Substanța din legume, fructe și cereale care inhibă cancerul
Abdulkalam Shamsuddin este cercetător științific în cadrul Facultății de Medicină din Maryland (Statele Unite) și de mai bine de treizeci de ani (din anul 1986) studiază o substanță numită hexafosfat de inozitol sau IP6 care se găsește în pământ și pe care îl ingerăm din unele alimente. Abdulkalam Shamsuddin a descoperit astfel că acest carbohidrat previne cancerul și alte boli grave și ajută de asemenea la tratarea acestora.
Vă prezentăm în acest articol un interviu cu cercetătorul Abdulkalam Shamsuddin referitor la beneficiile substanței denumite IP6 în ceea ce privește prevenirea și tratarea cancerului.
Cum și când ați început să studiați această boală gravă, cancerul?
A.S.: În timpul primului an de la facultatea de medicină, unchiul meu a fost diagnosticat cu cancer de plămâni și ni s-a spus că mai are de trăit doar șase săptămâni. Și chiar așa a și fost. Aceasta a fost pentru mine prima întâlnire cu această boală. În cel de-al treilea an de facultate am început să studiez în termeni generali cancerul, iar câțiva ani mai târziu am început cercetările propriu-zise și chiar atunci, tatăl meu a fost diagnosticat și el cu același tip de cancer ca și unchiul meu. Și el a decedat în scurt timp. Morțile premature ale unchiului și tatălui meu m-au determinat să mă gândesc că odată ce această boală este diagnosticată, este prea târziu pentru pacienți și am început să iau în considerare metodele de diagnosticare timpurie și de prevenție a acestei boli. În 1975 am început să studiez cu atenție modalitățile de prevenire a cancerului de colon prin creșterea consumului de fibre dietetice și de grăsimi sănătoase din alimentație. Am analizat datele din Finlanda și Danemarca și am observat că în Finlanda incidența cancerului de colon era jumătate din cea din Danemarca. Dietele din ambele țări conțineau cantități similare de fibre, însă am observat că dieta din Finlanda conținea cu 20 sau 30% mai mult IP6.
Ce este de fapt IP6?
A.S.: IP6 este un carbohidrat natural care se află în pământ și pe care îl absorbim prin intermediul plantelor și a cerealelor, mai ales a orezului, porumbului și grâului. Atunci când consumăm aceste cereale IP6 intră în organism. Acum treizeci de ani se credea că IP6 nu poate intra în celulele organismului uman, totuși, am continuat să efectuez cercetări pe această temă și am demonstrat că IP6 este asimilat de către organism. Am realizat diverse experimente și am dovedit faptul că odată ce ingerăm IP6 prin aceste alimente sau altele, apare în sânge. În prezent s-a dovedit faptul că substanța IP6 este prezentă în toate celulele noastre vii, precum și în celulele animalelor.
Cum anume acționează IP6?
A.S.: Am descoperit astfel că numărul tumorilor în cazul animalelor de laborator tratate cu IP6 era cu mult mai mic. Presupunerea mea era aceea că IP6 prevenea cancerul, însă am constatat că această substanță avea efecte preventive certe, însă de asemenea putea reduce tumorile la jumătate. M-am înarmat cu răbdare și curaj și am administrat cobailor agentul cancerigen numit oxamină, am așteptat timp de șase luni, apoi am administrat IP6 în doze mai ridicate decât în experimentele anterioare. Cinci săptămâni mai târziu am constatat că numărul de cancere în cazul acestor cobai era cu mult mai mic, iar din punct de vedere statistic acesta era un rezultat foarte semnificativ. Iar cu cât era mai mare doza, cu atât erau mai bune efectele. Chiar mai mult, în acea perioadă am constatat că dacă se combina IP6 cu inozitol, rezultatele erau chiar mai bune.
Ce este inozitolul?
A.S.: Inozitoul este o substanță asemănătoare cu IP6. De fapt, IP6 este un inozitol unit cu șase grupe de fosfați, fiecare având propriile sale efecte biochimice. Atât IP6 cât și inozitolul se găsesc în unele alimente din dieta noastră. IP6 nu distruge celulele, ci împiedică înmulțirea acestora, mai exact inhibă creșterea celulelor canceroase. Institutul Național pentru studiul Cancerului din Statele Unite a decis să studieze această substanță zece ani mai târziu în cazul a șaizeci de tipuri diferite de cancer. În cazul a 59 dintre cele 60 de cancere s-a observat reducerea notabilă a tumorilor.
