Factori care cresc probabilitatea de apariție a cancerului
Când este vorba de decese în statele din Uniunea Europeană, cancerul este depășit numai de bolile de inimă. Această boală gravă afectează în mod fundamental felul în care celulele noastre cresc și se divid, influențându-le cu tenacitate. Toate cancerele apar din cauza unor leziuni genetice sau mutații ale ADN-ului.
Multe cazuri de cancer sunt determinate de defectele genetice și de predispozițiile transmise de la o generație la alta sau sunt stimulate de schimbările genetice care apar în viața noastră. Cu toate acestea, știm, de asemenea, că inhalarea anumitor substanțe toxice, consumul unor alimente procesate și chiar utilizarea unor tipuri de materiale plastice crește riscul producerii unui cancer mortal.
Vă prezentăm în acest articol 14 agenți sau factori care cresc probabilitatea apariției unor tipuri de cancer. Iată care sunt aceștia:
1. Zahărul
Cercetătorii subliniază faptul că un consum excesiv de zahăr nu determină numai apariția diabetului, dar poate, de asemenea, să deterioreze în mod activ celulele și să crească riscul de apariție a cancerului. Noi cercetări medicale au sugerat faptul că zahărul ar putea stimula creșterea tumorilor în organism deoarece cancerul folosește zahărul ca și combustibil.
Oamenii de știință afirmă că cercetările de pionierat ne oferă o mai bună înțelegere asupra modului în care celulele canceroase și zahărul interacționează și că în viitor ar putea contribui la crearea unor strategii specifice regimului alimentar pentru pacienți.
2. Alimentele procesate
Orice produs alimentar care se găsește într-o folie de plastic și care poate dura luni întregi fără a fi stricat poate fi o soluție bună pentru senzația de foame, dar este, de asemenea, probabil să vă sporească șansele de a dezvolta cancer.
Cercetătorii francezi s-au concentrat recent asupra legăturii dintre persoanele care consumă mai multe alimente procesate și cele care dezvoltă cancer. Cercetătorii nu sunt încă în întregime siguri dacă problema constă în ingredientele de stabilizare pe care le conțin alimentele procesate, ambalajul sau o combinație a celor două elemente.
3. Fumatul
Se știe de mult timp că fumul de țigară conține cel puțin 70 de substanțe chimice care cauzează cancer de plămâni. În plus, nu numai fumătorii sunt afectați: persoanele care inhalează fum de la cei care fumează pot dezvolta și forme letale de cancer.
Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite a atras atenția asupra faptului că nefumătorii care sunt expuși la fum de țigară acasă sau la locul de muncă au un risc mai mare cu cu 20-30% de a dezvolta cancer pulmonar decât cei care nu sunt expuși la fum.
4. Bronzul artificial și expunerea excesivă la soare
Potrivit Fundației pentru Cercetarea cancerului de piele, persoanele care folosesc un pat de bronzare înainte de vârsta de 35 de ani au un risc de a dezvolta melanom (cancer de piele) cu 75% mai mare. Expunerea excesivă la soarele obișnuit vă poate afecta, de aceea purtarea unor haine protectoare și folosirea pălăriilor și a umbrelelor de soare sunt idei bune dacă trebuie să stați la soare mai mult de o jumătate de oră.
5. Munca de noapte
În anul 2007, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a clasificat munca de noapte ca fiind un agent cancerigen. Oamenii de știință consideră că lucrul pe timpul nopții și lucrul îndelungat în întuneric pot interfera cu ciclul natural de somnului și de trezire a corpului.
6. Carnea prăjită la grătar sau direct pe foc
Carnea prăjită pe grătar poate fi gustoasă dar, de asemenea, crește riscul de cancer. Acest lucru se datorează faptului că țesuturile musculare conțin compuși numiți amine heterociclice sau HCA și hidrocarburi aromatice policiclice sau HAP.
Potrivit Institutului Național de cercetare a Cancerului, atunci când carnea cum ar fi cea de pui, pește sau vită este gătită la o flacără deschisă sau este prăjită la temperaturi ridicate, sucurile și grăsimile eliberate în foc generează flăcări care conțin substanțe chimice periculoase (care apoi gătesc carnea pe care intenționăm să o mâncăm). Numeroase teste de laborator au descoperit ca aceste substanțe modifică ADN-ul în unele moduri care cresc riscul de cancer.
