Despre utilizarea tradițională a cuișoarelor
Cuișoarele sunt mugurii aromatici ai arborelui numit Syzygium aromaticum. Acești muguri uscați se folosesc ca și condimente în gastronomia din întreaga lume.
Cuișoarele au fost utilizate de secole întregi în diverse ramuri medicale tradiționale incluzând Ayurveda (Medicina Tradițională Indiană) și Medicina Tradițională Chineză, dar și în alte țări precum Indonezia, Tailanda și Japonia.
Ca uz medicinal, cuișoarele sunt în principal folosite pentru combaterea unui mare număr de infecții, inclusiv a celor cauzate de bacterii, virusuri și ciuperci. De asemenea, cuișoarele au puternice efecte anestezice, fiind utilizate în mod frecvent pentru combaterea infecțiilor dentare. Terapiile tradiționale au utilizat în principal cuișoarele pentru ameliorarea tulburărilor gastrointestinale, a afecțiunilor rinichilor și splinei și pentru calmarea diverselor dureri.
Cuișoarele eliberează căile respiratorii și acționează ca un puternic expectorant pentru căile respiratorii superioare, fiind utile pentru combaterea răcelilor, a bronșitei, sinuzitei, tusei și astmului. Medicina indiană Ayurveda menționează de asemenea că cuișoarele se numără printre cele mai eficiente plante folosite pentru întărirea sistemului imunitar. Cuișoarele conțin anumiți compuși specifici care ajută la întărirea sistemului imunitar prin intermediul creșterii numărului de globule albe din organism.
Așadar, cuișoarele au proprietăți antivirale, antiseptice, antibacteriene și antifungice, însă diverse studii medicale preliminare au demonstrat deja că uleiul de cuișoare este și un puternic agent anticancer.
Să vedem în acest articol modul în care acționează compușii specifici din cuișoare asupra încetinirii dezvoltării celulelor canceroase.
Cuișoarele și prevenirea cancerului
Studiile medicale preliminare au sugerat faptul că uleiul de cuișoare poate juca un rol anticancerigen preventiv, în mod particular în cazurile de cancer de plămâni, piele și ale aparatului digestiv.
Societatea Americană pentru studiul Cancerului a afirmat că încă mai sunt necesare anumite studii pentru a se determina rolul specific al anumitor remedii naturiste, inclusiv al cuișoarelor, în tratarea și prevenirea cancerului.
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, Universitatea din Pittsburg (Statele Unite) și Universitatea de Medicină din Beijing, capitala Chinei au efectuat împreună o serie de experimente. Astfel, cercetătorii au testat o varietate de celule canceroase umane în laborator, folosind diferite extracte de cuișoare.
Cercetătorii implicați în acest studiu au descoperit că extractul de cuișoare dulci a încetinit activitatea și creșterea celulelor de cancer de colon, a celulelor de cancer de sân, a celulelor de cancer de ovar și a cancerului de ficat. În același timp, extractul de cuișoare nu a cauzat niciun fel de daune celulelor normale, fapt care a fost evidențiat în cazul multor extracte sau substanțe naturale.
În mod surprinzător, s-a constatat că extractul de cuișoare a încetinit dezvoltarea celulelor canceroase într-un mod independent de doza administrată. Aceasta înseamnă că, cu cât s-a aplicat mai mult extract de cuișoare, cu atât au fost mai mari efectele anticancer. Acest rezultat este considerat a fi standardul optim pentru a se determina dacă un compus particular cauzează acest efect.
Extragerea compușilor anticancer din cuișoare
Extractul care s-a dovedit a fi cel mai eficient a fost un extract pe bază de etanol. Aceasta înseamnă că cuișoarele au fost lăsate în alcool, iar soluția care a rezultat în urma acestui proces a fost cea care s-a utilizat în cazul studiului respectiv. Mai precis, cuișoarele au fost lăsate în alcool de 95% timp de 72 ore la temperatura ambiantă. Apoi, extractul de cuișoare a fost concentrat într-o soluție tip.
Acest proces de extracție are efectul de a elibera compușii medicinali din cuișoare care nu sunt întotdeauna eliberați dacă aceste plante se consumă ca atare. Aceasta este o metodă care a fost extrem de utilizată de către medicii tradiționali timp de secole. În prezent, aceste extracte se mai numesc tincturi.
Cuișoarele conțin mulți compuși medicinali diferiți, așa cum este cazul multor altor plante sau ierburi medicinale. Compușii specifici din cuișoare care au fost izolați și identificați de către cercetători sunt: eugenolul, β-cariofilenul, humulenul, chavicolul, salicilatul de metil, α-ylangenul, eugenonul, eugenina, ramnetina, kaempferolul, eugenitina, acidul oleanolic, stigmasterolul, campesterolul și altele.
Varietatea acestor compuși au fost clasificați ca fiind sesquiterpene, flavonoizi, triterpenoide și altele.
Acidul oleanolic: un puternic agent anticancer
Studiul menționat anterior nu este primul care a evidențiat că acidul oleanolic din cuișoare este un agent anticancerigen puternic. Un alt studiu medical, realizat în anul 2013 în cadrul Academiei de Științe din China a descoperit faptul că acidul oleanolic din cuișoare a întrerupt și a oprit ulterior ciclul celular al celulelor umane de cancer de pancreas.
Cercetătorii care au realizat acest studiu au descoperit de asemenea că acidul oleanolic are strategii diferite (mecanisme de acțiune), prin care interferează cu mitocondriile celulelor canceroase și determină alterarea genelor (ADN-ului) celulelor canceroase.
Acest studiu, publicat în revista de specialitate numită Oncology Research (Cercetarea Cancerului), a explicat proba utilizată prin intermediul unui sistem de incubare care simula capacitatea acestor celule canceroase de a crește în interiorul corpului. Astfel, cercetătorii au descoperit că extractul de cuișoare a putut stopa dezvoltarea celulelor canceroase. Constituenții activi pe care i-au identificat în cazul extractului de cuișoare au fost acidul oleanolic și eugenolul. “Extractul de cuișoare ar putea reprezenta un tratament nou și inovator pentru cancer, prin utilizarea acestei plante terapeutice. Acidul oleanolic din cuișoare este unul dintre compușii responsabili de acțiunea antitumorală specifică”, au afirmat cercetătorii care au condus acest studiu.
În același timp, cercetătorii au atras atenția asupra faptului că mai sunt necesare studii suplimentare pentru a putea înțelege în profunzime efectele pe care acești compuși îi au asupra celulelor afectate de cancer. Totuși, studiile și testele medicale efectuate până în prezent au indicat că extractul de cuișoare este un puternic agent în lupta contra cancerului.