Care este legătura dintre IP6 și alimentația actuală?
A.S.: Dieta pe care majoritatea persoanelor o au în ziua de azi nu este neapărat cea mediteraneană care este considerată cea mai sănătoasă dietă din lume. Așa cum se știe, în prezent există unele substanțe cancerigene în alimentele procesate și rafinate, în apa pe care o bem și în aerul pe care îl respirăm. Din păcate, în prezent riscul de a avea cancer este cu mult mai mare decât acum o sută de ani. De aceea sunt necesare și suplimentele alimentare și nu doar consumul alimentelor bogate în IP6.
Iată un exemplu în acest sens: populația de etnie bantu, din Africa de sud, consumă o jumătate de kilogram de făină de porumb zilnic, iar în rândul acestora nu s-au înregistrat cazuri de cancer, nici de diabet, boli cardiovasculare sau pietre la rinichi. Însă populația modernă actuală necesită mult mai mult IP6 decât populația bantu deoarece aceasta nu consumă mâncăruri procesate, grăsimi rafinate și zahăr alb și nici nu trăiește într-un mediu poluat. Însă s-a observat că atunci când sudafricanii din etnia bantu au migrat către un oraș mare precum Johanesburg și au început să consume alimente procesate și rafinate, incidența cancerelor și a altor boli a crescut și în rândul acestora precum în cazul occidentalilor.
Cum anume acționează IP6 în corpul uman?
A.S.: IP6 are un rol reparator asupra ADN-ului și în cazul proliferării și diferențierii celulare și este un antioxidant recunoscut care acționează prin neutralizarea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi în organism, stimulând sistemul imunitar și o activitate celulară sănătoasă. IP6 și inozitolul sunt molecule antioxidante care impulsionează activitatea celulelor de tip Natural Killer (celule care întăresc sistemul imunitar) și suprimă angiogeneza tumorală (formarea de noi vase sanguine care alimentează tumorile).
Există studii clinice cu IP6 în cazul pacienților diagnosticați cu cancer?
A.S.: Desigur. În urma studiilor clinice efectuate pe pacienți umani diagnosticați cu cancer s-a observat că IP6 reduce rata de creștere tumorală și reduce efectele secundare nocive ale chimioterapiei, îmbunătățind calitatea de viață și rata de supraviețuire a pacienților. În cazul unui pacient diagnosticat cu metastaze la ficat și care nu a dorit să urmeze un tratament de chimioterapie clasic, s-au administrat timp de câteva luni IP6 și inozitol și s-a observat ulterior o reducere a mărimii tumorii hepatice.
Recomandați să se administreze IP6 și să nu se facă chimioterapie?
A.S.: Nu, în niciun caz. Combinația dintre terapia oncologică și suplimentele cu IP6 și inozitol par să funcționeze foarte bine. IP6 reduce activitatea tumorală atât atunci când este combinată cu chimioterapia, cât și dacă pacientul decide să nu urmeze acest tratament convențional. În ambele cazuri s-a observat reducerea tumorilor și ameliorarea efectelor secundare ale tratamentului chimioterapeutic.
Având rolul de a suprima celulele maligne și fiind un puternic antioxidant, este IP6 eficient și în cazul altor boli?
A.S.: Da! IP6 are un rol important în prevenirea calculilor renali și a osteoporozei, a nivelelor ridicate de colesterol și a bolii Alzheimer. La nivelul densității osoase, am observat cum IP6 acționează în cazul unui pacient tratat cu această substanță și în cazul altui pacient care nu a urmat acest tratament. De asemenea, s-a observat că IP6 reduce daunele cauzate de un atac cardiovascular și protejează inima în timpul unui infarct de miocard. IP6 este un foarte bun antioxidant, evită formarea plăcilor de colesterol și a arterosclerozei și este o substanță chelatoare pentru fier. S-au realizat studii și despre modul în care IP6 ajută la prevenirea formării calculilor renali și a complicațiilor cauzate de diabet.
IP6 participă la multe procese vitale ale organismului și s-a dovedit că această substanță nu afectează celulele sănătoase, normale. În cazul persoanelor sănătoase se recomandă o doză de 1-2 grame zilnic (2-4 capsule), de trei ori pe zi. În cazul persoanelor care au un risc ereditar de cancer se pot administra câte 4 grame zilnic.