Factorii de risc pentru apariția cancerului
Din păcate, cancerul este una dintre principalele cauze de mortalitate din întreaga lume. Tipurile de cancer diagnosticate cele mai frecvent sunt cele de plămâni, prostată, colon și rect, stomac și ficat în cazul bărbaților și cel de sân, colon și rect, plămâni, col uterin și stomac în cazul femeilor. Cancerul nu poate fi vindecat doar prin dietă, ci depinde de o multitudine de factori.
Dieta și componentele sale (alimentație, nutrienți, substanțe fitochimice) sunt factori de risc care interacționează între ei, împreună cu factorii ambientali, metabolici și susceptibilitatea genetică, crescând sau reducând riscul de cancer. Alimentația este unul dintre factorii care pot ajuta la evitarea apariției cancerului. Alți factori relaționați cu stilul de viață au legătură cu apariția diverselor tipuri de cancere, așa cum este și cazul indicelui crescut de masă corporală, un consum redus de fructe și legume proaspete, lipsa activității fizice și consumul de tutun și alcool.
Procesul de carcinogeneză sau transformarea unei celule normale în una tumorală începe cu mutații celulare în care intervin diferiți factori și care, în plus, necesită un timp mai lung de expunere. Mai exact, o celulă nu se transformă în una cancerigenă de pe o zi pe alta, ci această dezvoltare este lentă și implică transformarea unei leziuni precanceroase într-o tumoră malignă. Aceste alterări sunt rezultatul unei interacțiuni între factorii genetici ai pacientului și unii agenți externi.
În prezent, diferite instituții și organizații care studiază cancerul realizează numeroase teste de specialitate și analizează modul în care dieta, nutriția, activitatea fizică și greutatea corporală determină un risc crescut de cancer. Vă prezentăm în acest articol măsuri foarte simple care pot fi puse în aplicare imediat, pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prevenirea cancerului. Iată care sunt acestea:
1. Evitarea și controlul excesului de greutate corporală
Existe suficiente dovezi asupra faptului că supragreutatea corporală și obezitatea cresc riscul apariției unor diferite tipuri de cancere, un fapt important dacă se ia în considerare că ambele sunt în creștere, atât în cazul adulților, cât și al copiilor.
Cercetătorii au evidențiat faptul că, cu cât există mai multă grăsime corporală, cu atât este mai mare riscul de cancer de colon și de rect, adenocarcinom, cancer de esofag, endometru, pancreas, rinichi și sâni (în postmenopauză). De asemenea, există o legătură și între nivelul ridicat de grăsime corporală și riscul de cancer de vezică biliară. Dovezile referitoare la legătura dintre grăsimea abdominală și riscul de cancer de colon și rect sunt în prezent numeroase.
2. Realizarea unei activități fizice regulate
Recomandările actuale pentru prevenirea cancerului includ – pe lângă o dietă sănătoasă- un stil de viață activ, dată fiind rata ridicată de inactivitate fizică din lumea contemporană. Specialiștii ne recomandă să mergem pe jos în ritm lejer cel puțin 30 minute zilnic, iar pe măsură ce corpul devine mai rezistent, se poate crește la 60 minute de mers într-un ritm mai intens sau 30 minute zilnic pentru o activitate fizică mai solicitantă.
În prezent, existe suficiente dovezi medicale și științifice pentru a afirma că activitatea fizică regulată ne poate proteja de cancer și de obezitate și, în mod indirect, de tipurile de cancere asociate cu un risc crescut dacă deja există factorul obezitate. În același timp, se recomandă evitarea consumului de alimente și de băuturi care determină luarea în greutate, cum sunt alimentele cu o densitate energetică crescută și băuturile carbogazoase (care conțin mult zahăr adăugat).
3. Consumul prioritar al alimentelor de origine vegetală
Cercetările actuale sugerează că alimentația ar trebui să se bazeze pe alimente de origine vegetală, astfel încât să se consume zilnic cel puțin cinci porții (aproximativ 400 g) de legume și fructe proaspete bogate în fibre. De asemenea, este necesar să se crească consumul de cereale nerafinate și leguminoase și să se limiteze, pe de altă parte, consumul cerealelor rafinate. Fructele și legumele sunt bogate în compuși anticanceroși care au rolul de a proteja corpul de apariția cancerului. Cu cât consumați mai multe fructe și legume proaspete, precum broccoli, spanac, varza creață, ardei, sfeclă roșie, legume cu frunze verzi, ceapă, usturoi, fructe de pădure și citrice, cu atât va fi mai eficientă protecția contra cancerului.
4. Limitarea alimentelor de origine animală
Este necesar să se limiteze consumul de carne roșie și să se evite consumul diverselor tipuri de carne procesată, deoarece în prezent există numeroase dovezi medicale care arată că acest tip de alimente este asociat cu o creștere a riscului de cancer colorectal. De exemplu, carnea de porc este tratată cu nitriți care așa cum se știe deja, cresc riscul apariției cancerului.
În general, alimentele procesate și mâncarea de tip fast-food conțin multe ingrediente nocive care cauzează cancer. O analiză realizată în anul 2007 de către Fundația Mondială de Cercetare contra Cancerului a descoperit faptul că doar un hot-dog pe zi crește riscul de cancer de intestin. De asemenea, s-a descoperit faptul că 600 de grame carne procesată pe zi cresc posibilitatea de dezvoltare a cancerului cu un procent de 20%. Toxinele (de tip trans) din grăsimi, zahăr rafinat, îndulcitori artificiali, coloranții și aditivii chimici din acest tip de alimente pot determina grave deteriorări celulare și numeroase probleme relaționate cu sănătatea.
5. Evitarea tutunului și a alcoolului
Tutunul este unul dintre factorii de risc cei mai cunoscuți pentru apariția cancerului, cauzând mai mult de 20% dintre decesele din cauza cancerului pe plan mondial. Totodată, tutunul este vinovat de aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancerul de plămâni. Aminele heterociclice care se eliberează în timpul aprinderii unei țigări interferează cu o replicare corectă a ADN-ului, determinând astfel apariția mutațiilor care provoacă formarea celulelor canceroase.
De asemenea, studiile epidemiologice indică faptul că alcoolul contribuie în prezent la mai mult de 5,8% dintre toate decesele cauzate de cancer la nivel mondial. Băuturile alcoolice sunt cauza a numeroase tipuri de cancere; conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, consumul de alcool crește riscul apariției cancerului de colon, rect, esofag, laringe, faringe, ficat, pancreas și sân.