Articole noi

  Curcumina ca alternativă naturală contra depr…

  Curcumina ajută la ameliorarea simptomelor depresiei Curcumina este ingredientul activ din turmeri...

  Terapia cu ozon: o alternativă puternică cont…

  Criza de vindecare sau efectul Herxheimer Singurul efect secundar cunoscut al ozonului este acela ...

  10 motive pentru un somn calitativ

  De ce este important să ne odihnim suficient? În căutarea unei sănătăți mai bune, poate că nimic n...

  Dieta antiestrogenică: cheia pentru reglarea …

  Cum acționează estrogenul în organism? Mai ales în timpul menopauzei, multe femei se întreabă ce s...

  Clorofila, agent de prevenire a cancerului

  Care sunt acțiunile biologice ale clorofilei? Fotosinteza este procesul prin care plantele absorb ...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Recomandări pentru prevenirea cancerului de piele

  Cum deteriorează soarele pielea?

  Recomandări pentru prevenirea cancerului de piele Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în timp a pielii; să nu uităm de asemenea că razele UV ale soarelui pot cauza cancer de piele. Îngrijirea adecvată a pielii atunci când este expusă la soare este o necesitate. În timpul verii, protecția solară corespunzătoare este importantă, însă există de asemenea și o dietă adecvată pentru a preveni cancerul de piele.

   Factorul de risc numărul unu în cazul cancerului de piele este expunerea la radiațiile ultraviolete ale soarelui. Cancerul de piele este mai întâlnit la persoanele având pielea deschisă la culoare și care se arde ușor sau care prezintă pistrui; tocmai de aceea caucazienii sunt de 40 de ori mai predispuși să dezvolte un cancer de piele decât persoanele de culoare.

   Arsurile solare sunt un răspuns inflamatoriu și un simptom extern al deteriorării subdiacente a pielii, care apar atunci când se primește o doză excesivă de expunere la razele UV. Expunerea la razele ultraviolete provoacă formarea radicalilor liberi și a daunelor oxidative și poate determina de asemenea mutații ale ADN-ului și formarea celulelor canceroase. Razele UVC sunt considerate a fi cele mai cancerigene, însă și razele UVA (care este tipul de raze la care suntem expuși cu precădere) pot cauza mari daune pielii; acestea sunt responsabile de majoritatea cazurilor de melanom.

   Aplicarea unei creme sau loțiuni de protecție solară, îmbrăcămintea protectoare, precum și limitarea timpului de expunere la soare, sunt toate măsuri preventive foarte bune, însă protecția solară optimă trebuie să înceapă cu mult înainte de a ieși într-o zi călduroasă de vară la plajă. Menținerea sănătății pielii trebuie aplicată atât intern, cât și extern și poate ajuta de asemenea la prevenirea daunelor cauzate de soare. În această vară, asigurați-vă de faptul că organismul primește nutrienții de care are nevoie pentru a menține sănătatea pielii, contribuind astfel la prevenirea cancerului de piele.

  Rolul dietei pentru protecția contra soarelui

   Antioxidanții, în particular, sunt foarte buni pentru a proteja în mod adecvat pielea, deoarece ajută la eliminarea radicalilor liberi produși în organism atunci când pielea este expusă la radiațiile UV. Antioxidanții printre care menționăm carotenoizii și polifenolii, pot ajuta la prevenirea arsurilor solare și a deteriorărilor care pot apărea în cazul unei expuneri excesive la soare.

          

                  Dieta pentru prevenirea cancerului de piele

   Pentru a preveni arsurile solare și apariția cancerului de piele, specialiștii în nutriție ne recomandă să consumăm cu încredere următoarele alimente:

  Roșiile

   Roșiile sunt foarte bogate în flavonoizi şi alte substanţe fitochimice care au proprietăţi anti-cancerigene. Aceste legume sunt o sursă excelentă de luteină, zeaxantină şi vitamina C (care este mai concentrată în substanţa gelatinoasă care înconjoară seminţele), precum şi de vitaminele A, E şi vitamina B, potasiu, mangan şi fosfor.

