Articole noi

    Pericolul declanșării tumorilor cardiace È™…

    Un nou studiu leagă radiațiile telefonului mobil de tumorile cardiace și cerebrale Dovezile tot...

    Shatavari: proprietăți È™i indicaÈ›ii terap…

    Shatavari: o plantă medicinală ayurvedică Shatavari este o rădăcină foarte populară în Ayu...

    Dermatita atopică: cauze, dietă, recomandă…

    5 recomandări pentru dermatita atopică Deși, după cum am văzut în articolul anterior, dermat...

    9 beneficii pentru sănătate ale laptelui de…

    Ce este laptele de cocos? Istoricii cred că laptele de cocos a fost consumat de mii de ani și a ...

    Efectele emoționale ale cancerului

    Emoțiile care apar în cazul unui diagnostic de cancer Cancerul afectează fiecare pacient atât ...

    Cauta in site

    Inregistrare

    Suntem si pe Facebook

    Cum influențează nutriția cancerul? (II)

    Importanța alimentației în tratarea cancerului

    Cum influențează nutriția cancerul? (II) Aspectul fundamental care trebuie să fie abordat este defectul mitocondrial metabolic, iar aceasta implică reducerea radicală a carbohidraților fără fibre și creșterea consumului de grăsimi de calitate ridicată. Aceasta nu înseamnă însă o dietă săracă în carbohidrați totali, ci este necesar să se includă multe legume proaspete, organice și cu un conținut ridicat de fibre dietetice.

     În realitate se pot consuma câteva sute de grame de legume zilnic, deoarece fibrele se transformă în acizi grași cu lanț scurt, ceea ce va îmbunătăți capacitatea de a arde grăsimile ca și combustibil și va hrăni microbiomul (bacteriile benefice) de la nivelul intestinelor.

     Puteți înlocui de exemplu între 70 și 85 % dintre carbohidrații fără fibre cu grăsimi sănătoase, împreună cu o cantitate moderată de proteine de calitate ridicată, deoarece excesul de proteine poate determina de asemenea dezvoltarea cancerului prin stimularea căii mTOR, care accelerează creșterea cancerului (aceasta este o cale biochimică importantă, numită obiectiv de rapamicină la mamifere, iar mTOR este abrevierea sa în engleză). Această cale biochimică are un rol important și semnificativ în multe tipuri de cancer.

     Conform doctorului Fettke, numeroase studii medicale au demonstrat faptul că cetoza nutrițională, adică o alimentație ridicată în grăsimi sănătoase și cu un conținut scăzut de carbohidrați îmbunătățește în mod semnificativ rezultatele în cazul pacienților care au urmat un tratament convențional contra cancerului, cum este chimioterapia.

     Este important de asemenea să amintim faptul că glucoza este un combustibil inerent "rău", deoarece spre deosebire de arderea grăsimilor, generează molecule de oxigen mult mai reactive, precum și radicali liberi secundari. Însă pentru a arde grăsimile, celulele trebuie să fie sănătoase și normale. Celulele canceroase nu au flexibilitatea metabolică pentru a arde grăsimile și din această cauză o alimentație bogată în grăsimi sănătoase pare să fie o strategie atât de eficientă contra cancerului.

     Atunci când corpul nu mai arde glucoza ca și combustibil principal cu scopul de a arde grăsimile pe post de combustibil, celulele canceroase încep să lupte pentru a se menține în viață, datorită faptului că majoritatea mitocondriilor sunt disfuncționale și nu pot să utilizeze în mod eficient oxigenul pentru a arde combustibilul.

     În același timp, celulele sănătoase au un combustibil ideal, care reduce daunele oxidative și optimizează funcția mitocondrială. Efectul final este acela că celulele sănătoase încep să prospere, în timp ce celulele canceroase mor de foame.

    Rolul nutrienților pentru o bună sănătate mitocondrială și prevenirea cancerului

     Pentru a avea o sănătate optimă, este necesară o cantitate suficientă de carbohidrați, grăsimi și proteine. Există grăsimi sănătoase și grăsimi nesănătoase, iar același lucru se petrece și în cazul proteinelor. O mare parte dintre beneficiile sau riscurile pentru sănătate sunt relaționate cu modul în care sunt cultivate și/sau procesate alimentele.

     Pentru a obține cetoza nutrițională, este important să se monitorizeze cantitatea de carbohidrați neți precum și consumul total de proteine. Carbohidrații neți se calculează luând numărul total de carbohidrați în grame din care se scade cantitatea de fibre pe care o conțin alimentele.

