Articole noi

  Urzica-vie, un remediu eficient anti-cancer

  Urzica-vie (Urtica Dioica) contra hiperplaziei benigne de prostată Hiperplazia benignă de prost...

  Beneficiile somnului și exercițiilor fizice…

  Beneficiile anti-cancer ale somnului Studiile arată că există o legătură clară între cance...

  Celulele NK și funcția lor împotriva cance…

  Cum să ne îmbunătățim funcția imunitară prin stimularea celulelor naturale ucigașe? Celule...

  Opțiuni alternative de tratament pentru canc…

  Medicina complementară și alternativă (CAM) și cancerul de sân Cum pot ajuta tratamentele CAM...

  Alga AFA și terapia cu celule stem (II)

  Despre importanța celulelor NK sau Natural Killers pentru organism S-a demonstrat recent faptul c...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Coloranți și conservanți alimentari periculoși (I)

  Coloranții și conservanții alimentari, inofensivi sau periculoși?

  Coloranți și conservanți alimentari periculoși (I)

   Unii conservanți și coloranți alimentari, care se folosesc pentru a da o anumită densitate și aromă produselor sunt dăunători pentru sănătate. În acest articol vă oferim câteva recomandări referitoare la evitarea coloranților și conservanților periculoși din alimentație.

   În același timp, există o anumită paletă de coloranți care provin din surse naturale, având o origine vegetală sau animală și care sunt total inofensivi, precum riboflavina sau curcumina.

  Totuși, alți coloranți și conservanți trebuie să fie consumați cu moderație sau chiar să se evite consumul acestora. Este vorba despre aditivii alimentari periculoși, mai precis despre coloranții și conservanții care pot influența asupra stării noastre de sănătate. De exemplu curcumina −care este extrasă din turmeric− conferă o culoare galbenă sau portocalie mâncărurilor și este un element chiar benefic pentru sănătate. Însă unele mâncăruri procesate pot conține un colorant de culoare galbenă derivat din petrol și care nu este deloc sănătos: este vorba despre tartrazină sau colorantul Yellow 5.

  Ce produse conțin tartrazină? (E102)

   Acest colorant artificial de origine chimică se găsește în următoarele produse alimentare: caramele, băuturi răcoritoare, înghețată, produse de patiserie, guma de mestecat, gelatină, băuturi alcoolice și băuturi energizante și izotonice. De asemenea tartrazina se găsește în sosurile industriale precum unele sortimente de muștar sau de maioneză și în unele condimente pentru paella (o specialitate tradițională spaniolă). Tartrazina se mai găsește și în unele tipuri de cereale industriale care se comercializează pentru micul dejun, floricelele de porumb, unele sortimente de brânzeturi, biscuiți sau rondele de porumb.

   Tartrazina apare pe unele etichete sub denumirea de E102 sau Galben 5/Yellow 5 și este considerată un colorant periculos deoarece determină creșterea nivelelor de histamină, iar în cazul unor persoane a provocat reacții alergice de tip dermatologic (erupții pe piele) sau respiratorii (rinită și astm). În cazul copiilor, tartrazina a fost asociată cu tulburarea denumită deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHD). Tartrazina se găsește în unele produse și alimente procesate care au nuanțe galbene, verzi și maro. Acest aditiv alimentar a fost interzis în Norvegia, iar în anul 2008 a fost interzis și în Austria și Germania. Pe de altă parte, Marea Britanie a cerut și ea interzicerea folosirii acestui colorant în alimentație, datorită legăturii dintre acesta și sindromul ADHD.

