Sanohelp

  Sanohelp - Extract de turmeric. 

      Antitumoral. Antiinflamator.

     Medica Stem- Antitumoral.

   Regenerare celulara. Imunitate.

  Vitamina c alcalina forte

       Vitamina C Alcalină Forte.

     Alcalinizantă. Antioxidantă.

  Sanocell

          SanoCell - Antitumoral.

      Antioxidant. Anticancerigen.

    

  Articole noi

  Aminoacizii esențiali: pilonii necunoscuți ai…

  Aminoacizii esențiali mențin sănătatea optimă Aminoacizii esențiali sunt adesea eroii necunoscuți ...

  Optimizarea digestiei și metabolismului prin …

  Ayurveda te ajută să optimizezi digestia și metabolismul Introducere În Ayurveda, o digestie sănă...

  Rutina zilnică ayurvedică: cheia pentru un st…

  Rutină zilnică este esențială pentru sănătate O rutină zilnică, sau Dinacharya, conform Ayurvedei...

  Top 5 terapii ayurvedice pentru reducerea str…

   Ayurveda oferă metode naturale pentru gestionarea stresului Introducere  Într-o lume tot mai ag...

  Ayurveda în complementarea tratamentului canc…

  Abordări naturale de vindecare a cancerului prin Ayurveda Introducere Confruntarea cu cancerul es...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Efectul Warburg sau metabolismul tumoral (I)

  Mitocondriile, oxigenul, glucoza și metabolismul tumoral

  Efectul Warburg sau metabolismul tumoral Fiziologul german Otto Warburg a publicat în anul 1931 lucrarea intitulată “Metabolismul tumorilor”. În cadrul acestei lucrări, Warburg demonstra faptul că celulele tumorale prezintă un metabolism bazat pe glicoliză -sau fermentația anaerobică- și că celulele normale pot să devină cancerigene atunci când sunt supuse unei stări de hipoxie (sau lipsă de oxigen).

   Otto Warburg a demonstrat că mitocondriile pot fi afectate de hipoxie, iar acest lucru determină o serie de reacții, compatibile cu fenomenul neoplazic, aceasta fiind una dintre cauzele posibile ale apariției cancerului.

   Datorită cercetărilor sale geniale, Otto Warburg a primit în anul 1931 premiul Nobel. Însă din păcate, deși au trecut aproape 90 ani de la descoperirea sa, aceasta a fost în mod sistematic ignorată de către medicina tradițională.

   În ciuda faptului că toți oncologii cunosc efectul Warburg și știu că este vorba despre o particularitate tumorală, niciunul dintre aceștia nu îl asociază cu una dintre cauzele cancerului, ci consideră că este o simplă consecință a acestei boli.

  Mitocondriile - în centrul scenariului

   Mitocondriile au un ADN propriu (sau ADN-ul mitocondrial, moștenit doar de la mamă) care constituie “generatorul” principal prin intermediul căruia celula sănătoasă obține energie: glucoza din fluxul sanguin se oxidează în prezența oxigenului în interiorul mitocondriilor și se produce ATP, care este folosit ca sursă de energie pentru celule.

   Însă s-a descoperit faptul că mitocondriile controlează de asemenea și alte procese, printre care se numără și apoptoza sau moartea celulară programată. Mai exact, mitocondriile sunt cele care reglează procesul prin intermediul căruia celula moare ca modalitate de a asigura homeostaza (procesul de reglare prin care organismul își menține diferitele constante ale mediului interior între limitele valorilor normale). Prin acest proces (de apoptoză) se menține echilibrul cu alte celule recent create și cele care se autodistrug – cele care prezintă vreo problemă sau mutație care ar putea afecta organismul. Efectul Warburg situează mitocondriile în centrul atenției.

  Ce este glicoliza?

   Există și o altă modalitate prin care celula poate să obțină energie. Aceasta se numește glicoliză și constă în fermentația anaerobică.

