Articole noi

  Medicina ayurvedică: beneficii pentru sănătat…

  Ce este medicina ayurvedică sau Ayurveda? Medicina ayurvedică este o metodă de vindecare care s-a ...

  Argintul coloidal, beneficii și caracteristic…

  Caracteristicile argintului coloidal Argintul coloidal este un compus din mici particule de argint...

  Prevenirea cancerului pancreatic

  Enzimele pancreatice și tratarea cancerului pancreatic În acest an, se estimează că 60.430 de amer...

  Cancerul de prostată – factori de risc și pre…

  Simptomele cancerului de prostată care s-a răspândit în alte părți ale corpului? Cel mai utilizat ...

  Vâscul, un redutabil remediu anticancerigen

  Rolurile emergente ale vâscului în managementul malignității Vâscul face parte dintr-un grup de pl...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Ciupercile combat și tratează cancerul

  Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?

  Ciupercile combat si trateaza cancerul Ciupercile au fost prețuite pentru proprietățile lor medicinale de secole. De exemplu, în vechiul Egipt, se considera că ciupercile ajută la menținerea unei vieți îndelungate, iar în prezent, în secolul 21, cercetătorii descoperă mecanismele proprietățile vindecătoare ale ciupercilor, inclusiv potențialul acestora în lupta uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa omului modern – cancerul.

  Proprietățile ciupercilor care combat cancerul

   Aproximativ 100 de specii de ciuperci sunt studiate pentru beneficiile pe care le oferă sănătății, iar aproximativ o duzină dintre acestea se evidențiază datorită capacității lor de a oferi un impuls puternic sistemului imunitar. De fapt, unii din agenții cei mai puternici care întăresc sistemul imunitar provin din ciuperci, iar acesta este motivul pentru care ciupercile pot ajuta foarte mult pentru prevenirea și tratarea cancerului.

   Polizaharidele cu lanț lung, în mod particular moleculele alfa și beta-glucanul, sunt principalii responsabili de efectele benefice ale ciupercilor pentru întărirea sistemului imunitar. Într-un studiu recent, s-a evidențiat faptul că adăugarea uneia sau a două porții de ciuperci shiitake uscate într-o mâncare gătită are un efect benefic direct asupra modulării funcției sistemului imunitar.

   Alți compuși de origine naturală din ciuperci, precum proteinele, lectinele, peptidele și alții, au avut de asemenea efecte semnificative asupra funcției imunologice. Un extract de polizaharide împreună cu proteinele dintr-un anumit tip de ciuperci (mai exact ciuperca denumită “coadă de curcan”) se utilizează de asemenea pentru stimularea funcției imunologice în cazul pacienților cu cancer din țări precum Japonia sau China.

   S-a demonstrat de asemenea că extractul din ciupercile maitake stimulează sistemul imunitar la pacientele având cancer de sân. Există multe alte cercetări care demonstrează efectele directe anti-cancer ale ciupercilor. De exemplu:

  •  Într-un studiu japonez efectuat pe animale, cobailor care sufereau de sarcom li s-a dat extract de ciupercă shiitake, astfel șase din zece cobai au prezentat o regresie completă a tumorii. Când li s-au dat concentrații mai mari din acest extras, toți cei zece cobai au prezentat o regresie completă a tumorii;
  •  S-a descoperit că compusul lentinan din ciupercile shiitake crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancer;
  •  Atunci când extractul din ciupercile maitake, a fost combinat cu vitamina C, s-a demonstrat că s-a redus creșterea celulelor din cancerul de vezică cu un procent de 90%;
  •  În Japonia, cele două forme principale de medicină alternativă pe care le folosesc pacienții având cancer sunt o ciupercă numită Agaricus Subrufescens (sau Agaricus blazei și Agaricus brasiliensis) și extractul de ciupercă shiitake;
  • Acidul ganoderic din ciupercile Reishi poate fi util în tratarea cancerului de plămâni.

   O ciupercă cu adevărat unică, Cordyceps, numită de asemenea ciuperca omidă sau Tochukasu, are de asemenea proprietăți anti-tumorale. Această ciupercă este unică și a fost utilizată de mult timp de către medicina tradițională chineză și tibetană. Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au studiat cordycepinul, unul dintre compușii medicinali activi care se găsesc în aceste ciuperci, ca fiind un medicament potențial contra cancerului.

  Ce alte beneficii mai au ciupercile?

