Sanohelp

  Sanohelp - Extract de turmeric. 

      Antitumoral. Antiinflamator.

     Medica Stem- Antitumoral.

   Regenerare celulara. Imunitate.

  Vitamina c alcalina forte

       Vitamina C Alcalină Forte.

     Alcalinizantă. Antioxidantă.

  Sanocell

          SanoCell - Antitumoral.

      Antioxidant. Anticancerigen.

    

  Articole noi

  Infecțiile urinare la femeile aflate la menop…

  Infecțiile urinare: un risc neglijat al menopauzei Menopauza este o etapă naturală în viața unei f...

  Insomnia: cauze, impact și soluții bazate pe …

  Ce este insomnia și cum ne afectează? Insomnia este o tulburare de somn care afectează capacitatea...

  Mențineți-vă mintea activă: cum să preveniți …

  Importanța proactivității în menținerea sănătății mintale Demența afectează milioane de oameni în ...

  Importanța somnului pentru sănătate: o privir…

  Începutul călătoriei în lumea somnului Somnul, adesea neglijat în viața agitată de azi, este un pi...

  Astenia de primăvară: combaterea simptomelor …

  Oboseala de sezon: înțelegerea asteniei de primăvară Primăvara aduce nu doar flori și soare, ci, p...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Tutunul și cancerul de plămâni

  Tutunul și cancerul de plămâni

  Tutunul și cancerul de plămâni Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale contra Cancerului s-au prezentat anumite date vizavi de acest subiect, mai exact statistici conform cărora doar în Spania, mai mult de 50.000 persoane mor în fiecare an din cauza tutunului, iar dintre acestea, mai mult de 20.000 sunt victime ale unui cancer de plămâni.

   Din totalul de 100% de tumori pulmonare care se diagnostichează anual, doar un procent de 25% pot fi operate, iar 1 din 4 cazuri sunt atât de grave sau afectează și alte structuri din torace, încât nu pot fi extirpate pe cale chirurgicală.

   Dintr-un procent de 25 % de cazuri care se operează, doar 25% dintre pacienți au șanse de supraviețuire mai mult de cinci ani. Rata globală de supraviețuire în cazul carcinomului broncogemic este de aproximativ 10-12% în cazul pacienților diagnosticați.

   “Paradoxul este faptul că lumea înțelege că tutunul cauzează cancer de plămâni, însă continuă să fumeze, iar cifrele continuă să crească”, afirmă Dr. Ramon Moreno Balsalobre, chirurg toracic, membrul al SEPAR (Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică) și Vicepreședinte al Societății Neumomadrid, pe lângă alte responsabilități pe care le are în cadrul Spitalului MD Anderson Cancer Center.

   Tutunul are doi factori care condiționează populația să sufere de acest viciu: primul este dependența socială, respectiv psihologică, iar cel de-al doilea este dependența fizică.

   “Dependența fizică nu este cauzată doar de nicotină. În vechime, persoanele care fumau aveau dependență doar de nicotină, însă în prezent tutunul conține o multitudine de subproduse, care provoacă o dependență chiar mai puternică decât nicotina propriu-zisă. Aminele heterociclice care se eliberează în timpul aprinderii unei țigări interferează cu o replicare corectă a ADN-ului, determinând astfel apariția mutațiilor care provoacă formarea celulelor canceroase. Din păcate, persoanele care încep să fumeze vor suferi atât de o adicție psihologico-socială, cât și de o adicție farmacologică; după o perioadă, este mult mai dificil să se renunțe la acest viciu”, afirmă dr. Moreno.

   Vă prezentăm în continuare un interviu realizat de către revista de specialitate EFEsalud cu specialistul în chirurgie pulmonară Dr. Ramon Moreno.

   Jurnalist: Tutunul este una dintre cauzele extrinseci care determină dezvoltarea cancerului de plămâni; teoretic știm cu toții acest lucru, însă cum pot proceda cei care chiar doresc să renunțe la fumat?

   Dr. Moreno: În prezent, în țările europene există o campanie condusă de unele societăți științifice cum este și SEPAR din Spania. Prin aceste acțiuni se dorește în primul rând să se analizeze, prin intermediul unor anchete și interviuri acei pacienți care doresc să renunțe la fumat; este necesar ca aceștia să știe de cele două dependențe, cea psihologico-socială și cea farmacologică (sau de substanță) care este cea predominantă. Astfel, prin informarea corectă a populației s-a înregistrat un anumit succes în rândul tinerilor care au renunțat în mare parte la fumat.

    Jurnalist: Ce alți factori pot determina apariția cancerului de plămâni?

