Sanohelp

  Sanohelp - Extract de turmeric. 

      Antitumoral. Antiinflamator.

     Medica Stem- Antitumoral.

   Regenerare celulara. Imunitate.

  Vitamina c alcalina forte

       Vitamina C Alcalină Forte.

     Alcalinizantă. Antioxidantă.

  Sanocell

          SanoCell - Antitumoral.

      Antioxidant. Anticancerigen.

    

  Articole noi

  Aminoacizii esențiali: pilonii necunoscuți ai…

  Aminoacizii esențiali mențin sănătatea optimă Aminoacizii esențiali sunt adesea eroii necunoscuți ...

  Optimizarea digestiei și metabolismului prin …

  Ayurveda te ajută să optimizezi digestia și metabolismul Introducere În Ayurveda, o digestie sănă...

  Rutina zilnică ayurvedică: cheia pentru un st…

  Rutină zilnică este esențială pentru sănătate O rutină zilnică, sau Dinacharya, conform Ayurvedei...

  Top 5 terapii ayurvedice pentru reducerea str…

   Ayurveda oferă metode naturale pentru gestionarea stresului Introducere  Într-o lume tot mai ag...

  Ayurveda în complementarea tratamentului canc…

  Abordări naturale de vindecare a cancerului prin Ayurveda Introducere Confruntarea cu cancerul es...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Imunoterapia și cancerul

  Ce este imunoterapia?

  Imunoterapia și cancerul În prezent, oamenii de știință explorează modalitățile prin care se poate mări capacitatea sistemului imunitar de a ataca tumorile.

   Conceptul de a potența răspunsul imunitar pentru a trata pacienții diagnosticați cu cancer datează din secolul al XIX-lea, iar Dr. William Coley este considerat precursorul acestuia. La finalul secolului XIX, medicul de origine americană William Coley a injectat bacterii în cazul unor pacienți diagnosticați cu cancer. Succesul său a fost însă eclipsat de noile tratamente de chimio și radioterapie. O sută de ani mai târziu, ideea inițială a lui Coley a revenit ulterior în forță, sub denumirea de imunoterapie.

   Viabilitatea acestei strategii se cunoaște încă din anii ’80, datorită cercetărilor realizate de către James Allison, care a primit recent premiul Fundației BBVA Frontiere ale Cunoașterii.

   "Există un subgrup mic de pacienți care au beneficii în urma aplicării imunoterapiei. În plus, acum avem parte de o cunoaștere în domeniul biologiei tumorilor care nu exista acum 5 sau 10 ani", a comentat Alex Prat, șeful serviciului de oncologie din cadrul Spitalului Clinic din Barcelona.

   "Ideea este de a dirija acțiunea sistemului imunitar, care ne protejează de bacteriile și de virusurile externe, pentru ca acesta să atace cancerul", explică Toni Ribas, cercetător de la Universitatea din California (Los Angeles).

  Care sunt avantajele și dezavantajele imunoterapiei?

   În timpul secolului XX s-au dezvoltat diverse strategii de stimulare și manipulare a sistemului imunitar care erau eficiente în cazul unui număr mic de pacienți.

   Imunoterapia exercită o acțiune antitumorală prin stimularea răspunsului imunologic al pacienților, spre deosebire de tratamentele clasice, care atacă în mod direct tumoarea. Acest lucru implică o serie de avantaje și caracteristici ale acestei promițătoare strategii medicale.

   Principalul avantaj al imunoterapiei este capacitatea sa de a controla tumoarea pe perioade mai lungi de timp în cazul unui procentaj determinat de pacienți, care variază conform tipului de cancer. În cazul unor pacienți care au fost diagnosticați cu tumori care anterior se considerau incurabile s-a reușit să se mărească durata de viață cu câțiva ani, cu ajutorul imunoterapiei.

    În prezent, imunoterapia cu anticorpi care blochează receptorii PD-1 sau acțiunea asupra acestor receptori a proteinei PD-L1 și-a demonstrat eficiența în cazul unui număr mare de tumori, printre care se numără melanomul, cancerul de plămâni, de rinichi, vezică, stomac, ficat și unele tumori ginecologice și limfoame.

