Care sunt cauzele cancerului renal?
Cunoașterea simptomelor și depistarea precoce a cancerului renal poate face o mare diferenț[ în maximizarea speranței de viață. Citiți acest articol pentru a afla dacă factorii de risc vă expun pe dumneavoastră sau pe cei dragi la un pericol crescut pentru acest cancer mortal. Înțelegerea factorilor de risc vă poate inspira să vă schimbați obiceiurile de viață și să reduceți probabilitatea de a dezvolta această boală.
În fiecare an, peste 115.000 de vieți sunt revendicate ca urmare a cancerului de rinichi și peste 270.000 de oameni din întreaga lume vor fi diagnosticați cu această boală. Ceea ce cauzează cancerul renal nu este în totalitate înțeles în rândul comunității medicale, iar strategiile de tratament convenționale au adeseori rezultate nefaste.
Cu toate acestea, cercetătorii știu că acest tip de cancer este o boală metabolică. Genele au potențialul de a influența capacitatea celulei de a simți energia, nutrienții și oxigenul și de a stimula noi căi pe care progresează boala. Aproximativ 5 - 8% dintre indivizi au o predispoziție moștenită legată de mai multe gene cunoscute pentru a promova creșterea celulelor canceroase în rinichi. Pentru pacienții cu cancer renal localizat în stadiul precoce, rata de supraviețuire de cinci până la zece ani este de aproximativ 95%. Cu toate acestea, pentru pacienții cu cancer avansat (caz în care tumora s-a răspândit la alte organe), aproape 80% vor ceda bolii în termen de doi ani. Aceste statistici sunt prea amenințătoare pentru ca cineva să ignore semnalele de avertizare.
Care sunt simptomele cancerului renal?
Cele mai frecvente simptome ale cancerului renal pe care ar trebui să le aveți în vedere includ:
- Febra, fără legătură cu o boală precum gripa;
- Pierderea în greutate inexplicabilă și rapidă;
- Starea de oboseală cronică;
- O tensiune mărită în regiunea abdominală;
- Durere persistentă de-a lungul părții abdominale;
- Dureri de spate, fără legătură cu o leziune;
- Sânge în urină.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul renal?
Înțelegerea istoricului de sănătate a familiei dumneavoastră este foarte importantă în cunoașterea riscului moștenit. Deși ereditatea este în afara controlului dumneavoastră, există unii factori de risc cunoscuți care vă crește șansele de a dezvolta una dintre numeroasele forme de cancer renal. Deși nu putem schimba genele pe care le avem sau chiar unii dintre factorii de risc care contribuie la aceste forme de cancer, putem lua unele măsuri preventive pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei boli.
1. Fumatul
Fumatul poate fi unul dintre cei mai mari factori de risc pentru creșterea probabilității de a dezvolta cancer la rinichi. Fumatul duce la creșterea cu 50% a riscului la bărbați și la o rată cu 20% mai mare la femei. Expunerea la monoxidul de carbon creează un mediu hipoxic sau o alimentare inadecvată cu oxigen.
Acest lucru provoacă probleme în cascadă, inclusiv deteriorarea accelerată a ADN-ului globulelor albe din sânge care circulă în sânge și creșterea stresului oxidativ. S-au constatat modificări genetice la persoanele fumătoare, cauzate mai ales de expunerea la o componentă majoră a fumului de țigară, respectiv benzo-alfa-pirene diol epoxid. Această substanță chimică este o cauză binecunoscută a mutațiilor genetice și a carcinogenezei.
2. Obezitatea
Riscul de cancer la rinichi este semnificativ mai mare la persoanele care sunt obeze. Prevalența carcinomului cu celule renale, în special, a continuat să crească anual și este în prezent unul dintre primele 10 tipuri de cancer care afectează în mod special americanii. Peste 40% dintre pacienții cu cancer de celule renale sunt obezi.
