Proprietățile terapeutice ale spanacului
Spanacul este o legumă care oferă multe beneficii pentru sănătate și care conține multe vitamine, minerale, fibre și clorofilă, precum și alte substanțe fitochimice.
În ceea ce privește cancerul, spanacul este un aliment foarte recomandat, deoarece este alcalin, iar cancerul așa cum se știe, se declanșează pe fondul unei acidități crescute în organism.
Proprietățile terapeutice ale spanacului se datorează componentelor pe care le-am menționat anterior, dar și celor pe care le precizăm în continuare:
- Acid folic
- Vitamina B6
- Vitamina B2
- Vitamina B1 și B3 în cantitate mai mică
- Vitamina A
- Vitamina E
- Vitamina K
- Provitamina A
- Vitamina C
- Flavonoizi
- Carotenoizi (lutenină, zeaxantină, neoxantină)
Se remarcă bogatul conținut de clorofilă al spanacului, precum și aportul caloric redus deoarece conține doar 22 calorii la 100 grame. Spanacul conține o cantitate foarte scăzută de hidrați de carbon și de grăsimi cu toate că conține și acizi grași sănătoși precum acidul oleic, acidul linoleic și cel alfa-linoleic.
Compoziția spanacului este de:
- Proteine 2 grame
- Hidrați de carbon 1 gram
- Grăsimi 0,30 grame
Spanacul și beneficiile sale contra cancerului
În primul rând trebuie să subliniem faptul că spanacul este o legumă care, asemenea celorlalte alimente alcaline, ajută la protejarea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor grave precum cancerul, deoarece într-un ambient alcalin celulele canceroase nu se pot înmulți.
Proprietățile anti-cancer ale spanacului au fost demonstrate prin diverse studii științifice. De exemplu, o echipă de cercetători japonezi au descoperit faptul că unele componente fitochimice din spanac pot împiedica distrugerea ADN-ului și de asemenea pot inhiba creșterea celulară a tumorilor.
Pe de o parte, știm că fiind un aliment alcalin spanacul este deja un aliment recomandat în cancer, însă în același timp, componentele sale specifice îl determină să fie un aliment puternic pentru prevenirea și ameliorarea acestei boli.
La rândul lor, cercetătorii de la Universitatea Harvard au demonstrat că flavonoidele din spanac, mai precis apigenina, poate distruge celulele cancerigene și poate stopa dezvoltarea cancerului. De asemenea, spanacul este în special bun pentru prevenirea și tratarea cancerului de prostată deoarece conține neoxantină, care este un carotenoid care determină apoptoza sau moartea celulelor canceroase.
În plus, vitamina A și betacarotenul din spanac sunt foarte benefice contra cancerului de sân.
Pe lângă aceste beneficii anti-cancer ale spanacului, se remarcă și următoarele:
- Spanacul favorizează tranzitul intestinal;
- Spanacul produce senzația de sațietate, datorită conținutului său bogat în fibre vegetale;
- Spanacul ajută la pierderea în greutate datorită conținutului său caloric scăzut și a profilului său nutrițional;
- Spanacul crește forța musculară;
- Spanacul îmbunătățește oxigenarea țesuturilor;
- Spanacul oferă vitalitate organismului deoarece conține enzime numite citocrome și vitaminele B2 și B6;
- Spanacul ajută la prevenirea bolilor deoarece combate acțiunea nocivă a radicalilor liberi;
- Spanacul este un aliment recomandat femeilor însărcinate și copiilor datorită conținutului său bogat în zinc și acid folic;
- Spanacul îmbunătățește sănătatea vizuală datorită aportului specific de vitamina A, luteină și zeaxantină;
- Spanacul reglează tensiunea arterială datorită conținutului său bogat de potasiu și de magneziu;
- Spanacul ajută la eliminarea excesului de lichid din țesuturi, combătând retenția de apă din organism;
- Spanacul îmbunătățește funcțiile sistemului nervos datorită aportului bogat de vitamina K;
- Spanacul reduce riscul de apariție a cancerului datorită flavonoidelor și carotenoidelor pe care le conține din abundență.
Flavonoizii reduc diviziunea celulară a celulelor cancerigene, iar conținutul bogat de pigmenți și fitonutrienți din spanac ajută la reducerea riscului de cancer de piele și totodată întărește sistemul imunitar.
Este important să subliniem faptul că este bine ca spanacul să fie combinat cu alimente bogate în vitamina C ca de exemplu fructele citrice, ardeii grași și roșiile, deoarece în acest mod crește capacitatea de absorbție a fierului și a calciului pe care le conține spanacul.