Sanohelp

Sanohelp - Extract de turmeric. 

    Antitumoral. Antiinflamator.

Vitamina c alcalina forte

     Vitamina C Alcalină Forte.

   Alcalinizantă. Antioxidantă.

Sanocell

        SanoCell - Antitumoral.

    Antioxidant. Anticancerigen.     

  

Remedii anti-cancer

Resveratrolul și curcumina pot ajuta în tratarea cancerului

Scris de Ayurvedic Medica

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului

Resveratrolul și curcumina pot ajuta în tratarea cancerului În prezent, terapiile convenționale utilizate pentru combaterea cancerului sunt chirurgia, radioterapia și chimioterapia. În general, chimioterapia este procedura standard care se recomandă pentru tratarea majorității cancerelor.

 Totuși, multe tumori dezvoltă rezistență la acest tip de medicamente dure, rezistență cunoscută sub termenul de chimiorezistență, care poate conduce la multe complicații.

 Tocmai de aceea, cercetătorii caută agenți chimio-sensibilizatori eficienți care să poată ajuta la depășirea acestei rezistențe. Această strategie se bazează pe folosirea unui medicament pentru a îmbunătăți activitatea altuia, modulând mecanismele care provoacă această rezistență.

 S-a demonstrat că un mare număr de produse și de compuși naturali acționează ca agenți chimio-sensibilizatori în mod eficient. Doi dintre cei mai promițători compuși naturali sunt resveratrolul și curcumina, despre care vom vorbi în acest articol.

 

Resveratrolul - un chimio-sensibilizator natural

 Agenții naturali precum resveratrolul, o puternică substanță antioxidantă și care se găsește în vinul roșu și în alte alimente, are proprietăți care au diferite beneficii, care sunt ideale remedii naturale contra cancerului. De fapt, mai mult de 60% dintre medicamentele contra cancerului disponibile în prezent se bazează pe ingrediente naturale tocmai din acest motiv. Compușii naturali sunt de asemenea ieftini, nu prezintă toxicitate și sunt ușor de obținut.

 În anul 2011 în cadrul unui studiu medical privind agenții alimentari care sensibilizează tumorile, făcându-le mai susceptibile la tratamentul cu medicamente de chimioterapie, resveratrolul a fost prezentat ca fiind un candidat sigur. Tipurile de tumori specifice care au răspuns în mod favorabil la resveratrol includ:

Carcinomul pulmonar

Mieloidul acut și leucemia promielocitică

Mielomul multiplu

Cancerul de prostată

Carcinomul epidermoid oral

Cancerul de pancreas

 O primă evidență a efectelor anti-cancer ale resveratrolului a fost publicată în 1997. Rezultatele acestui studiu au avut parte de un mare interes din partea cercetătorilor oncologi, iar începând de atunci s-au realizat multe alte studii despre acest puternic antioxidant. S-a descoperit că resveratrolul, care se găsește în vinul roșu, pielița strugurilor roșii, a fructelor, a legumelor și a semințelor, are următoarele acțiuni și funcții:

 - Un larg spectru antimicrobian

 - Este anti-infecțios

 - Este un puternic antioxidant

 - Protejează sistemul cardiovascular

 - Este anti-cancerigen

 Conform studiului publicat în revista Annals of the New York Academy of Science:

 “Acțiunea anti-cancerigenă a resveratrolului este măsurată prin intermediul modulării diferitelor molecule care reglează progresia ciclului celular, inflamația, proliferarea, apoptoza, invazia, metastazele și angiogeneza celulelor tumorale. S-a demonstrat că resveratrolul poate sensibiliza celulele rezistente la agenții chimioterapeutici depășind unoul sau mai multe mecanisme ale chimiorezistenței. Totuși, s-a demonstrat că în unele celule tumorale, resveratrolull acționează ca un agent chimioprotector.”

 Faptul că în unele cazuri resveratrolul poate acționa ca un agent chimioprotector, înseamnă că poate reduce eficiența agenților chimioterapeutici, avertizează autorii.