   Aceste tratamente se administrează pe cale intravenoasă, iar toxicitatea lor este mult mai mică decât cea a tratamentelor convenționale, cum este chimioterapia. Totuși, s-a observat că un procent de 5-15% dintre pacienți pot dezvolta toxicități relevante, care apar din cauza activării sistemului imunitar contra propriului organism al pacientului. Organele care sunt cel mai frecvent afectate de către aceste reacții sunt următoarele: plămânii ("pneumonita”) - care se manifestă sub formă de tuse și dificultatea de a respira - și tubul digestiv (“colita”), care se prezintă sub formă de diaree și colici abdominale.

  De ce sistemul imunitar poate ataca cancerul?

   Conexiunea dintre sistemul imunitar și cancer este pe multiple planuri. “Mutațiile sunt cauzate, de exemplu, de tutun care afectează celulele. Unele dintre acestea pot cauza cancer, iar în unele cazuri, sistemul imunitar este capabil să recunoască aceste anomalii”, explică pionierul imunoterapiei, doctorul James P. Allison din Statele Unite. Din acest motiv, sistemul imunitar reacționează mai puțin în cazul acelor cancere care nu produc multe mutații. Însă imunitatea interacționează cu cancerul și în alt mod: în cazul pacienților imunodeficienți, unele tumori se propagă fără control.

   “Imunoterapia este o schimbare a paradigmei”, afirmă Alena Gros, cercetătoare în cadrul Institutului de Oncologie Vall d’Hebron și care enumerează potențialele sale avantaje. Celulele care fac parte din sistemul imunitar și care au evoluat pentru a distruge celulele necorespunzătoare sunt foarte eficiente în eliminarea anomaliilor și patrulează în mod constant în organism. În plus, atacă doar celulele tumorale și nu pe celelalte, deoarece sistemul imunitar are propria sa memorie și poate induce o protecție pe termen lung pentru organism.

   Totuși, succesul real al acestei strategii este limitat. În timp ce unele tumori se activează generând inflamație în corp (așa-numitele tumori "calde"), în cazul altor tumori sistemul imunitar nu recunoaște tumora sau cancerul și dezvoltă strategii pentru a le depista (așa-numitele tumori "reci" sau inclusiv "deșerturi imunologice"). În cazul cancerelor în care se produce un răspuns, acesta nu depășește totuși un procent de 30% sau 40% dintre pacienți.

  Cel de-al doilea pas al imunoterapiei

   Pentru a depăși limitările imunoterapiei, cercetătorii explorează noi căi de legătură dintre sistemul imunitar și cancer. Primul val al imunoterapiei se baza la modul esențial pe ideea de a inhiba checkpoint-urile interne ale sistemului imunitar, adică de a dezactiva mecanismele care îl împiedică să atace propriul organism.

   "Cel de-al doilea val al imunoterapiei, încearcă printre alte strategii să atace sistemele pe care cancerul le folosește pentru a se proteja de acțiunea sistemului imunitar", explică Ribas. "O altă opțiune este aceea de a extrage din organismul pacientului celule din sistemul imunitar, de a la manipula genetic pentru a le direcționa către tumoră, iar apoi de a le reintroduce în corp", explică Prat.

   Totuși, experții ne avertizează că imunoterapia nu pretinde să fie un panaceu. "Va înlocui imunoterapia chimioterapia? Nu cred, însă este fără îndoială o perspectivă de viitor", subliniază Josep Tabernero, responsabil al programului de imunoterapie VHIO, care a fost lansat în decembrie anul trecut în colaborare cu Fundația BBVA.

   Unul dintre obiectivele imunoterapiei este personalizarea terapiei. "În prezent știm că sistemul imunitar este la modul potențial un arsenal perfect: ceea ce încercăm să facem este să reactivăm acțiunea sa specifică pentru a stopa dezvoltarea tumorilor", concluzionează Tabernero.

