Care este legătura dintre produsele lactate și cancer?
În primul rând trebuie să menționăm faptul că omul este singura ființă care consumă laptele altui mamifer. Pentru ființa umană, singurul lapte care este asimilabil în procent de 100% este laptele matern, care conține toți nutrienții și toate enzimele necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.
Un alt aspect important este următorul: calciul din laptele de vacă nu este asimilabil pentru organismul uman, ci dimpotrivă, acesta poate provoca apariția unor boli și afecțiuni de sănătate cum este osteoporoza. De exemplu, s-a constatat că în țările în care se consumă cel mai mult lapte de vacă și produsele derivate din acesta, s-a înregistrat de asemenea și cel mai mare indice de osteoporoză.
Unele cercetări medicale recente au relaționat consumul laptelui de vacă cu apariția cancerului, factorii cei mai dăunător din acesta fiind aditivii și hormonii.
O echipă de cercetători din Statele Unite au realizat în anul 2013 un studiu paralel despre laptele de vacă comercial (obținut de la vaci crescute în ferme industriale) și despre laptele de vacă din gospodării (vaci alimentate în mod natural cu iarbă).
În urma acestui studiu, în laptele comercial s-a descoperit prezența hormonilor bovini sintetici precum Posilac, Lactotropina și Somatropina de creștere bovină recombinantă.
În plus s-au constatat următoarele:
- Caracterul mucogenic al laptelui de vacă;
- Caseina proteică din laptele de vacă are o acțiune protumorală;
- Prezența reziduurilor de antibiotice în laptele de vacă;
- Prezența leucocitelor în cantități cuprinse între 200 și 600 mililitri per litru de lapte de vacă.
S-au ținut sub observație 3 ferme industriale și s-a observat faptul că inginerii specialiști în alimentația animală hrăneau vacile cu grăsimi hidrogenate, proteine din soia modificată genetic, semințe de bumbac și germeni de grâu modificați genetic.
Ca și consecință a acestui tip de alimentație, în cazul ființelor umane se produc în principal cancerele de prostată, de sân și de ovare, pe lângă faptul că se favorizează în mare măsură apariția diabetului de tip 1 și a bolilor cardiovasculare și de tip respirator.
De ce produsele lactate pot produce cancer?
Corpul uman tinde spre aciditate, tocmai de aceea este foarte important să cunoaștem bine ce tip de alimente consumăm și independent de aportul lor nutrițional, să știm dacă acestea sunt acide, neutre sau alcaline.
Celulele cancerigene cresc în mediile acide și prin urmare este foarte important să știm care este deosebirea dintre alimentele alcaline și cele acide. Dr. Otto Warburg, câștigătorul Premiului Nobel pentru medicină a demonstrat faptul că celulele cancerigene cresc într-un mediu acid, atunci când celulele corpului rămân fără oxigen și nu într-un mediu alcalin, deoarece în aceste circumstanțe nu sunt capabile să se reproducă.
Alimentele alcaline sunt fără îndoială baza pentru o bună stare de sănătate și pentru prevenirea cancerului. Cele mai importante într-un meniu alcalin sunt legumele și fructele proaspete, cerealele integrale și semințele care oferă alcalinitate organismului.
Trebuie să luăm în considerare faptul că în general produsele lactate sunt alimente acide, însă problema nu este doar aceasta. Teoretic, am putea compensa aciditatea prin consumul unor alimente alcaline care să contracareze aciditatea, însă elementul dăunător și cancerigen din aceste alimente este cantitatea mare de hormoni și de medicamente cu care sunt injectate vacile care sunt crescute în scopuri industriale. În acest context este important să subliniem faptul că a consuma lapte de la o vacă crescută într-un ambient sănătos și natural nu are nicio legătură cu laptele industrial.
Legătura care s-a descoperit între consumul produselor lactate și apariția cancerului a fost evidențiată prin intermediul unor studii medicale clare. În cazul laptelui organic obținut de la vaci alimentate în mod natural, nu s-au observat substanțe chimice, cu toate că acest aspect nu presupune neapărat că acest tip de lapte este 100% sănătos și recomandat pentru consumul uman.
Alternative sănătoase la laptele de vacă
Există numeroase dovezi medicale asupra faptului că laptele de vacă este un lichid cu un indice mucogenic crescut care întreține răcelile, excesul de mucus din corp, precum și diverse alergii. În acest sens, nutriționiștii ne recomandă fie să reducem consumul laptelui de vacă, fie să îl înlocuim cu diverse tipuri de lapte de origine vegetală cum este laptele de migdale, de orez, de cocos, de susan, etc.
Fără nicio îndoială, sortimentele de lapte vegetal reprezintă alternative excelente la laptele de vacă, fiind o opțiune adecvată nu doar pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză (o afecțiune tot mai des întâlnită), ci și pentru toți cei care nu doresc să mai consume lapte de origine animală, din diverse motive. Printre opțiunile de băuturi vegetale gustoase și benefice din punct de vedere nutrițional, putem menționa laptele de soia, laptele de migdale, laptele de ovăz și laptele de orez. Acestea sunt preparate în întregime din ingrediente 100% naturale, pe bază de semințe, cereale sau fructe uscate.
De exemplu, laptele de orez este o băutură vegetală cu multe beneficii pentru sănătate, fiind un aliment ideal pentru persoanele care au intoleranță la lactoză, pentru cele vegane sau vegetariene.