A cina devreme reduce riscul de cancer de sân și de prostată
Un nou studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului evidențiază necesitatea de a a lua cina cu minimum două ore înainte de a merge la culcare ca un obicei esențial pentru a ne asigura o odihnă bună și pentru a preveni o lungă listă de afecțiuni și boli.
Importanța de a lua o cină timpurie și de a dormi cel puțin 8 ore pentru sănătatea noastră a fost evidențiată și de acest nou studiu efectuat la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona. Dr. Manolis Kogevinas și echipa sa de cercetare au analizat, pentru prima dată, posibila relație dintre cancerul de sân și cancerul de prostată (cele mai frecvente din întreaga lume), cu factori precum timpul dedicat meselor.
Studiul a selectat aleatoriu 872 bărbați și 1.321 femei din diferite părți ale Spaniei, iar 621 de cazuri de cancer de prostată și 1.205 de cancer de sân au fost de asemenea studiate. Subiecții studiului au răspuns la întrebări despre programele de masă și de somn, obiceiurile alimentare și conformitatea cu recomandările de prevenire a cancerului. Rezultatele au arătat că cina de la ora 21:00 sau mai devreme, cu câteva ore înainte de a merge la culcare, reduce riscul de cancer de sân sau de prostată cu 20%, în comparație cu persoanele care mâncă mai târziu și care merg să doarmă imediat după cină.
Acest studiu are caracter observațional și, prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări în ceea ce privește cancerul și ritmurile circadiene pentru a avea dovezi clare. Cu toate acestea, aceste rezultate indică deja importanța obiceiurilor de viață pentru sănătatea noastră.
De aceea, printre măsurile de prevenire a cancerului, pe lângă dietele adecvate și exercițiile fizice, ar fi necesar să adăugăm și obiceiul de a lua cina devreme și de a lăsa să treacă câteva ore înainte de a merge la culcare.
După cum explică nutriționistul Marc Verges, există două tipuri de oameni în funcție de funcționarea lor hormonală, denumite sugestiv: „rândunelele” și „bufnițele”. Primele sunt diurne și celelalte sunt nocturne. Ei bine, în acest nou studiu, Kogevinas și echipa sa au subliniat, de asemenea, importanța acestui cronotip deoarece ei au descoperit că persoanele care se trezesc devreme („rândunelele”) au o mai bună protecție față de aceste tipuri de cancer decât persoanele nocturne, care nu se trezesc devreme („bufnițele”). Obiceiurile și programele noastre de somn, prin urmare, au o mare importanță pentru sănătatea noastră.
În cadrul unui interviu publicat în anul 2015, al cărui protagonist a fost Javier Albares, specialist medical în medicina somnului și în neurofiziologia clinică, acesta a subliniat la rândul său importanța acestei reforme. Nu numai pentru a lua cina mai devreme, ci și pentru a respecta orele de somn cele mai potrivite pentru corpurile noastre.
Dr. Albares a explicat că somnul puțin dăunează imunității, crește riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului și chiar a unor forme de cancer. Este clar, deci, că sănătatea noastră nu se bazează numai pe dietă, ci și pe seturile de obiceiuri pe care le adoptăm. De-a lungul anilor, biologia umană a fost modificată de schimbări evolutive care au discordat între ceea ce așteaptă genele noastre și ceea ce primesc: introducerea alimentelor procesate, stilul de viață sedentar, lumina artificială, stresul nefiziologic, etc., o serie de aspecte pe care este necesar să le corectăm dacă dorim să trăim mai mult și mai bine.