Sanohelp

  Sanohelp - Extract de turmeric. 

      Antitumoral. Antiinflamator.

     Medica Stem- Antitumoral.

   Regenerare celulara. Imunitate.

  Vitamina c alcalina forte

       Vitamina C Alcalină Forte.

     Alcalinizantă. Antioxidantă.

  Sanocell

          SanoCell - Antitumoral.

      Antioxidant. Anticancerigen.

    

  Articole noi

  Insomnia: cauze, impact și soluții bazate pe …

  Ce este insomnia și cum ne afectează? Insomnia este o tulburare de somn care afectează capacitatea...

  Mențineți-vă mintea activă: cum să preveniți …

  Importanța proactivității în menținerea sănătății mintale Demența afectează milioane de oameni în ...

  Importanța somnului pentru sănătate: o privir…

  Începutul călătoriei în lumea somnului Somnul, adesea neglijat în viața agitată de azi, este un pi...

  Astenia de primăvară: combaterea simptomelor …

  Oboseala de sezon: înțelegerea asteniei de primăvară Primăvara aduce nu doar flori și soare, ci, p...

  Remisiile spontane ale cancerului: un fenomen…

  Ce sunt remisiile spontane ale cancerului? Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, canc...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Acidul palmitic crește riscul de cancer

  Legătura dintre alimentație și apariția cancerului

  Acidul palmitic crește riscul de cancer

   Recent, a fost publicată o știre care a făcut înconjurul lumii și care poate fi punctul de plecare al unei noi terapii contra cancerului metastazic, și anume: „Celulele tumorale depind de grăsimi pentru a forma metastaze”- titrau multe medii de comunicare din întreaga lume.

   Într-adevăr, se pare că cercetătorii încep să înțeleagă tot mai mult procesul prin care se produc metastazele și se confirmă, încă o dată, faptul că alimentația este în strânsă legătură cu apariția cancerului. Știința confirmă faptul că, mai ales pacienții diagnosticați cu cancer nu pot să mănânce orice și oricum, deoarece alegerile alimentare au un aport foarte mare în declanșarea și dezvoltarea acestei boli.

  Un studiu important despre grăsimi și metastaze

   Studiul menționat la începutul acestui articol a fost publicat recent în revista „Nature” și a fost condus de cercetătorul Salvador Aznar Benitah de la Institutul de Cercetare Biomedică (IRB Barcelona). În cadrul acestui studiu a fost identificată o proteină care este capabilă să inițieze procesul de apariție al metastazelor și care este denumită CD36.

   Această proteină, care se găsește în membranele celulelor tumorale, este cea responsabilă de capturarea sau internalizarea acizilor grași. Atunci când această proteină este prezentă în membrana unei celule tumorale este mult mai probabil ca celula să facă metastaze decât atunci când aceasta nu este prezentă. Această proteină absoarbe colesterolul de tip LDL circulant și îl utilizează pentru a susține membranele celulare și pentru a ajuta astfel celulele tumorale să migreze și să invadeze alte organe.

   S-a descoperit astfel că proteina CD36 poate fi responsabilă de metastazele care apar în cazul cancerului cavității orale, a ovarelor, sânilor, pielii, vezicii urinare și a plămânilor. Cercetătorii consideră că această proteină poate determina apariția metastazelor în orice tip de cancer.

   Odată ce a fost stabilită legătura dintre CD36 și grăsimi, următoarea întrebare care apare este: consumul de grăsimi are vreun efect direct asupra apariției metastazelor?

   Cercetătorii acestui studiu au dat unui grup de cobai de laborator o dietă bogată în grăsimi saturate și de tip trans (cu aproximativ 15% mai mult decât consumul normal, care ar fi echivalentul unei diete de tip fast-food în cazul oamenilor). După aceea, au inoculat cobailor un tip de cancer oral în cazul căruia, în condițiile obișnuite de dietă, aproximativ 30% dintre cobai dezvoltau metastaze. Cu un procent mai ridicat de grăsimi în sânge, aproximativ 80% dintre cobaii respectivi au dezvoltat metastaze de dimensiuni mai mari decât cobaii cu dietă "standard".

   De asemenea, cercetătorii au testat efectele grăsimilor asupra metastazelor cu un acid gras specific, mai exact cu acidul palmitic. Acest acid gras este prezent în uleiul de palmier, în carne, în produsele lactate și în grăsimea umană. Cercetătorii au tratat o tumoră orală timp de două zile cu acid palmitic, iar după aceea l-au injectat cobailor care aveau o dietă normală. Odată ce acidul palmitic le-a fost inoculat cobailor, tumorile respective au trecut de la o frecvență metastatică de la 50% la 100%. Mai exact, toți cobaii au dezvoltat metastaze, iar în plus, s-a dovedit că acestea depindeau de proteina CD36, menționată anterior.

   Vestea bună este însă că atunci când cercetătorii au blocat această proteină, riscul de metastaze a dispărut, iar aceasta a deschis practic oportunitatea de a crea anumite medicamente care să blocheze această proteină și care în plus, să permită crearea anumitor obiceiuri alimentare care să reducă nivelul grăsimilor disponibile care să hrănească tumorile.

