Articole noi

  Urzica-vie, un remediu eficient anti-cancer

  Urzica-vie (Urtica Dioica) contra hiperplaziei benigne de prostată Hiperplazia benignă de prost...

  Beneficiile somnului și exercițiilor fizice…

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cance...

  Celulele NK și funcția lor împotriva cance…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celule...

  Opțiuni alternative de tratament pentru canc…

  Medicina complementară și alternativă (CAM) și cancerul de sân Cum pot ajuta tratamentele CAM...

  Alga AFA și terapia cu celule stem (II)

  Despre importanța celulelor NK sau Natural Killers pentru organism S-a demonstrat recent faptul c...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Ciuperci medicinale cu proprietăți anticancerigene (I)

  Istoricul și utilizarea ciupercilor medicinale

  Ciuperci medicinale cu proprietăți anticancerigene (I) China a fost leagănul micoterapiei și, deși ciupercile medicinale au fost folosite din timpuri imemoriale, acestea au fost în cele din urmă descrise, sistematizate și ordonate în primul tratat de fitoterapie numit „Pen Tsao King” care a fost scris în jurul anului 200 î.Hr. Acesta descrie proprietățile medicinale ale ciupercilor Reishi și ale multor alte ciuperci medicinale.

   Farmacopeea chineză folosește 270 de specii de ciuperci medicinale și cele mai multe dintre ele au fost deja definite în termeni de utilizări și proprietăți terapeutice în „Tratatul despre Materia Medica” (Pen Tsao Kang Mu) din 1575. Încă din secolul al XI-lea, chinezii stăpâneau tehnicile de cultivare a buștenilor prin inocularea hifelor și, de asemenea, creșterea selectivă a multor specii de ciuperci medicinale.

   În prezent sunt recunoscute aproximativ 1.000 de specii cu proprietăți medicinale, deși cele mai faimoase și utilizate în mod universal abia ajung la cincizeci. Dintre acestea, cele mai cunoscute și cele mai studiate ciuperci medicinale au fost incluse în această carte, luând în considerare, de asemenea, că atât ciupercile, cât și extractele lor ecologice și organice (cu controalele lor sanitare oficiale corespunzătoare) sunt ușor de cumpărat în magazine specializate, plante medicinale și farmacii.

   Ciupercile medicinale sunt folosite de mii de ani în multe dintre remediile tradiționale care au supraviețuit până în prezent. Fiecare soi are un beneficiu specific și, dacă combinăm utilizarea mai multor specii, beneficiile se înmulțesc. Începând din 1960, medicina tradițională chineză (MTCH) a început să trezească un mare interes în Occident și din acest motiv cercetătorii au început să investigheze ciupercile folosite în est în scopuri terapeutice. Dar, din păcate, majoritatea cercetărilor au fost făcute într-o direcție greșită, deoarece farmacologia occidentală nu a fost interesată să încorporeze ciupercile ca elemente curative, ci să încerce să izoleze și să identifice moleculele responsabile pentru principiile lor active și apoi să încerce să le sintetizeze „a novo" și astfel să poată fi brevetat, cu consecința economică consecventă.

  Principalele principii active ale ciupercilor medicinale

   Beneficiile consumului de ciuperci sunt multe și variate în funcție de tipul de ciuperci medicinale.

   Cele mai frecvente molecule care se găsesc în aproape toate ciupercile medicinale sunt:

   Beta-glucanii: sunt lanțuri lungi de polizaharide, adică molecule mari formate din monozaharide (glucoză) legate prin legături glucozidice. Lanțurile monozaharidice sunt organizate într-o triplă helix cu o rotație în sensul acelor de ceasornic și au câteva ramuri, care uneori sunt atașate și de proteine. Din ceea ce se știe până în prezent, se pare că proprietățile terapeutice ale beta-glucanilor sunt mai mult legate de ramurile laterale decât de lanțul principal.

   Există mai multe tipuri de beta-glucani, dar cele mai importante și studiate sunt așa-numiții 1,3-beta-glucani. Glicoproteine sau Proteoglucani: sunt lanțuri liniare de proteine (peptide) de care sunt atașate mai multe lanțuri laterale de beta-glucani. Aceștia tind să aibă o funcție imunomodulatoare sau antitumorală mai puternică decât beta-glucanii. Acțiunea lor este legată de faptul că acești proteoglucani determină o creștere a numărului și activității macrofagelor, neutrofilelor, celulelor NK și a unora dintre limfocitele T, îmbunătățind în același timp secreția de citokine specifice (activitate citotoxică).

