Proiecte de actualitate vizavi de apariția cancerului
Vă prezentăm în acest articol unele concluzii recente ale Fundației Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (WCRFI), care este cel mai mare organism de cercetare a legăturii dintre cancer, stilul de viață și alimentație.
Fundația Internațională pentru Cercetarea cancerului (WCRFI) realizează în prezent un Proiect de actualizare continuă (CUP) care constă în revizuirea, analizarea și actualizarea cercetărilor globale despre modul în care dieta, nutriția, activitatea fizică și greutatea corporală impactează riscul de apariție a cancerului și rata de supraviețuire. Cercetători și specialiști din întreaga lume actualizează cu regularitate acest proiect, oferind resurse științifice de încredere care susțin liniile directoare și politicile actuale pentru prevenirea cancerului.
Rezultatele acestui proiect sunt utilizate pentru actualizarea Recomandărilor pentru prevenirea cancerului oferite de către această Fundație. Obiectivul său este ca toți responsabilii politici precum și publicul general să aibă acces la informațiile cele mai obiective și actualizate referitoare la minimizarea riscului de dezvoltare a cancerului și de creștere a ratei de supraviețuire în cazul acestei boli. Cercetările științifice publicate în întreaga lume sunt recompilate și revizuite de către un grup de experți. Un grup independent de experți de renume mondial evaluează și interpretează probele pentru a ajunge la unele concluzii bazate pe dovezi științifice. În această bază de date sunt incluse toate probele clinice aleatorii și studiile medicale publicate referitoare la aproximativ 17 tipuri de cancere și la supraviețuitoarele cancerului de sân, incluzând 9037 de studii.
Recent, a fost publicat un rezumat al Proiectului de actualizare continuă (CUP) care arată în mod clar că există o legătură directă între alimentație, stilul de viață și apariția sau respectiv reducerea cancerului. Conform specialiștilor, aproximativ o treime dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite cu ajutorul dietei, a controlului greutății corporale și a exercițiilor fizice.
Iată care sunt factorii care cresc riscul de apariție a cancerului:
1. Supragreutatea corporală și obezitatea sunt relaționate cu 13 tipuri de cancer și anume: cancerul colorectal, de sân, de rinichi, al vezicii biliare, de ficat, esofag, ovare, pancreas, ficat, prostată, stomac și endometru.
2. Sarea iodată și alimentele foarte sărate de gen saramură cresc riscul de cancer de stomac.
3. Arsenicul prezent în apa potabilă crește riscul de cancer de vezică, plămâni și piele. (Arsenicul contaminează apa prin intermediul folosirii pesticidelor, a substanțelor contaminante ale industriei sau deoarece se găsește în mod natural în pământ).
4. Consumul alcoolului crește riscul de cancer de ficat, al cavității orale, de sân, colon, esofag și stomac.
5. Suplimentele cu betacaroten pot crește riscul de cancer de plămâni.
6. Ceaiul de tip Mate consumat în mod frecvent poate crește riscul de cancer de esofag.
7. Peștele sărat în stil cantonez poate crește riscul de cancer nazofaringian.
8. Carnea procesată (șunca, mezelurile, cârnații, hamburgerii, etc.) cresc riscul de cancer de colon și stomac.
9. Carnea roșie (oaie, porc, vită, capră) crește riscul de cancer de colon.
10. O dietă cu un nivel glicemic ridicat crește riscul de cancer de endometru. (Bogată în produse alimentare care conțin făină și zahăr rafinat, băuturi carbogazoase, cartofi, porumb și sirop de porumb, produse de patiserie, etc.)
11. Aflatoxinele cresc riscul de cancer de ficat (aflatoxinele sunt produse de anumite ciuperci care pot contamina cerealele, legumele, fructele uscate, condimentele, etc.)
12. Persoanele înalte au un risc crescut de apariție a cancerului de colon, de sân, ovare, rinichi, pancreas și prostată.
13. Fetițele care au o greutate corporală ridicată la naștere au un risc mai mare de a suferi de cancer de sân decât fetițele care au o greutate normală.
Iată care sunt factorii care reduc riscul de apariție a cancerului:
1. Legumele fără amidon (crucifere, roșii, morcovi, legume cu frunze verzi, castraveți, dovlecei, ridichi, gulii) reduc riscul de a suferi de cancer al gurii, faringelui și laringelui;
2. Fructele proaspete în general, dar mai ales fructele citrice care conțin vitamina C din abundență reduc riscul de a suferi de cancer de gură, faringe, laringe și plămâni;
3. Activitatea fizică realizată în mod regulat reduce riscul de a suferi de cancer de sân, endometru și colon;
4. Alimentele bogate în fibre (legume, semințe, fructe și legume) reduc riscul de suferi de cancer de colon;
5. Alăptarea pe cale naturală reduce riscul de a suferi de cancer de sân;
6 . Ceaiul verde consumat în mod regulat reduce riscul de a suferi de cancer de sân, colon, prostată și piele;
7 . O alimentație bogată în calciu reduce riscul de a suferi de cancer de colon.
Observație: Aceste recomandări sunt indicate atât persoanelor sănătoase care doresc să prevină apariția acestei boli, cât și pentru supraviețuitorii acestei boli grave, pentru a preveni eventualele remisii ale bolii și pentru prelungirea duratei de viață.