Sanohelp

Sanohelp - Extract de turmeric. 

    Antitumoral. Antiinflamator.

Vitamina c alcalina forte

     Vitamina C Alcalină Forte.

   Alcalinizantă. Antioxidantă.

Remedii anti-cancer

Antioxidanții și prevenirea cancerului

Scris de Ayurvedic Medica

Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?

Antioxidanții și prevenirea cancerului Radicalii liberi sunt compuși chimici foarte reactivi care pot deteriora celulele. Radicalii liberi apar atunci când un atom sau o moleculă (un compus chimic care are doi sau mai mulți atomi) câștigă sau pierd un electron (o particulă mică având încărcătură negativă și care se găsește în atomi). Radicalii liberi se formează în mod natural în corp și au o funcție importantă în multe procese normale din celule.

 Totuși, dacă sunt în concentrații ridicate, radicalii liberi pot fi periculoși pentru corp și pot deteriora toate componentelor principale ale celulelor, inclusiv ADN-ul, proteinele și membranele celulare. Deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi, în special deteriorarea ADN-ului, poate avea un rol în apariția cancerului și a altor tulburări de sănătate.

 Concentrațiile anormal de ridicate de radicali liberi în corp pot fi cauzate de expunerea la radiația ionizantă și la alte toxine din mediul înconjurător. Atunci când radiația ionizantă afectează un atom sau o moleculă dintr-o celulă, se poate pierde un electron, ceea ce determină formarea unui radical liber. Producerea unor concentrații anormal de ridicate de radicali liberi este mecanismul prin care radiația ionizantă distruge celulele. În plus, unele toxine din mediul înconjurător, precum fumul de țigară, metalele grele și atmosfera cu o concentrație ridicată de oxigen, pot conține mari cantități de radicali liberi sau pot stimula celulele din corp ca acestea să producă mai mulți radicali liberi.

 Radicalii liberi care conțin elementul oxigen sunt tipul cel mai comun de radicali liberi produși în țesuturile vii. Aceștia se mai numesc "specii reactive la oxigen" sau "ROS".

Ce sunt antioxidanții?

 Antioxidanții sunt compuși chimici care interacționează cu radicalii liberi și îi neutralizează, ceea ce îi împiedică să mai cauzeze deteriorări celulare.
Corpul produce câțiva antioxidanți pe care îi folosește pentru a neutraliza radicalii liberi. Acești antioxidanții se numesc antioxidanți endogeni.

 Totuși, corpul depinde de surse externe (exogene), în principal de dietă, pentru a obține și ceilalți antioxidanți de care are nevoie. Acești antioxidanți exogeni se numesc antioxidanți alimentari. Fructele și legumele proaspete, precum și cerealele integrale sunt surse bogate de antioxidanți alimentari. Unii antioxidanți alimentari sunt disponibili și sub formă de suplimente alimentare.

 Exemple de antioxidanți alimentari sunt betacarotenul, licopenul și vitamina A, vitamina C și E (alfatocoferol).  Se consideră în mod frecvent că elementul mineral seleniu este un antioxidant alimentar, însă efectele antioxidante ale seleniului se datorează cel mai probabil activității antioxidante a proteinelor, în cazul cărora seleniul este un compus esențial (adică, proteinele care conțin seleniu) și nu a seleniului însuși.

Pot suplimentele cu antioxidanți să ajute la prevenirea cancerului?

 În cadrul studiilor de laborator și în studiile realizate pe animale, s-a indicat faptul că prezența unor mari concentrații de antioxidanți exogeni împiedică apariția deteriorărilor celulare cauzate de radicali liberi și care au fost asociate cu prezența cancerului.   Din acest motiv, cercetătorii au studiat dacă folosirea suplimentelor cu antioxidanți alimentari poate ajuta la reducerea riscului de a suferi sau de deces din cauza cancerului în cazul oamenilor.

 Au fost realizate multe studii de observație, inclusiv studii de caz și control pentru a se cerceta dacă folosirea suplimentelor cu antioxidanți alimentari este asociată cu riscuri mai mici de cancer la oameni. În general, aceste studii au oferit rezultate mixte. Deoarece studiile de observație nu pot controla în mod adecvat riscurile care ar putea influența rezultatele acestor studii, este necesar să se analizeze cu precauție rezultatele oricărui studiu individual de observație.

 Tocmai de aceea, se consideră că studiile aleatorii oferă o dovadă mai puternică și mai validă atât a beneficiilor, cât și a daunelor unei intervenții relaționate cu sănătatea. Până în prezent, s-au realizat câteva studii aleatorii controlate cu suplimente cu antioxidanți alimentari pentru prevenirea cancerului. Multe dintre aceste studii medicale au fost conduse de Institutul Național de cercetare a cancerului din Statele Unite. Iată în continuare concluziile unora dintre aceste studii realizate:    