   Roșiile sunt una dintre sursele vegetale cele mai bogate în licopen, un tip specific de carotenoizi. Carotenoizii sunt antioxidanți puternici care ajută la eliminarea radicalilor liberi din piele după expunerea la soare, iar consumul de roșii este o modalitate foarte bună de a obține o cantitate suficientă din acești nutrienți pentru a avea o piele sănătoasă. În cadrul unui studiu, în cazul persoanelor care adăugaseră 40 g de pastă de roșii și 10 g de ulei de măsline la masa principală timp de zece săptămâni, s-a înregistrat o reducere cu 40% a nivelelor de arsurilor solare în comparație cu persoanele care adăugaseră doar 10 g ulei de măsline, însă fără pasta de roșii.

   Se recomandă ca roşiile proaspete, preferabil din culturi în care nu s-au folosit îngrăşăminte chimice, să fie consumate cât mai des, atât în salate de legume, cât şi sub formă de suc proaspăt sau ca adaos la diverse sosuri, supe, mâncăruri, etc.

  Morcovii

   Consumul de morcovi cruzi sau sub formă de suc (aceștia fiind o altă sursă foarte bună de licopen și carotenoizi) poate proteja eficient contra arsurilor solare. Datorită conținutului lor bogat în compuși antioxidanți, morcovii contribuie la stoparea acțiunii radicalilor liberi care deteriorează celulele și care sunt asociați cu dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer. O jumătate de cană de morcovi cruzi furnizează de patru ori mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de vitamina A și în plus, morcovii conțin cantități semnificative de fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, mangan, fier, potasiu și cupru.

   În cadrul unui studiu medical, în cazul pacienților care au consumat zilnic 400 ml de suc de morcovi (care conține 10 mg de licopen și 5,1 mg de betacaroten) s-a constatat o reducere a arsurilor solare cu aproximativ 45%.

  Ceaiul verde

   Ceaiul verde este o băutură sănătoasă foarte populară în întreaga lume. Pe lângă binecunoscutele beneficii pe care le aduce sănătății (precum stimularea metabolismului, combaterea obezității, a depresiei, a bolilor cardiovasculare, etc.), ceaiul verde este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru a ne proteja de efectele nocive ale soarelui și pentru a preveni astfel apariția cancerului de piele. Frunzele de ceai verde sunt foarte bogate în polifenoli, care inhibă carcinogeneză cauzată de radiațiile UV. Ceaiul verde conține de asemenea și vitamina A, vitamina C și vitamina E, care împreună cu catechinele oferă o excelentă protecție împotriva radicalilor liberi.

   Consumul regulat de ceai verde ajută la protecția contra cancerului de piele, acționând ca un antioxidant, prevenind imunosupresia (sau imunodepresia care este inhibiția reacțiilor anormale sau excesive ale sistemului imunitar) și împiedicând creșterea tumorilor. S-au efectuat experimente de laborator care au utilizat celule cultivate în laborator, iar cercetările care au fost efectuate pe animale de laborator au demonstrat că extractul de ceai verde administrat pe cale orală sau aplicat direct pe piele oferă o protecție semnificativă împotriva cancerului de piele provocat de radiațiile UV. Studiile efectuate de alți cercetători din domeniu au demonstrat că extractul de ceai verde inhibă dezvoltarea melanomului, considerată cea mai gravă formă de cancer de piele.

   Cercetările medicale efectuate în acest sens au indicat faptul că între cinci și șase căni de ceai verde consumate zilnic pot avea importante efecte protectoare contra deteriorărilor produse de expunerea la soare.

  Ciocolata neagră

   Anumite tipuri de ciocolată neagră sau pulberea de cacao crudă sunt considerate de către nutriționiști ca fiind superalimente, numărându-se printre alimentele cele mai bogate în antioxidanți și substanțe antiinflamatorii. Delicioasa ciocolată neagră este foarte bogată în polifenoli antioxidanți (flavonoli), care pot ajuta la combaterea hipertensiunii arteriale și a deteriorării cognitive. Consumul de ciocolată (ciocolată neagră de bună calitate) poate proteja pielea de efectele nocive ale razelor UV.