   Glicoliza se produce în situațiile în care există o deficiență de oxigen (hipoxie) în timpul unei ischemii sau după un efort prelungit. Această modalitate de a obține energie fără oxigen este puțin eficientă și necesită o mare cantitate de glucoză pentru a compensa hipoxia.

   Această fermentație apare în citosolul celulei și nu în mitocondrie, care poate funcționa doar în prezența oxigenului. Produsele de eliminare care rezultă în urma acestui proces fermentativ sunt piruvatul și acidul lactic.

   În plus, întotdeauna când există o hipoxie apare în scenă o moleculă numită HIF-1alfa, care determină expresia anumitor gene care determină o serie de consecințe, dintre care cea mai semnificativă este proliferarea sau înmulțirea celulară.

   Există unele situații în care această proliferare este benefică, cum este de exemplu după un proces ischmic: producându-se hipoxia, HIF-1alfa face ca imediat să se producă o proliferare cu intenția de a repara zona deteriorată.

  Care este factorul cheie în cazul declanșării cancerului?

   În cazul unei celule cancerigene apare un factor care declanșează un fenomen special: celula continuă să-și obțină energie prin intermediul glicolizei, chiar dacă există suficient oxigen disponibil în ecosistemul său, în loc să se întoarcă la respirația oxidativă normală, care apare în mitocondrie. Acesta este factorul cheie al efectului Warburg și cauza apariției cancerului.

   Una dintre ipotezele care explică de ce se petrece acest lucru este aceea că celula se adaptează unei hipoxii anterioare, menținându-și metabolismul bazat pe glicoliză deoarece, în ciuda anumitor inconveniente, are mari avantaje, după cum vom vedea în continuare.

   Mitocondriile, la rândul lor, cu toate că pot părea intacte, nu își mai îndeplinesc funcțiile principale, printre care se numără, așa cum am văzut anterior, atât respirația celulară, cât și controlarea apoptozei sau moartea programată a celulei.

   Prin anularea funcției mitocondriei și a apoptozei, celula nu se mai poate autodistruge și devine și mai rezistentă. Tocmai din acest motiv efectul Warburg descrie cancerul ca fiind “o tulburare a mitocondriei”.

   Acționând “ca și cum” nu are oxigen deși are acces la el, adică, într-o stare similară cu hipoxia, HIF-1alfa continuă să fie secretat și menține expresia genelor care în situații normale ar fi inactive și determină fenomenul proliferării. Ca și consecință, celula respectivă nu doar că devine rezistentă și nu se poate autodistruge, ci se și reproduce constant, fără control și în mod exponențial.

   Prin menținerea glicolizei ca modalitate metabolică, zona care se reproduce are unele necesități crescute de glucoză pentru a se putea hrăni (care devin tot mai mari, după cum se reproduc celulele) cu mult mai mari decât celulele sănătoase.

   Produsele de eliminare menționate anterior, precum acidul lactic, care ajung în zona extracelulară, determină ca ph-ul acestei zone să devină acid, spre deosebire de ph-ul extracelular al celulelor sănătoase, care este ușor alcalin. În același timp, interiorul celulelor tumorale prezintă un ph invers față de cel al celulelor sănătoase: respectiv alcalin în interior.

   Când se înmulțesc, celulele cancerigene se îndepărtează de capilarele care trebuie să le hrănească, iar prin aceasta se stabilește un cerc vicios: apare o hipoxie reală în unele zone ale ecosistemului biochimic al tumorii care menține glicoliza, mitocondriile tot nu pot funcționa, se inhibă apoptoza, HIF-1alfa continuă să determine proliferarea, cresc necesitățile de glucoză, se produc mai multe substanțe de deșeu sub formă de acid lactic, și crește și mai mult aciditatea.

