Importanța alimentației în tratarea cancerului
Aspectul fundamental care trebuie să fie abordat este defectul mitocondrial metabolic, iar aceasta implică reducerea radicală a carbohidraților fără fibre și creșterea consumului de grăsimi de calitate ridicată. Aceasta nu înseamnă însă o dietă săracă în carbohidrați totali, ci este necesar să se includă multe legume proaspete, organice și cu un conținut ridicat de fibre dietetice.
În realitate se pot consuma câteva sute de grame de legume zilnic, deoarece fibrele se transformă în acizi grași cu lanț scurt, ceea ce va îmbunătăți capacitatea de a arde grăsimile ca și combustibil și va hrăni microbiomul (bacteriile benefice) de la nivelul intestinelor.
Puteți înlocui de exemplu între 70 și 85 % dintre carbohidrații fără fibre cu grăsimi sănătoase, împreună cu o cantitate moderată de proteine de calitate ridicată, deoarece excesul de proteine poate determina de asemenea dezvoltarea cancerului prin stimularea căii mTOR, care accelerează creșterea cancerului (aceasta este o cale biochimică importantă, numită obiectiv de rapamicină la mamifere, iar mTOR este abrevierea sa în engleză). Această cale biochimică are un rol important și semnificativ în multe tipuri de cancer.
Conform doctorului Fettke, numeroase studii medicale au demonstrat faptul că cetoza nutrițională, adică o alimentație ridicată în grăsimi sănătoase și cu un conținut scăzut de carbohidrați îmbunătățește în mod semnificativ rezultatele în cazul pacienților care au urmat un tratament convențional contra cancerului, cum este chimioterapia.
Este important de asemenea să amintim faptul că glucoza este un combustibil inerent "rău", deoarece spre deosebire de arderea grăsimilor, generează molecule de oxigen mult mai reactive, precum și radicali liberi secundari. Însă pentru a arde grăsimile, celulele trebuie să fie sănătoase și normale. Celulele canceroase nu au flexibilitatea metabolică pentru a arde grăsimile și din această cauză o alimentație bogată în grăsimi sănătoase pare să fie o strategie atât de eficientă contra cancerului.
Atunci când corpul nu mai arde glucoza ca și combustibil principal cu scopul de a arde grăsimile pe post de combustibil, celulele canceroase încep să lupte pentru a se menține în viață, datorită faptului că majoritatea mitocondriilor sunt disfuncționale și nu pot să utilizeze în mod eficient oxigenul pentru a arde combustibilul.
În același timp, celulele sănătoase au un combustibil ideal, care reduce daunele oxidative și optimizează funcția mitocondrială. Efectul final este acela că celulele sănătoase încep să prospere, în timp ce celulele canceroase mor de foame.
Rolul nutrienților pentru o bună sănătate mitocondrială și prevenirea cancerului
Pentru a avea o sănătate optimă, este necesară o cantitate suficientă de carbohidrați, grăsimi și proteine. Există grăsimi sănătoase și grăsimi nesănătoase, iar același lucru se petrece și în cazul proteinelor. O mare parte dintre beneficiile sau riscurile pentru sănătate sunt relaționate cu modul în care sunt cultivate și/sau procesate alimentele.
Pentru a obține cetoza nutrițională, este important să se monitorizeze cantitatea de carbohidrați neți precum și consumul total de proteine. Carbohidrații neți se calculează luând numărul total de carbohidrați în grame din care se scade cantitatea de fibre pe care o conțin alimentele.
Rezultatul este carbohidrați neți. Pentru a obține o sănătate optimă și pentru prevenirea diverselor boli, se recomandă menținerea consumului total de carbohidrați neți sub 40 sau 50 grame pe zi.
Cum se transformă necesarul de proteine din alimente?
În funcție de obiceiurile alimentare, geografice și culturale, se recomandă diete care să ofere între 10 și 30% proteine din caloriile totale zilnice. Cantități importante de proteine se găsesc în carne, pește, ouă, produse lactate, însă cea mai bună sursă de proteine rămân legumele, fructele uscate și semințele. Unele legume conțin cantități generoase de proteine, cum este de exemplu broccoli.
Obiectivul trebuie să fie o jumătate de gram de proteine la o jumătate de kilogram de masă corporală. Dacă în prezent consumați mult mai mult decât este considerat optim, reduceți cantitatea de proteine după cum este necesar. Pentru aceasta puteți utiliza tabelul de mai jos sau puteți căuta pe Google alimentele care doriți să le consumați și veți afla rapid câte grame de proteine conțin alimentele respective.
- Ouăle conțin aproximativ 6-8 grame de proteine per ou, iar o omletă preparată din două ouă echivalează cu 12 - 16 grame de proteine; dacă mai adăugați și brânză, este necesar să se calculeze și această proteină;
- Semințele și fructele uscate conțin în medie între 4 și 8 grame de proteine la un sfert de cană;
- Fasolea verde gătită are în medie 7.8 grame la jumătate de cană;
- Cerealele integrale gătite au în medie 5-7 grame la o cană;
- Majoritatea legumelor conțin în jur de 1-2 grame de proteine.