  Noi strategii ale imunoterapiei

   Câteva dintre principalele strategii în dezvoltare pentru îmbunătățirea eficienței imunoterapiei sunt următoarele:

   - Imunoterapia de combinare: în timpul dezvoltării unei tumori se pot altera diferite faze ale răspunsului imunitar. Tocmai de aceea, utilizarea simultană a două sau mai multe tratamente de imunoterapie este una dintre strategiile cele mai folosite pentru creșterea eficienței antitumorale. Până în prezent s-a demonstrat că unele combinații au o acțiune importantă în cazul pacienților diagnosticați cu melanom și cancer renal. Principalele mecanisme de acțiune ale medicamentelor care se utilizează pentru aceste combinații sunt următoarele: activarea directă a răspunsului imunologic; deblocarea inhibării răspunsului imunologic produs de multe tumori sau oferirea unor elemente fundamentale pentru a determina un răspuns imunologic, precum antigeni sau celule ale sistemului imunitar.

   - Noile vaccinuri: noile vaccinuri antitumorale constau în administrarea unor antigeni ale tumorii (mici fragmente din aceasta, în mod normal proteine), pentru ca sistemul imunitar să le recunoască și să determine astfel răspunsul imunitar antitumoral. Cele mai moderne tehnici de biologie moleculară au permis avansarea proceselor de selecție a antigenilor cu posibilități mai mari de determinare a răspunsului imunitar.

   - Celulele CAR-T (Chimeric Antigen Receptor sau receptorul antigenic himeric): această metodă constă în extragerea celulelor imunologice ale pacientului, și procesarea acestora în laborator pentru a exprima un antigen care să recunoască în mod specific celulele tumorale. Apoi aceste celule se administrează din nou pacientului, cu scopul de a ataca tumora. Această strategie are o eficiență considerabilă în cazul pacienților diagnosticați cu unele tipuri de leucemie, cu toate că utilizarea sa în cazul pacienților cu tumori solide pare să fie mai complicată.


  Ayurveda în complemen…

  Abordări naturale de vindecare a cancerului prin Ayurveda Introducere Confruntarea cu cancerul este o experiență complexă și provocatoare...

  Mai mult

  Shake-urile proteice:…

  Nutriția adecvată in chimioterapie este vitală Pentru pacienții care se confruntă cu tratamentele dificile ale chimioterapiei, menținerea ...

  Mai mult

  Prevenirea cancerului…

  Enzimele pancreatice și tratarea cancerului pancreatic În acest an, se estimează că 60.430 de americani vor fi diagnosticați cu cancer pan...

  Mai mult

  Cancerul de prostată …

  Simptomele cancerului de prostată care s-a răspândit în alte părți ale corpului? Cel mai utilizat sistem pentru clasificarea etapelor canc...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Criza de vindecare sau efectul Herxheimer Singurul efect secundar cunoscut al ozonului este acela că poate provoca o criză de vindecare, d...

  Mai mult

  Beneficiile somnului …

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cancer și activitatea fizică. Exercițiile fizice reg...

  Mai mult

  Celulele NK și funcți…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celulele Natural Killer (NK) sunt un tip specific de g...

  Mai mult

  Algele marine și trat…

  Proprietățile algelor marine pentru sănătate Algele marine precum Spirulina și Chlorella au puternice proprietăți anticancerigene datorită...

  Mai mult

  Cancerul renal: 11 fa…

  Care sunt cauzele cancerului renal?  Cunoașterea simptomelor și depistarea precoce a cancerului renal poate face o mare diferenț[ în maximi...

  Mai mult

  Tumorile beningne: ti…

  Ce este o tumoare benignă?  O tumoare se poate dezvolta atunci când celulele cresc prea repede sau nu mor atunci când trebuie. Această cole...

  Mai mult

  Pași simpli pentru pr…

  Multe cazuri de cancer de sân în realitate nu sunt cancer de sân  Așa cum am menționat anterior, mamografiile vă pot provoca probleme. În p...

  Mai mult

  Pași simpli pentru pr…

  Ce este industria cancerului?  În acest interviu, dr. Susan Wadia-Ells discută despre cancerul de sân ca pe o epidemie inutilă în America ș...

  Mai mult

  8 semnale ale canceru…

  Cum apare cancerul de col uterin?  La fel ca în toate celelalte tipuri de cancer, cancerul de col uterin apare atunci când anumite celulele...

  Mai mult

  Beneficiile saunei cu…

  Ce este sauna cu unde infraroșii?  Sauna este de fapt o tradiție de vindecare care datează de mai bine de 2.000 de ani. Scufundarea într-un...

