Multe cazuri de cancer de colon se pot preveni
În prezent, cancerul colorectal este a doua cauză de deces din Statele Unite, însă, la fel precum multe alte tipuri de cancer, adeseori poate fi evitat. O cercetare științifică publicată în revista de specialitate Pharmaceutical Research a sugerat faptul că doar 5 - 10% dintre cazurile de cancer se datorează defectelor genetice, în timp ce restul sunt relaționate cu mediul ambiant și cu factorii stilului de viață.
Cercetătorii estimează că aproximativ 35% dintre decesele relaționate cu cancerul se datorează unei alimentații greșite, un procent de 30% consumului de alcool și tutun, iar 20% infecțiilor, iar restul se datorează unor factori ambientali cum sunt expunerea la radiații, stresul, nivelele scăzute de activitate fizică și poluarea ambientală.
Institutul American de Cercetare Contra Cancerului (AICR este sigla sa în engleză) a indicat că aproximativ un sfert dintre cazurile cele mai comune de cancer din Statele Unite pot fi prevenite prin intermediul unei alimentații sănătoase, realizării regulate a unei activități fizice și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. În cazul cancerului colorectal, acesta se poate evita în procent de 50%, cu ajutorul acestor factori de viață sănătoși.
Rolul colonoscopiei în detectarea cancerului de colon
Bărbații și femeile care au peste 50 ani au un risc mediu de cancer colorectal; în mod normal, în cazul acestora se recomandă să se facă unele analize de specialitate fie prin sigmoidoscopie flexibilă din 5 în 5 ani, fie prin colonoscopie din 10 în ani.
Aceste proceduri pot fi utile ca instrumente de diagnostic, însă alimentația are un rol important (mai ales dacă includeți cantități zilnice de turmeric) și stilul sănătos de viață pentru prevenirea dezvoltării cancerului de intestin gros.
Bineînțeles, pentru multe persoane care au un risc crescut de cancer, colonoscopiile pot fi o strategie eficientă. Cancerul de colon se dezvoltă foarte lent și este unul dintre principalele tipuri de cancer cele mai periculoase, tocmai de aceea detectarea sa timpurie este importantă.
Se poate opta de exemplu pentru un test anual pentru detectarea în materiile fecale — analiză care indică existența sângelui în fecale – însă această analiză poate produce și multe rezultate false pozitive. O altă alternativă este testarea prin intermediul sigmoidoscopiei flexibile din 5 în 5 ani. Aceasta este o procedură similară unei colonoscopii, însă se utilizează un tub mai scurt și mai mic, de aceea nu se poate vedea foarte profund în intestinul gros. Pe de altă parte însă, procedura de sigmoidoscopie flexibilă este asociată cu un număr mai mic de complicații. De asemenea, testele cu ultrasunete sunt foarte bune pentru detectarea problemelor de la nivelul colonului.
În general, examinarea vizuală este o modalitate de încredere pentru detectarea cancerului de intestin gros, iar o colonoscopie îi permite medicului specialist să realizeze aceasta.
Dacă în urma colonoscopiei se găsesc polipi în primele etape de dezvoltare, medicul poate interveni imediat. Astfel, o colonoscopie nu este doar un instrument de diagnostic, ci se poate folosi de asemenea pentru o intervenție chirurgicală. Se analizează imaginea polipului respectiv, se taie și apoi se trimite la laborator pentru a i se face o biopsie. Această procedură poate salva multe vieți și este fără îndoială o măsură care trebuie să fie luată în considerare.
15 sfaturi simple pentru prevenirea cancerului de colon
Cancerul – de orice tip- nu apare niciodată de pe o zi pe alta, ci se dezvoltă în timp, ceea ce înseamnă că în primul rând, avem oportunitatea de a face schimbările necesare pentru a preveni dezvoltarea cancerului. În realitate, majoritatea dintre noi avem celule canceroase microscopice în corp tot timpul.
Motivul pentru care nu toate persoanele dezvoltă cancer se datorează faptului că atâta vreme cât organismul are capacitatea de a echilibra în mod adecvat angiogeneza, se va evita ca vasele sanguine să se formeze pentru a alimenta aceste tumori microscopice.
Problemele apar doar dacă celulele canceroase reușesc să obțină propria sursă de sânge, punct în care se pot transforma din inofensive în mortale. Din fericire, există multe măsuri care pot fi luate pentru a reduce apariția cancerului de colon, incluzând următoarele:
1. Renunțați la consumul băuturilor carbogazoase din comerț și eliminați zahărul rafinat din alimentație; optați în schimb pentru sucuri de legume și fructe proaspete obținute în casă și pentru extractul de stevia sau mierea de albine ca înlocuitori sănătoși pentru zahăr;
2. Renunțați la sedentarism, efectuați zilnic diverse exerciții fizice și înercați să mergeți pe jos 10.000 de pași zilnic;
3. Consumați zilnic ceai verde, care este o sursă abundentă de epigalocatechina-3-galat (EGCG este abrevierea în engleză), un polifenol valoros pentru combaterea cancerului;
4. Consumați de 2-3 ori pe săptămână broccoli preparat la aburi (dacă este gătit în acest mod, broccoli are mai mulți glucozinolați care combat cancerul decât broccoli fiert, prăjit sau făcut la microunde) care își pierde proprietățile curative;
5. Consumați în mod regulat nuci de Brazilia deoarece sunt bogate în seleniu, un mineral care este în mod special benefic pentr reducerea riscului de cancer de prostată, colorectal și de plămâni;
6. Consumați anghinare; această legumă este bogată în silimarină, care este un antioxidant puternic care poate reduce riscul de cancer de colon și de piele;
7. Expuneți-vă în mod regulat la soare, ceea ce ajută la optimizarea nivelelor de vitamina D, un pas cheie pentru reducerea riscului de cancer de colon;
8. Dacă mai consumați carne, este indicat să o marinați cu condimente sau vin, care pot reduce formarea substanțelor nocive care cauzează cancer (cum este acrilamida);
9. Consumați puțin amidon rezistent (de exemplu din bananele verzi), care ajută la reducerea riscului de cancer de colon în cazul în care consumați carne roșie;
10. Normalizați proporția de acizi grași omega-3 și omega-6 consumând uleiuri vegetale presate la rece care conțin acești acizi grași esențiali pentru prevenirea cancerului (de exemplu de măsline, floarea soarelui, migdale, cocos, in, etc.);
11. Dormiți în întuneric complet deoarece dacă vă expuneți la o sursă de lumină în timpul somnului se suprimă producerea de melatonină din corp, care așa cum se știe, are proprietăți anti-cancerigene;
12. Consumați cât mai des ceapă crudă, care este o sursă excelentă de quercetină care combate cancerul; quercetina inhibă creșterea celulelor canceroase de sân, colon, prostată, ovare, endometru și a tumorilor de plămâni;
13. Evitați pe cât posibil toxinele ambientale, inclusiv produsul nociv care se folosește pentru curățarea chimică a hainelor, numit perc (percloroetilenă), care cauzează cancer;
14. Renunțați la cartofii prăjiți și la chipsuri deoarece pot conține nivele ridicate de acrilamidă care de asemenea cauzează cancer (acrilamida este un compus toxic care se formează atunci cuând alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate);
15. Consumați cât mai des legume fermentate (murături) care sunt benefice pentru sănătatea intestinelor; de exemplu, procesul de fermentare prin care se prepară varza murată produce anumiți compuși care previn și combat cancerul de colon, cum sunt izotiocianații, indolii și sulforafanii.