Articole noi

    Pericolul declanșării tumorilor cardiace È™…

    Un nou studiu leagă radiațiile telefonului mobil de tumorile cardiace și cerebrale Dovezile tot...

    Shatavari: proprietăți È™i indicaÈ›ii terap…

    Shatavari: o plantă medicinală ayurvedică Shatavari este o rădăcină foarte populară în Ayu...

    Dermatita atopică: cauze, dietă, recomandă…

    5 recomandări pentru dermatita atopică Deși, după cum am văzut în articolul anterior, dermat...

    9 beneficii pentru sănătate ale laptelui de…

    Ce este laptele de cocos? Istoricii cred că laptele de cocos a fost consumat de mii de ani și a ...

    Efectele emoționale ale cancerului

    Emoțiile care apar în cazul unui diagnostic de cancer Cancerul afectează fiecare pacient atât ...

    Cauta in site

    Inregistrare

    Suntem si pe Facebook

    Cum influențează nutriția cancerul? (I)

    Alimentația influențează apariția cancerului

     Cum influențează nutriția cancerul Este posibil ca dateriorările cromozomiale să fie un simplu marcator al cancerului și nu cauza reală a bolii? Dovezi convingătoare sugerează că aceasta este posibil, iar în literatura de specialitate prezentată, medicul chirurg ortoped Dr. Gary Fettke trece în revistă câteva dintre aceste dovezi medicale.

     Fiind din păcate el însuși victima cancerului, dr. Fettke și-a dat seama din experiență proprie cum nutriția influențează cancerul și cât este de importantă o alimentație bogată în grăsimi sănătoase și săracă în carbohidrați (mai exact carbohidrați totali fără fibre).

     Dr. Fettke nu este însă singurul care promovează modelul metabolic al cancerului. Travis Christofferson, autor al unei cărți extraordinare intitulate "Înfruntarea adevărului: întoarcerea la teoria metabolică a cancerului" abordează la rândul său acest subiect, oferind informații valoroase și detaliate.

    Modelul metabolic al cancerului

     Proiectul intitulat Cancer Genoma Atlas, care a început în 2006 și-a propus să secvențieze genomii celulelor canceroase. Acesta a fost cel mai mare proiect de acest gen și a implicat de 10.000 ori mai mult secvențialitatea genetică realizată de Human Genome Project (Proiectul genomului uman).

     Testele științifice realizate au demonstrat că, în cazul cancerului, în afară de o simplă mutație genetică mai era ceva în joc. Mutațiile descoperite în celulele canceroase erau mult prea aleatorii. Unele tipuri de cancer nici măcar nu aveau mutații genetice care să le cauzeze.

     Atunci, care ar putea să fie factorul determinant? În trecut, se considera că defectele genetice nucleare erau responsabile de cancer, iar deteriorările mitocondriale apăreau primele, iar acestea determinau mutațiile genetice nucleare care puteau cauza cancer.

     Pe de altă parte, oamenii de știință au descoperit recent că disfuncțiile mitocondriale sunt practic originea tuturor bolilor, ceea ce clasifică funcția mitocondrială ca fiind centrul oricărui program de prevenire a bolilor și a tulburărilor de sănătate.

     Așa cum a indicat dr. Fettke, una dintre principalele considerații este metabolismul glucozei din interiorul mitocondriei – o teorie care a fost inițial prezentată de Dr. Otto Warburg în anul 1920.

     În 1931, Dr. Otto Warburg a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină datorită descoperirii sale că celulele canceroase au un metabolism energetic în mod fundamental diferit în comparație cu celulele sănătoase. Ca rezultat al studiilor sale, s-a evidențiat faptul că celulele canceroase nu au aceeași flexibilitate metabolică precum cele sănătoase.

    Celulele canceroase se hrănesc cu zahăr

     O celulă poate produce energie fie în mod aerobic, în mitocondrie, fie anaerobic, în citoplasmă. Metabolismul anaerobic generează nivele excesive de acid lactic, care pot deveni toxice.

     Dr. Otto Warburg a descoperit faptul că în prezența oxigenului, celulele canceroase produc acid lactic în cantități excesive, iar acest fenomen a fost chiar denumit Efectul Warburg.

     Ce ne indică acest aspect despre originea nutrițională a cancerului? În câteva cuvinte, concluziile științifice ale doctorului Warburg ne-au arătat că zahărul este cel care "alimentează" cancerul, în timp ce grăsimile sănătoase"îl înfometează".

