Plante medicinale care combat cancerul (III)
De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratarea diverselor boli. De fapt, multe dintre medicamentele folosite în tratamentele de chimioterapie sunt derivate din plante. Vă prezentăm în continuare principalele plante medicinale care pot fi utilizate pentru tratarea cancerului, sub îndrumarea unui medic fitoterapeut competent.
25. MUREA (Rubus, Rubus vulgaris, Rubus fruticosus)
Cercetări farmaceutice recente au indicat faptul că o porție zilnică de mure poate preveni cancerul. Murea conține din abundență antocianine care au puternice proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante. Conform rezultatelor prezentate de către Universitatea din Kentucky (Statele Unite), antocianinele care se găsesc în mure au potențialul de a inhiba creșterea celulelor canceroase și de a distruge celulele canceroase existente.
Deoarece se găsesc în mod natural doar în fructe cum este și murea, antocianinele nu sunt produse de corpul uman. Consumul zilnic sau regulat al acestor fructe de pădure întărește sistemul imunitar, combate efectele negative ale radicalilor liberi și previne apariția cancerului. Conform cercetătorilor, modalitatea cea mai eficientă de a preveni sau de a trata această boală este administrarea unui extract de mure sub formă de capsule, pentru că antocianinele (din murea crudă) nu sunt digerate imediat după consumul fructelor. În schimb, extractul de mure este asimilat în mod rapid de către organism, având efecte imediate și eficiente.
26. MUȘEȚELUL (Matricaria chamomilla)
Conform numeroaselor studii și teste medicale realizate, s-a demonstrat că mușețelul conține unele componente chimice care au proprietăți anticancerigene. Una dintre acestea este apigenina, care are o acțiune antioxidantă și anticancerigenă dovedită. Apigenina a fost relaționată cu un risc de cancer redus, în special în cazul cancerului de sân, tract digestiv, piele, prostată și leucemie. În urma studiilor efectuate pe animale s-a constatat că apigenina, care se găsește în mușețel, dar și în țelină, pătrunjel, fructe și alte legume și condimente, a încetinit creșterea cancerului și a redus tumorile canceroase.
Un studiu medical efectuat în 2011 asupra efectelor anticancerigene ale mușețelului a avut de asemenea rezultate promițătoare; de exemplu, când cobaii având cancer au fost tratați cu apigenină, aceștia au dezvoltat mai puține tumori și s-au înregistrat încetiniri semnificative în dezvoltarea tumorilor.
27. PAU D’Arco (Tabebuia avellanedae)
Această scoarță de arbore are puternice proprietăți anti-bacteriene, anti-fungice și anti-microbiene, ceea ce o recomandă ca un puternic agent contra cancerului. Noi cercetări medicale au indicat faptul că quinoidele din această plantă medicinală ajută la întărirea sistemului imunitar și pot ajuta în cazurile de cancere sanguine și limfatice.
28. PĂPĂDIA (Taraxacum officinale)
În prezent, există numeroase dovezi medicale asupra faptului că păpădia (Taraxacum) poate inhiba creșterea și dezvoltarea unei ample game de tipuri de cancer și de metastaze. Păpadia este folosită încă din vechime mai ales de către terapeuții care aplică medicina ayurvedică și chinezească pentru tratarea chisturilor și a abceselor, a retenției de lichide și a tumorilor.
Un studiu realizat în anul 2008 în Statele Unite a oferit date științifice despre Taraxacum officinale care au sugerat faptul că extractul de păpădie acționează eficient contra cancerului. În cadrul acestui studiu, trei extracte apoase preparate din frunzele uscate, florile și rădăcina de păpădie au fost cercetate referitor la acțiunea lor asupra încetinirea dezvoltării și invaziei tumorale. Rezultatele acestui studiu au demonstrat cu succes că extractul din frunze de păpădie poate suprima creșterea celulelor canceroase de tip MCF-7/AZ în cazul cancerului de sân și poate bloca invazia celulelor de cancer de prostată LNCaP de tip I.
În cadrul unui studiu realizat de către cercetătorii canadieni în anul 2005 s-a demonstrat că extractul din florile de păpădie are o puternică acțiune antioxidantă. Acest studiu a fost realizat pe modele biologice și chimice și s-a observat reducerea ratei de propagare a oxidării emulsiei de acid linoleic, în combinație cu extractul din flori de păpădie. În acest studiu, extractul de păpădie a suprimat radicalii superoxid și hidroxil, iar aceste rezultate indică faptul că păpdia este un agent potențial în lupta contra cancerului.
