Alimentele și semințele transgenice
Studiile efectuate asupra alimentelor transgenice sau modificate genetic și au indicat că acest tip de organisme modificate genetic pot produce cancer.
Alimentele modificate genetic apărute ca rezultat al ingineriei genetice au capacitatea de a genera specimene sterile odată ce se dezvoltă ca cereale adulte sau plante.
În acest mod, agricultorii se văd nevoiți să cumpere noi semințe de fiecare dată când doresc să producă noi culturi de plante. Aspectul cel mai nociv este acela că aceste gene pot fi transportate de vânt în polenul plantelor fiind capabil să fecundeze florile plantelor sălbatice și a multor specii pe care le folosim pentru a ne alimenta, transformându-le astfel în entități sterile.
În cazul unor specii de plante se află în mod natural unele substanțe chimice active care au proprietăți toxice însă vorbim de cantități atât de mici care nu sunt periculoase pentru consumul uman sau animal.
Unele dintre aceste substanțe sunt neurotoxinele, tiramina, inhibitorii enzimatici sau xantinele, printre altele. Ingineria genetică este capabilă să determine ca aceste specii de vegetale să producă nivele mai mari decât normale a acestui tip de substanțe care sunt foarte periculoase pentru sănătate.
Multe alimente care sunt de origine vegetală conțin unele proteine care au capacitatea de a produce diferite tipuri de alergii.
În cazul proceselor de tip MP (Proceduri de manipulare genetică) se operează modificări ale acestor proteine făcându-le mai puternice. Cel mai nociv aspect este acela că atunci când se utilizează materialul genetic de această origine pentru a-l transfera diferitelor specii care în mod obișnuit nu erau alergice, noile specii vegetale dobândesc aceleași proprietăți dăunătoare pe care le avea specia donatoare.
Produsele transgenice cancerigene nu sunt necesare
Anterior, produsele chimice mai eficiente pentru înlăturarea dăunătorilor aveau un cost ridicat pentru producători și agricultori, iar astfel specialiștii în MP au început să dezvolte o gamă de semințe create în mod artificial care aveau aceleași capacități precum pesticidele utilizate. În acest mod, plantele sunt cele care conțin propriile substanțe insecticide.
În acest context este ușor să ne dăm seama de pericolele pe care le presupun plantele modificate genetic pentru ființa umană, dar și pentru animale și celelalte specii.
Se pare că aceste molecule atât de agresive sunt capabile inclusiv să modifice proteinele din organismul uman.
Lanțurile de ADN și ARN din fiecare dintre celulele noastre sunt formate din lanțuri proteice care folosesc ca materie primă aminoacizii care provin din alimentele pe care le consumăm.
Tocmai de aceea, modificările care se realizează în moleculele sunt însoțite de mutațiile din noile proteine pe care le generează celulele. Astfel se pot produce mutații genetice în țesuturile umane. Iar una dintre mutațiile genetice cele mai temute și care se poate produce la nivelul oricărui organ al organismului uman poartă numele de cancer.
Pentru a se evita efectele nedorite ale alimentelor transgenice sau modificate genetic se recomandă să se citească cu atenție etichetele tuturor produselor consumate și să se evite cele care conțin organisme modificate genetic.
Este bine să se consume cât mai multe alimente proaspete, provenite din culturi ecologice care nu au fost tratate cu pesticide modificate genetic.