Articole noi

  Urzica-vie, un remediu eficient anti-cancer

  Urzica-vie (Urtica Dioica) contra hiperplaziei benigne de prostată Hiperplazia benignă de prost...

  Beneficiile somnului și exercițiilor fizice…

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cance...

  Celulele NK și funcția lor împotriva cance…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celule...

  Opțiuni alternative de tratament pentru canc…

  Medicina complementară și alternativă (CAM) și cancerul de sân Cum pot ajuta tratamentele CAM...

  Alga AFA și terapia cu celule stem (II)

  Despre importanța celulelor NK sau Natural Killers pentru organism S-a demonstrat recent faptul c...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Vitamine și minerale contra cancerului

  Legătura dintre alimente și cancer

  Vitamine și minerale contra cancerului

   De ce există o conexiune atât de puternică între anumite alimente și reducerea riscului de a suferi de cancer?

   Pentru început, este important să amintim faptul că o alimentație care include în mod constant carnea roșie și alimentele grase implică un exces de radicali liberi în corp. Acestea sunt molecule instabile pe care cu toții le avem în corp și care pot deteriora celulele predispunându-le la cancer.

   În realitate, consumul multor legume și fructe proaspete îi oferă corpului o bogăție de antioxidanți, care sunt substanțele protectoare care ajută la distrugerea radicalilor liberi și care protejează fragilele structuri interne ale celulelor contra daunelor care apar în cazul cancerului.

   Primul pas important pentru a ne proteja de apariția cancerului este consumul zilnic a cel puțin cinci porții de fructe și de legume. Totuși, cu toate că măsurile de prevenire a cancerului pot începe cu alimentația, se pot administra de asemenea unele suplimente de antioxidanți specifici recunoscuți datorită acțiunilor lor anticanceroase.

   Pe lângă o alimentație sănătoasă, se recomandă și un regim de suplimente multivitaminice puternice și antioxidanți suplimentari pentru prevenirea cancerului. 

   Doi dintre antioxidanții cei mai importanți sunt de asemenea și cei mai cunoscuți, mai precis vitamina E și vitamina C. Conform experților, aceste două vitamine sunt esențiale pentru prevenirea cancerului.

   Este dificil însă să se obțină cantități suficiente din uleioasa vitamina E doar prin intermediul surselor alimentare. În acest sens, se recomandă cantități suplimentare între 400 și 800 unități internaționale (IU este abrevierea în engleză).

   Vitamina C, care este solubilă în apă, este relativ ușor de găsit în alimente. Cu toate că necesarul zilnic recomandat pentru vitamina C este de doar 60 miligrame, se sugerează consumul unei cantități mult mai mari pentru prevenirea și tratarea cancerului. Se recomandă între 1000 și 8000 miligrame de vitamina C zilnic, împărțite în doze individuale de-a lungul zilei.

  Importanța acidului folic pentru prevenirea cancerului

   Mulți medici le recomandă femeilor însărcinate suplimente cu acid folic, datorită faptului că s-a demonstrat în numeroase rânduri că această vitamină din grupul B reduce riscul de defectelor de naștere ale fătului.

   În cazul alimentației, acidul folic se prezintă sub forma cunoscută ca folat. Acest nutrient este esențial pentru sănătatea noastră. Dacă folatul nu este prezent în cantități suficiente, corpul poate produce celule anormale, cunoscute sub denumirea de displazie, care se pot transforma în cancer.

   Printre alte efecte benefice, acidul folic pare să ajute la evitarea cancerului de colon. Studiile medicale au indicat faptul că de exemplu, bărbații care nu consumă cantități suficiente din acest nutrient au un risc mai mare de a suferi de cancer de prostată decât oamenii care consumă acid folic.

   Un studiu de sănătate realizat în cadrul Facultății de Medicină Harvard a subliniat importanța acidului folic și în cazul femeilor. De fapt, cantitatea de acid folic pe care o conțin multe suplimente multivitaminice s-a dovedit suficientă pentru a reduce cu mai mult de 75% rata de cancer de colon în cazul femeilor.

   În cadrul acestui studiu, cercetătorii au examinat informațiile referitoare la mai mult de 120.000 femei care au fost selecționate în anul 1976 și care au oferit informații cercetătorilor despre starea lor de sănătate din doi în doi ani.