   S-a descoperit că atât beta-glucanii, cât și proteoglucanii au proprietatea de a se lega de receptorul complementului 3 de pe membrana celulelor sistemului imunitar și acest lucru face ca aceștia să fie considerați antigeni de către sistemul imunitar uman, provocând răspunsul acestuia și activându-le.

   O altă proprietate a proteoglucanilor este aceea că previn o reacție exagerată a sistemului imunitar prin reglarea acestuia pentru a preveni o reacție autoimună. O modalitate de a ilustra astfel încât să se înțeleagă mai bine este să spunem că beta-glucanii și proteoglucanii ciupercilor sunt molecule mari foarte asemănătoare cu cele găsite în membranele bacteriilor și acționează „pentru a păcăli” sistemul imunitar să creadă că sunt astfel de agenți patogeni, deși în realitate sunt inofensivi.

   Sistemul imunitar inițiază un răspuns, crescând activitatea macrofagelor, a celulelor NK și a limfocitelor T. Medicina evolutivă susține că beta-glucanii sunt o parte inseparabilă a evoluției umane și sunt esențiali pentru menținerea sistemului imunitar activat. Beta-glucanii fac parte din pereții celulari ai plantelor, dar datorită industrializării crescânde a alimentelor, fiecare mâncăm mai puține celule vegetale (fibre). În plus, utilizarea în creștere a îngrășămintelor scade conținutul de beta-glucani 1,3 în cereale. Acest deficit al cantității de molecule de beta-glucan care sunt ingerate odată cu dieta obișnuită afectează sistemul nostru imunitar, făcându-l mai slab și mai puțin activ.

   Tripertenele: triterpenele, care sunt molecule de hidrocarburi tipice plantelor (uleiuri esențiale aromatice), dar prezente și în țesutul animal. Împreună cu beta-glucanii și proteoglicanii, acestea sunt cele mai interesante molecule cu cea mai variată acțiune pe care o conțin ciupercile medicinale: antivirale, hipotensive, hepatoprotectoare, antihistaminice, agregator anti-trombocite, anti-colesterol și altele.

   Sterolii: sunt un fel de grăsime de tip vegetal. În cazul ciupercilor medicinale se remarcă ergosterolul (provitamina D) cu acțiune antivirală și antitumorală.

   Lectinele: care sunt proteine care se leagă sporadic și temporar de carbohidrați. Unele lectine ale anumitor ciuperci medicinale au proprietatea de a aglutina celulele tumorale cu rezultatul blocării proliferării lor.

   De exemplu, ciupercile pleurotus au o acțiune antitumorală dovedită. Acest tip de ciuperci conține o lectină care a demonstrat o activitate antitumorală puternică la cobaii de laborator cu sarcom și hepatom. 5% din ciuperci au fost, de asemenea, adăugate la dieta normală a șoarecilor de laborator, arătând o reducere a tumorilor mamare și a sarcomului. Un extract apos al acestuia a arătat activitate citotoxică împotriva celulelor carcinomului prostatei.

   La rândul său, ciuperca Coriolus sau coada curcanului este probabil cea mai studiată ciupercă medicinală și extractele sale sunt utilizate pe scară largă în Japonia ca adjuvanți în protocoalele oficiale de tratament al cancerului. Cele mai importante substanțe din ciupercile coada curcanului sunt beta-glucanii și proteoglucanii care acționează asupra celulelor sistemului imunitar. Două extracte farmacologice utilizate pe scară largă în principal în Japonia ca adjuvanți ai tratamentelor antitumorale convenționale (chimioterapie, radioterapie și intervenție chirurgicală) sunt obținute din această ciupercă: Krestin sau PSK și Coriolan sau PSP ambele sunt molecule lungi formate dintr-o uniune de polizaharide cu proteine. La animalele de laborator, s-a demonstrat că PSK ingerat acționează asupra celulelor tumorale prin blocarea creșterii acestora (unele studii au indicat că această moleculă inhibă telomerasele celulelor tumorale prin blocarea diviziunii lor). De asemenea, a prezentat activitate antivirală și bactericidă produsă prin potențarea celulelor NK. Eficacitatea cozii de curcan în tratamentele antitumorale PSP arată, de asemenea, activitate antitumorală, activează timusul și crește numărul de limfocite T și producția de interleukine. Aceiași proteoglicani par să acționeze prin modularea sau reglarea sistemului imunitar, scăzând activitatea acestuia atunci când este exacerbată sau hipersensibilă până la distrugerea celulelor sănătoase din țesuturile corpului; pentru care se dovedesc a fi de mare interes pentru tratamentul diferitelor boli autoimune. Ciuperca Coriolus este, de asemenea, bogată în ergosterol și în alți fitosteroli, cum ar fi: lanosterol, fungisterol și beta-sitosterol cu scădere a lipidelor, acțiune antitumorală și antivirală.