 Într-un studiu anterior, cercetătorii au concluzionat că folosirea resveratrolului împreună cu medicamentul pentru cancer numit Paclitaxel, de exemplu, era dăunător în anumite tipuri de cancer, precum cancerul de sân.

Resveratrolul ar putea ajuta la ameliorarea efectelor secundare ale tratamentului folosit în cancer

 Într-un alt studiu realizat anul trecut și publicat în revista Experimental Biology and Medicine (Medicina și biologia experimentală), s-a descoperit că resveratrolul ajută la ameliorarea multora dintre efectele secundare dure ale tratamentului convențional utilizat în cancer, precum:

Cașexie (pierdere în greutate)

Anorexie

Oboseală

Depresie

Durere neuropatică

Anxietate

Deteriorare cognitivă

Tulburări de somn și insomnii

Delir (confuzie acută)

 Autorii semnalează dovezile care indică faptul că aceste simptome sunt cauzate în principal de neregularitatea căilor inflamatorii ale corpului. De aceea, compușii antiinflamatorii care pot modula căile inflamatorii și influența moleculele inflamatorii ar putea ajuta la ameliorarea acestor simptome la pacienții care au cancer. Iată care sunt agenții nutriționali cunoscuți și care au aceste efecte:

 - Resveratrolul

 - Curcumina

 - Genisteina

 - Epigalocatechina galată

 - Licopenul

 Conform acestor autori:

 “Acești nutrienți sunt diferiți din punct de vedere chimic și afectează producerea diferitelor citocine inflamatorii. O cercetare recentă și amplă a indicat faptul că inflamația cronică conduce la diferite tulburări cronice relaționate cu cancerul.

 Un rol central în inducerea inflamației cronice îl are un ansamblu de gene care codifică citocinele proinflamatorii precum IL-1, IL-2, IL-6, TNFa și proteina chiotactică de monocite 1. Numitorul comun al tuturor acestor molecule este acela că sunt reglate de factorul de transcriere NFkB. Acesta determină ca NFkB să fie un obiectiv atractiv pentru intervenția terapeutică.

 S-a identificat un număr de compuși care pot suprima activarea lui NFkB, inclusiv antioxidanții, inhibitorii proteazei, salicilații, imunosupresorii și agenții inflamatorii.”

Înțelegând epigenetica

 Rolul epigeneticii în sănătate devine tot mai clar și există speranțe că acest domeniu de studiu va înlocui eventual paradigma medicală actuală. Credințele convenționale au fost acelea că genele își controlează propria expresie și de aceea sunt cauza directă a numitor boli. Aceste credința au creat bazele pentru ideea că genele predetermină starea de sănătate.

 Însă în realitate genele NU se auto-reglează. A avea “gene proaste”, nu înseamnă că ești condamnat să fii condamnat la destin inevitabil precum cancerul.

 Genele nu sunt altceva decât planuri iar aceste planuri sunt activate și controlate de altceva și anume, de mediul ambient. Aceste informații ambientale- care includ alimentația, expunerea la substanțe și contaminanți toxici, precum și gândurile și emoțiile - pot crea mai mult de 30.000 de variații diferite din fiecare model, permițând astfel o impresionantă modificare a expresiei genelor.  

 Ca rezultat al acestor descoperiri, în sfârșit putem observa cum știința a început să investigheze puterea unei nutriții optime concepute pentru a îmbunătăți starea de sănătate și pentru a evita apariția bolilor cronice în primul rând.

 În luna mai a anului trecut, s-a publicat un studiu care a investigat capacitatea curcuminei de a afecta regularizarea epigenetică în revista de specialitate Genes & Nutrition. Autorii acestui studiu menționează:

 “Regularizarea epigenetică, care include schimbări în metilarea ADN-ului, modificări ale histonelor și alterarea expresiei microRNA (miRNA) fără nicio modificare a secvenței ADN-ului, constituie un mecanism important prin care componentele alimentare pot activa sau dezactiva în mod selectiv expresia genetică.