  1. Studiu demografic general din Linxian (China) despre Intervenția în Nutriție:  Acesta a fost primul studiu aleatorii realizat pe scară mare pentru a se cerceta efectele suplimentelor cu antioxidanți asupra riscului de cancer. În cadrul acestui studiu, mai mulți bărbați și femei de naționalitate chineză, având o stare bună de sănătate, însă având un risc mai mare de apariție a cancerului de esofag și de stomac, au primit o combinație de 15 miligrame (mg) de betacaroten, 30 mg de alfatocoferol și 50 micrograme (µg) de seleniu timp de 5 ani. Rezultatele inițiale ale acestui studiu au indicat faptul că în cazul persoanele care luaseră suplimente cu antioxidanți s-a înregistrat un risc mult mai mic de deces din cauza cancerului de stomac. În anul 2009, s-a oferit un raport asupra rezultatelor acestui studiu care a durat în total 15 ani (5 ani în care s-au luat suplimente cu antioxidanți și alți 10 ani în care nu s-au mai luat suplimente cu antioxidanți).

  2. Studiul I asupra sănătății medicilor (PHS I): Acest studiu a examinat efectele suplimentelor cu betacaroten de-a lungul timpului asupra incidenței cancerului, asupra mortalității din cauza cancerului și asupra mortalității din cauze generale la bărbații medici din Statele Unite. Rezultatele acestui studiu, publicate în anul 1996, au indicat faptul că suplimentele cu betacaroten (50 mg din trei în trei zile timp de 12 ani) nu a avut efecte majore în niciunul dintre aceste rezultate.

  3. Studiu asupra suplimentelor de vitamine și minerale antioxidante (SU.VI.MAX): Acest studiu a cercetat efectele suplimentelor zilnice cu o combinație de antioxidanți și de minerale asupra incidenței cancerului și asupra bolilor cardiovasculare în cazul unor pacienți (bărbați și femei) din Franța. Rezultatele inițiale ale acestui studiu, publicate în 2004, au arătat că suplimentele zilnice de vitamina C (120 mg), vitamina E (30 mg), betacaroten (6 mg) și mineralele seleniu (100 μg) și zinc (20 mg) timp de 7 ani jumătate au avut efecte minore asupra incidenței cancerului sau asupra bolilor cardiovasculare. Totuși, atunci când s-au analizat separat datele atât a bărbaților, cât și a femeilor, s-a constatat că suplimentele antioxidante și minerale erau asociate cu o incidență totală mai scăzută de cancer și de mortalitate din cauza cancerului în cazul bărbaților. În cazul bărbaților, efectele benefice ale suplimentelor au dispărut după aproximativ 5 ani după ce s-a întrerupt consumul acestor suplimente alimentare.  

  4. Studiu asupra Seleniului și Vitaminei E pentru prevenirea cancerului (SELECT): Acest studiu efectuat în Statele Unite a cercetat dacă suplimentele zilnice de seleniu (200 μg) și de vitamina E (400 UI) sau ambele ar reduce incidența cancerului de prostată în cazul bărbaților având vârsta de 50 ani sau mai mult. Studiul respectiv a început în anul 2001 și a fost încheiat în 2008, cu aproape 5 ani înainte de planul original. Rezultatele publicate la finalul lui 2008 au indicat că folosirea acestor suplimente timp de aproximativ 5 ani jumătate nu a redus foarte mult incidența cancerului de prostată sau a altor cancere. Rezultatele actualizate ale studiului, publicate în 2011, au indicat că, după o medie de 7 ani (5,5 ani de suplimente și 1,5 ani după ce nu s-au mai luat suplimente), nu s-a observat o creștere a riscului de cancer de prostată la bărbații care luaseră seleniu sau vitamina E cu seleniu, în comparație cu bărbații care luaseră un placebo.

 În concluzie, cercetări mai complete referitoare la conținutul de antioxidanți din alimente specifice, precum și la modalitatea în care diverși antioxidanți și alte substanțe interacționează între ele în corp pentru prevenirea cancerului - sunt în prezent în curs de desfășurare.

Categorie:

Mai poţi citi din remedii anti-cancer

Spirulina – efecte mi…

Spirulina, unul din cele mai vechi organisme de pe pământ  Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de culoare verde-albastru c...

Mai mult

Ciuperci medicinale cu …

Istoricul și utilizarea ciupercilor medicinale  China a fost leagănul micoterapiei și, deși ciupercile medicinale au fost folosite din...

Mai mult

Semințele și uleiul d…

Ce este uleiul de negrilică?  Dacă aruncăm o privire asupra sutelor de articole științifice care au fost publicate despre beneficiile...

Mai mult

Kalanchoe: o plantă cu…

Trei tipuri de Kalanchoe: Daigremontiana, Gastonis și Pinnata  Există multe plante medicinale care sunt remedii recunoscute în tratamen...

Mai mult

Extractul de vâsc ca r…

Cum acționează extractul de vâsc în organismul unei persoane afectată de cancer?  Studiile de cercetare au relevat, printre altele, u...

Mai mult

Cânepa, o plantă sacr…

Cânepa conține mai mult de 450 substanțe vindecătoare  Imaginați-vă o plantă care a ajutat mii (poate chiar milioane) de persoane c...

Mai mult

Extractul de vâsc ca r…

Informații generale despre medicina complementară și alternativă  Medicina complementară și alternativă (MCA), care se numește și...

