Sanohelp

  Sanohelp - Extract de turmeric. 

      Antitumoral. Antiinflamator.

     Medica Stem- Antitumoral.

   Regenerare celulara. Imunitate.

  Vitamina c alcalina forte

       Vitamina C Alcalină Forte.

     Alcalinizantă. Antioxidantă.

  Sanocell

          SanoCell - Antitumoral.

      Antioxidant. Anticancerigen.

    

  Articole noi

  Insomnia: cauze, impact și soluții bazate pe …

  Ce este insomnia și cum ne afectează? Insomnia este o tulburare de somn care afectează capacitatea...

  Mențineți-vă mintea activă: cum să preveniți …

  Importanța proactivității în menținerea sănătății mintale Demența afectează milioane de oameni în ...

  Importanța somnului pentru sănătate: o privir…

  Începutul călătoriei în lumea somnului Somnul, adesea neglijat în viața agitată de azi, este un pi...

  Astenia de primăvară: combaterea simptomelor …

  Oboseala de sezon: înțelegerea asteniei de primăvară Primăvara aduce nu doar flori și soare, ci, p...

  Remisiile spontane ale cancerului: un fenomen…

  Ce sunt remisiile spontane ale cancerului? Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, canc...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Efectul Warburg sau metabolismul tumoral (II)

  De ce radio și chimioterapia sunt ineficiente în majoritatea tumorilor?

  Efectul Warburg sau metabolismul tumoral (II) În articolul anterior am explicat faptul că celula tumorală își schimbă forma pentru a obține energie, înlocuind respirația celulară (care folosește oxigen) cu glicoliza, adică fermentația anaerobică, inclusiv în situațiile în care există suficient oxigen în mediul său.

   Acest mecanism, care este baza efectului Warburg, este foarte puțin eficient dacă îl comparăm cu respirația normală. În acest caz sunt necesare enorme cantități de glucoză pentru ca celula să obțină aceeași cantitate de energie prin intermediul glicolizei decât prin procesul respiratoriu comun.

   S-a descoperit faptul că glicoliza din efectul Warburg este “diferită” de cea care apare, de exemplu, în mușchi în cazul unei absențe a oxigenului, deoarece este vorba despre un proces biochimic distinct. Atunci când mușchii primesc din nou oxigen, glicoliza se oprește, însă când o celulă cancerigenă are acces din nou la oxigen, poate să continue să folosească glicoliza ca modalitate de a obține energie.

   Glicoliza “normală” urmează o cale biochimică denumită Embden-Meyerhof, în timp ce în cazul glicolizei tumorale a efectului Warburg se activează o genă numită TKTL1, care determină această modalitate specială de a obține energie prin intermediul fermentației glucozei.

   Mai exact: mutația unei singure gene, numită TKTL1 ar putea fi în spatele metabolismului tumoral aberant, nu sute sau mii, precum afirmă cercetarea farmacologică actuală, centrată pe genom. Efectul Warburg ar putea fi activat de un singur “întrerupător”.

  Implicațiile lipsei de oxigen și de acid lactic în supraviețuirea tumorii și a metastazelor

   Oxigenul este un puternic inhibitor al creșterii celulare anormale și așa cum am văzut în articolul anterior, în situațiile de hipoxie se secretă HIF-1alfa, care este factorul de creștere cauzat de hipoxie, care determină proliferarea celulară.

   Tocmai de aceea, funcționarea fără oxigen permite ca celula să se reproducă rapid. Explicația sintetică referitoare la acidul lactic este următoarea: acidul lactic uzat crește ph-ul din jurul tumorii, “dizolvă” membranele celulelor sănătoase și acționează ca un activator al apoptozei (moartea programată) a acestor celule, ceea ce permite ca tumora să aibă mai mult spațiu pentru a se dezvolta.

   Acidul lactic înconjoară celulele cancerigene cu un scut acid care acționează ca o barieră față de celulele sistemului imunitar, mai ales celulele NK sau Natural Killers, care sunt puternice limfocite au printre alte sarcini și pe aceea de a neutraliza celulele cancerigene.

   Cu sistemul imunitar blocat, cu celule sănătoase vecine ‘asasinate’, cu tendința de a se reproduce datorită HIF-1alfa determinat de hipoxie, cu mitocondriile dezactivate, există o dezvoltare exponențială și un diagnostic: cancer.