29. PELINUL DULCE (Artemisia annua)
Artemisia annua, cunoscut în limbajul popular ca pelinul dulce sau pelinița, a ajuns în atenția cercetătorilor ca un posibil remediu contra cancerului în anul 2001, când doi dintre cercetătorii de la Universitatea din Washington (Statele Unite) au semnalat faptul că pelinul dulce a avut o acțiune selectivă ridicată contra celulelor de cancer de sân.
O cercetare mai recentă a demonstrat de asemenea că artemisinina, care este un compus extras din pelinul dulce are o acțiune eficientă contra malariei și a celulelor canceroase, iar în același timp poate inhiba o serie de virusuri, inclusiv herpes simplex 1 și hepatitele B și C.
Artemisinina și derivatele sale pot induce apoptoza (moartea celulară programată) celulelor de cancer de prostată și acționează contra cancerului de sân, a leucemiei, cancerului de colon și a altor celule canceroase. Începând cu anul 2008, au fost realizate în mod frecvent cercetări științifice asupra proprietăților anticancerigene ale pelinului dulce, care indică fără îndoială, potențialul acestei plante pentru crearea unor tratamente terapeutice și preventive contra cancerului.
Pelinul dulce are de asemenea proprietăți anti-microbiene și anti-fungice și poate fi utilizat ca remediu eficient într-o dietă anti-candida. Unele tratamente convenționale contra cancerului cauzează adeseori formarea în corp a unui exces de candida (de exemplu, în tratamentul leucemiei), punând astfel în pericol sănătatea pacienților. Excesul de candida din corp este considerat de către unii experți în tratarea cancerului ca fiind una dintre cauzele principale ale declanșării acestei boli. Unele studii medicale recente au demonstrat că pelinul dulce are efecte anti-cancer directe, iar împreună cu mineralul fier, pelinul dulce a distrus 98% dintre celule de cancer de sân în 16 ore.
30. PEPENELE AMAR sau GOYA (Momordica charantia)
În prezent, există numeroase dovezi științifice despre proprietățile anticancerigene ale pepenelui amar sau goya. În cadrul unui studiu realizat de către cercetătorii canadieni în anul 2010, s-a arătat că extractul de pepene amar este eficient contra celulelor de cancer de sân și a celulelor epiteliale mamare primare. Extractul de pepene amar a reușit să reducă proliferarea celulelor canceroase și să inducă moartea celulară programată (apoptoza) în cazul celulelor de cancer de sân.
Pe lângă cancerul de sân, administrarea extractului de pepene amar s-a dovedit benefic și pentru pacientele diagnosticate cu cancer de col uterin. Se pare că pepenele amar poate crește numărul de celule asasine naturale (NK), care sunt în număr redus în cazul pacientelor cu cancer de col uterin care au un sistem imunitar deficient. De asemenea, administrarea extractului de pepene amar poate încetini dezvoltarea ciclului celular în cazul cancerului de prostată și poate stopa dezvoltarea tumorilor de prostată.
31. RĂDĂCINA DE DANG SHEN (Codonopsis pilosula)
Rădăcina de dang shen stimulează creșterea atât a nivelelor de globule albe, cât și a globulelor roșii, de aceea este o plantă foarte utilă pentru pacienții care urmează tratamente de chimioterapie și de radioterapie sau pentru pacienții în cazul cărora cancerul reduce nivelele oricăror dintre aceste globule.
32. RĂDĂCINA DE LEMN-DULCE (Glycyrrhiza glabra)
Rădăcina de lemn-dulce este unul dintre remediile cel mai utilizate din cadrul medicinii tradiționale chineze și se utilizează cel mai frecvent ca agent antiinflamatoriu, antiviral și anti-ulceros. Un studiu medical recent a demonstrat că rădăcina de lemn-dulce oferă de asemenea o protecție puternică contra daunelor ADN-ului care pot fi induse de către agenții carcinogeni. Totodată, polifenolii care se găsesc din abundență în rădăcina de lemn-dulce pot determina apoptoza (moartea programată) a celulelor canceroase.
Un studiu realizat de către o echipă de cercetători din Coreea de Sud a demonstrat de asemenea capacitatea rădăcinii de lemn-dulce de a suprima proliferarea celulelor de cancer de sân. Conform cercetărilor, rădăcina de lemn-dulce oferă o protecție eficientă contra cancerului de sân prin intermediul modulării factorilor care reglează apoptoza celulară.
