Cancerul de colon este o amenințare reală
În prezent, cancerul de colon este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer, fiind cauzat de o alimentație dezechilibrată și de unele obiceiuri nocive precum sedentarismul, consumul de alcool și tutun.
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC este abrevierea sa în engleză), care face parte din Organizația Mondială a Sănătății (WHO este abrevierea sa în engleză) a concluzionat la finalul anului 2015 că diverse sortimente de carne procesată pot cauza cancer colorectal în cazul ființelor umane, clasificând acest aliment ca un cancerigen de grupa 1.
Cancerul colorectal, care include atât cancerele de intestin gros și de rect, este al treilea tip de cancer cel mai diagnosticat în Statele Unite (fără a include aici și cancerele de piele). În anul 2016, se estimează că vor exista mai mult de 95.000 de cazuri noi de cancer de colon (și mai mult de 39.000 de cazuri de cancer de rect) diagnosticate.
Intestinul gros, cunoscut și sub denumirea de colon, are un rol foarte important pentru menținerea unei sănătăți optime. Pe lângă faptul că ajută la formarea, depozitarea și eliminarea reziduurilor, colonul conține mii de milioane de bacterii, care determină un echilibru sănătos esențial pentru o sănătate bună.
Cele mai bune recomandări pentru prevenirea cancerului de colon
Chiar astăzi poate fi ziua în care să începeți să faceți anumite schimbări în bine pentru a reduce riscul acestei boli potențial mortale. Pașii cei mai importanți sunt următorii:
1. Consumați cât mai multe legume și fructe proaspete
Legumele conțin o serie de antioxidanți și alți compuși care combat diverse boli și care sunt foarte dificil de obținut din orice altă sursă – cum este de exemplu magneziul.
Rezultatele unei meta-analize au indicat faptul că pentru fiecare 100 miligrame suplimentare în consumul de magneziu, riscul de tumori colorectale se reduce cu aproximativ 13%, în timp ce riscul de cancer colorectal se reduce cu aproximativ 12%. Cercetătorii au observat că efectele magneziului contra cancerului pot fi relaționate cu capacitatea acestuia de a reduce rezistența la insulină, ceea ce poate afecta în mod pozitiv dezvoltarea tumorilor.
În plus față de magneziu, substanțele chimice ale plantelor, așa-numitele substanțe fitochimice pot reduce inflamația și pot elimina substanțele cancerigene, în timp ce altele reglează viteza cu care celulele se reproduc, desfăcându-se de celulele vechi și menținând ADN-ul intact.
Legumele sunt de asemenea una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare. Diverse studii medicale au demonstrat în mod repetat că persoanele care au un consum mai mare de vegetale au rate mai scăzute de cancer.
În special legumele crucifere pot fi în mod particular benefice datorită sulforafanului pe care îl conțin. De exemplu, s-a descoperit că sulforafanul, care este un derivat de origine naturală a glucorafaninei, poate suprima creșterea tumorilor de colon. De asemenea, consumul cu moderație al anumitor fructe poate fi benefic. Conform unui studiu medical recent, prunele uscate pot reduce riscul de cancer de colon datorită stimulării creșterii bacteriilor benefice de la nivelul intestinalor.
2. Consumați mai multe fibre alimentare
Fibrele alimentare au fost asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal, în special cu o incidență scăzută a adenomului colorectal și a cancerului de colon distal. În plus, pentru fiecare 10 grame de fibre alimentare pe care le adăugați în alimentația dumneavoastră zilnică, riscul de cancer de colon se reduce cu aproximativ 10%.
Un studiu realizat în anul 2005 a demonstrat că prunele uscate, fiind foarte bogate în fibre alimentare și polifenoli au alterat în mod favorabil factorii de risc ai cancerului de colon în cazul cobailor.
Din fericire, dacă urmați și recomandarea anterioară și consumați mai multe legume proaspete, în mod natural veți consuma fibre alimentare din cea mai bună sursă vegetală posibilă. De asemenea, semințele de psyllium, semințele de in, semințele de cânepă și semințele de chia oferă de asemenea o sursă bună de fibre solubile și insolubile.