     Rezultatul este carbohidrați neți. Pentru a obține o sănătate optimă și pentru prevenirea diverselor boli, se recomandă menținerea consumului total de carbohidrați neți sub 40 sau 50 grame pe zi.

    Cum se transformă necesarul de proteine din alimente?

     În funcție de obiceiurile alimentare, geografice și culturale, se recomandă diete care să ofere între 10 și 30% proteine din caloriile totale zilnice. Cantități importante de proteine se găsesc în carne, pește, ouă, produse lactate, însă cea mai bună sursă de proteine rămân legumele, fructele uscate și semințele. Unele legume conțin cantități generoase de proteine, cum este de exemplu broccoli.

     Obiectivul trebuie să fie o jumătate de gram de proteine la o jumătate de kilogram de masă corporală. Dacă în prezent consumați mult mai mult decât este considerat optim, reduceți cantitatea de proteine după cum este necesar. Pentru aceasta puteți utiliza tabelul de mai jos sau puteți căuta pe Google alimentele care doriți să le consumați și veți afla rapid câte grame de proteine conțin alimentele respective.

     - Ouăle conțin aproximativ 6-8 grame de proteine per ou, iar o omletă preparată din două ouă echivalează cu 12 - 16 grame de proteine; dacă mai adăugați și brânză, este necesar să se calculeze și această proteină;

     - Semințele și fructele uscate conțin în medie între 4 și 8 grame de proteine la un sfert de cană;

     - Fasolea verde gătită are în medie 7.8 grame la jumătate de cană;

     - Cerealele integrale gătite au în medie 5-7 grame la o cană;

     - Majoritatea legumelor conțin în jur de 1-2 grame de proteine.

    Atenție cu grăsimile nesănătoase

     Când este vorba de grăsimi, este foarte important să se facă distincția între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase. Majoritatea grăsimilor pe care le consumăm sunt în realitate puțin sănătoase. Ca regulă generală, evitați toate uleiurile vegetale procesate și rafinate și consumați-le doar pe cele presate la rece.

     De asemenea, luați în considerare faptul că un procent ridicat din uleiul de măsline care se găsește în prezent pe piață conțin și grăsimi de tip omega-6 oxidate, astfel încât citiți cu atenție etichetele de pe produse și folosiți doar uleiul de măsline extravirgin certificat.

     O altă regulă generală este de a nu respinge grăsimile saturate care provin din surse naturale, deoarece acestea sunt unele dintre cele mai sănătoase opțiuni. Sursele de grăsimi sănătoase pe care este indicat să le includeți în mod regulat în alimentație sunt următoarele:

     - Măslinele și uleiul extravirgin de măsline;

     - Nuca de cocos și uleiul organic de cocos;

     - Untul preparat din lapte organic;

     - Untul de cacao;

     - Fructe uscate neprocesate, precum nucile de macadamia, nucile pecan și semințele de susan, de cânepă și de dovleac;

     - Ouăle organice;

     - Fructul de avocado;

     - Grăsimile sănătoase de tip omega 3 din uleiuri vegetale presate la rece, în special cel de cânepă.

    Cetoza nutrițională poate oferi speranță și sănătate

     Dr. Fettke menționează o serie de beneficii cunoscute ale cetozei nutriționale în tratamentul contra cancerului, inclusiv următoarele:

     - Este o metodă bine tolerată de către organism;

     - Poate fi utilizată împreună cu alte tratamente contra cancerului (ar putea îmbunătăți inclusiv eficiența tratamentelor convenționale contra cancerului);

     - Cetonele protejează celulele vecine, ceea ce reduce puterea cancerului de a se propaga;

     - Cetoza nutrițională le oferă pacienților o senzație de control, ceea ce s-a demonstrat că îmbunătățește ratele de supraviețuire;

     - Cetoza nutrițională este o metodă utilă atât pentru tratarea cancerului, dar bineînțeles și pentru prevenirea acestuia.

    Un experiment radical cu cetoza nutrițională

     Pentru a vă oferi o idee mai clară despre cum acționează cetoza nutrițională în cazul prevenirii cancerului, în lumea medicală este cunoscut cazul doctorului Peter Attia. Experimentul său este un exemplu foarte clar al efectelor pe care le poate avea alimentația corectă asupra markerilor de sănătate în general.

    Attia este un medic care lucrează în cadrul Universității Stanford în domeniul științei metabolice, care s-a decis să efectueze asupra lui însuși un experiment științific care a avut rezultate incredibile.