  Ce este acidul palmitic?

   Acidul palmitic este un acid gras saturat și este principalul acid gras saturat care este prezent în dietă. Acidul palmitic este considerat a fi acidul gras saturat cel mai dăunător pentru sănătate datorită efectului său direct asupra nivelelor de colesterol sanguin. Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, consumul excesiv de acid palmitic crește riscul de a suferi de boli cardiovasculare, practic la același nivel ca grăsimile trans, iar cele mai recente studii confirmă faptul că crește riscul de a suferi de cancer.

   Dacă acidul palmitic se combină cu acizii grași mononesaturați, precum acidul oleic sau acidul linoleic, efectul asupra colesterolului sanguin nu este semnificativ. Acest lucru se petrece cu uleiul de măsline sau cu cel de cocos. Dacă vorbim de uleiul de măsline sau de uleiul de cocos extravirgin, acest acid palmitic nu este problematic. Totuși, când acidul palmitic se hidrogenează sau se amestecă cu alte grăsimi hidrogenate, atunci devine o problemă, deoarece crește colesterolul de tip LDL și scade cel de tip HDL. Aceasta înseamnă creșterea riscului de cancer și de boli cardiovasculare. Acidul palmitic se găsește în orice tip de alimente procesate (de genul fast-food sau junk-food).

  Acidul palmitic: tipuri și surse alimentare

   Există două tipuri de acid palmitic și anume:

   1. Acidul palmitic de proveniență naturală, care este prezent în principal în uleiul de palmier, însă și în uleiul de cocos, uleiul de măsline, în grăsimea umană, laptele matern, carnea roșie, produsele lactate, însă în condiții normale, acest acid gras este însoțit de alți acizi grași precum acidul oleic și acidul linoleic și nu reprezintă o problemă, cu condiția să fie consumat în cantități moderate.

   2. Acidul palmitic de proveniență industrială. Acesta se obține în principal din uleiul de palmier sub formă de săruri de sodiu (palmitat sodic). Palmitatul sodic se utilizează în scopuri diferite, cum ar fi: fabricarea de săpunuri, produse cosmetice și detergenți. În industria farmaceutică palmitatul sodic se utilizează la fabricarea unor sisteme de eliberare prelungită, iar în industria alimentară, acesta se utilizează pe larg ca agent texturizant, în special în cazul alimentelor procesate și pe post de conservant în unele produse. Este important să semnalăm faptul că palmitatul de sodiu este un aditiv permis în produsele etichetate ca fiind organice sau ecologice. Pentru a fi obținut, uleiul de palmier este rafinat și dezodorizat, iar după aceea este hidrogenat.

   Acest acid gras saturat se găsește în carne (mai ales în grăsimile care provin din carnea roșie și pielea de carne albă), în produsele lactate (unt, brânză și smântână) și în uleiurile vegetale cum este uleiul de palmier. Acidul palmitic este principalul component al margarinei. În rezumat, acidul palmitic este prezent în: produsele de patiserie industrială, înghețată, margarină, snacks-uri, ciocolată, mâncarea semi-preparată, chiar și în unele formule de lapte praf.

   Pe etichetele produselor alimentare, acidul palmitic se găsește sub denumirea de ulei de palmier sau acid palmitic, însă uneori este indicat doar ca ulei vegetal sau grăsime vegetală. Se recomandă evitarea acestor produse alimentare.

  Recomandări pentru reducerea consumului de acid palmitic:

   Reducerea sau renunțarea la consumul acidului palmitic nu este doar o chestiune de sănătate, ci din păcate, utilizarea masivă a uleiului de palmier contribuie la un important dezastru ecologic și social, la despădurirea unor întregi zone verzi ale planetei și la dispariția urangutanilor și a altor specii rare de animale.

   Pentru a evita pe cât posibil consumul de acid palmitic, puteți să:

   1. Reduceți consumul de carne și derivatele sale;

   2. Reduceți consumul de produse lactate;

   3. Limitați sau eliminați din dietă produsele procesate;

   4. Creșteți consumul fructelor și legumelor proaspete;

   5. Alegeți pentru gătit uleiul extravirgin de măsline;

   6. Consumați alimente care nu conțin acid de palmier sau acid palmitic, cele mai recomandate sunt uleiul extravirgin de măsline și uleiurile presate la rece de floarea-soarelui, struguri, migdale, susan, cânepă, etc.


  Îndulcitorii artifici…

  Care este legătura dintre cancer și îndulcitorii artificiali? Un studiu publicat pe 24 martie 2022, susține cercetările anterioare care ar...

  Read more

  Legătura dintre antic…

  Ce sunt anticoncepționalele orale?  Anticoncepționalele orale (pilulele contraceptive) sunt medicamente care conțin hormoni și care sunt ad...

  Read more

  Țigările electronice …

  Țigările electronice sunt un pericol pentru sănătate  Țigările electronice au câștigat tot mai multă popularitate în ultima vreme ca fiind ...

