Proprietățile algelor marine pentru sănătate
Algele marine precum Spirulina și Chlorella au puternice proprietăți anticancerigene datorită conținutului lor de metaboliți activi secundari.
Organismele marine produc în general acești metaboliți activi care acționează ca niște agenți citotoxici și antimicrobieni, inhibând dezvoltarea substanțelor toxice în organismul uman.
Recent, în Arabia Saudită, un grup de cercetători din cadrul Universității King Saud, au realizat un studiu despre unele tipuri de alge care se găsesc în marea Roșie, în vederea evaluării proprietăților substanțelor bioactive din acestea.
Sortimentele de alge marine care au fost alese pentru a fi studiate au fost Caluerpa occidentalis, Ulva reticulada, Gracilaria dendroides, Dictyota ciliolada și Cladophora socialis. Cercetătorii au obținut extracte din aceste alge, iar studiile au fost realizate folosindu-se etanol, cloroform, eter din petrol și apă. S-a testat acțiunea antibacteriană a acestor alge asupra unei serii de bacterii precum Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Escherichia coli și Stapylococcus aureus.
Rezultatele care au fost obținute în urma acestui studiu au fost acelea că extractele obținute din algele Gracilaria dendroides, Ulva reticulata și Dictyota ciliolada au fost eficiente în cazul stopării acțiunii nocive a bacteriilor.
În cadrul analizelor efectuate s-a observat prezența quercetinei (flavonoidul cel mai abundent și cel mai comun din dieta umană), a bioflavonoizilor (pigmenți vegetali nenitrogenați) și a kaempferolului (un agent antioxidant) care se găseau în cantități mari în ultimele trei tipuri de alge menționate. Îndeosebi quercetina și kaempferolul au constituit mai ales în ultimii ani obiectul multor studii medicale și au fost aleși ca agenți farmacologici în multe remedii folosite în tratarea cancerului.
Algele marine conțin flavonoizi, polifenoli și caratenoizi care protejează corpul de dezvoltarea unor boli grave precum cancerul, având rolul principal de a întări sistemul imunitar. De asemenea, algele marine sunt bogate în fibre, proteine, vitamine și minerale având o mare valoare biologică, iar efectele lor antioxidante sunt foarte importante pentru prevenirea cancerului.
Însă dintre toate tipurile de alge marine, două dintre acestea se remarcă datorită acțiunii lor anticancerigene, respectiv Spirulina și Chlorella, care prezintă însă unele diferențe. Să vedem în continuare care sunt acestea:
Beneficiile algei spirulină contra cancerului
Una dintre algele cele mai eficiente pentru prevenirea cancerului este fără îndoială spirulina. Spirulina are efecte anticancerigene puternice datorită polizaharidelor hidrosolubile pe care le conține și care produc stimularea activității enzimatice și repararea ADN-ului deteriorat.
Spirulina conține de asemenea unele componente care întăresc sistemul imunitar, din care fac parte celulele mamă din măduva osoasă, celulele-T și cele macrofage. Așa cum se știe, un sistem imunitar puternic distruge celulele canceroase și previne apariția cancerului. Totodată, clorofila pe care o conține spirulina protejează organismul uman de apariția cancerului de colon, de ficat și de gură.
Ca și conținut nutrițional, spirulina se remarcă prin abundența de proteine vegetale, vitamina A, vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B6), C, E, minerale precum magneziu, zinc, cupru, fier, seleniu, acizi grași (acidul gamalinoleic), pigmenți și antioxidanți. Spirulina mai conține și cantități reduse de hidrați de carbon (între 8% și 20% dintre care majoritatea sunt polizaharide cu absorbție lentă, un conținut foarte redus de grăsimi (5%), fibre dietetice, enzime, etc.
Totodată, conținutul de fibre din spirulină acționează ca un prebiotic la nivelul intestinelor, favorizând activitatea microflorei din organism. În același timp, spirulina are capacitatea de a reduce neurotoxicitatea metalelor grele acumulate în corp și a radiotoxicității, mai ales în cazul persoanelor care urmează sesiuni de chimio și radioterapie.
Alte beneficii importante ale spirulinei pentru sănătate sunt următoarele:
- Conține de 12 ori mai multe proteine decât carnea de vacă;
- Este o sursă naturală foarte bună de acid gamma-linoleic (GLA), care este o grăsime sănătoasă benefică pentru sistemul cardiovascular, pentru alte sisteme ale corpului și pentru creier;
- Protejează organismul de virusuri, bacterii și infecții;
- Este mai ușor de digerat decât alga Chlorella;
- Are un efect antiinflamatoriu, care este în special benefic în cazul bolilor cronice sau acute;
- Este recomandată în curele de slăbit, dar și persoanelor care doresc să-și crească masa musculară.
Doza recomandată pentru spirulină este de aproximativ 4 g zilnic. Totuși, este indicat ca spirulina să fie introdusă treptat în dietă, de exemplu, se poate începe cu un 1g pe zi și se crește consumul acesteia.
Proprietățile anticancer ale algei Chlorella
În ceea ce privește alga Chlorella, aceasta conține 19 aminoacizi printre care se numără toți aminoacizii esențiali.
Chlorella este o algă care este foarte recomandată pentru detoxifierea organismului și eliminarea metalelor grele cum este mercurul, care este o neurotoxină puternică ce cauzează numeroase boli, printre care se numără și cancerul. De asemenea, acest superaliment poate ajuta la potențarea acțiunii antioxidanților din organism, precum și la funcționarea corectă a sistemului imunitar.
Chlorella are puternice efecte de detoxifiere și alcalinizare asupra organismului, fiind unul dintre cele mai indicate superalimente pentru prevenirea și tratarea cancerului.
Chlorella, dacă este administrată sub formă de pulbere sau de tablete accelerează procesul de detoxifiere a corpului, iar combinația dintre alga Chlorella și coriandru, care este un alt agent chelant foarte eficient, crește și mai mult acest efect.
Ca și conținut nutrițional, Chlorella este o sursă foarte bună de: vitamina C, betacaroten, vitaminele din complexul B, vitamina K, colină, inozitol, acid para-aminobenzoic și de minerale precum calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, iod, mangan, cupru și cobalt.
Alte proprietăți terapeutice importante ale algei Chlorella sunt următoarele:
- În cazul pacienților care suferă de fibromialgie, s-a demonstrat că alga Chlorella reduce în mod eficient durerile;
- Este un remediu natural foarte bun pentru prevenirea și combaterea constipației;
- Îmbunătățește sănătatea ficatului și este recomandată pentru tratarea ficatului gras;
- Este eficientă în tratarea tulburărilor nervoase sau degenerative ale creierului;
- În cazul copiilor, Chlorella ajută la dezvoltarea acestora, iar în cazul adulților poate încetini procesul natural de îmbătrânire;
- Chlorella este recomandată și în cazul persoanelor care suferă de diabet, deoarece ameliorează sensibilitatea la insulină.
- Se recomandă să se consume câte 6 grame de Chlorella zilnic, împărțite în doze de câte 2 sau 3 grame, amestecate cu apă sau suc de fructe.
- Această algă nu are contraindicații, iar dozele în care se administrează variază în funcție de afecțiunile de sănătate.