     Cu toate că întotdeauna a fost o persoană activă și s-a menținut într-o stare fizică bună, genetica nu era de partea sa. Tendința naturală a organismului său era înclinată spre sindromul metabolic, în ciuda faptului că era foarte atent atât cu alimentația cât și cu un program regulat de exerciții fizice. Astfel încât dr. Attia s-a decis să experimenteze metoda cetozei nutriționale pentru a vedea dacă aceasta i-ar putea îmbunătăți în mod vizibil starea de sănătate generală.

     Pe o perioadă de 10 ani, dr. Attia a consumat aproximativ 80 % din calorii din grăsimi sănătoase și și-a controlat în mod regulat markerii metabolici, precum și nivelele de zahăr din sânge, procentajul de grăsime corporală, tensiunea arterială, nivelele lipidelor și alte aspecte importante.

     Dr. Attia a înregistrat astfel îmbunătățiri la toate nivelele de sănătate, așa cum se poate vedea și în tabelul de mai jos. Un test de rezonanță magnetică a confirmat faptul că dr. Attia a pierdut atât grăsime subcutanată, dar și grăsime viscerală (care se depune pe organe), care este tipul de grăsime cel mai dăunător pentru sănătate. Experimentul său a demonstrat modul în care alimentația poate produce mari schimbări în corp, chiar dacă se începe într-o stare fizică relativ bună. În cazul în care se începe o nutriție adecvată având un nivel fizic scăzut, atunci schimbările care se vor experimenta vor fi chiar mult mai pronunțate.

     Iată care sunt datele obținute de dr. Atiia în urma acestui experiment nutrițional care a avut o durată de 10 ani:

     

    ÃŽNAINTE

    DUPÄ‚

    Nivelul de zahăr din sânge pe stomacul gol

    100

    Între 75 și 95

    Procentajul de grăsime corporală

    25

    10

    Circumferința taliei în cm

    100

    91

    Tensiunea arterială

    130/85

    110/70

    LDL

    113

    88

    HDL

    31

    67

    Trigliceride

    152

    22

    Sensibilitatea la insulină

    A crescut cu mai mult de 400 %

    A crescut cu mai mult de 400 %

     Cazul doctorului Attia este foarte elocvent pentru modul în care nutriția corectă poate preveni atât boli grave de sănătate precum diabetul, bolile cardiace și inclusiv cancerul.


    Algele marine È™i tra…

    Proprietățile algelor marine pentru sănătate Algele marine precum Spirulina și Chlorella au puternice proprietăți anticancerigene d...

    Mai mult

    Cancerul renal: 11 fa…

    Care sunt cauzele cancerului renal?  Cunoașterea simptomelor și depistarea precoce a cancerului renal poate face o mare diferenț[ în m...

    Mai mult

    Tumorile beningne: ti…

    Ce este o tumoare benignă?  O tumoare se poate dezvolta atunci când celulele cresc prea repede sau nu mor atunci când trebuie. Această...

    Mai mult

    PaÈ™i simpli pentru p…

    Multe cazuri de cancer de sân în realitate nu sunt cancer de sân  Așa cum am menționat anterior, mamografiile vă pot provoca problem...

    Mai mult

    PaÈ™i simpli pentru p…

    Ce este industria cancerului?  În acest interviu, dr. Susan Wadia-Ells discută despre cancerul de sân ca pe o epidemie inutilă în Ame...

    Mai mult

    8 semnale ale canceru…

    Cum apare cancerul de col uterin?  La fel ca în toate celelalte tipuri de cancer, cancerul de col uterin apare atunci când anumite celul...

    Mai mult

    Beneficiile saunei cu…

    Ce este sauna cu unde infraroșii?  Sauna este de fapt o tradiție de vindecare care datează de mai bine de 2.000 de ani. Scufundarea în...

    Mai mult

    Detoxifierea, un fact…

    De ce avem nevoie să ne detoxifiem organismul?  A îmbătrâni este o parte a vieții. Este o realitate cu care fiecare dintre noi va tre...

    Mai mult

    10 moduri de a reduce…

    Cancerul este influențat de dietă și de stilul de viață  Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR), o treime di...

    Mai mult

    Obiceiuri sănătoase…

    Cancerul de colon – date generale  Cercetările din acest domeniu au arătat că unele tipuri de cancer de colon încep de la polipi (tu...

    Mai mult

    Cancerul de prostată…

    Cancerul de prostată – date generale  Aproximativ unul din nouă bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată pe parcursul vieț...

    Mai mult

    Terapia cu ozon: o al…

    Biochimia oxigenului și a cancerului  Descoperirea obținută de Premiul Nobel Otto Warburg în 1925 a schimbat pentru totdeauna ceea ce ...

    Mai mult

    Terapia cu ozon: o al…

    Ce este ozonul?  Ați observat vreodată că după o furtună aerul are un miros proaspăt? Este posibil să recunoașteți parfumul din a...