7. Alcoolul
Consumul regulat de alcool poate crește riscul dezvoltării mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul hepatic, de gât, sân și de colon. Conform Institutului Național de cercetare a Cancerului, riscul de apariție a cancerului crește odată cu consumul de alcool.
O analiză recentă a aproape 6.000 de consumatori de alcool din 19 țări cu venituri ridicate din întreaga lume a arătat că un consum mai mare de alcool este relaționat cu dezvoltarea tuturor tipurilor de cancere ale sistemului digestiv.
8. Combustibilul diesel sau motorina
Potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului, combustibilul diesel sau motorina conține mai mult de 30 de componente care pot provoca apariția cancerului.
9. Pulberea din lemn
Lucrătorii din domeniul prelucrării lemnului și dulgherii care inhalează în mod regulat tone de praf prin tăierea și modelarea lemnului sunt mai predispuși să dezvolte anumite forme de cancer la nivelul sinusurilor și a cavității nazale decât persoanele obișnuite.
10. Controlul natalității și hormonii estrogeni
Femeile care au menstruație mai devreme sau care intră în menopauză mai târziu pot prezenta un risc crescut de cancer de sân, deoarece sunt expuse la mai mulți hormoni cum ar fi estrogenul și progesteronul, care sunt produși de ovare. În plus, femeile care sunt la menopauză și care utilizează un tratament combinat de estrogen și progestin pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute, pot avea, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta cancer de sân.
Folosirea pastilelor contraceptive poate crește riscul unei femei de a dezvolta cancer de col uterin, deși există unele dovezi că administrarea contraceptivelor este asociată cu un risc redus de dezvoltare a altor tipuri de cancer, cum sunt cancerele colorectale și cele ovariene.
11. Virusurile
Dacă organismul este infectat cu anumite tipuri de virusuri, acest lucru poate crește indirect probabilitățile de cancer. Acest lucru se datorează faptului că, în anumite situații, virusurile declanșează modificări genetice în celulele care pot contribui la cancer. Cercetătorii de la Institutul Național de cercetare a cancerului din Statele Unite au afirmat următoarele: "Unele virusuri relaționate cu apariția cancerului sunt virusul papilloma uman (HPV), care cauzează cancer de col uterin, virusurile hepatitice B și C, care pot provoca cancer la ficat și virusul Epstein-Barr, care poate provoca un tip de limfom."
12. Obezitatea
Greutatea corporală excesivă sau obezitatea poate crește riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon, rect, sân, esofag, pancreas și rinichi. Cu toate acestea, există unele lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de cancer. Prevenția include consumul preponderent al alimentelor sănătoase și efectuarea regulată a exercițiilor fizice. Aceste obiceiuri benefice nu numai că ne ajută să menținem o greutate sănătoasă și să se reducă șansele de a dezvolta unele dintre aceste tipuri de cancer, dar pot preveni de asemenea preveni depresia și pot genera o stare de bună-dispoziție.
13. Contaminarea aerului
Aerul cu fum și particulele pe care acesta le conține pot provoca unele forme de cancer. Funinginea de exemplu, poate fi un agent cancerigen. În Londra, de exemplu, cercetătorii au început să observe că mulți măturători stradal au dezvoltat cancer scrotal în anii 1770, iar alte studii au găsit o corelație între munca obositoare de curățare a coșurilor și creșterea ratelor de cancer. Inhalarea de funingine a fost, de asemenea, relaționată cu cancerul esofagului, vezicii urinare și plămânilor.
14. Unele materiale plastice
Materialele plastice pot fi periculoase, mai ales atunci când încep să scurgă substanțele chimice prin zgârieturi sau fisuri în recipient. BPA este un estrogen sintetic care a fost utilizat în multe rășini și materiale plastice începând cu anii 1960. Rășinile de tip BPA pot fi utilizate în produse cum ar fi cutii de alimente metalice ca agenți de etanșare, în timp ce materialele plastice BPA din policarbonat pot include sticle de apă și containere pentru depozitarea alimentelor. În timp ce mulți producători de materiale plastice au început să își eticheteze produsele ca fiind "fără BPA", există încă multe recipiente în circulație care pot provoca cancer de sân și de prostată.