Articole noi

  Urzica-vie, un remediu eficient anti-cancer

  Urzica-vie (Urtica Dioica) contra hiperplaziei benigne de prostată Hiperplazia benignă de prost...

  Beneficiile somnului și exercițiilor fizice…

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cance...

  Celulele NK și funcția lor împotriva cance…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celule...

  Opțiuni alternative de tratament pentru canc…

  Medicina complementară și alternativă (CAM) și cancerul de sân Cum pot ajuta tratamentele CAM...

  Alga AFA și terapia cu celule stem (II)

  Despre importanța celulelor NK sau Natural Killers pentru organism S-a demonstrat recent faptul c...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Substanțele perturbatoare endocrine (II)

  Substanțele perturbatoare endocrine

  Substanțele perturbatoare endocrine (II)

   Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice pot fi întâlnite în produsele pentru îngrijirea personală, în produsele cele mai comune pentru curățenie, în unele alimente sau în apă, iar aceste substanțe pot provoca o acumulare de toxine în corpul nostru.

   Vă prezentăm în continuarea articolului trecut unele dintre cele mai periculoase substanțe perturbatoare ale sistemului hormonal, cum anume acționează acestea și câteva recomandări pentru evitarea lor.

  7. Plumbul

   Plumbul este un element care poate afecta diferite părți ale corpului și există multe simptome care indică o posibilă intoxicație cu acesta. O singură doză ridicată de plumb poate determina apariția unor simptome grave. Totuși, este adeseori întâlnit ca intoxicația cu plumb să fie cauzată de o acumulare lentă, odată cu trecerea timpului, datorită unei expuneri repetitive la mici cantități din acest element. În acest caz, poate fi posibil să nu apară simptome fizice foarte evidente.

   În timp, inclusiv nivelele scăzute de expunere la plumb pot cauza anumite deficiențe mentale în cazul copiilor, iar posibilele probleme de sănătate se înrăutățesc pe măsură ce nivelul acestui element crește în sânge. Conform studiilor de specialitate realizate, plumbul este mult mai dăunător pentru copii decât pentru adulți, dat fiind faptul că poate afecta creierul și sistemul nervos în cazul celor mici. Cu cât copiii au o vârstă mai mică, cu atât mai dăunătoare pot fi efectele plumbului, iar bebelușii și nou-născuții sunt cei mai vulnerabili la acest element toxic.

   Posibilele complicații ale prezenței plumbului în organism includ:

   - Probleme de comportament și de atenție;

   - Un randament școlar scăzut;

   - Probleme auditive;

   - Tulburări renale;

   - Reducerea coeficientului intelectual;

   - Creștere corporală încetinită.

   Simptomele intoxicării cu plumb sunt următoarele:

   - Dureri și colici abdominale (în general, acestea sunt primul semn al unei doze toxica ridicate de intoxicație cu plumb);

   - Comportament agresiv;

   - Anemie;

   - Constipație cronică;

   - Dificultatea de a adormi;

   - Dureri de cap;

   - Iritabilitate;

   - Pierderea abilităților anterioare de dezvoltare (în cazul copiilor mici);

   - Inapetență și lipsă de energie;

   - Reducerea sensibilității simțurilor;

   - Nivelele foarte ridicate de plumb din corp pot determina stări de vomă, mers instabil, slăbiciune musculară, convulsii sau comă.

   Așa cum am menționat anterior, plumbul afectează negativ aproape toate sistemele și organele din corp și a fost relaționat cu o mare varietate de efecte nocive asupra sănătății, inclusiv daune cerebrale permanente, scăderea coeficientului intelectual, avort involuntar, naștere prematură, creșterea tensiunii arteriale, tulburări renale și probleme cu auzul.

   În cazul animalelor, s-a descoperit că plumbul reduce nivelele hormonilor sexuali. Cercetările medicale au demonstrat de asemenea că plumbul poate altera hormonii care reglează sistemul de stres al corpului. Așa cum se știe, perioadele de stres cronic sunt relaționate cu hipertensiunea arterială, cu diabetul, anxietatea și depresia.

   Cum se poate evita? Mențineți locuința curată și aerisită. Vopselele sau zugrăvelile vechi sunt unele dintre principalele surse de expunere la plumb, de aceea se recomandă multă precauție mai ales atunci când se îndepărtează acestea. De asemenea, un filtru bun de apă poate reduce expunerea la plumbul din apa potabilă.

