Consumul de alcool și apariția cancerului (III)
Să vedem în continuarea articolului anterior care sunt posibilitățile de creștere a riscului de cancer cu diferite localizări din cauza consumului de alcool:
5. Cancer de colon și de rect:
Unele publicații indică faptul că administrarea a mai mult de trei băuturi pe zi reprezintă un factor de risc pentru apariția polipilor în colon, atât de mult încât poate fi de până la de 3 ori mai mare la cei care consumă băuturi decât la cei care nu consumă alcool, iar dacă este asociat cu fumatul, riscul poate fi de până la 12 ori mai mare. De cele mai multe ori, acești polipi pot fi adenoame (tumori benigne), care pot degenera în cancer.
În ceea ce privește cancerul colorectal și consumul de alcool, riscul este, de asemenea, crescut, iar în unele publicații, se observă că din toate băuturile alcoolice, berea este cea care reprezintă un factor de risc major pentru acest tip de cancer, astfel încât, dacă se adaugă la alți factori de risc, cum ar fi istoricul familial de cancer de colon și activitatea fizică scăzută, riscul poate fi de 7 până la 16 ori mai mare decât în cazul persoanelor fără riscuri.
O meta-analiză (o analiză a mai multor studii publicate pe această temă) indică faptul că, deși riscul de cancer de colon este ridicat în cazul consumatorilor cronici, rata sa este mică pentru colon, iar pentru rect, este puțin mai mare. În alte publicații se indică faptul că consumul de alcool peste 30 de grame pe zi este un factor de risc pentru cancerul colorectal, în special dacă este asociat cu tutunul, iar o altă meta-analiză concluzionează că creșterea cancerului poate fi de 15% atât pentru colon, cât și pentru rect cu un aport de 100 de grame de alcool pe săptămână.
Într-un alt studiu EPIC privind cancerul colorectal se indică faptul că un aport egal sau mai mare de 30 de grame (aproximativ două pahare) reprezintă un risc crescut pentru acest tip de cancer, adăugându-se ceea ce s-a afirmat și în alte studii, mai exact că alcoolul este un factor de risc pentru cancerul colorectal. Atunci când alcoolul este consumat sub formă de lichior, câte 1 sau 2 băuturi pe zi, riscul de cancer de colon crește cu până 70%.
6. Cancer de ficat:
Deja știm cu toții că alcoolul este dăunător ficatului atunci când este consumat în cantități mari. În ceea ce privește cancerul, se poate afirma că acele persoane care consumă 80 de grame de alcool sau mai mult pe zi, au un risc de cancer hepatic de patru ori mai mare decât cei cu o doză zilnică mai mică de 10 grame. Confirmarea faptului că alcoolul este un factor de risc pentru apariția hepatocarcinomului (cancer la ficat) se explică, știind faptul că această băutură este o cauză importantă a cirozei hepatice.
Deși trebuie de asemenea să afirmăm că consumul cronic de alcool promovează hepatocarcinogeneza datorită stresului oxidativ crescut și a proliferării celulare și, prin urmare, poate fi cauza carcinomului hepatocelular primar.
7. Cancer de stomac și de prostată:
Literatura de specialitate evidențiază faptul că aportul de alcool nu reprezintă un risc crescut în nici unul dintre aceste două tipuri de tumori, majoritatea studiilor indicând faptul că nu există nicio creștere a riscului sau că, dacă există, este vorba de aporturi foarte ridicate de alcool. Menționăm aici un studiu efectuat asupra studenților de către Departamentul de Epidemiologie de la Harvard, care a indicat faptul că alcoolul crește numărul de cazuri de cancer de prostată, dar numai dacă se consuma lichior. Cercetătorii au constatat faptul că această creștere nu se produce în schimb dacă se consumă bere sau vin.