     Celulele sănătoase pot utiliza fie glucoza, fie corpii cetonici din grăsimi ca sursă de energie, însă cancerul este din punct de vedere metabolic limitat să utilizeze doar glucoză. Celulele canceroase, în mare parte nu au o flexibilitate metabolică și pur și simplu nu pot metaboliza cetonele, acesta fiind motivul pentru care cetoza nutrițională este o metodă atât de eficientă contra cancerului.

     În realitate, cancerul ar putea fi clasificat mai precis ca fiind o boală metabolică mitocondrială. Puține persoane moștenesc gene care să le predispună la cancer. Majoritatea persoanelor moștenesc gene care previn cancerul. Mutațiile genetice moștenite în mod tipic întrerup funcția mitocondrială, iar un risc crescut de cancer este rezultatul acestei slăbiciuni.

     Vestea cea bună este că este posibil să se optimizeze funcția mitocondrială prin abordarea anumitor factori ai stilului de viață cum ar fi alimentația și exercițiile fizice. Teoria mitocondrială prezintă o posibilitate cu totul nouă de a înțelege și de a trata cancerul.

     După cum explică dr. Fettke, modelul metabolic al cancerului "se dezvoltă în funcție de energie, iar mutațiile cromozomiale aleatorii sunt secundare". De asemenea:

     "Toate celulele cer o sursă de energie de trifosfat de adenozină (ATP este abrevierea în engleză). Totodată, celulele cer materiale de construcție care sunt fie administrate local, fie transportate în celulele normale pentru a transforma glucoza în principal în ATP.

     Celulele canceroase fac tocmai contrariul și apare o deviere a glucozei rezultate din producerea ATP la materialele de construcție necesare pentru creșterea celulară... Celelalte materiale de construcție necesită proteine și acizi grași, iar cancerul le absoarbe din țesutul apropiat.

     Această invazie în țesuturi este modul prin care cancerul se propagă în corp și apar metastazele... Această forță care impulsionează toate aceste procese este de fapt producerea radicalilor liberi de oxigen.

     Studiile au evidențiat faptul că producerea radicalilor liberi cauzează ulterior deteriorarea ADN-ului într-un mod aleatoriu și reprezintă anomalii cromozomice. Tocmai de aceea, dacă am putea găsi sursa radicalilor fără oxigen, am putea descoperi firul călăuzitor".

    Alimentele procesate sunt un factor determinant al cancerului

      Ce anume impulsionează producerea de radicali liberi în organism? Inflamația este un factor important, iar din păcate, în prezent, alimentația modernă se bazează mult pe alimente procesate care sunt deosebit de inflamatorii.

     Principalii vinovați din acest tip de alimente sunt grăsimile polinesaturate (abreviate PUFA), grasămile de tip trans și zahărul sub toate formele sale, în special fructoza procesată (cum este de exemplu siropul obținut din porumb), precum și cerealele rafinate. Ingredientele artificiale adăugate precum conservanții și amelioratorii de gust determină de asemenea apariția inflamației.

     Prin reducerea cantității de carbohidrați din alimentație, se vor obține patru beneficii care echivalează cu o rată scăzută de inflamație și o stimulare redusă a celulelor canceroase. Astfel, organismul va deveni capabil să:

     1. Reducă nivelul de glucoză serică;

     2. Reducă nivelul de mTOR (o cale biochimică importantă, numită obiectiv de rapamicină la mamifere - mTOR este abrevierea sa în engleză). Această cale biochimică are un rol important și semnificativ în multe tipuri de cancer;

     3. Reducă nivelul de insulină;

     4. Scadă factorul de creștere insulinică de tip 1 (IGF-1, este un hormon puternic care acționează asupra glandei pituitare pentru a cauza efecte metabolice și endocrine, inclusiv creșterea și replicarea celulară. Nivelele crescute de IGF-1 sunt asociate cu cancerul de sân, printre altele).

     De fapt, unul dintre motivele de bază pentru care o alimentație care are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, însă săracă în carbohidrați (așa-numita cetoză nutrițională) este atât de eficientă deoarece reduce inflamația și o face să dispară. Atunci când inflamația dispare, corpul poate să se vindece.

    Cum se dezvoltă cancerul?

