Cancerul de colon poate fi prevenit
Știați că majoritatea cauzelor care determină apariția cancerului de colon pot fi prevenite cu ușurință prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos și a unei diete adecvate? Se estimează că în fiecare an se diagnostichează doar în Statele Unite aproximativ 140.000 noi cazuri de cancer colorectal, printre care se numără cancerul de colon și cancerul de rect. De asemenea, în Spania, cancerul de colon este considerat ca fiind una dintre tumorile maligne cu cea mai mare incidență, cu cifre care oscilează între 28.500 și 33.800 de cazuri diagnosticate în fiecare an, conform datelor oferite de AECC (Asociația Spaniolă Contra Cancerului).
Cancerul de colon este un tip de tumoră malignă a cărei incidență crește în mod alarmant mai ales în țările occidentale și dezvoltate, în timp ce în Spania durata de supraviețuire de a 5 ani după diagnosticare este de 64% (puțin mai mare decât media europeană). Totuși, acesta este un tip de cancer a cărui rată de vindecare este ridicată dacă se detectează timpuriu, deoarece are nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta.
Ce este cancerul de colon?
Cancerul de colon este o boală care se dezvoltă în mod obișnuit pe un polip existent pe mucoasa colonului și care din diverse cauze poate să evolueze până se transformă într-o tumoră malignă. De obicei, celulele maligne se localizează în partea mai lungă a intestinului gros, precum și în porțiunea intermediară.
Așa cum se știe, colonul este zona unde se depozitează materiile fecale înainte de a fi expulzate în exterior prin intermediul anusului. Mai exact, colonul acumulează substanțe nocive și deșeuri, de aceea este o zonă favorabilă pentru apariția unei tumori maligne. Cancerul de colon este un tip de cancer care apare de obicei începând cu vârsta de 40 ani, iar incidența sa crește odată cu înaintarea în vârstă. Însă incidența acestei boli este tot mai mare, iar medicii specialiști solicită ca testele care se efectuează pentru detectarea acesteia să se facă și la vârste mai tinere, nu doar la persoanele de 50-55 ani.
Dintre testele cele mai comune care se realizează pentru detectarea timpurie a cancerului de colon, Societatea Americană pentru studiul Cancerului recomandă realizarea unei colonografii la fiecare 5 ani, a unei colonoscopii la fiecare 10 ani, a unei probe cu bariu cu dublu contrast tot o dată la 5 ani și a unui test de sigmoidoscopie flexibilă la fiecare 5 ani.
Pe de altă parte, există de asemenea și alte teste care sunt considerate a fi la fel de eficiente ca o colonoscopie, cum este cazul testului de sânge din materiile fecale sau analiza imunochimică fecală.
De ce apare cancerul de colon?
Există anumite cauze care nu pot fi prevenite, în special în cazul prezenței polipozei colonice familiale (care afectează aproximativ 1% dintre cancerele de colon și apare în timpul adolescenței și provoacă multipli polipi în colon și rect, ca și consecință a unei mutații a genei APC care se transmite de la părinți la copii) sau cancerul colorectal ereditar fără prezența polipilor (aproximativ 5% dintre tumori și apare în cazul pacienților care nu au polipi).
Din fericire, cancerul de colon este unul dintre tipurile de cancer care au cele mai mari șanse de vindecare dacă este detectat în etapele sale inițiale. Chiar dacă această boală are o incidență crescută în cazul țărilor occidentale și dezvoltate, se poate vindeca în 90% dintre cazuri, cu condiția să fie detectată din timp. În plus, este necesar să se ia în considerare faptul că este vorba de un tip de cancer ușor de diagnosticat și de detectat, cu un grad ridicat de vindecare.
Cancerul de colon constă într-o tumoră malignă care provine din celulele de la nivelul mucoasei intestinului gros și a glandelor sale, care de obicei se localizează în porțiunea intermediară și mai lungă a intestinului gros. Colonul, împreună cu zona finală a intestinului gros (rectul), este locul unde se depozitează materiile fecale înainte de a fi expulzate în exterior. Tocmai de aceea este foarte important să se urmeze o dietă echilibrată și bogată în fibre, care să faciliteze la maxim tranzitul intestinal.
Există diferite obiceiuri care pot fi deosebit de utile pentru prevenirea cancerului de colon, de exemplu, urmarea unui stil de viață activ și evitarea sedentarismului, a tutunului și alcoolului și adoptarea unei diete bogate în fibre alimentare. În ceea ce privește alimentația, pentru prevenirea sau tratarea acestei boli este fundamental să se evite carnea roșie, grăsimile saturate și consumul excesiv de calorii, deoarece favorizează dezvoltarea acestui tip de cancer.
Care sunt cauzele cancerului de colon care pot fi prevenite?
Așa cum au constatat deja numeroase studii științifice, la fel ca în cazul și altor tipuri de cancer, cancerul colorectal este strâns relaționat cu stilul de viață și cu dieta alimentară pe care o urmăm de-a lungul vieții.
Vestea bună este că există unele obiceiuri benefice care, mai ales dacă sunt adoptate din timp, pot ajuta la prevenirea cancerului de colon. Cum anume? Foarte simplu: prin renunțarea la anumite obiceiuri nocive, îmbunătățirea stilului de viață și optarea pentru o dietă curată, sănătoasă și echilibrată.
1. Controlul supragreutății corporale
Știați că excesul de greutate corporală este relaționat cu cancerul de colon? De fapt, se știe că un indice mai mare de masă corporală este în mod frecvent asociat cu un risc mai ridicat de apariție a cancerului colorectal.
Conform specialiștilor și nutriționiștilor, obezitatea abdominală este un alt factor important în declanșarea și dezvoltarea cancerului de colon și nu numai.