Obezitatea crește riscul de cancer renal, deoarece este asociată cu o serie de complicații adverse pentru sănătate, cum ar fi rezistența la insulină, hipoxia, bolile metabolice, stresul oxidativ crescut și creșterea tensiunii arteriale. Cu siguranță obezitatea corelează dovezi suficient de puternice pentru a spori supravegherea bolii.
3. Diabetul
Ca și în cazul obezității, diabetul este unul dintre factorii de risc pentru cancerul renal, în ciuda relației sale indirecte cu cauza cancerului.
4. Consumul anumitor alimente și băuturi
Există rezultate contradictorii cu privire la modul în care consumul unor alimente și băuturi afectează riscul de dezvoltare a cancerului renal. Cercetările au descoperit că substanțele obișnuite care se găsesc în alimentele prăjite și în cele procesate pot ridica riscuri importante. În prezent, știința ne oferă numeroase informații despre faptul că o dietă bogată în legume și fructe proaspete poate reduce riscul de a dezvolta cancer. O dietă bogată în antioxidanți este unul dintre cele mai cunoscute sisteme de apărare împotriva apariției acestei boli.
5. Expunerea la factorii de mediu
Curățați covoarele din casa dumneavoastră cu substanțe de curățat și solvenți chimici? De exemplu, tricloretilena este folosită pentru prelucrarea industrială și în scopuri de refrigerare, dar poate fi detectată și într-o varietate de articole de uz casnic, cum ar fi produsele de curățat covoare. Această substanță chimică cu miros dulceag contaminează aerul și apa.
Expunerea la tricloretilenă poate duce la apariția unor simptome neplăcute cum ar fi greață, amețeli, vedere încețoșată și stări de confuzie. În timp, această substanță chimică poate contribui la apariția cancerului renal. În timp ce studiile leagă mai multe tipuri de cancer de tricloretilenă, relația este constant cea mai puternică între această toxină și cancerul renal. Oamenii de știință atribuie acest lucru unor mutații specifice ale celulelor renale care s-au găsit la pacienții cu expunere la tricloretilenă.
6. Hipertensiunea
Hipertensiunea arterială, precum și utilizarea de medicamente antihipertensive și diuretice, înseamnă un risc ridicat pentru apariția cancerului renal. Acele persoane care sunt atât obeze, cât și hipertensive au un nivel de risc și mai mare decât cele care au doar una dintre aceste afecțiuni.
7. Factorul hormonal
Deși mecanismele pentru această asociere nu sunt pe deplin cunoscute, cercetătorii au constatat că femeile care dau naștere la o vârstă fragedă au șanse cu mai mari cu 40-90% să dezvolte cancer la rinichi. Cu cât mai multe nașteri au avut aceste femei, mai ales la o vârstă mai mică, cu atât riscul de cancer renal este mai mare.
8. Nivelul de activitate fizică
Este o certitudine faptul că a avea un stil de viață sedentar va pune în pericol dezvoltarea cancerului renal. Activitatea fizică regulată este asociată cu scăderea greutății corporale și a tensiunii arteriale, gestionarea îmbunătățită a insulinei și un răspuns inflamator mai sănătos, ceea ce înseamnă un risc mult scăzut de cancer renal.
9. Genul
Acesta este un factor care nu poate fi schimbat, dar ar trebui să știți că bărbații au de doua ori mai multe șanse de a dezvolta cancer renal decât femeile.
10. Vârsta
Cancerul renal este neobișnuit la persoanele sub vârsta de 45 de ani. Vârsta medie pentru diagnosticul de cancer renal este de 64 de ani. Persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani ar trebui să facă în mod regulat teste specifice pentru simptomele bolii.
11. Istoricul etnic
În mod evident, genetica joacă un rol major în susceptibilitatea organismului la boală. Numeroși factori joacă un rol în ratele mai mari de cancer în Europa și America de Nord, comparativ cu aparițiile din Asia și America de Sud. Cu toate acestea, persoanele de origine asiatică care trăiesc în Statele Unite prezintă aceleași rate mici de cancer la rinichi ca și oamenii din țara lor de origine.