Atenție cu grăsimile nesănătoase
Când este vorba de grăsimi, este foarte important să se facă distincția între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase. Majoritatea grăsimilor pe care le consumăm sunt în realitate puțin sănătoase. Ca regulă generală, evitați toate uleiurile vegetale procesate și rafinate și consumați-le doar pe cele presate la rece.
De asemenea, luați în considerare faptul că un procent ridicat din uleiul de măsline care se găsește în prezent pe piață conțin și grăsimi de tip omega-6 oxidate, astfel încât citiți cu atenție etichetele de pe produse și folosiți doar uleiul de măsline extravirgin certificat.
O altă regulă generală este de a nu respinge grăsimile saturate care provin din surse naturale, deoarece acestea sunt unele dintre cele mai sănătoase opțiuni. Sursele de grăsimi sănătoase pe care este indicat să le includeți în mod regulat în alimentație sunt următoarele:
- Măslinele și uleiul extravirgin de măsline;
- Nuca de cocos și uleiul organic de cocos;
- Untul preparat din lapte organic;
- Untul de cacao;
- Fructe uscate neprocesate, precum nucile de macadamia, nucile pecan și semințele de susan, de cânepă și de dovleac;
- Ouăle organice;
- Fructul de avocado;
- Grăsimile sănătoase de tip omega 3 din uleiuri vegetale presate la rece, în special cel de cânepă.
Cetoza nutrițională poate oferi speranță și sănătate
Dr. Fettke menționează o serie de beneficii cunoscute ale cetozei nutriționale în tratamentul contra cancerului, inclusiv următoarele:
- Este o metodă bine tolerată de către organism;
- Poate fi utilizată împreună cu alte tratamente contra cancerului (ar putea îmbunătăți inclusiv eficiența tratamentelor convenționale contra cancerului);
- Cetonele protejează celulele vecine, ceea ce reduce puterea cancerului de a se propaga;
- Cetoza nutrițională le oferă pacienților o senzație de control, ceea ce s-a demonstrat că îmbunătățește ratele de supraviețuire;
- Cetoza nutrițională este o metodă utilă atât pentru tratarea cancerului, dar bineînțeles și pentru prevenirea acestuia.
Un experiment radical cu cetoza nutrițională
Pentru a vă oferi o idee mai clară despre cum acționează cetoza nutrițională în cazul prevenirii cancerului, în lumea medicală este cunoscut cazul doctorului Peter Attia. Experimentul său este un exemplu foarte clar al efectelor pe care le poate avea alimentația corectă asupra markerilor de sănătate în general.
Attia este un medic care lucrează în cadrul Universității Stanford în domeniul științei metabolice, care s-a decis să efectueze asupra lui însuși un experiment științific care a avut rezultate incredibile.
Cu toate că întotdeauna a fost o persoană activă și s-a menținut într-o stare fizică bună, genetica nu era de partea sa. Tendința naturală a organismului său era înclinată spre sindromul metabolic, în ciuda faptului că era foarte atent atât cu alimentația cât și cu un program regulat de exerciții fizice. Astfel încât dr. Attia s-a decis să experimenteze metoda cetozei nutriționale pentru a vedea dacă aceasta i-ar putea îmbunătăți în mod vizibil starea de sănătate generală.
Pe o perioadă de 10 ani, dr. Attia a consumat aproximativ 80 % din calorii din grăsimi sănătoase și și-a controlat în mod regulat markerii metabolici, precum și nivelele de zahăr din sânge, procentajul de grăsime corporală, tensiunea arterială, nivelele lipidelor și alte aspecte importante.
Dr. Attia a înregistrat astfel îmbunătățiri la toate nivelele de sănătate, așa cum se poate vedea și în tabelul de mai jos. Un test de rezonanță magnetică a confirmat faptul că dr. Attia a pierdut atât grăsime subcutanată, dar și grăsime viscerală (care se depune pe organe), care este tipul de grăsime cel mai dăunător pentru sănătate. Experimentul său a demonstrat modul în care alimentația poate produce mari schimbări în corp, chiar dacă se începe într-o stare fizică relativ bună. În cazul în care se începe o nutriție adecvată având un nivel fizic scăzut, atunci schimbările care se vor experimenta vor fi chiar mult mai pronunțate.
Iată care sunt datele obținute de dr. Atiia în urma acestui experiment nutrițional care a avut o durată de 10 ani:
|
ÎNAINTE |
DUPĂ |
Nivelul de zahăr din sânge pe stomacul gol |
100 |
Între 75 și 95 |
Procentajul de grăsime corporală |
25 |
10 |
Circumferința taliei în cm |
100 |
91 |
Tensiunea arterială |
130/85 |
110/70 |
LDL |
113 |
88 |
HDL |
31 |
67 |
Trigliceride |
152 |
22 |
Sensibilitatea la insulină |
A crescut cu mai mult de 400 % |
A crescut cu mai mult de 400 % |
Cazul doctorului Attia este foarte elocvent pentru modul în care nutriția corectă poate preveni atât boli grave de sănătate precum diabetul, bolile cardiace și inclusiv cancerul.