  Read more

  14 factori cancerigen…

  Factori care cresc probabilitatea de apariție a cancerului  Când este vorba de decese în statele din Uniunea Europeană, cancerul este depăș...

  Read more

  Consumul de alcool și…

  Consumul de alcool și apariția cancerului (III)  Să vedem în continuarea articolului anterior care sunt posibilitățile de creștere a riscul...

  Read more

  Cancerul și consumul …

  Ce sunt mai exact grăsimile?  Înainte de a intra în studiul grăsimilor (lipidelor), trebuie să facem o mică reamintire a substanțelor nutri...

  Read more

  Consumul de alcool și…

    Posibilitățile de creștere a riscului de cancer cu diferite localizări din cauza consumului de alcool 1. Cancer al cavității bucale, de f...

  Read more

  Consumul de alcool și…

  Cum se metabolizează alcoolul în organism?  În această serie de articole vom analiza influența băuturilor alcoolice asupra apariției cancer...

  Read more

  Eliminarea metalelor …

  Ce sunt metalele grele?  Metalele grele se află peste tot în jurul nostru, deoarece sunt materiale care se găsesc în pământ și care fac par...

  Read more

  Produsele lactate și …

  Care este legătura dintre produsele lactate și cancer?  În primul rând trebuie să menționăm faptul că omul este singura ființă care consumă...

  Read more

  Substanțele perturbat…

  Substanțele perturbatoare endocrine  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice pot fi întâlnite în produsel...

  Read more

  Substanțele perturbat…

  Substanțele periculoase pentru sistemul endocrin  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice perturbatoare e...

  Read more

  Alimentele transgenic…

  Alimentele și semințele transgenice  Studiile efectuate asupra alimentelor transgenice sau modificate genetic și au indicat că acest ...

  Read more

  Coloranți și conserva…

  Atenție la produsele care conțin caragenan! (E407)  Cu toate că gelifiantul sau conservantul denumit caragenan se obține din unele ingred...

  Read more

  Coloranți și conserva…

  Coloranții și conservanții alimentari, inofensivi sau periculoși?  Unii conservanți și coloranți alimentari, care se folosesc pentru ...

  Read more

  Legătura dintre toxin…

  Mediul ambiant și pericolele sale  Plumbul, arsenicul, mercurul, DDT-ul, glifosatul, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) sunt doar...

  Read more

  Acidul palmitic creșt…

  Legătura dintre alimentație și apariția cancerului  Recent, a fost publicată o știre care a făcut înconjurul lumii și care poate fi p...

  Read more

  10 ingrediente cancer…

  10 ingrediente cancerigene din alimente  În această lume modernă, mereu în alertă și în schimbare, poate fi o mare provocare să consumăm al...

  Read more

  Tutunul și cancerul d…

  Tutunul și cancerul de plămâni  Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale contra Cancerului s-au prezentat anumite date vizavi de acest subiect...

  Read more

  Carnea procesată este…

  Cum crește riscul de cancer când se procesează carnea?  Unii nutriționiști afirmă că o cantitate mică de proteine animale este importantă p...

  Read more

  Carnea procesată este…

  Ar trebui să renunțăm la carne?  În prezent, există multe studii medicale care au relaționat carnea procesată cu un risc mai mare de cancer...

  Read more

  Alimente periculoase …

  Alimentația greșită favorizează apariția cancerului  Institutul American pentru Cercetarea Cancerului a avertizat în nenumărate rânduri asu...

  Read more

  Alcoolul crește riscu…

  Alcoolul, un factor extrem de nociv pentru sănătate  Corpul nu arde în mod eficient carbohidrații și în general ne lasă mai înfometați câte...

  Read more

  Parabenii și cancerul…

   Ce sunt parabenii?  Parabenii sunt substanțe chimice care sunt folosiți ca și conservanți în produsele antitranspirante și în multe alte p...

  Read more

  Roșiile, un remediu a…

  Roșiile, un remediu anticancerigen  Roșiile, pe lângă faptul că sunt delicioase și oferă multiple posibilități în bucătărie, au multe propr...

  Read more

  Alimente care pot cau…

  Alimentația greșită crește riscul de apariție a cancerului  În prezent, există tot mai multe cercetări științifice care arată că unele alim...

  Read more

  Acrilamida, pericolul…

  Alimentele procesate conțin substanțe potențial cancerigene  Este uimitor faptul că aproximativ 90% din banii persoanelor cu venituri medii...

  Read more

  Legătura dintre grăsi…

  Obezitatea este factor de risc în apariția cancerului  Obezitatea este în mod frecvent un factor ignorat care poate contribuii la un risc m...

  Read more

  Aspartamul crește ris…

  Consumul de aspartam poate fi relaționat cu limfomul non-Hodgkin și leucemia  Aspartamul este un îndulcitor artificial utilizat în sucurile...

  Read more

  Produsele anti-perspi…

  Aluminiul din anti-perspirante este absorbit de țesutul mamar  S-a descoperit că clorura de aluminiu conținută în produsele antitranspirant...

  Read more