33. RUBARBA sau REVENTUL (Rheum palmatum)
Rubarba sau reventul are în primul rând proprietăți hepato-protectoare și stimulează secreția bilei, purificând organismul și în special ficatul de toxine și substanțe nocive. Rubarba conține acid malic, care stimulează oxigenarea organismului și procesele de regenerare și de vindecare. Rubarba conține o substanță (rhein) care inhibă acțiunea bacteriilor care provoacă anumite afecțiuni cum este de exemplu candidoza intestinală și ajută la reducerea febrei și a inflamației. Studiile medicale au demonstrat de asemenea că rubarba sau reventul are și proprietăți antibiotice și antitumorale.
34. SANTALUL (Santalum album)
Santalul este cunoscut de mult timp datorită efectelor sale anticancerigene, mai ales când este vorba de cancerul de sân. Substanța numită α-Santalol este un sesquiterpen și terpenoid și se găsește de asemenea și în alte plante vindecătoare, cum sunt piperul negru și cuișoarele (care au de asemenea proprietăți anti-cancerigene).
Santalul are capacitatea de a determina apoptoza celulelor de cancer de sân. Pe lângă afectarea ADN-ului, santalul poate de asemenea să determine reducerea tumorilor și să oprească creșterea acestora prin intermediul apoptozei celulare, datorită proprietăților sale generale chimio-protectoare.
35. SEMINȚELE DE STRUGURI (Vitis vinifera)
O echipă de cercetători de la Universitatea din Colorado (Statele Unite) a oferit dovezi concludente asupra eficienței extractului din semințe de struguri contra cancerului colorectal. În cadrul acestui studiu, extractul din semințe de struguri a indus moartea programată a celulelor de cancer colorectal. Un aspect interesant a fost acela că, cu cât erau mai avansate celulele de cancer colorectal, cu atât a fost mai eficient extractul din sâmburi de struguri în suprimarea și limitarea creșterii și a ratei de supraviețuire a acestor celule canceroase.
Numeroase studii medicale au demonstrat că anumite substanțe fitochimice nutritive având o potențială acțiune preventivă antitumoral pot fi izolate din semințele de struguri. Dintre acești compuși, proantocianidinele din semințele de struguri sunt demne de menționat deoarece acestea pot reprima potențialul celulelor de cancer pancreatic de a migra sau de a se înmulți.
Proantocianidinele pot inhiba de asemenea procesul de angiogeneză (crearea de noi vase sanguine) indus în cazul cancerului de colon și pot suprima creșterea tumorilor de colon în sine. În același timp, proantocianidinele din extractul de semințe de struguri inhibă în mod semnificativ viabilitatea celulară, în timp ce induc apoptoza (moartea celulară) a celulelor canceroase.
Proantocianidinele se pot acumula în cantități ridicate în colon deoarece în general sunt greu de absorbit de-a lungul tractului gastrointestinal. Acest lucru este benefic pentru corp, deoarece înseamnă că proantocianidinele din semințele de struguri pot suprima cancerul de colon într-un mod mai eficient chiar la nivelul colonului.
36. TRAISTA-CIOBANULUI (Sanguinaria canadensis)
Unele cercetări științifice au indicat că această plantă medicinală are o acțiune anti-neoplazică consistentă. De asemenea, s-a demonstrat că traista-ciobanului este eficientă contra tumorilor canceroase și poate reduce dimensiunea acestora; este una dintre plantele folosite într-o cataplasmă anti-cancer numită Black Salve (unguent negru) și s-a dovedit a fi utilă contra sarcoamelor (tumori maligne ale țesutului conjunctiv).
37. TRIFOIUL ROȘU (Trifolium pratense)
Cercetările medicale realizate într-o serie de centre de cercetare a cancerului, inclusiv Royal Marsden din Londra au demonstrat potențialul trifoiului roșu ca parte a unui program de tratament contra cancerului determinat de estrogeni, incluzând cancerul de sân și cancerul de prostată. Un ingredient activ din această plantă medicinală este genisteina, care are proprietăți anti-estrogenice care combat cancerul. Semințele și uleiul presat la rece de cânepă conțin de asemenea genisteină. Pe lângă genisteină, această planta medicinală conține și alți compuși organici importanți pentru tratarea cancerului, cum sunt de exemplu vitaminele (vitamina A, vitaminele din complexul B și vitamina C), și mineralele (cupru, zinc, magnezi, mangan și seleniu). Toți acești micronutrienți acționează ca antioxidanți naturali care evită acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra sănătății.
Conform unor concluzii științifice prezentate de către o echipă de cercetători de la Universitatea Maryland Medical Center (Marea Britanie), trifoiul roșu poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer cum este cancerul de sân, de ovare, de col uterin și de prostată.