 Recent s-a determinat că curcumina, un component al condimentului numit turmeric, induce schimbări epigenetice…S-a demonstrat de asemenea că epigalocatechina galată (EGCG) și resveratrolul alterează mecanismele epigenetice, ceea ce ar putea conduce la o creștere a sensibilității celulelor canceroase la agenții convenționali și prin urmare la inhibarea creșterii tumorale.”

Curcumina – un puternic remediu anticancerigen

 În prezent, dintre toți nutrienții, curcumina este cea mai cercetată de oamenii de știință datorită folosirii sale împotriva cancerului.

 Cea mai importantă descoperire este aceea că se pare că curcumina este sigură pentru tratamentul contra oricărui tip de cancer și s-a demonstrat că nu este toxică. Cercetătorii au descoperit că odată ce curcumina pătrunde în celulă o poate afecta în mai mult de 100 de moduri diferite. Mai specific, s-a descoperit că curcumina:

Inhibă proliferarea celulelor tumorale

Reduce inflamația din corp

Inhibă transformarea celulelor normale în celule tumorale

Inhibă sinteza proteinei care determină formarea tumorilor

Ajută corpul să distrugă celulele canceroase ca să nu se răspândească în corp

Ajută la evitarea dezvoltării vaselor de sânge suplimentare în cazul celulelor canceroase (angiogeneza)

Are acțiune chimio-sensibilizatoare

Are acțiune radiosensibilizatoare

 Un alt studiu realizat anul trecut și publicat în revista Natural Product Reports descrie curcumina ca fiind un produs terapeutic ce poate fi utilizat pentru o mare varietate de boli în afară de cancer, precum:

Boli ale ficatului și ale plămânilor

Boli neurologice

Boli metabolice

Tulburări autoimune

Boli cardiovasculare

Boli inflamatorii

 Cum este posibil ca un singur agent să aibă atâtea efecte? O parte din răspunsul la această întrebare constă în capacitatea pe acre acest condiment o are de a afecta semnalizarea moleculelor. De exemplu, s-a demonstrat că curcumina interacționează în mod direct cu:

Moleculele inflamatorii

Proteinele din celulele supraviețuitoare

Histone

Virusul de imunodeficienței umane tip 1 (VIH1) integraza și proteaza

ADN-ul și ARN-ul

Diferite proteine purtătoare și ionii metalici

 Conform autorilor articolului NPR:

 “Baza moleculară a unei boli este relaționată cu dereglarea unei game de molecule de semnalizare. Odată cu descoperirea tehnologiei moleculare tot mai avansate, în prezent știm că mai mult de 500 de gene diferite ale căilor de semnalizare controlează orice boală.

 Totuși, tratamentele actuale disponibile se bazează pe modularea unui simplu obiectiv specific. Curcumina este o moleculă având potențialul de a modula activitatea biologică a unui anumit număr de molecule de semnalizare atât în mod direct cât și indirect…”

Cum se utilizează curcumina?

 Pentru a obține toate beneficiile pe care curcumina le oferă, în primul rând trebuie să înțelegem că aceasta nu se poate absorbi cu ușurință.

 Chiar dacă curcumina se regăsește în mod evident în rădăcina întreagă de turmeric, totuși nu există o cantitate suficientă pentru a obține rezultate relevante din punct de vedere clinic. Rădăcina de turmeric conține aproximativ 3% din concentrația de curcumină. O altă limitare majoră a curcuminei este faptul că se absoarbe foarte puțin. Când se consumă sub formă crudă, se absoarbe doar 1% din curcumina disponibilă.

 “Industria produselor naturale a dezvoltat o concentrare de curcumină standard de 95%,” explică Dr. LaValley. “La început, acum câțiva ani, era tot ceea ce aveam disponibil pentru pacienți. Chiar și așa, în ciuda unei concentrații de 95% sub formă de capsulă, cantitatea care putea fi absorbită era de 1%. În scopul obținerii cantităților de curcumină, în fluxul sanguin, care să fie mai rezonabile pentru a avea un efect terapeutic, persoanele trebuiau să consume multă curcumină…

 În cercetarea mea științifică, am descoperit o modalitate de a schimba acest lucru, pentru a crește foarte mult biodisponibilitatea curcuminei, este necesar un proces destul de simplu, și anume se fierbe apa, se adaugă două capsule sau puțină pulbere (cam o linguriță) și se lasă să fiarbă timp de 10-12 minute. Această cantitate reprezintă o mare cantitate de molecule de curcumină biodisponibile sau care pot fi absorbite de organism.”