   Am văzut că ciupercile sunt capabile să întărească funcția imunitară și mai ales să lupte contra cancerului. Ciupercile sunt bogate în proteine, fibre, vitamina C, vitamine din complexul B, calciu și minerale, ciupercile sunt o sursă excelentă de antioxidanți.

   Acestea conțin de asemenea și polifenoli și seleniu, care sunt comune în lumea vegetală, precum și antioxidanți. Unul dintre acești antioxidanți este ergotioneina, pe care cercetătorii au început să-l recunoască precum un "antioxidant maestru."

   Un studiu publicat în revista Nature1 discută despre importanța ergotioneinei, care este destul de exclusivă în cazul ciupercilor (ergotioneina este produsă doar de ciuperci și de anumite micobacterii) și a fost descrisă ca fiind "un derivat neobișnuit din aminoacizi care conține sulf, histidina," care se pare că are un rol foarte specific pentru protejarea ADN-ului de daunele oxidative.

   Reflectând la toate aceste informații utile, este ușor să observăm că ciupercile pot fi o parte importantă a unei alimentații optime. Dacă nu vă place să le consumați ca atare, întregi, le puteți găsi și sub formă de supliment, fie sub formă de extract sau supliment alimentar complet. FASEB Journal a publicat de asemenea nouă studii asupra ciupercilor care detaliau o amplă varietate de beneficii asupra sănătății, incluzând:

  •  Controlul greutății: Un studiu a demonstrat că înlocuirea cărnii roșii cu ciuperci champinion poate ajuta la pierderii surplusului de greutate corporală;
  •  Îmbunătățesc nutriția: O analiză alimentară a evidențiat faptul că consumul de ciuperci a fost asociată cu o mai bună calitate a alimentației și o nutriție vizibil îmbunătățită.
  •  Creșterea nivelelor de vitamina D prin intermediul alimentației: s-a descoperit că consumul de extract din ciuperci este la fel de eficient precum folosirea vitaminei D2 sau D3 pentru creșterea vitaminei D (nivelele de 25-hidroxivitamina D). Expunerea ciupercilor la lumina solară sau ultravioletă (UV) transformă compusul bioactiv din ciuperci numit ergosterol în cantități semnificative de vitamina D2. Unele specii de ciuperci conțin de asemenea vitaminele D3 și D4.

  Misteriosul miceliu

   Miceliul poate fi asemănat cu o fascinantă pânză de păianjen care se regăsește în aproape toate peisajele. Prin intermediul miceliului ciupercile absorb nutrienții din mediul înconjurător. Atunci când două micelii compatibile se combină, miceliul care rezultă formează ocazional corpuri fructifere numite ciuperci. Ciupercile au spori care se răspândesc în natură pentru a forma noi colonii de miceliu, și astfel se completează ciclul lor de viață.

   Componentele miceliului pot fi destul de mici pentru a putea fi văzute sau pentru a acoperi întinderi mari de pământ. Tenacitatea lor extremă face ca solul să devină spongios și capabil să suporte de 30.000 de ori greutatea lor. Un centimetru cub de sol poate avea opt kilometri de celule de miceliu. Organismul viu cel mai mare de pe Pământ este un miceliu din partea de est a Statului Oregon care acoperă 2.200 de hectare, este O celulă având grosimea unui perete și o vechime de 2.000 de ani. Paul Stamets, micolog de renume mondial, consideră că miceliile ciupercilor și rețeaua lor de ramificație au o funcție precum "internetul", deoarece sunt o cale de comunicare complexă care este un soi de rețea nervoasă a mamei natură.

   Miceliile - nu doar ciupercile – conțin multe componente vindecătoare pentru care erau venerate de popoarele antice. Unele suplimente din extracte de ciuperci includ și miceliul datorită beneficiilor sale suplimentare, inclusiv beneficiul de a crește nivelul de energie și de concentrare.

   Unele produse care conțin miceliu sunt realizate printr-un proces cunoscut sub denumirea de "fermentație în stare solidă" conțin și anumiți compuși protectori (adică secretată prin peretele celular și în mediul înconjurător) extracelulari pe care miceliul îi produce pentru a se proteja de atacatori și factori patogeni. Aceștia pot conține de asemenea și un cocktail de enzime digestive extracelulare pe care ciupercile îl produc cu scopul de a absorbi nutrienții lichefiați prin peretele celular.

  Cum să profităm mai mult de beneficiile ciupercilor prin alimentație?