Într-o altă lucrare efectuată de Universitatea din Quebec, s-a indicat faptul că consumul de alcool în general crește riscul de apariție a cancerului de prostată și este mai mare pentru consumul de bere. De asemenea, studiul EPIC, referitor la consumul de alcool și cancerul gastric a indicat că un consum ridicat de alcool, 60 grame / zi sau mai mult (4 sau mai multe pahare) de vin sau băuturi alcoolice, crește riscul acestui tip de cancer cu 65%, iar dacă alcoolul consumat este bere, atunci 30 de grame pe zi de alcool cresc riscul de cancer cu 75%.
8. Cancer de pancreas:
În cazul cancerului de pancreas, există mai multe controverse, deși aportul de alcool este un factor de risc pentru apariția acestui tip de tumoare și este una dintre cele mai importante cauze pentru apariția pancreatitei acute și cronice, cu afectare celulară.
Cu toate acestea, studiile referitoare la alcool și cancerul pancreatic sunt foarte împărțite și există autori care spun cancer pancreatic are un risc de cinci ori mai mare în rândul consumatorilor de alcool decât al celor care nu consumă alcool. Alți cercetători recunosc că acest lucru este adevărat, atâta timp cât acești consumatori de alcool consumă și multă carne și produse derivate din aceasta.
Mai mult decât atât, Unitatea de Epidemiologie de la Spitalul Hôpital Hôtel-Dieu de la Montreal, a publicat în anul 1991 un studiu care făcea parte din Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului - Health Organization World -, care a concluzionat afirmând că consumatorii de alcool au un risc redus de acest tip de cancer. În cele din urmă putem menționa un studiu final care evidențiază faptul că riscul de cancer pancreatic poate crește atunci când se consumă zilnic 9 sau mai multe băuturi care conțin alcool.
9. Cancer de vezică și de rinichi:
Cu excepția unui studiu care indică faptul că consumul de băuturi care au un conținut ridicat de alcool și în special berea reprezintă un factor de risc pentru apariția cancerului de vezică urinară, toate celelalte studii consultate indică faptul că alcoolul nu este un factor de risc pentru acest tip de cancer. Acest fapt a fost confirmat într-o meta-analiză publicată în 2012, iar în ceea ce privește rinichii, se pare că consumul de alcool nu contribuie la dezvoltarea acestui cancer.
10. Tumori maligne hematologice:
În ceea ce privește tumorile maligne hematologice (de sânge), cum ar fi leucemiile, limfoamele non-Hodgkin și mielomul multiplu, datele medicale indică faptul că aportul de alcool nu reprezintă nici un factor de risc pentru apariția acestora.
Însă femeile însărcinate ar trebui să fie atente, deoarece s-a constatat că numărul de cazuri de leucemie mieloidă poate crește în rândul copiilor ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii.
Se pare că berea poate fi un factor de risc pentru apariția limfomului non-Hodgkin, iar riscul poate fi de până la 5,5 ori mai mare în rândul consumatorilor de alcool decât în rândul non-consumatorilor de alcool. Însă alte studii au indicat faptul că alcoolul sub alte forme de prezentare (vin sau băuturi spirtoase) nu prezintă nici un risc pentru limfomul non-Hodgkin, dacă nu există un istoric familial pentru acest tip de tumoare.
11. Tumori cerebrale:
În cazul acestui tip de tumori, există doar o bibliografie care indică faptul că riscul de prezentare a glioblastomului (tumoră malignă a creierului) crește în funcție de ingestia de alcool și se indică următoarele proporții:
- Pentru ingestia mai mică de 20 grame pe zi, riscul relativ (RR) este de 1,07;
- Pentru aportul cuprins între 20 și 39 de grame pe zi RR este de 1,79;
- Pentru aportul de 40 până la 59 de grame pe zi RR este de 3,07.
Explicat într-un mod mai simplu, dacă se consumă mai puțin de două pahare de vin sau echivalentul acestora în bere sau băuturi spirtoase, riscul este practic inexistent, doar crescut cu 7%. Dacă consumul de alcool înseamnă 3 pahare, numărul de cazuri crește cu 79%, iar dacă consumul este de 4 pahare sau mai mult, riscul crește cu 300% (triplu). În ceea ce privește tumorile din alte zone, nu există publicații, cu excepția uneia asupra consumului de alcool și cancerul tiroidian.