   Atunci când una dintre aceste celule protejate de către acidul lactic ajunge în fluxul sanguin sau limfatic, va fi transportată până la alt organ unde tumora va crea o nouă colonie care este denumită metastază.

  Acidul lactic împiedică eficiența radio și chimioterapiei

   Într-o masă tumorală conviețuiesc diferite “straturi” celulare, însă dintre acestea se disting mai ales două tipuri: celulele care își păstrează capacitatea de a realiza un metabolism mitocondrial și cele mai îndepărtate de capilare, realmente hipoxice și care prezintă un puternic efect Warburg.

   Acestea din urmă sunt considerate a fi celulele cele mai maligne. S-a descoperit cu mult timp în urmă că există o legătură directă între hipoxie, nivelele de acid lactic, capacitatea de a produce metastaze și malignitate.

   Ceea ce toți oncologii știu este faptul că, cu cât este mai hipoxică o tumoră (și prin urmare, cu cât este mai mare nivelul de acid lactic), cu atât va avea o rezistență mai mare la radio și chimioterapie.

   Mai precis, cu toate că acest lucru poate părea incredibil: în majoritatea tumorilor, chimioterapia distruge celulele sănătoase, funcționează parțial cu acele celule mai puțin agresive și este aproape ineficientă pentru celulele cu adevărat maligne.

   Astfel, după un tratament de chimioterapie, celulele maligne se pot înmulți și mai mult, deoarece sistemul imunitar a fost aproape anulat de către chimioterapie, iar celulele sănătoase nu mai au dispoziția de a rezista în fața avansului și a proliferării acestora.

   Efectul Warburg garantează faptul că tumora își urmează glicoliza și odată cu aceasta, procesarea acidului lactic care protejează mediul tumoral este chiar și mai favorizată de acest tip de tratament.

  De ce radio și chimioterapia nu sunt eficiente contra celulelor maligne?

   În primul rând, o tumoră hipoxică prezintă o mai mare angiogeneză, adică o capacitate crescută de dezvoltare a noi vase de sânge care au rolul de a o alimenta.

   Aceste vase de sânge au ca obiectiv hrănirea unei tumori care prezintă enorme necesități de glucoză și acid lactic, datorită metabolismului său bazat pe glucoliză. Această angiogeneză este favorizată de către factorii inflamatorii, care sunt foarte importanți pentru tumoră.

   Problema care apare este aceea că aceste vase sanguine au o structură aberantă care constituie o rețea destul de ineficientă pentru a transporta glucoza la tumoră, însă care, în același timp, împiedică și accesul chimioterapiei acolo unde s-ar presupune că aduce beneficii.

   În plus, o mare parte dintre metodele de chimioterapie își bazează capacitatea citotoxică pe generarea radicalilor liberi (numiți și ROS sau specii reactive de oxigen), însă aceștia pot fi creați doar în prezența oxigenului, cu care celulele care trăiesc în medii hipoxice (cele foarte maligne) vor fi rezistente la tratament.

   Radioterapia își bazează de asemenea, strategia terapeutică pe generarea radicalilor liberi, însă acolo unde nu există oxigen nu există posibilitatea de a-i produce, ceea ce înseamnă că celulele maligne hipoxice supraviețuiesc, în timp ce cele sănătoase mor.

   Așadar, chimioterapia și radioterapia nu doar că nu ajung la toate celulele și nu au efect asupra celor într-adevăr agresive, ci sunt direcționate doar pentru un singur tip de strat tumoral care este mai puțin periculos. Să vedem în continuare care sunt dezavantajele acestor terapii tradiționale:

   - Chimioterapia poate fi aplicată pe o perioadă determinată de timp, datorită efectelor secundare pe care le are asupra celulelor sănătoase;

   - Chimioterapia distruge doar straturile mai puțin agresive de celule și nu ajunge în totalitate la cele periculoase, de aceea din punct de vedere statistic este aproape imposibil (cu excepția a trei tipuri de tumori în care poate ajuta) ca chimioterapia să distrugă toate celulele maligne, o parte dintre care va supraviețui aproape întotdeauna la acest tip de tratament.