   În primul rând, se recomandă să se adauge o varietate de ciuperci în alimentație. Acestea pot fi adaos excelent la orice salată și se potrivesc foarte bine cu legumele. Dacă culegeți dumneavoastră ciupercile, asigurați-vă întotdeauna că sunteți absolut siguri de faptul că ciupercile respective nu sunt dăunătoare. Există o serie de ciuperci toxice care pot fi confundate ușor dacă nu aveți experiența necesară.

   În general ciupercile, în special ciupercile champinion, sunt mai bune gătite.

   Pulberea deshidratată și măcinată fin obținută din ciuperci este excelentă și poate fi adăugată în diverse sucuri de legume. Adăugând una sau două lingurițe într-un suc proaspăt stors de legume sau fructe poate fi o modalitate facilă și convenabilă de a aduce un plus zilnic de sănătate. Pulberile obținute din ciuperci deshidratate nu necesită păstrarea la frigider și pot fi folosite pe termen lung, iar în ceea ce privește suplimentele obținute din ciuperci, există două tipuri principale:

  •  Concentrate sau extracte de ciuperci – Produsul final este o formă concentrată de gliconutrienți (zaharuri complexe) și se consideră că oferă multe beneficii sănătății, în particular datorită proprietăților imuno-modulatoare ale ciupercilor.
  •  Alimente întregi/ciuperci crude – Consumarea ciupercilor crude sau utilizarea unui produs realizat din ciuperci întregi este în general cea mai bună alternativă pentru menținerea unei sănătăți optime, deoarece ajută la funcționarea ideală a diferitelor sisteme din organism. Ciupercile au fost cele mai studiate în cadrul medicinii tradiționale chineze, unde ciupercile sunt considerate ca fiind tonice și energizante.

   Dacă decideți să consumați preponderent ciuperci crude, cel mai indicat este să folosiți ciuperci organice, deoarece acestea absorb cu ușurință contaminanții din aer și din sol. Pe lângă nutrienții valoroși pe care îi conțin, ciupercile întregi oferă de asemenea fibre dietetice sănătoase care acționează ca o platformă prebiotică favorabilă dezvoltării organismelor probiotice benefice în intestin, care are un rol foarte important pentru sănătatea digestivă.


  Vâscul, un redutabil re…

  Rolurile emergente ale vâscului în managementul malignității Vâscul face parte dintr-un grup de plante semi-parazite din ordinul Santalale...

  Mai mult

  Hipertermia si rolul ei…

  Ce este hipertermia? Faptul că hipertermia sau căldura în toate formele ei este bună pentru corp pare să fie o cunoaștere instinctuală pen...

  Mai mult

  Spirulina – efecte mira…

  Spirulina, unul din cele mai vechi organisme de pe pământ  Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de culoare verde-albastru care ...

  Mai mult

  Ciuperci medicinale cu …

  Istoricul și utilizarea ciupercilor medicinale  China a fost leagănul micoterapiei și, deși ciupercile medicinale au fost folosite din timp...

  Mai mult

  Semințele și uleiul de …

  Ce este uleiul de negrilică?  Dacă aruncăm o privire asupra sutelor de articole științifice care au fost publicate despre beneficiile uleiu...

  Mai mult

  Kalanchoe: o plantă cu …

  Trei tipuri de Kalanchoe: Daigremontiana, Gastonis și Pinnata  Există multe plante medicinale care sunt remedii recunoscute în tratamentele...

  Mai mult

  Extractul de vâsc ca re…

  Cum acționează extractul de vâsc în organismul unei persoane afectată de cancer?  Studiile de cercetare au relevat, printre altele, următoa...

  Mai mult

  Cânepa, o plantă sacră …

  Cânepa conține mai mult de 450 substanțe vindecătoare  Imaginați-vă o plantă care a ajutat mii (poate chiar milioane) de persoane cu litera...

  Mai mult

  Extractul de vâsc ca re…

  Informații generale despre medicina complementară și alternativă  Medicina complementară și alternativă (MCA), care se numește și medicina ...

  Mai mult

  Enzimele sistemice prot…

  Ce sunt enzimele?  Enzimele joacă un rol vital pentru sănătatea ființelor umane. Acestea sunt necesare pentru o digestie optimă, absorbția ...

  Mai mult

  Coenzima Q10 și rolul s…

  Ce este coenzima Q10?  CoQ10 este, de asemenea, cunoscută sub numele de coenzima Q10, vitamina Q10 sau ubichinonă și este un compus natural...

