Roșiile, un remediu anticancerigen
Roșiile, pe lângă faptul că sunt delicioase și oferă multiple posibilități în bucătărie, au multe proprietăți benefice pentru sănătatea noastră, printre care se remarcă funcția lor de prevenire a cancerului.
În acest articol îți vom prezenta care sunt aceste proprietăți și îți vom oferi trei sugestii culinare pentru a consuma roșiile în modul cel mai natural și mai plăcut, și anume: sos de roșii, gazpacho și ketchup de casă.
Beneficiile roșiilor pentru sănătate
Roșiile sunt sărace în calorii, însă sunt o sursă bună de vitaminele A, C și minerale precum potasiu, fosfor, magneziu și calciu. Roșiile conțin de asemenea fibre. De asemenea, roșiile :
-
sunt un puternic antioxidant;
-
reduc hipertensiunea arterială și nivelele de colesterol;
-
detoxifică organismul de substanțele dăunătoare, cum ar fi de exemplu metalele grele;
-
ajută la eliminarea excesului de lichide din organism;
-
au proprietăți afrodisiace;
-
îmbunătățesc sănătatea osoasă și previn osteoporoza.
Persoanele care suferă de gastrită, hiperaciditate stomacală sau ulcer peptic vor trebui să controleze sau să limiteze consumul de roșii.
Roșiile: remediu contra cancerului
Datorită conținutului lor bogat de vitamina C, licopen și glutation, roșiile sunt un puternic aliment care ajută la prevenirea și combaterea cancerului. Concret, roșiile ajută la prevenirea cancerului de prostată, de plămâni, de stomac, de sân și de col uterin.
În continuare, vom prezenta trei rețete care ne vor ajuta să includem roșiile în meniul nostru zilnic în diferite moduri, pentru ca acest aliment medicament să ne ofere toate beneficiile sale.
Rețete preparate în casă cu roșii
1. Sos de roșii
Sosul de roșii este o modalitate delicioasă de a profita de proprietățile anticancerigene ale roșiilor. Iar dacă îl preparăm în casă, este cu atât mai bine. Iată cum putem obține sos de roșii în casă:
-
Călim ușor cinci căței de usturoi tăiați foarte fin și o ceapă tăiată mărunt, fără să-i prăjim.
-
Vom da pe răzătoare 10 roșii bine coapte și le adăugăm în tigaia în care călim usturoiul și ceapa, împreună cu sare de mare și un vârf de cuțit de zahăr brun. Le vom lăsa la foc mic timp de 15 minute.
-
Putem adăuga de asemenea oregano sau busuioc proaspăt sau uscat pentru o aromă specială.
-
Cu acest sos putem servi orice tip de paste, orez, legume, etc.
2. Gazpacho
Faimoasa supă Gazpacho este originară din Andaluzia (Spania) și a fost creată special pentru zilele caniculare de vară, deoarece se servește rece. Gazpacho a devenit foarte populară datorită mixului savuros de legume și arome pe care le conține: roșiile (ingredientul principal), castraveții, ardeiul gras, usturoiul și ceapa.
Consumul de Gazpacho ne oferă multe beneficii, este un preparat foarte sănătos și sărac în calorii. Iată care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara un Gazpacho pentru 4 persoane:
-
8 roșii coapte
-
1 castravete mare
-
O jumătate de ardei roșu
-
1 cățel de usturoi
-
O jumătate de ceapă
-
Ulei extravirgin de măsline
-
O linguriță de oțet de mere
-
Sare de mare sau de Himalaya
-
Adăugăm toate ingredientele în blender și le procesăm timp de câteva minute obținem o textură omogenă.
-
Dacă este vară, putem păstra gazpacho la frigider și-i putem adăuga cuburi de gheață.
-
Gazpacho poate fi servit alături de felii de pâine prăjită și se poate decora cu bucățele de castravete, ardei, ceapă sau ou fiert tare.
3. Ketchup de casă
Deoarece ketchupul din comerț nu este foarte sănătos și conține în general multă sare, zahăr alb și ingrediente de bună calitate, beneficiind astfel de proprietățile anticancerigene ale roșiilor.
-
Vom avea nevoie de un kilogram de roșii coapte, pe care le vom fierbe timp de un sfert de oră. Le vom strecura prin sită (vom păstra și sucul care rezultă).
-
Vom adăuga la roșiile pasate un îndulcitor natural, care poate să fie zahăr de trestie sau sirop de agave, aproximativ 4 linguri și vom fierbe din nou roșiile la foc mic timp de 40 minute.
-
Când se încheie timpul de fierbere, vom adăuga puțin oțet de mere, sare marină sau de Himalaya, sucul de roșii obținut în etapa 1, pimper, un vârf de cuțit de scorțișoară, oregano și vom fierbe din nou acest sos timp de un sfert de oră.
Cu acest ketchup putem condimenta sandviciurile, aperitivele, diversele feluri de mâncare.