    Mai mult

    Ayurveda È™i combater…

    Ce este Ayurveda?  Sistemele antice de vindecare din lume au predominat, în ciuda saturației medicinei convenționale moderne și funcț...

    Mai mult

    Mersul pe jos È™i can…

    Mersul în ritm alert, beneficii în cancer  Conform noilor cercetări medicale, mersul pe jos în ritm alert poate oferi o multitudine de...

    Mai mult

    Acupunctura: un trata…

    De ce este acupunctura o terapie anti-cancer?  Unele remedii și metode ale medicinei alternative sunt utilizate în anumite spitale și i...

    Mai mult

    Diagnosticul timpuriu…

    Cancerul poate fi detectat la timp  Noile orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prezentate cu ocazia Zilei Mo...

    Mai mult

    Diagnosticul de cance…

    Tirania sprijinului social  Cancerul are repercusiuni asupra sănătății mentale și fizice a persoanei, chiar și după terminarea trat...

    Mai mult

    Clismele cu cafea în…

    Clismele cu cafea, un procedeu de purificare  Expresia "moartea începe în colon" aparent a devenit mai populară și oferă adevărul si...

    Mai mult

    Cele 4 stadii ale can…

    Cancerul poate fi prevenit și controlat  Cancerul sădește adeseori frică în inima oricărei persoane doar la auzul acestui cuvânt. A...

    Mai mult

    Postul È™i combaterea…

    Postul ca terapie anti-cancer  În urma a numeroase studii medicale efectuate, cercetătorii au descoperit că postul declanșează regene...

    Mai mult

    5 strategii pentru pr…

    Top 5 strategii de bază pentru prevenirea cancerului  Vă simțiți îngrijorați de impactul pe termen lung al unei diete proaste asupra...

    Mai mult

    Cina devreme reduce r…

     A cina devreme reduce riscul de cancer de sân și de prostată  Un nou studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului eviden...

    Mai mult

    Naturopatia È™i trata…

    Cum acÈ›ionează naturopatia sau medicina naturistă asupra corpului?  Naturopatia funcÈ›ionează ajutând la îmbunătățirea capacităÈ...

    Mai mult

    Acidoza: o afecÈ›iune…

    Acidoza și apariția cancerului  Cercetătorul Otto Warburg a primit în anul 1931 Premiul Nobel deoarece a descoperit care este cauza pr...

    Mai mult

    Recomandări importan…

    Plante medicinale cu efecte antitumorale  Există multe plante medicinale cu proprietăți antitumorale precum Kalanchoe, Graviola “Anno...

    Mai mult

    Efectul Warburg sau m…

    De ce radio și chimioterapia sunt ineficiente în majoritatea tumorilor?  În articolul anterior am explicat faptul că celula tumorală ...

    Mai mult

    Efectul Warburg sau m…

    Mitocondriile, oxigenul, glucoza È™i metabolismul tumoral  Fiziologul german Otto Warburg a publicat în anul 1931 lucrarea intitulată â€...

    Mai mult

    Imunoterapia È™i canc…

    Ce este imunoterapia?  În prezent, oamenii de știință explorează modalitățile prin care se poate mări capacitatea sistemului imuni...

    Mai mult

    Muzicoterapia, o alte…

    Ce este muzicoterapia?  Muzicoterapia este terapia menita să amelioreze diverse afecțiuni și tulburări de sănătate prin intermediu...

    Mai mult

    MeditaÈ›ia ca metodă…

    Tehnicile de meditație și vindecarea cancerului  Mintea influențează toate problemele și situațiile din viața noastră, iar în caz...

    Mai mult

    Pot animalele să det…

    Când animalele se transformă în doctori  Datorită mirosului lor excepțional și celui de-al șaselea simț, unele animale ne pot ajut...

    Mai mult

    Tratamente alternativ…

    Recomandări și terapii alternative pentru cancerul ovarian  Cancerul ovarian este, alături de cancerul de sân, unul dintre cele ...

    Mai mult

    Terapia Bach contra c…

    Florile Bach: beneficii și remedii  Din fericire în prezent tot mai multe persoane sunt interesate de medicina alternativă și de...

    Mai mult

    IP6 - substanÈ›a care…

    Substanța din legume, fructe și cereale care inhibă cancerul  Abdulkalam Shamsuddin este cercetător științific în cadrul Facu...

    Mai mult

    Beneficiile terapiei …

    Ce este terapia Reiki?  Reiki este un cuvânt sanscrit care este compus din REI, care înseamnă energia universală și KI, energia...

    Mai mult