  Benzoatul de sodiu, benzoatul de potasiu, benzoatul de calciu și acidul benzoic (E211, E210, E213 și E212)

   Acești trei aditivi se obțin din benzen și sunt foarte toxici pentru organismul uman. Industria alimentară folosește aditivii derivați din benzen pentru conservele de fructe de mare, caviar, bere fără alcool, unele lichioruri, băuturi răcoritoare și de asemenea, în unele produse de patiserie (marmelade și margarine). În cazul persoanelor sensibile, aditivii derivați din benzen pot provoca astm, urticarie și unele alergii, iar dacă se acumulează în corp pot chiar provoca cancer de ficat sau unele boli neurodegenerative, așa cum a indicat un studiu publicat în anul 2007 de către Universitatea Sheffield (Marea Britanie). Acest studiu a explicat că aditivii derivați din benzen deteriorează lanțul de ADN și provoacă daune celulare care în cazul unor persoane cauzează apariția bolii Parkinson sau a cirozei.

   De asemenea, nu se recomandă consumul benzoatului de sodiu în combinație cu conservantul E222 (sulfitul de acid sodic), deoarece pot determina anumite tulburări neurologice. Benzoatul de sodiu este periculos, deoarece consumat împreună cu conservantul E300 (sau acidul ascorbic, cunoscut și sub denumirea de vitamina C sintetică) poate cauza o reacție chimică care să formeze benzenul, o substanță cancerigenă. Acest lucru se petrece în cazul unor băuturi răcoritoare sau băuturi izotonice energizante, care conțin acest aditiv în amestec cu vitamina C sintetică, iar rezultatul poate fi chiar toxic. Chiar dacă este adevărat că unele vegetale −precum fructele roșii, batoanele de scorțișoară sau cuișoarele− conțin mici doze de benzoat de potasiu, acești aditivi pe care i-am menționat anterior sunt creați în mod artificial și industrial și sunt mult mai concentrați și nocivi.

  Alți aditivi derivați din benzen (E218)

   De exemplu, un alt aditiv derivat din benzen care este metil hidroxibenzoatul (E218) are consecințe foarte similare cu aditivii menționați anterior. Chiar dacă unele vegetale și fructe conțin în mod natural mici doze din acești compuși chimici, pericolul constă în consumul aditivilor sintetici care sunt mult mai concentrați și care se pot amesteca cu alți aditivi într-un singur produs alimentar. La fel ca și ceilalți aditivi derivați din benzen, consumul acestora ar trebui să fie evitat total sau să fie sporadic, dacă dorim să evităm expunerea organismului la toxine.

   Metil hidroxibenzoatul provoacă reacții alergice de tip respirator, dermatologic și neurologic. Unele studii realizate pe animale au relaționat consumul acestui aditiv cu apariția tumorilor și este interzisă utilizarea acestuia în mâncarea pentru animale, deoarece inclusiv în doze mici poate fi letal pentru câini și pisici. Industria alimentară utilizează acest aditiv pentru a se preveni formarea ciupercilor și bacteriilor în băuturile răcroritoare, în sosurile și maionezele industriale, sucurile de fructe pasteurizate, marmelade, lichioruri, berea fără alcool, diverse conserve și caviar. Trebuie să menționăm faptul că aceste produse pot conține de asemenea și alți aditivi periculoși precum E214, E215 și E216, toți aceștia având un indice ridicat de toxicitate și fiind prezenți în produsele conservate și procesate.

   Dr. Joan Vidal-Jove din cadrul unui institut oncologic din Spania afirmă următoarele:

   “În cazul persoanele diagnosticate cu cancer s-a constatat alterarea unei sau mai multor căi ale ciclului celular, ceea ce determină apariția bolii. Aceste căi celulare sunt relaționate cu capacitatea producerii mutațiilor genetice, a blocării apoptozei sau a morții celulare, a favorizării creșterii și dezvoltării tumorii sau de a o face mai invazivă, precum și cu blocarea capacității imunitare a individului”.

   La rândul său, medicul oncolog Natalia Eres explică faptul că efectele expunerii la toxinele chimice sunt de trei tipuri: “În primul rând acestea afectează mutagenicitatea, iar în al doilea rând modifică echilibrul endocrin −deoarece sunt factori perturbatori pentru sistemul endrocrin− iar în final, alterează imunitatea”.

