Puterea binefăcătoare a antioxidanților
O dietă bogată în antioxidanți îmbunătățește randamentul sistemului imunitar și oferă beneficii anti-îmbătrânire. În prezent, beneficiile pentru sănătate ale antioxidanților sunt binecunoscute. Cercetările medicale au demonstrat în repetate rânduri că antioxidanții sunt fundamentali pentru menținerea unei funcționări optime a sistemului imunitar, prevenind în același timp boli grave cum este și cancerul.
Există de asemenea, unele studii științifice care au arătat că antioxidanții pentru prevenirea cancerului sunt în mod particular eficienți contra cancerului de rinichi.
În mod natural, antioxidanții ajută la reducerea inflamației care poate conduce la boli precum bolile cardiace, diabet și cancer. De exemplu, diverse studii au demonstrat că antioxidanții care se găsesc în spanac, coacăze, mure și căpșuni protejează sistemul nervos de probleme neurologice precum autismul, demența senilă și alte tulburări mentale.
Antioxidanții se găsesc din abundență în fructe și legume, în particular în varietățile organice. De asemenea, antioxidanții se găsesc și în alimente precum scorțișoara, oregano, turmeric, ghimbir, ceaiul verde, ciocolata crudă (cacao), nuci, semințe și cafeaua organică. În același timp, conținutul ridicat de fibre dietetice din aceste alimente poate amplifica efectele lor curative.
Antioxidanții ajută la reducerea oxidării celulare și la prevenirea cancerului
Antioxidanții susțin sănătatea generală prevenind efectele oxidării celulelor, care pot fi extrem de dăunătoare. Aceste deteriorări celulare pot determina o gamă de boli, inclusiv apariția cancerului de rinichi.
De exemplu, extractul din semințe de struguri are puternice proprietăți anti-tumorale, datorită în principal antioxidanților și polifenolilor pe care îi conține. În luna mai a anului trecut, un studiu publicat în revista de specialitate Carcinogeneza de la Centrul de Cercetare a Cancerului de la Universitatea din Colorado (Statele Unite) și condus de Dr. Rajesh Agarwal a arătat că extractul din semințe de struguri este capabil să elimine celulele cancerigene. La modul concret, acest extract distruge atât ADN-ul celulelor canceroase (prin intermediul creșterii speciilor de oxigen reactive) cât și a căilor care permit repararea acestora, ceea ce a redus dezvoltarea anumitor tipuri de cancere cu până 67% și a condus la moartea celulară programată (apoptoza) a liniilor celulare canceroase.
Antioxidanții mențin sănătatea celulelor renale
Există două tipuri diferite de cancer de rinichi: unul este carcinomul de pelvis renal care atacă zona centrală a rinichilor, iar cel de-al doilea este carcinomul de celule renale care afectează stratul protector al vaselor care filtrează sângele.
Un studiu medical efectuat recent a examinat datele a 13 studii existente care au urmărit tiparele de sănătate a 530.469 femei și 244.483 bărbați cu vârsta peste 20 ani. Cercetătorii au descoperit astfel că persoanele care consumaseră mai multe fructe și legume aveau un risc cu aproximativ 32% mai mic de cancer al celulelor renale în comparație cu persoanele care consumaseră cantități semnificativ mai reduse din aceste alimente bogate în antioxidanți. Aceste cercetări au evidențiat rolul fundamental al consumului adecvat de antioxidanți ca o modalitate eficientă de a susține sănătatea celulelor renale.
Cercetătorii care au inițiat acest studiu au explicat următoarele:
„Diverșii compuși fitochimici din fructe și legume pot avea un rol în prevenirea cancerului renal. Carotenoizii care includ α-caroten, β-caroten și luteină/ zeaxantină sunt un grup de compuși care pot contribui la asocierea inversă observată datorită consumului regulat de fructe și legume. Carotenoizii inhibă daunele oxidative ale ADN-ului, mutageneza, creșterea tumorală și transformarea malignă și îmbunătățesc comunicarea celulă-celulă, protejând astfel celulele contra cancerului. În concluzie, rezultatele obținute în urma acestui studiu au demonstrat că consumul frecvent al legumelor și fructelor este asociat cu o reducere a riscului de cancer la nivelul celulelor renale. Diverși compuși bioactivi, inclusiv carotenoizii pot contribui la această asociere inversă.”
Alimentele proaspete sunt bogate în antioxidanți și alți nutrienți
Ca regulă generală, cu cât se consumă mai mult fructe și legume zilnic, cu atât putem fi mai sănătoși și mai protejați de apariția bolilor grave, inclusiv a cancerului. Se recomandă evitarea legumelor ofilite, lovite sau pătate deoarece acestea au pierdut deja o mare parte din valoarea lor nutrițională. Bineînțeles, așa cum am menționat și anterior, sucul preparat în casă din diverse legume crude este o modalitate excelentă de a crește consumul de legume. Atunci când consumăm un suc de legume proaspăt preparat, este ca și cum am primi o infuzie intravenoasă de vitamine, minerale și enzime, deoarece acestea intră direct în fluxul sanguin fără a mai fi descompuse.
În cadrul studiului menționat anterior, anumite tipuri de fructe și legume și legume s-au dovedit a fi mai benefice decât altele, acestea fiind broccoli, merele, bananele și varza de Bruxelles. S-a demonstrat că aceste legume ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer prin inhibarea creșterii celulelor cancerigene și determinarea apoptozei (moartea celulară).
De exemplu, izotiocianații din legumele crucifere determină sute de modificări genetice, activează unele gene care combat cancerul și stopează alte gene care alimentează tumorile. Conform unui studiu efectuat recent, s-a evidențiat faptul că legumele crucifere sunt atât o sursă importantă de nutrienți, dar sunt și cheia pentru a elimina apariția cancerului.
Luteolina este un alt important compus anti-inflamatoriu de origine vegetală, care se găsește în anumite legume, incluzând aici țelina, ardeii grași și morcovii. Recent, cercetătorii au descoperit că luteolina poate încetini dezvoltarea cancerului de sân. Când celulele de cancer de sân au fost expuse la luteolină în cadrul testelor de laborator, viabilitatea lor s-a redus în mod notabil. Atât vasele de sânge care au alimentat celulele canceroase s-au redus în mod semnificativ, cât și "proprietățile lor similare cu cele ale celulelor mamă" au fost reduse, ceea ce a cauzat un efect antitumoral.