Însă această cauză este totuși ușor de evitat și de prevenit. Este suficient să schimbăm alimentația, mai ales dacă avem o dietă nesănătoasă (preferând alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și zaharuri rafinate) și să optăm pentru alimentele sănătoase, proaspete și naturale. Dintre aceste alimente se remarcă fructele, legumele și verdețurile deoarece sunt foarte bogate în fibre dietetice.
2. Evitați constipația
Constipația este de asemenea una dintre cauzele relaționate cu cancerul de colon. Pentru prevenirea acesteia este important să se reducă timpul de acumulare al materiilor fecale de la nivelul intestinului gros, urmând o dietă variată și echilibrată care să ajute și să îmbunătățească tranzitul intestinal. O opțiune foarte bună este să se consume cât mai multe alimente bogate în fibre, cum sunt de exemplu cerealele integrale, fructele și legumele proaspete, dar și fructele uscate și leguminoasele.
Dintre cereale se remarcă ovăzul, secara, ovăzul, hrișca și germenii de grâu. De asemenea, fructele uscate precum migdalele, alunele de pădure, nucile și fisticul sunt alegeri foarte bune. Pe de altă parte, se recomandă consumul leguminoaselor precum lintea, năutul, fasolea verde, mazărea și semințele de in.
3. Eliminați mezelurile și reduceți consumul de carne roșie
Există o strânsă legătură între consumul de carne procesată de tip mezeluri, șuncă, cârnați, salam, etc. și riscul de apariție a cancerului colorectal, cu atât cu cât este mai excesiv consumul acestui gen de alimente. Nitrații care se găsesc în carnea procesată se transformă în organism în nitrosamine, care sunt în mod clar asociate cu un risc mai mare de apariție a anumitor tipuri de cancer, cum este și cazul cancerului de colon și a celui colorectal.
Centrul Internațional de cercetări asupra Cancerului (IARC) a publicat recent un raport medical în care se afirmă că alimentele care intră în categoria carne procesată “conțin substanțe carcinogene pentru ființa umană”, iar carnea roșie este “un potențial carcinogen pentru ființa umană”.
Mai ales carnea roșie gătită la temperaturi ridicate conține subproduse cancerigene cum sunt aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice care au efecte foarte nocive pentru organism.
4. Evitați inactivitatea fizică sau sedentarismul
A avea un stil de viață sedentar favorizează apariția cancerului de colon. De fapt, se estimează că probabilitatea de apariție a acestei boli crește cu un procent de 8% la fiecare 2 ore de sedentarism zilnic.
De aceea, este important să luați măsurile necesare, mai ales dacă aveți o muncă sedentară, care poate crește riscul de apariție a anumitor boli cronice pe termen lung, printre care se numără și cancerul colorectal.
Soluția? Se recomandă să se evite pe cât posibil sedentarismul, practicând un sport în mod regulat sau făcând zilnic exerciții fizice și cât mai multă mișcare în aer liber.
5. Beneficiile fibrelor alimentare pentru prevenirea cancerului de colon
Așa cum au demonstrat multe studii științifice, fibrele au un efect protector față de cancerul de colon, în principal deoarece fibrele reduc timpul de expunere al celulelor care formează peretele colonului la substanțele cu potențial carcinogenic. Acest lucru înseamnă reducerea timpului necesar pentru tranzitul intestinal, iar în același timp fibrele absorb și diluează aceste substanțe în gelul format de fibre.
Pe de altă parte, fibrele cresc excreția de acizi biliari prin materiile fecale, iar în același timp procesul de fermentare al fibrelor produce acid butiric, care poate stopa procesul dezvoltării cancerului de colon. Totodată, fibrele alimentare reduc pH-ul de la acest nivel, astfel încât ajută la stoparea dezvoltării unei leziuni precanceroase sau chiar a cancerului.
Care sunt alimentele cele mai bogate în fibre pentru a preveni cancerul de colon?
-
Conținutul în fibre la 100 grame de aliment
Aliment
Fibre totale
Anghinare
4
Migdale
10
Mazăre uscată
17
Mazăre proaspătă
4
Coacăze
5
Fasole gătită
9
Țelină
4
Alune de pădure
7
Fulgi de ovăz
6
Cartofi
8
Orz
10
Secară
13
Prune uscate
9
Caise uscate
8
Piersici
2
Andive
2
Spanac
2
Zmeură
5
Căpșuni
2
Linte gătită
5
Germeni de fasole
25
Făină de soia
11
Smochine uscate
10
Kiwi
4
Linte
11
Mango
3
Mere
2
Portocale
2
Nuci
5
Castraveți
1
Pere
3
Fasole albă gătită
7
Praz
2
Sfeclă roșie
3
Varză gătită
2
Germeni de grâu
43
Semințe de floarea-soarelui
6
Semințe de in
39
Semințe de susan
11
Boabe de soia
15
Roșii
2
Struguri
2
Morcovi
4
Câte fibre este bine să consumăm zilnic?
Se recomandă consumul zilnic a câte 25 - 30 grame de fibre dietetice, deoarece astfel se acoperă cantitatea de fibre recomandată zilnic. În acest scop, este fundamental să se crească treptat consumul de fibre, în special dacă nu sunteți obișnuit să consumați alimente bogate în fibre.
Această măsură este necesară datorită faptului că dacă se crește brusc consumul de fibre, acestea pot cauza tulburări digestive, precum gazele intestinale, distensia abdominală și colici. În cazul în care apar aceste simptome, odată ce bacteriile naturale care sunt prezente în sistemul digestiv se obișnuiesc cu consumul regulat de fibre alimentare, simptomele vor dispărea treptat.