3. Optimizați-vă nivelele de Vitamina D
Deficiența de vitamina D este un factor de risc pentru cancerul colorectal. În cadrul unui studiu publicat în revista germană de specialitate Gut, s-a arătat că persoanele care aveau nivele mai mari în sânge de vitamina D erau mai puțin predispuse să dezvolte tumori colorectale. Aceasta se datorează faptului că vitamina D este benefică pentru întărirea sistemului imunitar, ceea ce la rândul său poate ajuta la limitarea creșterii tumorilor canceroase.
Conform autorilor acestui studiu: "Testele au evidențiat că vitamina D are efecte protectoare și antitumorale, reducând astfel riscul de cancer colorectal. Celulele imunologice dintr-un microambient tumoral pot transforma 25-hidroxivitamina D [25 (OH) D] [vitamina D] în 1α bioactiv, 25-dihidroxivitamina D3, care influențează benefic celulele neoplazice și cele imunologice. Un nivel ridicat de plasmă de 25 (OH) D este asociat cu un risc mai mic de cancer colorectal cu o intensă reacție imunologică, susținând rolul vitaminei D în imuno-prevenția cancerului prin intermediul interacțiunii tumoare-gazdă".
O expunere regulată și protejată la soare, precum și folosirea suplimentelor de vitamina D3 pot aduce nivelele de vitamina D la optimul de 40-60 ng/ml. Este necesar să controlați în mod sistematic prin analize de sânge specifice nivelele de vitamina D pentru a vă asigura că acestea se mențin echilibrate.
4. Evitați toate sortimentele de carne procesată
Carnea procesată este în general tratată prin afumare sau prin adăugarea unor potențiatori de aromă și conservanți chimici periculoși pentru sănătate. Carnea procesată include șunca, salamul, cârnații, hot-dogul, crenvuștii, șunca și hamburguerii. În mod particular, nitrații care se adaugă în acest tip de alimente prin intermediul conservanților, coloranților și aromelor sunt problematici pentru sănătatea generală și în special pentru cea a colonului.
Nitrații care se găsesc în carnea procesată se transformă în corp în nitrosamine, care sunt în mod clar asociate cu un risc mai mare de apariție a anumitor tipuri de cancer. AICR avertizează că "nu există o limită sigură" pentru a consuma carne procesată.
5. Informați-vă referitor la consumul de carne roșie
Numeroase cercetări medicale au arătat faptul că persoanele care consumă multă carne roșie au un risc cu 24% mai mare de cancer colorectal decât cei care consumă o cantitate minimă. Carnea roșie nu este neapărat o problemă, ci modul în care este gătită precum și sursa din care provine.
Pe de altă parte, se știe că glifosatul, care este ingredientul activ din ierbicidul numit Roundup, are un impact nociv asupra bacteriilor intestinale sănătoase și este cancerigen. De regulă, animalele crescute în ferme mari (CAFO este sigla în engleză) sunt în mod tipic alimentate cu cereale și iarbă contaminate cu glifosat.
Carnea roșie gătită la temperaturi ridicate (prăjită sau la grătar) poate conține de asemenea subproduse cancerigene cum sunt aminele heterociclice (HCA este abrevierea în engleză) și hidrocarburi aromatice policiclice (PAH este abrevierea în engleză) care sunt extrem de nocive pentru organism.
În general, în ceea ce privește carnea, se recomandă doar consumul cărnii provenind de la animale crescute în ferme organice.
6. Faceți zilnic exerciții fizice
În prezent, există mai multe studii convingătoare care au evidențiat importanța exercițiilor fizice regulate pentru a se reduce în mod semnificativ riscul apariției cancerului de colon. De exemplu, un studiu recent a indicat faptul că atât bărbații, cât și femeile care sunt fizic active au un risc cu aproximativ 30 - 40% mai mic de a dezvolta cancer de colon în comparație cu persoanele inactive.
Exercițiile fizice regulate reduc nivelele de insulină, iar controlul nivelelor de insulină este una dintre modalitățile cele mai eficiente de a reduce riscul de cancer. Specialiștii au sugerat de asemenea faptul că apoptoza celulară (moartea celulară programată) este provocată de exercițiile fizice regulate, determinând distrugerea celulelor canceroase.