   Efectul Warburg a fost folosit pentru a se dezvolta anumite instrumente concrete pe care le utilizează medicina actuală. Este vorba despre PET sau tehnologia de emisie a pozitronilor care identifică acele celule care consumă cantități crescute de glucoză. Medicii oncologi știu că există o legătură directă între acest consum de glucoză și malignitatea celulei și relaționează acest consum cu pronosticul pacientului.

   Oricare oncolog poate confirma că PET este proba definitivă, cea mai precisă și care determină cu cea mai mare siguranță extensia și malignitatea unei tumori, nu contează unde este localizată sau ce tip este. De aceea, se bazează pe un principiu comun tuturor tipurilor de cancere și funcționează. Însă, în mod curios, efectul Warburg a fost folosit doar pentru a se dezvolta o metodă de diagnostic și nu pentru crearea unui tratament anticancer. Din păcate, în prezent, efectul Warburg, care este una dintre posibilele cauze ale cancerului, este folosit doar pentru a diagnostica, nu și pentru a vindeca această boală gravă.


  Ayurveda în complemen…

  Abordări naturale de vindecare a cancerului prin Ayurveda Introducere Confruntarea cu cancerul este o experiență complexă și provocatoare...

  Mai mult

  Shake-urile proteice:…

  Nutriția adecvată in chimioterapie este vitală Pentru pacienții care se confruntă cu tratamentele dificile ale chimioterapiei, menținerea ...

  Mai mult

  Prevenirea cancerului…

  Enzimele pancreatice și tratarea cancerului pancreatic În acest an, se estimează că 60.430 de americani vor fi diagnosticați cu cancer pan...

  Mai mult

  Cancerul de prostată …

  Simptomele cancerului de prostată care s-a răspândit în alte părți ale corpului? Cel mai utilizat sistem pentru clasificarea etapelor canc...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Criza de vindecare sau efectul Herxheimer Singurul efect secundar cunoscut al ozonului este acela că poate provoca o criză de vindecare, d...

  Mai mult

  Beneficiile somnului …

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cancer și activitatea fizică. Exercițiile fizice reg...

  Mai mult

  Celulele NK și funcți…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celulele Natural Killer (NK) sunt un tip specific de g...

  Mai mult

  Algele marine și trat…

  Proprietățile algelor marine pentru sănătate Algele marine precum Spirulina și Chlorella au puternice proprietăți anticancerigene datorită...

  Mai mult

  Cancerul renal: 11 fa…

  Care sunt cauzele cancerului renal?  Cunoașterea simptomelor și depistarea precoce a cancerului renal poate face o mare diferenț[ în maximi...

  Mai mult

  Tumorile beningne: ti…

  Ce este o tumoare benignă?  O tumoare se poate dezvolta atunci când celulele cresc prea repede sau nu mor atunci când trebuie. Această cole...

  Mai mult

  Pași simpli pentru pr…

  Multe cazuri de cancer de sân în realitate nu sunt cancer de sân  Așa cum am menționat anterior, mamografiile vă pot provoca probleme. În p...

  Mai mult

  Pași simpli pentru pr…

  Ce este industria cancerului?  În acest interviu, dr. Susan Wadia-Ells discută despre cancerul de sân ca pe o epidemie inutilă în America ș...

  Mai mult

  8 semnale ale canceru…

  Cum apare cancerul de col uterin?  La fel ca în toate celelalte tipuri de cancer, cancerul de col uterin apare atunci când anumite celulele...

  Mai mult

  Beneficiile saunei cu…

  Ce este sauna cu unde infraroșii?  Sauna este de fapt o tradiție de vindecare care datează de mai bine de 2.000 de ani. Scufundarea într-un...

  Mai mult

  Detoxifierea, un fact…

  De ce avem nevoie să ne detoxifiem organismul?  A îmbătrâni este o parte a vieții. Este o realitate cu care fiecare dintre noi va trebui să...

  Mai mult

  10 moduri de a reduce…

  Cancerul este influențat de dietă și de stilul de viață  Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR), o treime dintre c...