Mai mult

Enzimele sistemice prot…

Ce sunt enzimele?  Enzimele joacă un rol vital pentru sănătatea ființelor umane. Acestea sunt necesare pentru o digestie optimă, abso...

Mai mult

Coenzima Q10 și rolul …

Ce este coenzima Q10?  CoQ10 este, de asemenea, cunoscută sub numele de coenzima Q10, vitamina Q10 sau ubichinonă și este un compus nat...

Mai mult

Vitamina C și cancerul…

Vitamina C și cancerul  Vitamina C este considerată „regina antioxidanților” și are beneficii importante pentru sănătate în gen...

Mai mult

Gheara-mâței, remediu…

 Gheara-mâței este eficientă în numeroase afecțiuni  Gheara-mâței este numele comun pe care îl primește o plantă lemnoasă care...

Mai mult

Ciuperca Agaricus: reme…

Agaricus, ciuperca soarelui – un miracol al naturii  Dintre toate ciupercile medicinale, ciuperca soarelui (Agaricus blazei), este rec...

Mai mult

Ciuperca Shiitake prote…

Ciuperca Shiitake, un remediu oriental valoros  Ciupercile medicinale sunt foarte eficiente în combaterea directă a diverselor tipuri de...

Mai mult

Vitamine și minerale c…

Legătura dintre alimente și cancer  De ce există o conexiune atât de puternică între anumite alimente și reducerea riscului d...

Mai mult

Remedii contra cancerul…

Care sunt tipurile de cancer de piele? Remedii contra cancerului de piele  Există trei tipuri comune de cancer de piele. Dacă sunt ...

Mai mult

Cuișoarele și preveni…

Despre utilizarea tradițională a cuișoarelor   Cuișoarele sunt mugurii aromatici ai arborelui numit Syzygium aromaticum. Acești mugur...

Mai mult

Păpădia și efectele …

Păpădia și beneficiile sale pentru sănătate  Ceaiul de păpădie (Taraxacum officinale) este apreciat ca fiind unul dintre cele mai...

Mai mult

Vitamina B3 reduce risc…

Vitamina B3 și cancerul de piele  Un studiu medical, publicat recent în revista New England Journal of Medicine (Revista de Medicină di...

Mai mult

Uleiul de santal luptă…

Uleiul esențial de santal și cancerul de sân  Santalul este cunoscut de mult timp datorită efectelor sale anticancerigene, mai ales c...

Mai mult

Semințe cu proprietă…

Semințe cu proprietăți anticancerigene  În căutarea tratamentelor contra diferitelor tipuri de cancere, mai multe cercetări medicale...

Mai mult

Ciuperca Reishi - remed…

Ciuperca Reishi are puternice proprietăți anti-cancer, anti-virale și anti-bacteriene  În prezent, ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum)...

Mai mult

Plante medicinale care …

Plante medicinale care combat cancerul (III)  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratarea diverselor bo...

Mai mult

Plante medicinale care …

 Plantele medicinale luptă eficient împotriva cancerului  De mii de ani, plantele medicinale au fost folosite ca remedii pentru tratare...

Mai mult

Plante medicinale care …

Plantele medicinale luptă eficient contra cancerului  Doar în anul 2015, s-a estimat că aproximativ 1.658.370 de cazuri noi de cancer a...

Mai mult

Antocianina, un aliat c…

Antocianina, un aliat contra cancerului  Numeroase cercetări medicale au demonstrat deja în repetate rânduri faptul că multe ali...

Mai mult

Vitamina K poate preven…

Vitamina K și prevenirea bolilor  Numeroase cercetări științifice au evidențiat beneficiile pe care le are Vitamina K pentru sănăta...

Mai mult

Puterea anticancerigen…

Natura și remediile sale anticancerigene  Tratamentele alternative pentru combaterea cancerului au evoluat în mod semnificativ în ultim...

Mai mult

Graviola poate preveni …

Graviola poate preveni cancerul  Natura ne oferă cu generozitate multe elemente naturale care impulsionează și ne ajută la menținerea...

Mai mult

Vitamina D reduce riscu…

Vitamina D poate reduce riscul de cancer  Carole Baggerly este directoarea fundației GrassrootsHealth. Misiunea acestei organizații este...

Mai mult

Secretul populației ca…

Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre cele mai mari amenințări. Știința și m...

Mai mult

Probioticele pot preven…

Ce sunt probioticele?  Oamenii de știință au studiat probioticele cu un interes special în ultimii ani datorită multiplelor beneficii...

Mai mult

Remedii preventive cont…

Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață modern, alimentele procesate, excesul de aditi...

Mai mult

Antioxidanții și prev…

Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuși chimici foarte reactivi care pot deteriora...

Mai mult

Vitamina C, remediu con…

Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un expert în studiul acestei vitamine și este re...

Mai mult

Vitamina C, remediu con…

Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alimente și în unele suplimente alimentare. Vit...

Mai mult

5 suplimente naturale c…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție nenumărate remedii și alimente vindec...

Mai mult