  8. Arsenicul

   Arsenicul, această toxină care are și faima de otravă misterioasă, se găsește în prezent, în mici cantități și în unele alimente sau în unele surse de apă potabilă. În cantități mici, arsenicul poate cauza cancer de plămâni, de piele sau de vezică urinară. De fapt, doar efecte negative. Însă printre efectele mai puțin cunoscute ale arsenicului este și acela de perturbator hormonal. La modul concret, arsenicul poate interfera cu funcționarea normală a hormonilor din sistemul glucocorticoizilor, care reglează modul în care organismul uman procesează zaharurile și carbohidrați. Dar ce înseamnă mai exact aceasta? De exemplu, întreruperea sistemului de glucocorticoizi a fost relaționată cu creșterea/pierderea în greutate, cu pierderea masei de proteine, a imunosupresiei (scăderea sistemului imunitar), rezistența la insulină (care poate conduce la diabet), osteoporoză, încetinirea creșterii în cazul copiilor și cu nivele ridicate de tensiune arterială.

   Cum se poate evita? Reduceți expunerea la arsenic folosind un filtru de apă sau evitați să consumați apă din surse neverificate. De asemenea, optați pentru alimentele care provin din culturi bio sau organice, de fiecare dată când aveți posibilitatea.

  9. Mercurul

   Mercurul, care este un metal natural, însă toxic, se răspândește în principal în aer și în oceane în urma arderii cărbunelui. În timp, mercurul poate ajunge chiar în farfuriile consumatorilor prin intermediul peștelui și a fructelor de mare contaminate.

   Femeile însărcinate sunt cele mai expuse la efectele toxice ale mercurului, deoarece metalul tinde să se concentreze în creierul fătului și poate interfera cu dezvoltarea creierului. Așa cum se știe, mercurul se unește direct cu un hormon particular care reglează ciclul menstrual și ovulația în cazul femeilor, ceea ce interferează cu procesele normale ale acestui hormon. Altfel spus, hormonii feminini nu mai funcționează bine atunci când interferează cu mercurul. Metalul poate avea de asemenea un rol în declanșarea diabetului, deoarece s-a demonstrat că mercurul poate deteriora celulele din pancreas care produc insulina, organ care este esențial pentru capacitatea corpului de a metaboliza zahărul.

   Cum se poate evita? În cazul persoanelor care doresc să consume în continuare pește care să conțină o bună cantitate de grăsimi sănătoase, însă fără pericolul de a fi contaminate cu mercur, somonul sălbatic (care provine din Alaska) sau păstrăvii din păstrăvăriile avizate sunt foarte bune opțiuni.

  10. Pesticidele organofosforate

   Compușii organofosforați neurotoxici au fost produse în mari cantități de către naziști în cazul războiului chimic din cel de-al doilea război mondial și care din fericire, nu a fost utilizate niciodată.

   Atunci când războiul s-a încheiat, oamenii de știință americani au folosit aceeași substanță chimică pentru a dezvolta o varietate de pesticide care să distrugă sistemul nervos al insectelor. În ciuda faptului că multe studii medicale au relaționat expunerea la aceste produse cu efectele asupra dezvoltării creierului, comportamentului și fertilității, totuși aceste pesticide se folosesc în mod comun și în prezent. Câteva dintre diferitele modalități prin care fosfații organici pot afecta corpul uman sunt interferarea cu modul în care testosteronul comunică cu celulele, reducerea nivelelor de testosteron și alterarea nivelelor hormonilor tiroidieni.

   Cum se pot evita? Cumpărând doar produse de proveniență bio sau organică.

  11. Eterii de glicol

   Una dintre consecințele nocive care au fost observate în cazul cobailor de laborator expuși la eterii de glicol a fost reducerea testiculelor și implicit afectarea sistemului reproducător. Cobaii au fost expuși la diverse substanțe chimice numite eteri de glicol, care sunt solvenți întâlniți în mod obișnuit în vopsele, produse cosmetice, produse de curățenie și lichidul de frână. Cercetătorii din Uniunea Europeană au afirmat că unele dintre aceste produse chimice “pot prejudicia fertilitatea sau fătul în cazul ființelor umane”. Unele studii realizate pe un lot de pictori care foloseau cu regularitate produse care conțineau eteri de glicol au evidențiat faptul că în cazul acestora s-au înregistrat anormalități ale analizelor de sânge și o cantitate redusă de spermatozoizi. De asemenea, copiii care sunt expuși la eterii de glicol din cazua unor încăperi proaspăt vopsite sau zugrăvite sunt mult mai predispuși la apariția astmului și a diverselor alergii.

   Cum se pot evita? Prin evitarea produselor care au ingrediente precum 2-butoxietanol (EGBE) și methoxydiglycol (DEGME).


  Îndulcitorii artific…

  Care este legătura dintre cancer și îndulcitorii artificiali? Un studiu publicat pe 24 martie 2022, susține cercetările anterioare ca...

  Read more

  Legătura dintre anti…

  Ce sunt anticoncepționalele orale?  Anticoncepționalele orale (pilulele contraceptive) sunt medicamente care conțin hormoni și care su...

  Read more

  Țigările electronic…

  Țigările electronice sunt un pericol pentru sănătate  Țigările electronice au câștigat tot mai multă popularitate în ultima vrem...