   Dr. Moreno: De exemplu, profilul genetic; cu siguranță, mulți dintre noi cunoaștem persoane în vârstă care fumează de-o viață, însă nu au dezvoltat un cancer de plămâni. În schimb, în prezent persoane tinere de 40, 42 sau 48 ani sunt diagnosticate cu cancer de plămâni. Fără îndoială că în ceea ce privește cauzele extrinsece care declanșează această boală, pe primul loc este tutunul, apoi radiația cu radon, un alt agent extern și inspirarea siliciului, la fel ca și minerii.

   Jurnalist: Deși femeile au început să fumeze mai târziu decât bărbații, ce ne puteți spune despre rata de îmbolnăvire în cazul acestora?

   Dr. Moreno: Acum câțiva ani când am început să profesez în acest domeniu, pacienții noștri erau majoritatea bărbați. Însă în prezent, tot mai multe femei se îmbolnăvesc și ele de cancer de plămâni, iar statisticile ne arată că există o rată de nouă pacienți bărbați și o femeie care suferă de această boală.

   Jurnalist: Cancerul de plămâni poate fi vindecat?

   Dr. Moreno: În general, cancerul de plămâni poate fi vindecat. În prezent există anumite tratamente care nu doar îl vindecă, ci și ajută pacienții care  supraviețuiesc să aibă o viață normală, cu o calitate bună a vieții. Diagnosticul de cancer de plămâni nu este unul ușor de suportat, însă există unele soluții care pot ajuta foarte mult.

   Jurnalist: Cancerul de plămâni nu este dureros, însă ce simptome are?

   Dr. Moreno: Marea problemă în ceea ce privește cancerul de plămâni este tocmai absența durerilor. Plămânii nu dor, ci doare pleura, mai exact membrana care acoperă plămânii. Deoarece nu apar dureri la nivelul plămânilor, iar oamenii nu-și fac în general, niciun test pentru a vedea starea plămânilor, atunci când ajung la un medic specialist, de cele mai multe ori se află deja într-o stare foarte avansată a bolii.

   Jurnalist: Așadar, rolul principal îl are aici medicina preventivă.

   Dr. Moreno: Într-adevăr, ideal ar fi diagnosticul precoce; pe de altă prevenția, în cazul acestei boli înseamnă în mod clar renunțatul la fumat. Fumatul chiar este considerat o adevărată plagă a acestui secol. Dacă oamenii ar renunța la fumat, incidența cancerului de plămâni ar scădea în mod drastic, iar multe vieți ar putea fi salvate. Tutunul și periculoasele substanțe chimice care îl compun sunt una dintre principalele cauze ale apariției cancerului. Fumatul este asociat cu un risc major pentru cancerul de plamâni, dar și al organelor digestive și al celor genitale.

   Jurnalist: Prevenția înseamnă regularizarea consumului de tutun, însă ce ne puteți spune despre diagnosticarea precoce a cancerului de plămâni?

   Dr. Moreno: În țările dezvoltate, se desfășoară anumite programe de depistare a cancerului de plămâni. În ce constau acestea? În realizarea anumitor probe care se pot face pentru un cost redus pentru a se detecta dacă pacientul are sau nu cancer. Aceste probe ne pot indica, înainte de apariția simptomelor specifice dacă o persoană are cancer, iar astfel medicii pot interveni într-o fază inițială cu tratamente mai puțin costisitoare pentru pacient și în aceeași măsură pentru societate.

   Jurnalist: Ce progrese s-au înregistrat în privința tratamentelor contra cancerului de plămâni?

   Dr. Moreno: Toate eforturile care se fac cu metodele de screening și de depistare precoce sunt pentru ca pacientul să poată fi ajutat pe cale chirurgicală; din fericire, în prezent se știe că chirurgia este acea intervenție terapeutică care garantează vindecarea pacientului diagnosticat cu cancer de plămâni. Este adevărat că nu toți pacienții pot fi ajutați chirurgical, pentru că așa cum am menționat anterior, unii dintre aceștia sunt inoperabili.

   Chirurgia a avansat mult; de când am început eu să profesez, din anul 1990, chirurgia pulmonară a evoluat într-un mod spectaculos, iar în prezent le putem oferi pacienților proceduri de chirurgie minim invazivă. În plus, riscurile s-au minimizat, iar recuperarea în urma unei intervenții chirurgicale este mult mai rapidă.


  Îndulcitorii artifici…

  Care este legătura dintre cancer și îndulcitorii artificiali? Un studiu publicat pe 24 martie 2022, susține cercetările anterioare care ar...

  Read more

  Legătura dintre antic…

  Ce sunt anticoncepționalele orale?  Anticoncepționalele orale (pilulele contraceptive) sunt medicamente care conțin hormoni și care sunt ad...

  Read more

  Țigările electronice …

  Țigările electronice sunt un pericol pentru sănătate  Țigările electronice au câștigat tot mai multă popularitate în ultima vreme ca fiind ...

  Read more

  14 factori cancerigen…

  Factori care cresc probabilitatea de apariție a cancerului  Când este vorba de decese în statele din Uniunea Europeană, cancerul este depăș...