   Ce anume implică aceasta? “Toate aceste procese indică faptul că substanțele toxice pot, prin ele însele să provoace mutații celulare. Este vorba despre molecule care seamănă cu cele normale, însă care blochează funcțiile celulare perturbându-le, iar în același timp slăbesc sistemul imunitar. Aditivii și coloranții alimentari chimici trebuie să fie evitați cât mai mult posibil”, subliniază medicii oncologi Dr. Eres și Dr. Vidal-Jove.

  Colorantul caramel nu este atât de inofensiv precum pare (E150)

   Acest colorant poate fi obținut atât în mod natural, cât și sintetic, pornind de la reacția chimică a unor zaharuri precum fructoza sau siropul de glucoză care este extras din porumb sau din grâu.

   Colorantul caramel se poate clasifica în patru tipuri, luându-se în considerare modul în care a fost sintetizat, respectiv: caramel caustic (E150), caramel caustic de sulfit (E150b), caramel amonic (E150c) sau caramel sulfit de amoniac (E150d). Se pare că cele mai periculoase sunt ultimele două tipuri (E150c și E150d), care au provocat tumori în cazul animalelor de laborator care le-au consumat.

   Aditivul E150 poate inhiba absorbția vitaminei B6 și poate provoca tulburări intestinale dacă este consumat în cantități mari. Colorantul caramel se găsește în unele sortimente de ciocolată, în sosurile de soia, oțetul balsamic, bere, dulciuri, lichior, biscuiți și băuturi carbogazoase, printre altele.

  Consecințele aditivilor antrachinona și albastru patent V (E130 și E131)

   Primul dintre acești doi coloranți se formează pornind de la oxidarea antracenului, care este o hidrocarbură aromatică. Industria îl utilizează mai ales în produsele de patiserie. Totuși, acesta este un aditiv periculos: provoacă urticarie și este un carcinogen, deoarece derivă direct dintr-o hidrocarbură. În Europa acest colorant este interzis, iar în alte țări se găsește sub următoarele denumiri: albastru de antracenedionă, albastru de dioxoantracen, albastru 2N, albastru A și B, albastru AP sau diluanții albastru 35 și 36.

   Albastrul patent V este de asemenea nociv pentru sănătate deoarece poate determina anumite reacții alergice și este o substanță toxică, fiind derivat din compuși azoici. Acest colorant nu ar trebui să fie consumat cu regularitate, fiind un compus care este interzis de exemplu în Australia, cu toate că în Europa folosirea sa este acceptată, mai ales în cazul produselor de patiserie industrială.


  Îndulcitorii artific…

  Care este legătura dintre cancer și îndulcitorii artificiali? Un studiu publicat pe 24 martie 2022, susține cercetările anterioare ca...

  Read more

  Legătura dintre anti…

  Ce sunt anticoncepționalele orale?  Anticoncepționalele orale (pilulele contraceptive) sunt medicamente care conțin hormoni și care su...

  Read more

  Țigările electronic…

  Țigările electronice sunt un pericol pentru sănătate  Țigările electronice au câștigat tot mai multă popularitate în ultima vrem...

  Read more

  14 factori cancerigen…

  Factori care cresc probabilitatea de apariție a cancerului  Când este vorba de decese în statele din Uniunea Europeană, cancerul este ...

  Read more

  Consumul de alcool ș…

  Consumul de alcool și apariția cancerului (III)  Să vedem în continuarea articolului anterior care sunt posibilitățile de creștere ...

  Read more

  Cancerul și consumul…

  Ce sunt mai exact grăsimile?  Înainte de a intra în studiul grăsimilor (lipidelor), trebuie să facem o mică reamintire a substanțel...

  Read more

  Consumul de alcool ș…

    Posibilitățile de creștere a riscului de cancer cu diferite localizări din cauza consumului de alcool 1. Cancer al cavității bucal...

  Read more

  Consumul de alcool ș…

  Cum se metabolizează alcoolul în organism?  În această serie de articole vom analiza influența băuturilor alcoolice asupra apariție...