   Riscurile acestor femei de a suferi de cancer era cu atât mai mic cu cât luau vitamine cu acid folic.

   Femeile cu cea mai mică incidență de cancer de colon lua cel puțin doza zilnică recomandată de acid folic, respectiv 400 micrograme, o cantitate care se găsește în multe suplimente multivitaminice. Totuși, există dovezi referitoare la faptul că se pot obține beneficiile optime anticanceroase dacă se administrează o cantitate mai mare decât doza zilnică recomandată de acid folic.

   A lua un supliment multivitaminic care să conțină acid folic este un bun obicei. De asemenea, alimentația zilnică se poate îmbogăți cu alimente acre conțin folați. Dintre acestea, cele mai recomandate sunt broccoli, fasolea albă și roșie, năutul, spanacul, semințele de floarea-soarelui și cerealele integrale.

  Carotenoizii redus riscul de cancer

   Unele cercetări medicale au relaționat un grup de substanțe numite carotenoizi (precursoare ale vitaminei A ) cu reducerea riscului de cancer.

   Totuși, în majoritatea studiilor efectuate, cercetătorii au analizat efectele alimentelor bogate în carotenoizi în locul efectelor suplimentelor.

   Cunoscuți și sub denumirea de caroteni, carotenoizii sunt numiți astfel datorită numelui din limba latină a unei binecunoscute legume și care este una dintre cele mai bogate surse alimentare de carotenoizi: morcovul (Daucus carota).

   Totuși, morcovul nu este singura legumă care conține acest nutrient valoros. Legumele de culoare roșie precum roșiile, cele portocalii precum dovleacul, cartofii dulci și ardeii grași, dar și cele cu frunze verzi precum varza creață conțin de asemenea diverse tipuri de carotenoizi.

   Dintre toți carotenoizii care s-au studiat, betacarotenul este cel mai important. În cadrul primelor studii realizate, cercetătorii au evidențiat că grupul de persoane care a obținut cea mai mare cantitate din acest nutrient din alimentație prezenta mult mai puține cazuri de cancer.

   Betacarotenul a fost aclamat ca fiind cea mai nouă vitamină antioxidantă (anterior se descoperiseră încă două) datorită capacității sale de a proteja atât partea externă, cât și cea internă a celulelor contra daunelor cauzate de către radicalii liberi.

   Totuși, atunci când cercetătorii au început să studieze suplimentele cu betacaroten, au observat că beneficiile nu se aplicau tuturor persoanelor care crescuseră consumul acestuia.

   În cazul fumătorilor, s-a constatat că betacarotenul poate avea un efect negativ. Două studii au demonstrat că fumătorii care luau doze ridicate de betacaroten sub formă de supliment aveau în realitate mai multe probabilități de a dezvolta cancer de plămâni decât fumătorii care nu luau betacaroten.

   Aceste rezultate i-au determinat pe experți să fie precauți în recomandarea suplimentelor de betacaroten tuturor persoanelor. Este adevărat că un nutrient care reprezintă un risc pentru fumători poate să fie mai benefic decât dăunător pentru persoanele care nu fumează.

   Fumătorii au deja un risc ridicat de a suferi de cancer de plămâni, iar datorită acestui aspect reacționează la betacaroten într-un mod diferit față de cei care nu fumează.

   Totuși, dozele moderate de carotenoizi care provin din alimente continuă să demonstreze că sunt destul de promițătoare în lupta contra cancerului.

   Dacă doriți să adăugați un supliment în plus față de o alimentație care conține cantități moderate de carotenoizi, puteți încerca un supliment cunoscut sub denumirea de mix de carotenoizi (în engleză: mixed carotenoides). Se recomandă administrarea unui supliment care să conțină betacaroten, gamacaroten (gamma-caroten), licopen (lycopene), luteină și zeaxantină.

  Calciul și cancerul, între controverse

   Recent, calciul părea să se afle în poziția de a se transforma într-un bun supliment anticanceros. Studiile efectuate sugerau faptul că administrarea unor mari cantități din acest mineral benefic pentru sistemul osos ar face ceva mai mult decât să mențină un schelet solid. În particular, polipii precanceroși care sunt specifici în cancerul de colon, apar mai puțin frecvent în cazul persoanelor care iau o cantitate de calciu mai mare decât doza zilnică recomandată.