     Cu scopul de a prospera și de a se dezvolta, celulele canceroase necesită combustibil sub formă de glucoză, pe lângă materialele de construcție sub formă de proteine, acizi grași, fosfat și acetat. Aceste materiale de construcție nu sunt cu ușurință disponibile în fluxul sanguin, tocmai de aceea, celulele canceroase le obțin din alte celule apropiate.

     Procesul care le permite celulelor canceroase să invadeze țesutul alăturat este cunoscut sub denumirea de Efectul Warburg Invers. Acest efect se bazează pe generarea de peroxid de hidrogen cauzat de interacțiunea dintre radicalii liberi și apă, liberi de oxigen.

     Cancerul metastastic sau invaziv, este în esență, rezultatul efectului Warburg și al efectului Warburg invers. Așa cum indică dr. Fettke, cunoașterea tuturor acestor efecte aduce la lumină un nou ansamblu de opțiuni de prevenire și de tratament contra cancerului, inclusiv următoarele aspecte esențiale:

     - Limitarea sau eliminarea zahărului și a carbohidraților (carbohidrați fără fibre) pentru a evita alimentarea celulelor canceroase;

     - Limitarea sau eliminarea uleiurilor și grăsimilor de tip PUFA și a grăsimilor trans pentru a preveni formarea radicalilor liberi dăunători și a particulelor de colesterol rău sau LDL, care sunt mici și dense;

     - Limitarea consumului de proteine pentru a se evita stimularea căii mTOR;

     - Creșterea consumului de antioxidanți (prin intermediul legumelor și fructelor proaspete și/sau a suplimentelor alimentare) pentru a contracara daunele produse de radicalii liberi în organism;

     - Creșterea consumului de grăsimi sănătoase pentru a alimenta celulele sănătoase, înfometând în acealași timp celulele canceroase.


    Algele marine È™i tra…

    Proprietățile algelor marine pentru sănătate Algele marine precum Spirulina și Chlorella au puternice proprietăți anticancerigene d...

    Mai mult

    Cancerul renal: 11 fa…

    Care sunt cauzele cancerului renal?  Cunoașterea simptomelor și depistarea precoce a cancerului renal poate face o mare diferenț[ în m...

    Mai mult

    Tumorile beningne: ti…

    Ce este o tumoare benignă?  O tumoare se poate dezvolta atunci când celulele cresc prea repede sau nu mor atunci când trebuie. Această...

    Mai mult

    PaÈ™i simpli pentru p…

    Multe cazuri de cancer de sân în realitate nu sunt cancer de sân  Așa cum am menționat anterior, mamografiile vă pot provoca problem...

    Mai mult

    PaÈ™i simpli pentru p…

    Ce este industria cancerului?  În acest interviu, dr. Susan Wadia-Ells discută despre cancerul de sân ca pe o epidemie inutilă în Ame...

    Mai mult

    8 semnale ale canceru…

    Cum apare cancerul de col uterin?  La fel ca în toate celelalte tipuri de cancer, cancerul de col uterin apare atunci când anumite celul...

    Mai mult

    Beneficiile saunei cu…

    Ce este sauna cu unde infraroșii?  Sauna este de fapt o tradiție de vindecare care datează de mai bine de 2.000 de ani. Scufundarea în...

    Mai mult

    Detoxifierea, un fact…

    De ce avem nevoie să ne detoxifiem organismul?  A îmbătrâni este o parte a vieții. Este o realitate cu care fiecare dintre noi va tre...

    Mai mult

    10 moduri de a reduce…

    Cancerul este influențat de dietă și de stilul de viață  Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR), o treime di...

    Mai mult

    Obiceiuri sănătoase…

    Cancerul de colon – date generale  Cercetările din acest domeniu au arătat că unele tipuri de cancer de colon încep de la polipi (tu...

    Mai mult

    Cancerul de prostată…

    Cancerul de prostată – date generale  Aproximativ unul din nouă bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată pe parcursul vieț...

    Mai mult

    Terapia cu ozon: o al…

    Biochimia oxigenului și a cancerului  Descoperirea obținută de Premiul Nobel Otto Warburg în 1925 a schimbat pentru totdeauna ceea ce ...

    Mai mult

    Terapia cu ozon: o al…

    Ce este ozonul?  Ați observat vreodată că după o furtună aerul are un miros proaspăt? Este posibil să recunoașteți parfumul din a...

    Mai mult

    Ayurveda È™i combater…

    Ce este Ayurveda?  Sistemele antice de vindecare din lume au predominat, în ciuda saturației medicinei convenționale moderne și funcț...