   - Nu contează că o tumoră se reduce sau inclusiv pare să dispară la nivel macroscopic. Aproape întotdeauna vor rămâne celulele rezistente, care sunt de fapt cele mai periculoase, iar odată finalizat tratamentul, acestea vor avea spațiu pentru a crește într-un corp al cărui sistem imunitar este extrem de slăbit.

   - Rezultatul este acela că, în mod frecvent, o tumoră tratată se reproduce mai rapid după tratament și în ciuda unei aparente reduceri a dimensiunii pe care o poate provoca chimioterapia, viața pacientului se va prelungi: uneori considerabil, alteori doar puțin mai mult decât dacă nu ar fi fost tratată astfel, iar alteori aproape deloc.

  În ce cazuri poate ajuta totuși chimioterapia?

   Se pare că chimioterapia poate ajuta doar în cazul unor limfoame și leucemii, iar dintre tumorile solide, doar în cazul cancerului testicular. Ceea ce înseamnă o proporție foarte mică dintre toate tipurile de cancer.

   În restul cazurilor, care înseamnă imensa majoritate a tipurilor de tumori, chimioterapia nu vindecă. În cazul pacienților care se salvează în urma acestor tratamente clasice, este vorba despre o tumoră încapsulată, care deoarece nu este excesiv de agresivă, poate fi eliminată printr-o intervenție chirurgicală. Chimio și radioterapia, dacă sunt urmate ulterior, nu vor fi curative, deoarece operația este cea care a dat roade, însă vor contribui la această impresie.


  Beneficiile aromatera…

  Aromaterapia oferă multiple beneficii terapeutice Aromaterapia, cu o istorie îndelungată în utilizarea uleiurilor esențiale, oferă multipl...

  Mai mult

  Ayurveda în complemen…

  Abordări naturale de vindecare a cancerului prin Ayurveda Introducere Confruntarea cu cancerul este o experiență complexă și provocatoare...

  Mai mult

  Shake-urile proteice:…

  Nutriția adecvată in chimioterapie este vitală Pentru pacienții care se confruntă cu tratamentele dificile ale chimioterapiei, menținerea ...

  Mai mult

  Prevenirea cancerului…

  Enzimele pancreatice și tratarea cancerului pancreatic În acest an, se estimează că 60.430 de americani vor fi diagnosticați cu cancer pan...

  Mai mult

  Cancerul de prostată …

  Simptomele cancerului de prostată care s-a răspândit în alte părți ale corpului? Cel mai utilizat sistem pentru clasificarea etapelor canc...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Criza de vindecare sau efectul Herxheimer Singurul efect secundar cunoscut al ozonului este acela că poate provoca o criză de vindecare, d...

  Mai mult

  Beneficiile somnului …

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cancer și activitatea fizică. Exercițiile fizice reg...

  Mai mult

  Celulele NK și funcți…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celulele Natural Killer (NK) sunt un tip specific de g...

  Mai mult

  Algele marine și trat…

  Proprietățile algelor marine pentru sănătate Algele marine precum Spirulina și Chlorella au puternice proprietăți anticancerigene datorită...

  Mai mult

  Cancerul renal: 11 fa…

  Care sunt cauzele cancerului renal?  Cunoașterea simptomelor și depistarea precoce a cancerului renal poate face o mare diferenț[ în maximi...

  Mai mult

  Tumorile beningne: ti…

  Ce este o tumoare benignă?  O tumoare se poate dezvolta atunci când celulele cresc prea repede sau nu mor atunci când trebuie. Această cole...

  Mai mult

  Pași simpli pentru pr…

  Multe cazuri de cancer de sân în realitate nu sunt cancer de sân  Așa cum am menționat anterior, mamografiile vă pot provoca probleme. În p...

  Mai mult

  Pași simpli pentru pr…

  Ce este industria cancerului?  În acest interviu, dr. Susan Wadia-Ells discută despre cancerul de sân ca pe o epidemie inutilă în America ș...

  Mai mult

  8 semnale ale canceru…

  Cum apare cancerul de col uterin?  La fel ca în toate celelalte tipuri de cancer, cancerul de col uterin apare atunci când anumite celulele...