 Totuși, acest lucru este puțin practic deoarece trebuie avută multă grijă pentru a evita pătarea hainelor și a bucătăriei. De fapt, turmericul este un excelent agent colorant pentru țesături, colorându-le într-o nuanță galben-portocalie.

 Caracterul practic și eficient a realizat multe transformări ale modalității de folosire a curcuminei în ultimii ani. Datorită faptului că este o moleculă lopofilică adică este potențată de grăsimi, peraparatele cele mai noi includ un anumit tip de ulei sau de grăsime, care îi îmbunătățesc capacitatea de absorbție și de biodisponibilitate.

Despre prevenirea cancerului

 Fără nicio îndoială, este foarte îmbucurător faptul că există din ce în ce mai multe cercetări științifice despre beneficiile condimentelor precum curcuma și a antioxidanților precum resveratrolul pentru combaterea cancerului. Totuși, este practic imposibil să se discute despre prevenirea și tratamentele anti-cancer fără a aduce în discuție unul dintre cei mai buni nutrienți care ajută la prevenirea cancerului, și anume vitamina D.

 Ca steroid neuro-regulator foarte puternic, vitamina D este probabil mai puternică decât curcumina, deoarece influența sa epigenetică acoperă mai mult de 2000 de gene din corp – sau aproximativ 10% dintre toate genele. Există de asemenea în prezent mai mult de 830 de studii științifice care demonstrează eficiența vitaminei D în prevenirea și tratarea cancerului. În termeni de protecție contra cancerului, s-a descoperit că vitamina D oferă protecție în diferite moduri, incluzând:

 Reglarea expresiei genetice

 Creșterea auto-distrugerii celulelor cu mutații genetice (care dacă se multiplică, ar putea cauza cancer)

 Determinarea celulelor să devină diferențiabile (în general celulele canceroase nu sunt diferențiate)

 Reducerea creșterii de noi vase de sânge dintre cele deja existente, care este un pas în tranziția tumorilor care devin canceroase

 Este important să se înțeleagă faptul că riscul apariției cancerului datorită expunerii la soare apare doar dacă această expunere este în exces. Însă mii de persoane din lumea întreagă au un risc crescut de cancer datorită nivelelor foarte scăzute de vitamina D din organism.

Alte strategii eficiente și naturale de prevenire a cancerului

 Când este vorba de cancer și de alte boli cronice, prevenirea eficientă a acestora evită tratamentele. În prezent tot mai mulți oameni de știință consideră că se poate elimina practic orice risc de a dezvolta cancer (și de a îmbunătăți în mod radical probabilitățile de a recupera în urma tratamentelor anti-cancer dacă deja suferiți de această boală) urmând unele strategii simple pentru a diminua riscul – toate acestea determină un mediu biologic sănătos în care celulele pot combate bolile în mod natural.

Iată câteva strategii de prevenire eficiente care includ:

 1. Reducerea sau eliminarea alimentelor procesate, a fructozei și a consumului de cereale procesate și de carbohidrați.

 2. Controlarea nivelelor de insulină și de leptină. Normalizarea nivelelor de insulină este una dintre acțiunile cele mai puternice pe care le puteți face pentru a reduce riscul de cancer, iar îmbunătățirea controlul insulinei și al leptinei este un rezultat natural al reducerii sau al eliminării consumului de fructoză, cereale și alimente procesate din alimentație.

 3. Efectuarea de exerciții fizice în mod regula. Una dintre principalele modalități prin care exercițiile fizice reduc riscul de cancer este prin reducerea nivelelor de insulină, ceea ce crează un mediu sărac în zahăr care inhibă creșterea și propagarea celulelor canceroase. Controlul nivelelor de insulină este una din modalitățile cele mai puternice de a reduce riscul apariției cancerului.