  Mai mult

  Vitamina C și cancerul …

  Vitamina C și cancerul  Vitamina C este considerată „regina antioxidanților” și are beneficii importante pentru sănătate în general, dar și...

  Mai mult

  Gheara-mâței, remediu c…

   Gheara-mâței este eficientă în numeroase afecțiuni  Gheara-mâței este numele comun pe care îl primește o plantă lemnoasă care crește în zo...

  Mai mult

  Ciuperca Agaricus: reme…

  Agaricus, ciuperca soarelui – un miracol al naturii  Dintre toate ciupercile medicinale, ciuperca soarelui (Agaricus blazei), este recuno...

  Mai mult

  Ciuperca Shiitake prote…

  Ciuperca Shiitake, un remediu oriental valoros  Ciupercile medicinale sunt foarte eficiente în combaterea directă a diverselor tipuri de ca...

  Mai mult

  Vitamine și minerale co…

  Legătura dintre alimente și cancer  De ce există o conexiune atât de puternică între anumite alimente și reducerea riscului de a sufe...

  Mai mult

  Remedii contra cancerul…

  Care sunt tipurile de cancer de piele? Remedii contra cancerului de piele  Există trei tipuri comune de cancer de piele. Dacă sunt det...

  Mai mult

  Cuișoarele și prevenire…

  Despre utilizarea tradițională a cuișoarelor   Cuișoarele sunt mugurii aromatici ai arborelui numit Syzygium aromaticum. Acești muguri usca...

  Mai mult

  Păpădia și efectele sal…

  Păpădia și beneficiile sale pentru sănătate  Ceaiul de păpădie (Taraxacum officinale) este apreciat ca fiind unul dintre cele mai bune re...

  Mai mult

  Vitamina B3 reduce risc…

  Vitamina B3 și cancerul de piele  Un studiu medical, publicat recent în revista New England Journal of Medicine (Revista de Medicină din An...

  Mai mult

  Uleiul de santal luptă …

  Uleiul esențial de santal și cancerul de sân  Santalul este cunoscut de mult timp datorită efectelor sale anticancerigene, mai ales când es...

  Mai mult

  Semințe cu proprietăți …

  Semințe cu proprietăți anticancerigene  În căutarea tratamentelor contra diferitelor tipuri de cancere, mai multe cercetări medicale recent...

  Mai mult

  Ciuperca Reishi - remed…

  Ciuperca Reishi are puternice proprietăți anti-cancer, anti-virale și anti-bacteriene  În prezent, ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum) este...

  Mai mult

  Plante medicinale care …

  Plante medicinale care combat cancerul (III)  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratarea diverselor bol...

  Mai mult

  Plante medicinale care …

   Plantele medicinale luptă eficient împotriva cancerului  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratarea di...

  Mai mult

  Plante medicinale care …

  Plantele medicinale luptă eficient contra cancerului  Doar în anul 2015, s-a estimat că aproximativ 1.658.370 de cazuri noi de cancer au fo...

  Mai mult

  Antocianina, un aliat c…

  Antocianina, un aliat contra cancerului  Numeroase cercetări medicale au demonstrat deja în repetate rânduri faptul că multe alimente...

  Mai mult

  Vitamina K poate preven…

  Vitamina K și prevenirea bolilor  Numeroase cercetări științifice au evidențiat beneficiile pe care le are Vitamina K pentru sănătatea noas...

  Mai mult

  Puterea anticancerigenă…

  Natura și remediile sale anticancerigene  Tratamentele alternative pentru combaterea cancerului au evoluat în mod semnificativ în ultimii a...

  Mai mult

  Graviola poate preveni …

  Graviola poate preveni cancerul  Natura ne oferă cu generozitate multe elemente naturale care impulsionează și ne ajută la menținerea stări...

  Mai mult

  Vitamina D reduce riscu…

  Vitamina D poate reduce riscul de cancer  Carole Baggerly este directoarea fundației GrassrootsHealth. Misiunea acestei organizații este de...

  Mai mult

  Secretul populației car…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre cele mai mari amenințări. Știința și medicina m...

  Mai mult

  Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele?  Oamenii de știință au studiat probioticele cu un interes special în ultimii ani datorită multiplelor beneficii pe ca...

  Mai mult

  Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață modern, alimentele procesate, excesul de aditivi a...

  Mai mult

  Antioxidanții și preven…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuși chimici foarte reactivi care pot deteriora cel...

  Mai mult

  Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un expert în studiul acestei vitamine și este recun...

  Mai mult