   Ulterior acestor cercetări, un studiu realizat în cadrul Facultății de Medicină din Harvard și unii experți au început să pună sub semnul întrebării dacă dozele ridicate de calciu sunt într-adevăr utile pentru evitarea cancerului.

   În acest sens, cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare ale aproximativ 48.000 de bărbați care au participat la un studiu de șase ani numit Health Professionals Follow-Up Study (Studiu realizat asupra profesioniștilor din sănătate). Aceștia au descoperit că ratele de cancer de prostată creșteau atunci când bărbații includeau mai mult calciu în alimentația lor. Cele mai mari rate de cancer s-au înregistrat în special între cei care luau mai mult de 2000 miligrame de calciu pe zi, conform doctorului Giovannucci, care a fost coautorul acestui studiu.

   Ce anume provoacă efectele contradictorii ale calciului? Conform Dr. Robert E. C. Wildman, Ph.D., profesor auxiliar de Nutriție umană în cadrul Universității din Delaware, s-ar părea că alți nutrienți au un rol opus. “Se pare că o creștere a consumului de calciu poate avea un efect inhibator asupra formei active a vitaminei D, explica acesta. Conform acestui studiu, vitamina D poate avea un rol important pentru prevenirea creșterii celulare necontrolate care se poate transforma în cancer de prostată.

   Atunci cum se poate rezolva în mod sigur dilema calciului? De exemplu, femeile aflate în perioada de premenopauză și toți bărbații cu vârsta mai mică de 65 ani au nevoie de un supliment zilnic de 1000 miligrame de calciu. Femeile care au trecut deja de menopauză și care nu urmează o terapie hormonală, precum și bărbații cu vârsta mai mare de 65 ani necesită 1500 miligrame de calciu zilnic. Nu depășiți aceste cantități, decât dacă medicul dumneavoastră consideră necesar acest lucru, din motive medicale, afirmă Dr. Wildman.


  Spirulina – efecte mi…

  Spirulina, unul din cele mai vechi organisme de pe pământ  Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de culoare verde-albastru c...

  Mai mult

  Ciuperci medicinale cu …

  Istoricul și utilizarea ciupercilor medicinale  China a fost leagănul micoterapiei și, deși ciupercile medicinale au fost folosite din...

  Mai mult

  Semințele și uleiul d…

  Ce este uleiul de negrilică?  Dacă aruncăm o privire asupra sutelor de articole științifice care au fost publicate despre beneficiile...

  Mai mult

  Kalanchoe: o plantă cu…

  Trei tipuri de Kalanchoe: Daigremontiana, Gastonis și Pinnata  Există multe plante medicinale care sunt remedii recunoscute în tratamen...

  Mai mult

  Extractul de vâsc ca r…

  Cum acționează extractul de vâsc în organismul unei persoane afectată de cancer?  Studiile de cercetare au relevat, printre altele, u...

  Mai mult

  Cânepa, o plantă sacr…

  Cânepa conține mai mult de 450 substanțe vindecătoare  Imaginați-vă o plantă care a ajutat mii (poate chiar milioane) de persoane c...

  Mai mult

  Extractul de vâsc ca r…

  Informații generale despre medicina complementară și alternativă  Medicina complementară și alternativă (MCA), care se numește și...

  Mai mult

  Enzimele sistemice prot…

  Ce sunt enzimele?  Enzimele joacă un rol vital pentru sănătatea ființelor umane. Acestea sunt necesare pentru o digestie optimă, abso...

  Mai mult

  Coenzima Q10 și rolul …

  Ce este coenzima Q10?  CoQ10 este, de asemenea, cunoscută sub numele de coenzima Q10, vitamina Q10 sau ubichinonă și este un compus nat...

  Mai mult

  Vitamina C și cancerul…

  Vitamina C și cancerul  Vitamina C este considerată „regina antioxidanților” și are beneficii importante pentru sănătate în gen...

  Mai mult

  Gheara-mâței, remediu…

   Gheara-mâței este eficientă în numeroase afecțiuni  Gheara-mâței este numele comun pe care îl primește o plantă lemnoasă care...