 În plus, exercițiile fizice întăresc sistemul imunitar, acesta fiid prima linie de apărare contra oricărei boli, de la o răceală banală până la boli care amenință viața precum cancerul.

 Trucul cel mai important în ceea ce privește exercițiile fizice este ca acestea să fie folosite ca un instrument precis. Această înseamnă să ne asigurăm că facem suficiente exerciții pentru a ne bucura de beneficiile lor și nu excesiv de multe pentru a evita riscul de leziuni. Este important de asemenea să facem exerciții fizice suficient de variate pentru a atinge un bun echilibru fizic și pentru a ne menține de asemenea forța și flexibilitatea, precum și nivelele anaerobice și aerobice.

 4. Aveți grijă să aveți un somn bun și de calitate, iar aceasta vă va ajuta de asemenea la menținerea unei sănătăți și a unei vitalități optime.

 5. Reduceți expunerea la toxinele ambientale, precum pesticidele, produsele de curățat chimice, parfumurile sintetice și contaminarea aerului.

 6. Limitați-vă expunerea și protejați-vă contra radiațiilor produse de telefoanele celulare, stațiile bază și stațiile fără fir. În data de 31 mai 2001, Agenția Internațională de cercetări asupra cancerului (IARC), un grup al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), a declarat că telefoanele celulare sunt “posibil cancerigene pentru ființele umane.”

 7. Evitați să frigeți sau să ardeți alimentele. Preferați să le fierbeți la aburi sau să le coaceți, iar astfel nutrienții din legume se vor păstra.

 8. Consumați cel puțin un sfert dintre alimente în formă crudă pentru a beneficia astfel de toate enzimele din acestea.

Comentarii   

-1 # Miva Solutions 21-05-2015 23:33
Daca stam SA ne gandim in fiecare clipa ce sa facem pentru a ocoli cancerul s-ar putea sa nu ne mai bucuram de multe lucruri...sunt multi oameni care duc vieti extrem de sanatoase si investesc o gramada de bani in asta, si tot degeaba...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Categorie:

Mai poţi citi din remedii anti-cancer

Extractul de vâsc ca re…

Cum acționează extractul de vâsc în organismul unei persoane afectată de cancer?  Studiile de cercetare au relevat, printre altele, următoa...

Mai mult

Cânepa, o plantă sacră …

Cânepa conține mai mult de 450 substanțe vindecătoare  Imaginați-vă o plantă care a ajutat mii (poate chiar milioane) de persoane cu litera...

Mai mult

Extractul de vâsc ca re…

Informații generale despre medicina complementară și alternativă  Medicina complementară și alternativă (MCA), care se numește și medicina ...

Mai mult

Enzimele sistemice prot…

Ce sunt enzimele?  Enzimele joacă un rol vital pentru sănătatea ființelor umane. Acestea sunt necesare pentru o digestie optimă, absorbția ...

Mai mult

Coenzima Q10 și rolul s…

Ce este coenzima Q10?  CoQ10 este, de asemenea, cunoscută sub numele de coenzima Q10, vitamina Q10 sau ubichinonă și este un compus natural...

Mai mult

Vitamina C și cancerul …

Vitamina C și cancerul  Vitamina C este considerată „regina antioxidanților” și are beneficii importante pentru sănătate în general, dar și...

Mai mult

Gheara-mâței, remediu c…

 Gheara-mâței este eficientă în numeroase afecțiuni  Gheara-mâței este numele comun pe care îl primește o plantă lemnoasă care crește în zo...

Mai mult

Ciuperca Agaricus: reme…

Agaricus, ciuperca soarelui – un miracol al naturii  Dintre toate ciupercile medicinale, ciuperca soarelui (Agaricus blazei), este recuno...

Mai mult

Ciuperca Shiitake prote…

Ciuperca Shiitake, un remediu oriental valoros  Ciupercile medicinale sunt foarte eficiente în combaterea directă a diverselor tipuri de ca...

Mai mult

Vitamine și minerale co…

Legătura dintre alimente și cancer  De ce există o conexiune atât de puternică între anumite alimente și reducerea riscului de a sufe...