  Read more

  Consumul de alcool și…

  Consumul de alcool și apariția cancerului (III)  Să vedem în continuarea articolului anterior care sunt posibilitățile de creștere a riscul...

  Read more

  Cancerul și consumul …

  Ce sunt mai exact grăsimile?  Înainte de a intra în studiul grăsimilor (lipidelor), trebuie să facem o mică reamintire a substanțelor nutri...

  Read more

  Consumul de alcool și…

    Posibilitățile de creștere a riscului de cancer cu diferite localizări din cauza consumului de alcool 1. Cancer al cavității bucale, de f...

  Read more

  Consumul de alcool și…

  Cum se metabolizează alcoolul în organism?  În această serie de articole vom analiza influența băuturilor alcoolice asupra apariției cancer...

  Read more

  Eliminarea metalelor …

  Ce sunt metalele grele?  Metalele grele se află peste tot în jurul nostru, deoarece sunt materiale care se găsesc în pământ și care fac par...

  Read more

  Produsele lactate și …

  Care este legătura dintre produsele lactate și cancer?  În primul rând trebuie să menționăm faptul că omul este singura ființă care consumă...

  Read more

  Substanțele perturbat…

  Substanțele perturbatoare endocrine  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice pot fi întâlnite în produsel...

  Read more

  Substanțele perturbat…

  Substanțele periculoase pentru sistemul endocrin  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice perturbatoare e...

  Read more

  Alimentele transgenic…

  Alimentele și semințele transgenice  Studiile efectuate asupra alimentelor transgenice sau modificate genetic și au indicat că acest ...

  Read more

  Coloranți și conserva…

  Atenție la produsele care conțin caragenan! (E407)  Cu toate că gelifiantul sau conservantul denumit caragenan se obține din unele ingred...

  Read more

  Coloranți și conserva…

  Coloranții și conservanții alimentari, inofensivi sau periculoși?  Unii conservanți și coloranți alimentari, care se folosesc pentru ...

  Read more

  Legătura dintre toxin…

  Mediul ambiant și pericolele sale  Plumbul, arsenicul, mercurul, DDT-ul, glifosatul, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) sunt doar...

  Read more

  Acidul palmitic creșt…

  Legătura dintre alimentație și apariția cancerului  Recent, a fost publicată o știre care a făcut înconjurul lumii și care poate fi p...

  Read more

  10 ingrediente cancer…

  10 ingrediente cancerigene din alimente  În această lume modernă, mereu în alertă și în schimbare, poate fi o mare provocare să consumăm al...

  Read more

  Tutunul și cancerul d…

  Tutunul și cancerul de plămâni  Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale contra Cancerului s-au prezentat anumite date vizavi de acest subiect...

  Read more

  Carnea procesată este…

  Cum crește riscul de cancer când se procesează carnea?  Unii nutriționiști afirmă că o cantitate mică de proteine animale este importantă p...

  Read more

  Carnea procesată este…

  Ar trebui să renunțăm la carne?  În prezent, există multe studii medicale care au relaționat carnea procesată cu un risc mai mare de cancer...

  Read more

  Alimente periculoase …

  Alimentația greșită favorizează apariția cancerului  Institutul American pentru Cercetarea Cancerului a avertizat în nenumărate rânduri asu...

  Read more

  Alcoolul crește riscu…

  Alcoolul, un factor extrem de nociv pentru sănătate  Corpul nu arde în mod eficient carbohidrații și în general ne lasă mai înfometați câte...

  Read more

  Parabenii și cancerul…

   Ce sunt parabenii?  Parabenii sunt substanțe chimice care sunt folosiți ca și conservanți în produsele antitranspirante și în multe alte p...

  Read more

  Roșiile, un remediu a…

  Roșiile, un remediu anticancerigen  Roșiile, pe lângă faptul că sunt delicioase și oferă multiple posibilități în bucătărie, au multe propr...

  Read more

  Alimente care pot cau…

  Alimentația greșită crește riscul de apariție a cancerului  În prezent, există tot mai multe cercetări științifice care arată că unele alim...

  Read more

  Acrilamida, pericolul…

  Alimentele procesate conțin substanțe potențial cancerigene  Este uimitor faptul că aproximativ 90% din banii persoanelor cu venituri medii...

  Read more

  Legătura dintre grăsi…

  Obezitatea este factor de risc în apariția cancerului  Obezitatea este în mod frecvent un factor ignorat care poate contribuii la un risc m...

  Read more

  Aspartamul crește ris…

  Consumul de aspartam poate fi relaționat cu limfomul non-Hodgkin și leucemia  Aspartamul este un îndulcitor artificial utilizat în sucurile...

  Read more

  Produsele anti-perspi…

  Aluminiul din anti-perspirante este absorbit de țesutul mamar  S-a descoperit că clorura de aluminiu conținută în produsele antitranspirant...

  Read more