Alte fructe cu proprietăți anticancer:
Este recomandat să adăugați și următoarele fructe în cadrul unei diete de prevenire a cancerului: piersici, prune, caise, nectarine, banane, pepene roșu, pepene galben, chirimoya, mangustan, acai, noni, ananas, etc. toate acestea fiind surse bogate de antioxidanți.
Prima parte a articolului poate fi citita aici