Mai mult

Remedii contra cancerul…

Care sunt tipurile de cancer de piele? Remedii contra cancerului de piele  Există trei tipuri comune de cancer de piele. Dacă sunt det...

Mai mult

Cuișoarele și prevenire…

Despre utilizarea tradițională a cuișoarelor   Cuișoarele sunt mugurii aromatici ai arborelui numit Syzygium aromaticum. Acești muguri usca...

Mai mult

Păpădia și efectele sal…

Păpădia și beneficiile sale pentru sănătate  Ceaiul de păpădie (Taraxacum officinale) este apreciat ca fiind unul dintre cele mai bune re...

Mai mult

Vitamina B3 reduce risc…

Vitamina B3 și cancerul de piele  Un studiu medical, publicat recent în revista New England Journal of Medicine (Revista de Medicină din An...

Mai mult

Uleiul de santal luptă …

Uleiul esențial de santal și cancerul de sân  Santalul este cunoscut de mult timp datorită efectelor sale anticancerigene, mai ales când es...

Mai mult

Semințe cu proprietăți …

Semințe cu proprietăți anticancerigene  În căutarea tratamentelor contra diferitelor tipuri de cancere, mai multe cercetări medicale recent...

Mai mult

Ciuperca Reishi - remed…

Ciuperca Reishi are puternice proprietăți anti-cancer, anti-virale și anti-bacteriene  În prezent, ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum) este...

Mai mult

Plante medicinale care …

Plante medicinale care combat cancerul (III)  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratarea diverselor bol...

Mai mult

Plante medicinale care …

 Plantele medicinale luptă eficient împotriva cancerului  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratarea di...

Mai mult

Plante medicinale care …

Plantele medicinale luptă eficient contra cancerului  Doar în anul 2015, s-a estimat că aproximativ 1.658.370 de cazuri noi de cancer au fo...

Mai mult

Antocianina, un aliat c…

Antocianina, un aliat contra cancerului  Numeroase cercetări medicale au demonstrat deja în repetate rânduri faptul că multe alimente...

Mai mult

Vitamina K poate preven…

Vitamina K și prevenirea bolilor  Numeroase cercetări științifice au evidențiat beneficiile pe care le are Vitamina K pentru sănătatea noas...

Mai mult

Puterea anticancerigenă…

Natura și remediile sale anticancerigene  Tratamentele alternative pentru combaterea cancerului au evoluat în mod semnificativ în ultimii a...

Mai mult

Graviola poate preveni …

Graviola poate preveni cancerul  Natura ne oferă cu generozitate multe elemente naturale care impulsionează și ne ajută la menținerea stări...

Mai mult

Vitamina D reduce riscu…

Vitamina D poate reduce riscul de cancer  Carole Baggerly este directoarea fundației GrassrootsHealth. Misiunea acestei organizații este de...

Mai mult

Secretul populației car…

Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre cele mai mari amenințări. Știința și medicina m...

Mai mult

Probioticele pot preven…

Ce sunt probioticele?  Oamenii de știință au studiat probioticele cu un interes special în ultimii ani datorită multiplelor beneficii pe ca...

Mai mult

Remedii preventive cont…

Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață modern, alimentele procesate, excesul de aditivi a...

Mai mult

Antioxidanții și preven…

Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuși chimici foarte reactivi care pot deteriora cel...

Mai mult

Vitamina C, remediu con…

Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un expert în studiul acestei vitamine și este recun...

Mai mult

Vitamina C, remediu con…

Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alimente și în unele suplimente alimentare. Vitamina ...

Mai mult

5 suplimente naturale c…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție nenumărate remedii și alimente vindecătoare...

Mai mult

Vitaminele care reduc r…

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale faptul că vitamina D, care se metabolizează at...

Mai mult

Mușețelul și rolul lui …

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt o sursă bogată de compuși binefăcători precum pol...

Mai mult

Magneziul reduce riscul…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternici aliați și chiar cel mai bun pe care-l avem la înd...

Mai mult

Resveratrolul și curcum…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În prezent, terapiile convenționale utilizate pentru comb...

Mai mult