   Un studiu recent a examinat diferența dintre consumul de ciocolată neagră bogată în flavonoli și o ciocolată neagră având un conținut scăzut de flavonoli (tratată la temperaturi ridicate care reduc conținutul de flavonoli) timp de 12 săptămâni. Persoanele care au consumat tipul de ciocolată având o mare cantitate de flavonoli, aveau mai puține arsuri solare în comparație cu persoanele care au consumat ciocolată având un conținut scăzut de flavonoli. Autorii acestui studiu consideră că activitatea antiinflamatorie și antioxidantă a flavonolilor din cacao ajută la protejarea pielii de daunele produse de razele UV. Este considerată ca fiind ciocolată sănătoasă ciocolata neagră având un procent ridicat de cacao (aproximativ 70%).

  Alte alimente care au calități protectoare asupra pielii:

   În general, alimentele bogate în antioxidanți, incluzând vitamina E și vitamina C, sunt opțiuni bune pentru a ne proteja pielea de efectele nocive ale razelor UV. Amintim aici varza creață, varza roșie, varza de Bruxelles, fructele de pădure, cartofii dulci, vinetele, ardeii grași, broccoli, castraveții, migdalele, etc. În general, legumele și fructele cele mai colorate și cu coaja strălucitoare conțin cei mai mulți antioxidanți, care sunt protectori excelenți pentru piele și care ajută bineînțeles, la prevenirea cancerului de piele.

   Atunci când vă expuneți la soare, folosiți creme sau loțiuni protectoare solare non toxice, limitați expunerea la soare și urmați o dietă corespunzătoare care să vă protejeze de efectele nocive ale razelor solare. În ansamblu, aceste strategii vă vor oferi siguranță și vă vor proteja de neplăcutele arsuri solare.

   


  Terapia cu ozon: o al…

  Criza de vindecare sau efectul Herxheimer Singurul efect secundar cunoscut al ozonului este acela că poate provoca o criză de vindecare, d...

  Mai mult

  Beneficiile somnului …

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cancer și activitatea fizică. Exercițiile fizice reg...

  Mai mult

  Celulele NK și funcți…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celulele Natural Killer (NK) sunt un tip specific de g...

  Mai mult

  Algele marine și trat…

  Proprietățile algelor marine pentru sănătate Algele marine precum Spirulina și Chlorella au puternice proprietăți anticancerigene datorită...

  Mai mult

  Cancerul renal: 11 fa…

  Care sunt cauzele cancerului renal?  Cunoașterea simptomelor și depistarea precoce a cancerului renal poate face o mare diferenț[ în maximi...

  Mai mult

  Tumorile beningne: ti…

  Ce este o tumoare benignă?  O tumoare se poate dezvolta atunci când celulele cresc prea repede sau nu mor atunci când trebuie. Această cole...

  Mai mult

  Pași simpli pentru pr…

  Multe cazuri de cancer de sân în realitate nu sunt cancer de sân  Așa cum am menționat anterior, mamografiile vă pot provoca probleme. În p...

  Mai mult

  Pași simpli pentru pr…

  Ce este industria cancerului?  În acest interviu, dr. Susan Wadia-Ells discută despre cancerul de sân ca pe o epidemie inutilă în America ș...

  Mai mult

  8 semnale ale canceru…

  Cum apare cancerul de col uterin?  La fel ca în toate celelalte tipuri de cancer, cancerul de col uterin apare atunci când anumite celulele...

  Mai mult

  Beneficiile saunei cu…

  Ce este sauna cu unde infraroșii?  Sauna este de fapt o tradiție de vindecare care datează de mai bine de 2.000 de ani. Scufundarea într-un...

  Mai mult

  Detoxifierea, un fact…

  De ce avem nevoie să ne detoxifiem organismul?  A îmbătrâni este o parte a vieții. Este o realitate cu care fiecare dintre noi va trebui să...

  Mai mult

  10 moduri de a reduce…

  Cancerul este influențat de dietă și de stilul de viață  Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR), o treime dintre c...

  Mai mult

  Obiceiuri sănătoase p…

  Cancerul de colon – date generale  Cercetările din acest domeniu au arătat că unele tipuri de cancer de colon încep de la polipi (tumori be...

  Mai mult

  Cancerul de prostată …

  Cancerul de prostată – date generale  Aproximativ unul din nouă bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată pe parcursul vieții sale. ...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Biochimia oxigenului și a cancerului  Descoperirea obținută de Premiul Nobel Otto Warburg în 1925 a schimbat pentru totdeauna ceea ce știm ...