  Ciupercile medicinale conțin o mare cantitate de enzime

   Ciupercile conțin numeroase enzime și multe dintre ele au activități importante de sănătate. Putem distinge trei tipuri de enzime conținute în ciuperci, după cum urmează:

   - Enzimele antioxidante precum SOD (Super Oxid Dismutaza) și Lacaza, care acționează prin neutralizarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt generați în celulele corpului ca rezultat atât al toxinelor externe (vapori, substanțe chimice etc.), cât și al factorilor interni (alimentație necorespunzătoare, tutun, alcool, etc.). Abundența radicalilor liberi și combinația acestora cu toxinele pot provoca anomalii la nivelul ADN-ului celular și să fie originea atât a bolilor tumorale, cât și a altor boli degenerative (Parkinson, Alzheimer, etc.).

   - Enzimele care limitează proliferarea celulară, foarte importante pentru a limita creșterea tumorii și pentru a preveni metastazele. În acest grup se remarcă Proteazele și Glucozi-2-oxidaza.

   - Enzimele hepatice precum Peroxidaza, Citocromul p450 și Citocromul p450-reductaza au o acțiune detoxifiantă importantă, permițând eliminarea substanțelor xenobiotice.

   În plus față de aceste tipuri de molecule, ciupercile medicinale conțin multe alte substanțe cu putere terapeutică specifice fiecărei specii de ciuperci, cum ar fi: statine, eritadenină, ergotioneină, factorul NGF și multe altele la care se va face referire specifică în descrierea componentelor active ale fiecărei ciuperci.


  Spirulina – efecte mi…

  Spirulina, unul din cele mai vechi organisme de pe pământ  Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de culoare verde-albastru c...

  Mai mult

  Ciuperci medicinale cu …

  Istoricul și utilizarea ciupercilor medicinale  China a fost leagănul micoterapiei și, deși ciupercile medicinale au fost folosite din...

  Mai mult

  Semințele și uleiul d…

  Ce este uleiul de negrilică?  Dacă aruncăm o privire asupra sutelor de articole științifice care au fost publicate despre beneficiile...

  Mai mult

  Kalanchoe: o plantă cu…

  Trei tipuri de Kalanchoe: Daigremontiana, Gastonis și Pinnata  Există multe plante medicinale care sunt remedii recunoscute în tratamen...

  Mai mult

  Extractul de vâsc ca r…

  Cum acționează extractul de vâsc în organismul unei persoane afectată de cancer?  Studiile de cercetare au relevat, printre altele, u...

  Mai mult

  Cânepa, o plantă sacr…

  Cânepa conține mai mult de 450 substanțe vindecătoare  Imaginați-vă o plantă care a ajutat mii (poate chiar milioane) de persoane c...

  Mai mult

  Extractul de vâsc ca r…

  Informații generale despre medicina complementară și alternativă  Medicina complementară și alternativă (MCA), care se numește și...

  Mai mult

  Enzimele sistemice prot…

  Ce sunt enzimele?  Enzimele joacă un rol vital pentru sănătatea ființelor umane. Acestea sunt necesare pentru o digestie optimă, abso...

  Mai mult

  Coenzima Q10 și rolul …

  Ce este coenzima Q10?  CoQ10 este, de asemenea, cunoscută sub numele de coenzima Q10, vitamina Q10 sau ubichinonă și este un compus nat...

  Mai mult

  Vitamina C și cancerul…

  Vitamina C și cancerul  Vitamina C este considerată „regina antioxidanților” și are beneficii importante pentru sănătate în gen...