  Mai mult

  Obiceiuri sănătoase p…

  Cancerul de colon – date generale  Cercetările din acest domeniu au arătat că unele tipuri de cancer de colon încep de la polipi (tumori be...

  Mai mult

  Cancerul de prostată …

  Cancerul de prostată – date generale  Aproximativ unul din nouă bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată pe parcursul vieții sale. ...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Biochimia oxigenului și a cancerului  Descoperirea obținută de Premiul Nobel Otto Warburg în 1925 a schimbat pentru totdeauna ceea ce știm ...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Ce este ozonul?  Ați observat vreodată că după o furtună aerul are un miros proaspăt? Este posibil să recunoașteți parfumul din aer ca fiin...

  Mai mult

  Ayurveda și combatere…

  Ce este Ayurveda?  Sistemele antice de vindecare din lume au predominat, în ciuda saturației medicinei convenționale moderne și funcționeaz...

  Mai mult

  Mersul pe jos și canc…

  Mersul în ritm alert, beneficii în cancer  Conform noilor cercetări medicale, mersul pe jos în ritm alert poate oferi o multitudine de bene...

  Mai mult

  Acupunctura: un trata…

  De ce este acupunctura o terapie anti-cancer?  Unele remedii și metode ale medicinei alternative sunt utilizate în anumite spitale și insti...

  Mai mult

  Diagnosticul timpuriu…

  Cancerul poate fi detectat la timp  Noile orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prezentate cu ocazia Zilei Mondiale ...

  Mai mult

  Diagnosticul de cance…

  Tirania sprijinului social  Cancerul are repercusiuni asupra sănătății mentale și fizice a persoanei, chiar și după terminarea tratamentulu...

  Mai mult

  Clismele cu cafea în …

  Clismele cu cafea, un procedeu de purificare  Expresia "moartea începe în colon" aparent a devenit mai populară și oferă adevărul simplific...

  Mai mult

  Cele 4 stadii ale can…

  Cancerul poate fi prevenit și controlat  Cancerul sădește adeseori frică în inima oricărei persoane doar la auzul acestui cuvânt. Acest luc...

  Mai mult

  Postul și combaterea …

  Postul ca terapie anti-cancer  În urma a numeroase studii medicale efectuate, cercetătorii au descoperit că postul declanșează regenerarea ...

  Mai mult

  5 strategii pentru pr…

  Top 5 strategii de bază pentru prevenirea cancerului  Vă simțiți îngrijorați de impactul pe termen lung al unei diete proaste asupra sănătă...

  Mai mult

  Cina devreme reduce r…

   A cina devreme reduce riscul de cancer de sân și de prostată  Un nou studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului evidențiază n...

  Mai mult

  Naturopatia și tratar…

  Cum acționează naturopatia sau medicina naturistă asupra corpului?  Naturopatia funcționează ajutând la îmbunătățirea capacității naturale ...

  Mai mult

  Acidoza: o afecțiune …

  Acidoza și apariția cancerului  Cercetătorul Otto Warburg a primit în anul 1931 Premiul Nobel deoarece a descoperit care este cauza princip...

  Mai mult

  Recomandări important…

  Plante medicinale cu efecte antitumorale  Există multe plante medicinale cu proprietăți antitumorale precum Kalanchoe, Graviola “Annona mur...

  Mai mult

  Efectul Warburg sau m…

  De ce radio și chimioterapia sunt ineficiente în majoritatea tumorilor?  În articolul anterior am explicat faptul că celula tumorală își sc...

  Mai mult

  Efectul Warburg sau m…

  Mitocondriile, oxigenul, glucoza și metabolismul tumoral  Fiziologul german Otto Warburg a publicat în anul 1931 lucrarea intitulată “Metab...

  Mai mult

  Imunoterapia și cance…

  Ce este imunoterapia?  În prezent, oamenii de știință explorează modalitățile prin care se poate mări capacitatea sistemului imunitar de a ...

  Mai mult