  Read more

  14 factori cancerigen…

  Factori care cresc probabilitatea de apariție a cancerului  Când este vorba de decese în statele din Uniunea Europeană, cancerul este ...

  Read more

  Consumul de alcool ș…

  Consumul de alcool și apariția cancerului (III)  Să vedem în continuarea articolului anterior care sunt posibilitățile de creștere ...

  Read more

  Cancerul și consumul…

  Ce sunt mai exact grăsimile?  Înainte de a intra în studiul grăsimilor (lipidelor), trebuie să facem o mică reamintire a substanțel...

  Read more

  Consumul de alcool ș…

    Posibilitățile de creștere a riscului de cancer cu diferite localizări din cauza consumului de alcool 1. Cancer al cavității bucal...

  Read more

  Consumul de alcool ș…

  Cum se metabolizează alcoolul în organism?  În această serie de articole vom analiza influența băuturilor alcoolice asupra apariție...

  Read more

  Eliminarea metalelor …

  Ce sunt metalele grele?  Metalele grele se află peste tot în jurul nostru, deoarece sunt materiale care se găsesc în pământ și care...

  Read more

  Produsele lactate și…

  Care este legătura dintre produsele lactate și cancer?  În primul rând trebuie să menționăm faptul că omul este singura ființă c...

  Read more

  Substanțele perturba…

  Substanțele perturbatoare endocrine  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice pot fi întâlnite în p...

  Read more

  Substanțele perturba…

  Substanțele periculoase pentru sistemul endocrin  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice perturbatoa...

  Read more

  Alimentele transgenic…

  Alimentele și semințele transgenice  Studiile efectuate asupra alimentelor transgenice sau modificate genetic și au indicat că a...

  Read more

  Coloranți și conser…

  Atenție la produsele care conțin caragenan! (E407)  Cu toate că gelifiantul sau conservantul denumit caragenan se obține din unele i...

  Read more

  Coloranți și conser…

  Coloranții și conservanții alimentari, inofensivi sau periculoși?  Unii conservanți și coloranți alimentari, care se folosesc...

  Read more

  Legătura dintre toxi…

  Mediul ambiant și pericolele sale  Plumbul, arsenicul, mercurul, DDT-ul, glifosatul, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) sunt do...

  Read more

  Acidul palmitic creș…

  Legătura dintre alimentație și apariția cancerului  Recent, a fost publicată o știre care a făcut înconjurul lumii și care ...

  Read more

  10 ingrediente cancer…

  10 ingrediente cancerigene din alimente  În această lume modernă, mereu în alertă și în schimbare, poate fi o mare provocare să co...

  Read more

  Tutunul și cancerul …

  Tutunul și cancerul de plămâni  Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale contra Cancerului s-au prezentat anumite date vizavi de acest sub...

  Read more

  Carnea procesată est…

  Cum crește riscul de cancer când se procesează carnea?  Unii nutriționiști afirmă că o cantitate mică de proteine animale este imp...

  Read more

  Carnea procesată est…

  Ar trebui să renunțăm la carne?  În prezent, există multe studii medicale care au relaționat carnea procesată cu un risc mai mare d...

  Read more

  Alimente periculoase …

  Alimentația greșită favorizează apariția cancerului  Institutul American pentru Cercetarea Cancerului a avertizat în nenumărate râ...

  Read more

  Alcoolul crește risc…

  Alcoolul, un factor extrem de nociv pentru sănătate  Corpul nu arde în mod eficient carbohidrații și în general ne lasă mai înfome...

  Read more

  Parabenii și canceru…

   Ce sunt parabenii?  Parabenii sunt substanțe chimice care sunt folosiți ca și conservanți în produsele antitranspirante și în mul...

  Read more

  Roșiile, un remediu …

  Roșiile, un remediu anticancerigen  Roșiile, pe lângă faptul că sunt delicioase și oferă multiple posibilități în bucătărie, a...

  Read more

  Alimente care pot cau…

  Alimentația greșită crește riscul de apariție a cancerului  În prezent, există tot mai multe cercetări științifice care arată c...

  Read more

  Acrilamida, pericolul…

  Alimentele procesate conțin substanțe potențial cancerigene  Este uimitor faptul că aproximativ 90% din banii persoanelor cu venituri ...

  Read more

  Legătura dintre gră…

  Obezitatea este factor de risc în apariția cancerului  Obezitatea este în mod frecvent un factor ignorat care poate contribuii la un ri...

  Read more

  Aspartamul crește ri…

  Consumul de aspartam poate fi relaționat cu limfomul non-Hodgkin și leucemia  Aspartamul este un îndulcitor artificial utilizat în suc...

  Read more

  Produsele anti-perspi…

  Aluminiul din anti-perspirante este absorbit de țesutul mamar  S-a descoperit că clorura de aluminiu conținută în produsele antitrans...

  Read more