  Mai mult

  Beneficiile saunei cu…

  Ce este sauna cu unde infraroșii?  Sauna este de fapt o tradiție de vindecare care datează de mai bine de 2.000 de ani. Scufundarea într-un...

  Mai mult

  Detoxifierea, un fact…

  De ce avem nevoie să ne detoxifiem organismul?  A îmbătrâni este o parte a vieții. Este o realitate cu care fiecare dintre noi va trebui să...

  Mai mult

  10 moduri de a reduce…

  Cancerul este influențat de dietă și de stilul de viață  Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR), o treime dintre c...

  Mai mult

  Obiceiuri sănătoase p…

  Cancerul de colon – date generale  Cercetările din acest domeniu au arătat că unele tipuri de cancer de colon încep de la polipi (tumori be...

  Mai mult

  Cancerul de prostată …

  Cancerul de prostată – date generale  Aproximativ unul din nouă bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată pe parcursul vieții sale. ...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Biochimia oxigenului și a cancerului  Descoperirea obținută de Premiul Nobel Otto Warburg în 1925 a schimbat pentru totdeauna ceea ce știm ...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Ce este ozonul?  Ați observat vreodată că după o furtună aerul are un miros proaspăt? Este posibil să recunoașteți parfumul din aer ca fiin...

  Mai mult

  Ayurveda și combatere…

  Ce este Ayurveda?  Sistemele antice de vindecare din lume au predominat, în ciuda saturației medicinei convenționale moderne și funcționeaz...

  Mai mult

  Mersul pe jos și canc…

  Mersul în ritm alert, beneficii în cancer  Conform noilor cercetări medicale, mersul pe jos în ritm alert poate oferi o multitudine de bene...

  Mai mult

  Acupunctura: un trata…

  De ce este acupunctura o terapie anti-cancer?  Unele remedii și metode ale medicinei alternative sunt utilizate în anumite spitale și insti...

  Mai mult

  Diagnosticul timpuriu…

  Cancerul poate fi detectat la timp  Noile orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prezentate cu ocazia Zilei Mondiale ...

  Mai mult

  Diagnosticul de cance…

  Tirania sprijinului social  Cancerul are repercusiuni asupra sănătății mentale și fizice a persoanei, chiar și după terminarea tratamentulu...

  Mai mult

  Clismele cu cafea în …

  Clismele cu cafea, un procedeu de purificare  Expresia "moartea începe în colon" aparent a devenit mai populară și oferă adevărul simplific...

  Mai mult

  Cele 4 stadii ale can…

  Cancerul poate fi prevenit și controlat  Cancerul sădește adeseori frică în inima oricărei persoane doar la auzul acestui cuvânt. Acest luc...

  Mai mult

  Postul și combaterea …

  Postul ca terapie anti-cancer  În urma a numeroase studii medicale efectuate, cercetătorii au descoperit că postul declanșează regenerarea ...

  Mai mult

  5 strategii pentru pr…

  Top 5 strategii de bază pentru prevenirea cancerului  Vă simțiți îngrijorați de impactul pe termen lung al unei diete proaste asupra sănătă...

  Mai mult

  Cina devreme reduce r…

   A cina devreme reduce riscul de cancer de sân și de prostată  Un nou studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului evidențiază n...

  Mai mult

  Naturopatia și tratar…

  Cum acționează naturopatia sau medicina naturistă asupra corpului?  Naturopatia funcționează ajutând la îmbunătățirea capacității naturale ...

  Mai mult

  Acidoza: o afecțiune …

  Acidoza și apariția cancerului  Cercetătorul Otto Warburg a primit în anul 1931 Premiul Nobel deoarece a descoperit care este cauza princip...

  Mai mult

  Recomandări important…

  Plante medicinale cu efecte antitumorale  Există multe plante medicinale cu proprietăți antitumorale precum Kalanchoe, Graviola “Annona mur...

  Mai mult

  Efectul Warburg sau m…

  De ce radio și chimioterapia sunt ineficiente în majoritatea tumorilor?  În articolul anterior am explicat faptul că celula tumorală își sc...

  Mai mult

  Efectul Warburg sau m…

  Mitocondriile, oxigenul, glucoza și metabolismul tumoral  Fiziologul german Otto Warburg a publicat în anul 1931 lucrarea intitulată “Metab...

  Mai mult