38. TURMERICUL (Curcuma longa)
S-a demonstrat deja în repetate rânduri că rădăcina de turmeric are semnificative proprietăți anti-microbiene și anti-inflamatorii. În prezent, mai multe spitale din Statele Unite au luat în considerare acest remediu natural pentru tratarea polipilor și a cancerului de colon. Cercetări medicale recente au indicat faptul că turmericul poate ajuta atât la reducerea tumorilor canceroase, cât și la inhibarea fluxului de sânge către tumori. De asemenea, turmericul este un antioxidant valoros și are beneficii protectoare pentru ficat datorită proprietăților sale anti-inflamatorii fără a avea însă efecte secundare.
Originar din subcontinentul indian și din sud-estul Asiei, turmericul a fost utilizat încă din anul 1900 I.C. de către medicii ayurvedici pentru ameliorarea simptomelor produse de diverse alergii, inflamații, complicații hepatice și reumatism. De asemenea, turmericul este folosit ca ingredient principal pentru prepararea tradițională indiană a ceaiului negru.
Componentul activ din turmeric care are potențial anticancerigen - curcumina – a fost cercetat în numeroase rânduri de către oamenii de știință. În cadrul unor teste clinice, s-a demonstrat că curcumina este eficientă pentru prevenirea cancerului de colon și de pancreas.
De asemenea, s-a observat că curcumina induce apoptoza (moartea celulară programată) a celulelor canceroase, fără a avea însă efecte citotoxice asupra celulelor sănătoase. Curcumina acționează prin intermediul suprimării căii de activare a factorului kappaB nuclear, activarea acestui factor fiind relaționată cu o serie de boli inflamatorii, inclusiv cu apariția cancerului.
Alte studii medicale recente realizate pe animale au indicat faptul că curcumina s-a dovedit a fi eficientă pentru prevenirea cancerului de piele, de stomac, de colon, de plămâni și de sân.
Conform unui studiu in vivo realizat în anul 2001, în cazul cobailor cărora li s-a administrat curcumina ca supliment dietetic de-a lungul ciclului de viață s-a observat o reducere semnificativă a activității celulare potențial canceroase în comparație cu cei din grupul de control. Recent, în anumite teste clinice, s-a determinat că curcumina – care este un reglator al genelor implicate în formarea cancerului - poate inhiba migrarea celulelor de cancer de plămâni.
Ideea că curcumina poate inhiba creșterea celulelor canceroase a condus la formarea ipotezelor medicale posterioare. Recent, curcumina a început să fie studiată datorită potențialului său pentru tratarea mielomului și a cancerului de sân.
39. TUIA (Thuja occidentalis)
Tuia are o utilizare tradițională ca remediu contra cancerului. Această plantă medicinală se administrează intern, iar extractul de tuia poate fi injectat direct în tumori. Un studiu medical realizat în 2009 la Universitatea Kalyani (India) a demonstrat că extractul etanolic crud de Thuja occidentalis are efecte citotoxice, antiproliferative și apoptotice în linia celulară A375 a melanomului malign, cu o minimă inhibare a creșterii celulelor normale.
40. VÂSCUL (Viscum album)
S-a demonstrat în multiple studii că extractele de vâsc stimulează puternic sistemul imunitar și au în mod direct efecte citotoxice asupra unei ample game de celule canceroase (în mod particular în cazul leucemiei limfoblastice). Substanțele fitochimice cheie din vâsc sunt lectinele și viscotoxinele (printre altele). În prezent, există numeroase studii științifice care au demonstrat efectele pozitive ale extractului de vâsc asupra paciențior cu cancer. De exemplu, în anul 2011 s-a celebrat cel de-al 5-lea Simpozion Internațional al vâscului din Germania pentru a se prezenta descoperirile medicale cele mai recente în terapia cu vâsc pentru tratarea cancerului.
Este necesar să se ia în considerare faptul că vâscul este o plantă destul de toxică (mai mult de 2 fructe sau 3 frunze de vâsc pot produce efecte toxice), tocmai de aceea, orice produs care conține vâsc se va administra doar sub îndrumarea unui medic fitoterapeut competent.
Extractele și produsele care au în componență vâscul, în particular Iscador, medicamentul oncologic cel mai des utilizat în Europa, sunt integrate adeseori în tratamentele contra cancerului. În cadrul unui studiu prospectiv realizat pe 10.226 de pacienți diagnosticați cu cancer, tratamentul Iscador a prelungit perioada de supraviețuire a pacienților cu cancer. De fapt, perioada de supraviețuire medie a grupului tratat cu Iscador a fost cu aproximativ 40% mai lungă decât cea a grupului de control. Totodată, utilizarea extractului de vâsc este asociată de asemenea cu o calitate a vieții mai bună în cazul pacienților cu cancer.