  Mai mult

  Ciuperca Agaricus: reme…

  Agaricus, ciuperca soarelui – un miracol al naturii  Dintre toate ciupercile medicinale, ciuperca soarelui (Agaricus blazei), este rec...

  Mai mult

  Ciuperca Shiitake prote…

  Ciuperca Shiitake, un remediu oriental valoros  Ciupercile medicinale sunt foarte eficiente în combaterea directă a diverselor tipuri de...

  Mai mult

  Vitamine și minerale c…

  Legătura dintre alimente și cancer  De ce există o conexiune atât de puternică între anumite alimente și reducerea riscului d...

  Mai mult

  Remedii contra cancerul…

  Care sunt tipurile de cancer de piele? Remedii contra cancerului de piele  Există trei tipuri comune de cancer de piele. Dacă sunt ...

  Mai mult

  Cuișoarele și preveni…

  Despre utilizarea tradițională a cuișoarelor   Cuișoarele sunt mugurii aromatici ai arborelui numit Syzygium aromaticum. Acești mugur...

  Mai mult

  Păpădia și efectele …

  Păpădia și beneficiile sale pentru sănătate  Ceaiul de păpădie (Taraxacum officinale) este apreciat ca fiind unul dintre cele mai...

  Mai mult

  Vitamina B3 reduce risc…

  Vitamina B3 și cancerul de piele  Un studiu medical, publicat recent în revista New England Journal of Medicine (Revista de Medicină di...

  Mai mult

  Uleiul de santal luptă…

  Uleiul esențial de santal și cancerul de sân  Santalul este cunoscut de mult timp datorită efectelor sale anticancerigene, mai ales c...

  Mai mult

  Semințe cu proprietă…

  Semințe cu proprietăți anticancerigene  În căutarea tratamentelor contra diferitelor tipuri de cancere, mai multe cercetări medicale...

  Mai mult

  Ciuperca Reishi - remed…

  Ciuperca Reishi are puternice proprietăți anti-cancer, anti-virale și anti-bacteriene  În prezent, ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum)...

  Mai mult

  Plante medicinale care …

  Plante medicinale care combat cancerul (III)  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratarea diverselor bo...

  Mai mult

  Plante medicinale care …

   Plantele medicinale luptă eficient împotriva cancerului  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratare...

  Mai mult

  Plante medicinale care …

  Plantele medicinale luptă eficient contra cancerului  Doar în anul 2015, s-a estimat că aproximativ 1.658.370 de cazuri noi de cancer a...

  Mai mult

  Antocianina, un aliat c…

  Antocianina, un aliat contra cancerului  Numeroase cercetări medicale au demonstrat deja în repetate rânduri faptul că multe ali...

  Mai mult

  Vitamina K poate preven…

  Vitamina K și prevenirea bolilor  Numeroase cercetări științifice au evidențiat beneficiile pe care le are Vitamina K pentru sănăta...

  Mai mult

  Puterea anticancerigen…

  Natura și remediile sale anticancerigene  Tratamentele alternative pentru combaterea cancerului au evoluat în mod semnificativ în ultim...

  Mai mult

  Graviola poate preveni …

  Graviola poate preveni cancerul  Natura ne oferă cu generozitate multe elemente naturale care impulsionează și ne ajută la menținerea...

  Mai mult

  Vitamina D reduce riscu…

  Vitamina D poate reduce riscul de cancer  Carole Baggerly este directoarea fundației GrassrootsHealth. Misiunea acestei organizații este...

  Mai mult

  Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre cele mai mari amenințări. Știința și m...

  Mai mult

  Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele?  Oamenii de știință au studiat probioticele cu un interes special în ultimii ani datorită multiplelor beneficii...

  Mai mult

  Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață modern, alimentele procesate, excesul de aditi...

  Mai mult

  Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuși chimici foarte reactivi care pot deteriora...

  Mai mult

  Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un expert în studiul acestei vitamine și este re...

  Mai mult

  Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alimente și în unele suplimente alimentare. Vit...

  Mai mult

  5 suplimente naturale c…

    5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție nenumărate remedii și alimente vindec...

  Mai mult