  Mai mult

  Gheara-mâței, remediu…

   Gheara-mâței este eficientă în numeroase afecțiuni  Gheara-mâței este numele comun pe care îl primește o plantă lemnoasă care...

  Mai mult

  Ciuperca Agaricus: reme…

  Agaricus, ciuperca soarelui – un miracol al naturii  Dintre toate ciupercile medicinale, ciuperca soarelui (Agaricus blazei), este rec...

  Mai mult

  Ciuperca Shiitake prote…

  Ciuperca Shiitake, un remediu oriental valoros  Ciupercile medicinale sunt foarte eficiente în combaterea directă a diverselor tipuri de...

  Mai mult

  Vitamine și minerale c…

  Legătura dintre alimente și cancer  De ce există o conexiune atât de puternică între anumite alimente și reducerea riscului d...

  Mai mult

  Remedii contra cancerul…

  Care sunt tipurile de cancer de piele? Remedii contra cancerului de piele  Există trei tipuri comune de cancer de piele. Dacă sunt ...

  Mai mult

  Cuișoarele și preveni…

  Despre utilizarea tradițională a cuișoarelor   Cuișoarele sunt mugurii aromatici ai arborelui numit Syzygium aromaticum. Acești mugur...

  Mai mult

  Păpădia și efectele …

  Păpădia și beneficiile sale pentru sănătate  Ceaiul de păpădie (Taraxacum officinale) este apreciat ca fiind unul dintre cele mai...

  Mai mult

  Vitamina B3 reduce risc…

  Vitamina B3 și cancerul de piele  Un studiu medical, publicat recent în revista New England Journal of Medicine (Revista de Medicină di...

  Mai mult

  Uleiul de santal luptă…

  Uleiul esențial de santal și cancerul de sân  Santalul este cunoscut de mult timp datorită efectelor sale anticancerigene, mai ales c...

  Mai mult

  Semințe cu proprietă…

  Semințe cu proprietăți anticancerigene  În căutarea tratamentelor contra diferitelor tipuri de cancere, mai multe cercetări medicale...

  Mai mult

  Ciuperca Reishi - remed…

  Ciuperca Reishi are puternice proprietăți anti-cancer, anti-virale și anti-bacteriene  În prezent, ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum)...

  Mai mult

  Plante medicinale care …

  Plante medicinale care combat cancerul (III)  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratarea diverselor bo...

  Mai mult

  Plante medicinale care …

   Plantele medicinale luptă eficient împotriva cancerului  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratare...

  Mai mult

  Plante medicinale care …

  Plantele medicinale luptă eficient contra cancerului  Doar în anul 2015, s-a estimat că aproximativ 1.658.370 de cazuri noi de cancer a...

  Mai mult

  Antocianina, un aliat c…

  Antocianina, un aliat contra cancerului  Numeroase cercetări medicale au demonstrat deja în repetate rânduri faptul că multe ali...

  Mai mult

  Vitamina K poate preven…

  Vitamina K și prevenirea bolilor  Numeroase cercetări științifice au evidențiat beneficiile pe care le are Vitamina K pentru sănăta...

  Mai mult

  Puterea anticancerigen…

  Natura și remediile sale anticancerigene  Tratamentele alternative pentru combaterea cancerului au evoluat în mod semnificativ în ultim...

  Mai mult

  Graviola poate preveni …

  Graviola poate preveni cancerul  Natura ne oferă cu generozitate multe elemente naturale care impulsionează și ne ajută la menținerea...

  Mai mult

  Vitamina D reduce riscu…

  Vitamina D poate reduce riscul de cancer  Carole Baggerly este directoarea fundației GrassrootsHealth. Misiunea acestei organizații este...

  Mai mult

  Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre cele mai mari amenințări. Știința și m...

  Mai mult

  Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele?  Oamenii de știință au studiat probioticele cu un interes special în ultimii ani datorită multiplelor beneficii...

  Mai mult

  Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață modern, alimentele procesate, excesul de aditi...

  Mai mult

  Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuși chimici foarte reactivi care pot deteriora...

  Mai mult

  Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un expert în studiul acestei vitamine și este re...

  Mai mult

  Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alimente și în unele suplimente alimentare. Vit...

  Mai mult

  5 suplimente naturale c…

    5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție nenumărate remedii și alimente vindec...

  Mai mult