În plus, exercițiile fizice stimulează circulația celulelor imunologice în sânge. Funcția acestor celule este aceea de a neutraliza agenții patogeni din corp, precum și de a distruge celulele precanceroase înainte ca acestea să devină canceroase. Cu cât circulă mai ușor aceste celulele în organism, cu atât va fi mai eficient sistemul imunitar în lupta contra infecțiilor și a bolilor grave cum este și cancerul de colon.
7. Mențineți o greutate corporală echilibrată
Numeroase studii medicale au relaționat obezitatea cu un risc mai mare de a apariție a diferite tipuri de cancer, incluzând aici și cancerul de colon. În cadrul un studiu realizat în anul 2014 care a analizat datele a mai mult de 5 milioane de persoane cu vârsta de peste 16 ani, s-a arătat că o greutate corporală exagerată a fost asociată cu un risc de apariție a 10 tipuri diferite de cancer.
Dacă aveți o supragreutate corporală sau obezitate, inclusiv o scădere mai mică în greutate poate determina beneficii importante pentru sănătatea dumneavoastră. În ceea ce privește prevenirea cancerului, eliminarea excesului de grăsime de la nivelul abdomenului este în mod particular importantă, deoarece grăsimea de pe abdomen este relaționată cu un risc mai mare de cancer de colon, independent de greutatea corporală. Aceasta se datorează în parte inflamației cronice cauzate de un exces de grăsime corporală care produce rezistență la insulină, ceea ce stimulează creșterea excesivă a celulelor. Cu cât se dezvoltă mai multe celule, cu atât există mai multe posibilități de mutații celulare.
8. Limitați sau eliminați consumul de alcool și fumatul
Atât consumul excesiv de alcool, dar și fumatul sunt asociate în mod clar cu un risc crescut de cancer colorectal. Alcoolul, un carcinogen cunoscut este relaționat cu apariția a diferite tipuri de cancer. În cadrul unui articol publicat în revista de specialitate Addiction, cercetătorii au arătat dovezi de necontestat referitoare la faptul că alcoolul este relaționat cu apariția unor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de colon. Procentajul deceselor relaționate cu alcoolul și cancerul, a crescut cu aproximativ 63% în ultimii 12 ani, mai bine de 3,6% în 2003 și 5,8% în 2015 în întreaga lume, ceea ce ar trebui să constituie un serios semnal de alarmă.
La rândul său, fumul de țigară conține foarte mulți agenți carcinogeni, iar unul dintre aceștia este în mod special corelat cu apariția acestui tip de cancer și anume nitrozamina NNK, care este produsă prin procesarea și arderea tutunului.
9. Consumați cât mai mult usturoi crud
S-a demonstrat deja, prin intermediul multor studii de laborator, faptul că substanța activă din usturoi – numită alicină – poate distruge celulele canceroase. De exemplu, un studiu recent a arătat că femeile care consumau în mod regulat usturoi (împreună cu alte legume proaspete) aveau un risc cu 35% mai mic de cancer de colon.
În general, persoanele care consumă mari cantități de usturoi crud au un risc semnificativ mai redus de apariție a cancerului de stomac și a celui colorectal. De asemenea, în cazul persoanelor care au forme inoperabile de cancer colorectal, de ficat sau cancer de pancreas, administrarea unui extract de usturoi timp de șase luni ajută la îmbunătățirea funcției imunologice, ceea ce arată că este un remediu foarte util pentru stimularea sistemului imunitar în perioade de stres sau de boală.
Când consumați usturoi, acesta trebuie să fie întotdeauna crud și nu gătit, și este bine să fie tocat fin sau presat pentru a stimula eliberarea unei enzime numite alinaza, care la rândul său catalizează formarea alicinei.
Alicina se descompune rapid pentru a forma numeroși compuși organosulfurați. Astfel încât, pentru a activa proprietățile medicinale ale usturoiul, zdrobiți-l înainte de a-l consuma sau adăugați-l într-un suc proaspăt de legume.