    Mai mult

    Mersul pe jos È™i can…

    Mersul în ritm alert, beneficii în cancer  Conform noilor cercetări medicale, mersul pe jos în ritm alert poate oferi o multitudine de...

    Mai mult

    Acupunctura: un trata…

    De ce este acupunctura o terapie anti-cancer?  Unele remedii și metode ale medicinei alternative sunt utilizate în anumite spitale și i...

    Mai mult

    Diagnosticul timpuriu…

    Cancerul poate fi detectat la timp  Noile orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prezentate cu ocazia Zilei Mo...

    Mai mult

    Diagnosticul de cance…

    Tirania sprijinului social  Cancerul are repercusiuni asupra sănătății mentale și fizice a persoanei, chiar și după terminarea trat...

    Mai mult

    Clismele cu cafea în…

    Clismele cu cafea, un procedeu de purificare  Expresia "moartea începe în colon" aparent a devenit mai populară și oferă adevărul si...

    Mai mult

    Cele 4 stadii ale can…

    Cancerul poate fi prevenit și controlat  Cancerul sădește adeseori frică în inima oricărei persoane doar la auzul acestui cuvânt. A...

    Mai mult

    Postul È™i combaterea…

    Postul ca terapie anti-cancer  În urma a numeroase studii medicale efectuate, cercetătorii au descoperit că postul declanșează regene...

    Mai mult

    5 strategii pentru pr…

    Top 5 strategii de bază pentru prevenirea cancerului  Vă simțiți îngrijorați de impactul pe termen lung al unei diete proaste asupra...

    Mai mult

    Cina devreme reduce r…

     A cina devreme reduce riscul de cancer de sân și de prostată  Un nou studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului eviden...

    Mai mult

    Naturopatia È™i trata…

    Cum acÈ›ionează naturopatia sau medicina naturistă asupra corpului?  Naturopatia funcÈ›ionează ajutând la îmbunătățirea capacităÈ...

    Mai mult

    Acidoza: o afecÈ›iune…

    Acidoza și apariția cancerului  Cercetătorul Otto Warburg a primit în anul 1931 Premiul Nobel deoarece a descoperit care este cauza pr...

    Mai mult

    Recomandări importan…

    Plante medicinale cu efecte antitumorale  Există multe plante medicinale cu proprietăți antitumorale precum Kalanchoe, Graviola “Anno...

    Mai mult

    Efectul Warburg sau m…

    De ce radio și chimioterapia sunt ineficiente în majoritatea tumorilor?  În articolul anterior am explicat faptul că celula tumorală ...

    Mai mult

    Efectul Warburg sau m…

    Mitocondriile, oxigenul, glucoza È™i metabolismul tumoral  Fiziologul german Otto Warburg a publicat în anul 1931 lucrarea intitulată â€...

    Mai mult

    Imunoterapia È™i canc…

    Ce este imunoterapia?  În prezent, oamenii de știință explorează modalitățile prin care se poate mări capacitatea sistemului imuni...

    Mai mult

    Muzicoterapia, o alte…

    Ce este muzicoterapia?  Muzicoterapia este terapia menita să amelioreze diverse afecțiuni și tulburări de sănătate prin intermediu...

    Mai mult

    MeditaÈ›ia ca metodă…

    Tehnicile de meditație și vindecarea cancerului  Mintea influențează toate problemele și situațiile din viața noastră, iar în caz...

    Mai mult

    Pot animalele să det…

    Când animalele se transformă în doctori  Datorită mirosului lor excepțional și celui de-al șaselea simț, unele animale ne pot ajut...

    Mai mult

    Tratamente alternativ…

    Recomandări și terapii alternative pentru cancerul ovarian  Cancerul ovarian este, alături de cancerul de sân, unul dintre cele ...

    Mai mult

    Terapia Bach contra c…

    Florile Bach: beneficii și remedii  Din fericire în prezent tot mai multe persoane sunt interesate de medicina alternativă și de...

    Mai mult

    IP6 - substanÈ›a care…

    Substanța din legume, fructe și cereale care inhibă cancerul  Abdulkalam Shamsuddin este cercetător științific în cadrul Facu...

    Mai mult

    Beneficiile terapiei …

    Ce este terapia Reiki?  Reiki este un cuvânt sanscrit care este compus din REI, care înseamnă energia universală și KI, energia...

    Mai mult