  Mai mult

  Detoxifierea, un fact…

  De ce avem nevoie să ne detoxifiem organismul?  A îmbătrâni este o parte a vieții. Este o realitate cu care fiecare dintre noi va trebui să...

  Mai mult

  10 moduri de a reduce…

  Cancerul este influențat de dietă și de stilul de viață  Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR), o treime dintre c...

  Mai mult

  Obiceiuri sănătoase p…

  Cancerul de colon – date generale  Cercetările din acest domeniu au arătat că unele tipuri de cancer de colon încep de la polipi (tumori be...

  Mai mult

  Cancerul de prostată …

  Cancerul de prostată – date generale  Aproximativ unul din nouă bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată pe parcursul vieții sale. ...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Biochimia oxigenului și a cancerului  Descoperirea obținută de Premiul Nobel Otto Warburg în 1925 a schimbat pentru totdeauna ceea ce știm ...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Ce este ozonul?  Ați observat vreodată că după o furtună aerul are un miros proaspăt? Este posibil să recunoașteți parfumul din aer ca fiin...

  Mai mult

  Ayurveda și combatere…

  Ce este Ayurveda?  Sistemele antice de vindecare din lume au predominat, în ciuda saturației medicinei convenționale moderne și funcționeaz...

  Mai mult

  Mersul pe jos și canc…

  Mersul în ritm alert, beneficii în cancer  Conform noilor cercetări medicale, mersul pe jos în ritm alert poate oferi o multitudine de bene...

  Mai mult

  Acupunctura: un trata…

  De ce este acupunctura o terapie anti-cancer?  Unele remedii și metode ale medicinei alternative sunt utilizate în anumite spitale și insti...

  Mai mult

  Diagnosticul timpuriu…

  Cancerul poate fi detectat la timp  Noile orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prezentate cu ocazia Zilei Mondiale ...

  Mai mult

  Diagnosticul de cance…

  Tirania sprijinului social  Cancerul are repercusiuni asupra sănătății mentale și fizice a persoanei, chiar și după terminarea tratamentulu...

  Mai mult

  Clismele cu cafea în …

  Clismele cu cafea, un procedeu de purificare  Expresia "moartea începe în colon" aparent a devenit mai populară și oferă adevărul simplific...

  Mai mult

  Cele 4 stadii ale can…

  Cancerul poate fi prevenit și controlat  Cancerul sădește adeseori frică în inima oricărei persoane doar la auzul acestui cuvânt. Acest luc...

  Mai mult

  Postul și combaterea …

  Postul ca terapie anti-cancer  În urma a numeroase studii medicale efectuate, cercetătorii au descoperit că postul declanșează regenerarea ...

  Mai mult

  5 strategii pentru pr…

  Top 5 strategii de bază pentru prevenirea cancerului  Vă simțiți îngrijorați de impactul pe termen lung al unei diete proaste asupra sănătă...

  Mai mult

  Cina devreme reduce r…

   A cina devreme reduce riscul de cancer de sân și de prostată  Un nou studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului evidențiază n...

  Mai mult

  Naturopatia și tratar…

  Cum acționează naturopatia sau medicina naturistă asupra corpului?  Naturopatia funcționează ajutând la îmbunătățirea capacității naturale ...

  Mai mult

  Acidoza: o afecțiune …

  Acidoza și apariția cancerului  Cercetătorul Otto Warburg a primit în anul 1931 Premiul Nobel deoarece a descoperit care este cauza princip...

  Mai mult

  Recomandări important…

  Plante medicinale cu efecte antitumorale  Există multe plante medicinale cu proprietăți antitumorale precum Kalanchoe, Graviola “Annona mur...

  Mai mult

  Efectul Warburg sau m…

  De ce radio și chimioterapia sunt ineficiente în majoritatea tumorilor?  În articolul anterior am explicat faptul că celula tumorală își sc...

  Mai mult

  Efectul Warburg sau m…

  Mitocondriile, oxigenul, glucoza și metabolismul tumoral  Fiziologul german Otto Warburg a publicat în anul 1931 lucrarea intitulată “Metab...

  Mai mult

  Imunoterapia și cance…

  Ce este imunoterapia?  În prezent, oamenii de știință explorează modalitățile prin care se poate mări capacitatea sistemului imunitar de a ...

  Mai mult