  Mai mult

  Terapia cu ozon: o al…

  Ce este ozonul?  Ați observat vreodată că după o furtună aerul are un miros proaspăt? Este posibil să recunoașteți parfumul din aer ca fiin...

  Mai mult

  Ayurveda și combatere…

  Ce este Ayurveda?  Sistemele antice de vindecare din lume au predominat, în ciuda saturației medicinei convenționale moderne și funcționeaz...

  Mai mult

  Mersul pe jos și canc…

  Mersul în ritm alert, beneficii în cancer  Conform noilor cercetări medicale, mersul pe jos în ritm alert poate oferi o multitudine de bene...

  Mai mult

  Acupunctura: un trata…

  De ce este acupunctura o terapie anti-cancer?  Unele remedii și metode ale medicinei alternative sunt utilizate în anumite spitale și insti...

  Mai mult

  Diagnosticul timpuriu…

  Cancerul poate fi detectat la timp  Noile orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prezentate cu ocazia Zilei Mondiale ...

  Mai mult

  Diagnosticul de cance…

  Tirania sprijinului social  Cancerul are repercusiuni asupra sănătății mentale și fizice a persoanei, chiar și după terminarea tratamentulu...

  Mai mult

  Clismele cu cafea în …

  Clismele cu cafea, un procedeu de purificare  Expresia "moartea începe în colon" aparent a devenit mai populară și oferă adevărul simplific...

  Mai mult

  Cele 4 stadii ale can…

  Cancerul poate fi prevenit și controlat  Cancerul sădește adeseori frică în inima oricărei persoane doar la auzul acestui cuvânt. Acest luc...

  Mai mult

  Postul și combaterea …

  Postul ca terapie anti-cancer  În urma a numeroase studii medicale efectuate, cercetătorii au descoperit că postul declanșează regenerarea ...

  Mai mult

  5 strategii pentru pr…

  Top 5 strategii de bază pentru prevenirea cancerului  Vă simțiți îngrijorați de impactul pe termen lung al unei diete proaste asupra sănătă...

  Mai mult

  Cina devreme reduce r…

   A cina devreme reduce riscul de cancer de sân și de prostată  Un nou studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului evidențiază n...

  Mai mult

  Naturopatia și tratar…

  Cum acționează naturopatia sau medicina naturistă asupra corpului?  Naturopatia funcționează ajutând la îmbunătățirea capacității naturale ...

  Mai mult

  Acidoza: o afecțiune …

  Acidoza și apariția cancerului  Cercetătorul Otto Warburg a primit în anul 1931 Premiul Nobel deoarece a descoperit care este cauza princip...

  Mai mult

  Recomandări important…

  Plante medicinale cu efecte antitumorale  Există multe plante medicinale cu proprietăți antitumorale precum Kalanchoe, Graviola “Annona mur...

  Mai mult

  Efectul Warburg sau m…

  De ce radio și chimioterapia sunt ineficiente în majoritatea tumorilor?  În articolul anterior am explicat faptul că celula tumorală își sc...

  Mai mult

  Efectul Warburg sau m…

  Mitocondriile, oxigenul, glucoza și metabolismul tumoral  Fiziologul german Otto Warburg a publicat în anul 1931 lucrarea intitulată “Metab...

  Mai mult

  Imunoterapia și cance…

  Ce este imunoterapia?  În prezent, oamenii de știință explorează modalitățile prin care se poate mări capacitatea sistemului imunitar de a ...

  Mai mult

  Muzicoterapia, o alte…

  Ce este muzicoterapia?  Muzicoterapia este terapia menita să amelioreze diverse afecțiuni și tulburări de sănătate prin intermediul muzic...

  Mai mult

  Meditația ca metodă a…

  Tehnicile de meditație și vindecarea cancerului  Mintea influențează toate problemele și situațiile din viața noastră, iar în cazul apariți...

  Mai mult

  Pot animalele să dete…

  Când animalele se transformă în doctori  Datorită mirosului lor excepțional și celui de-al șaselea simț, unele animale ne pot ajuta să iden...

  Mai mult

  Tratamente alternativ…

  Recomandări și terapii alternative pentru cancerul ovarian  Cancerul ovarian este, alături de cancerul de sân, unul dintre cele mai f...

  Mai mult