  Read more

  Eliminarea metalelor …

  Ce sunt metalele grele?  Metalele grele se află peste tot în jurul nostru, deoarece sunt materiale care se găsesc în pământ și care...

  Read more

  Produsele lactate și…

  Care este legătura dintre produsele lactate și cancer?  În primul rând trebuie să menționăm faptul că omul este singura ființă c...

  Read more

  Substanțele perturba…

  Substanțele perturbatoare endocrine  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice pot fi întâlnite în p...

  Read more

  Substanțele perturba…

  Substanțele periculoase pentru sistemul endocrin  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice perturbatoa...

  Read more

  Alimentele transgenic…

  Alimentele și semințele transgenice  Studiile efectuate asupra alimentelor transgenice sau modificate genetic și au indicat că a...

  Read more

  Coloranți și conser…

  Atenție la produsele care conțin caragenan! (E407)  Cu toate că gelifiantul sau conservantul denumit caragenan se obține din unele i...

  Read more

  Coloranți și conser…

  Coloranții și conservanții alimentari, inofensivi sau periculoși?  Unii conservanți și coloranți alimentari, care se folosesc...

  Read more

  Legătura dintre toxi…

  Mediul ambiant și pericolele sale  Plumbul, arsenicul, mercurul, DDT-ul, glifosatul, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) sunt do...

  Read more

  Acidul palmitic creș…

  Legătura dintre alimentație și apariția cancerului  Recent, a fost publicată o știre care a făcut înconjurul lumii și care ...

  Read more

  10 ingrediente cancer…

  10 ingrediente cancerigene din alimente  În această lume modernă, mereu în alertă și în schimbare, poate fi o mare provocare să co...

  Read more

  Tutunul și cancerul …

  Tutunul și cancerul de plămâni  Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale contra Cancerului s-au prezentat anumite date vizavi de acest sub...

  Read more

  Carnea procesată est…

  Cum crește riscul de cancer când se procesează carnea?  Unii nutriționiști afirmă că o cantitate mică de proteine animale este imp...

  Read more

  Carnea procesată est…

  Ar trebui să renunțăm la carne?  În prezent, există multe studii medicale care au relaționat carnea procesată cu un risc mai mare d...

  Read more

  Alimente periculoase …

  Alimentația greșită favorizează apariția cancerului  Institutul American pentru Cercetarea Cancerului a avertizat în nenumărate râ...

  Read more

  Alcoolul crește risc…

  Alcoolul, un factor extrem de nociv pentru sănătate  Corpul nu arde în mod eficient carbohidrații și în general ne lasă mai înfome...

  Read more

  Parabenii și canceru…

   Ce sunt parabenii?  Parabenii sunt substanțe chimice care sunt folosiți ca și conservanți în produsele antitranspirante și în mul...

  Read more

  Roșiile, un remediu …

  Roșiile, un remediu anticancerigen  Roșiile, pe lângă faptul că sunt delicioase și oferă multiple posibilități în bucătărie, a...

  Read more

  Alimente care pot cau…

  Alimentația greșită crește riscul de apariție a cancerului  În prezent, există tot mai multe cercetări științifice care arată c...

  Read more

  Acrilamida, pericolul…

  Alimentele procesate conțin substanțe potențial cancerigene  Este uimitor faptul că aproximativ 90% din banii persoanelor cu venituri ...

  Read more

  Legătura dintre gră…

  Obezitatea este factor de risc în apariția cancerului  Obezitatea este în mod frecvent un factor ignorat care poate contribuii la un ri...

  Read more

  Aspartamul crește ri…

  Consumul de aspartam poate fi relaționat cu limfomul non-Hodgkin și leucemia  Aspartamul este un îndulcitor artificial utilizat în suc...

  Read more

  Produsele anti-perspi…

  Aluminiul din anti-perspirante este absorbit de țesutul mamar  S-a descoperit că clorura de aluminiu conținută în produsele antitrans...

  Read more