Sanohelp

  Sanohelp - Extract de turmeric. 

      Antitumoral. Antiinflamator.

     Medica Stem- Antitumoral.

   Regenerare celulara. Imunitate.

  Vitamina c alcalina forte

       Vitamina C Alcalină Forte.

     Alcalinizantă. Antioxidantă.

  Sanocell

          SanoCell - Antitumoral.

      Antioxidant. Anticancerigen.

    

  Articole noi

  Infecțiile urinare la femeile aflate la menop…

  Infecțiile urinare: un risc neglijat al menopauzei Menopauza este o etapă naturală în viața unei f...

  Insomnia: cauze, impact și soluții bazate pe …

  Ce este insomnia și cum ne afectează? Insomnia este o tulburare de somn care afectează capacitatea...

  Mențineți-vă mintea activă: cum să preveniți …

  Importanța proactivității în menținerea sănătății mintale Demența afectează milioane de oameni în ...

  Importanța somnului pentru sănătate: o privir…

  Începutul călătoriei în lumea somnului Somnul, adesea neglijat în viața agitată de azi, este un pi...

  Astenia de primăvară: combaterea simptomelor …

  Oboseala de sezon: înțelegerea asteniei de primăvară Primăvara aduce nu doar flori și soare, ci, p...

  Cauta in site

  Inregistrare

  Suntem si pe Facebook

  Legătura dintre toxinele ambientale și cancer

  Mediul ambiant și pericolele sale

  Legătura dintre toxinele ambientale și cancer

   Plumbul, arsenicul, mercurul, DDT-ul, glifosatul, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) sunt doar unele dintre toxinele ambientale cu care ne aflăm în contact în mod obișnuit.

   “Substanțele contaminante din organismele vii acționează ca factori perturbatori, mai precis interferează cu funcționarea corectă a chimiei corporale. Unele dintre aceste substanțe se pot acumula atât de mult timp încât pot fi transmise din generație în generație”, explică medicul oncolog Natalia Eres. “Nu doar agenții chimici pot avea efecte adverse și pot potența cancerul, ci și radiațiile care se aplică unor alimente pentru a le steriliza și unele câmpuri electromagnetice, precum cele derivate din telefonia mobilă care pot fi periculoase”, adaugă dr. Joan Vidal.

   Vă prezentăm în acest articol elementele toxice din industria alimentară și cea cosmetică, impactul acestora asupra sănătății, dar și cum se pot minimaliza efectele nocive ale acestor substanțe toxice.

  Cum putem minimiza contactul cu agenții toxici?

   Agenții toxici nu sunt doar substanțe chimice fabricate de oameni, ci unele dintre acestea provin din natură, cum este plumbul, arsenicul și mercurul, printre altele. “Corpul uman acumulează aceste substanțe toxice dacă are o putere scăzută de detoxifiere sau dacă există o supra-încărcătură în mediul ambiant”, afirmă dr. Vidal-Jové. “De la Revoluția Industrială suntem practic tot mai expuși la substanțele toxice și la contaminantele sintetice, care provin din derivați petrolieri. Este vorba despre policarburi, cum este teflonul –utilizat pentru fabricarea unor ustensile de bucătărie– sau de conservanții din unele creme și săpunuri, sau de materialele plastice care sunt folosite pentru păstrarea unor alimente sau băuturi”, indica dr. Eres.

  Ce elemente toxice întâlnim în industria alimentară și în cea cosmetică?

   1. Compușii N-nitroși (nitrați, nitriți, nitrozamide, nitrozamine): aceștia se găsesc în fertilizanții care contaminează pământul și apele subterane (apa potabilă, fructe și legume, în special spanacul); de asemenea, acești compuși se găsesc în alimentele marinate, afumate, în mezeluri, lapte și unele brânzeturi, în băuturi precum berea neagră și whisky. Industria alimentară etichetează aceste substanțe cu denumirile de E-249, E-250, E-251, E-252. Antidotul care ajută la contracararea acestor substanțe toxice este vitamina C.

   2. Aminele aromatice: se găsesc în unele produse din carne și pește sau în alimentele gătite la temperaturi ridicate).

   3. Benzopirenul și PAH: aceste substanțe se găsesc în alimentele gătite la temperaturi ridicate, în șunca afumată, uleiul de floarea soarelui sau de rapiță gătit la temperaturi ridicate și sunt prezente în general în culturile vegetale situate aproape de șosele.

   4. Dioxinele: aceste substanțe se găsesc în grăsimea provenită din produsele de carne și pește și în grăsimile din brânzeturi, lapte și ouă. Dioxinele provin din contaminarea apelor și râurilor folosite pentru alimentarea unor ferme.

   5. Bisfenolul A (BFA): acest aditiv este prezent în produsele din plastic, în cutiile de conserve, lacurile de unghii, vopsele și hârtia reciclată. Atenția la biberoanele care conțin bisfenol A, deoarece prin încălzire, această substanță toxică se impregnează și mai mult în aliment.

   6. Ftalații: aceste substanțe diluante se găsesc în lacurile pentru unghii și în unele creme cosmetice, parfumuri și deodorante. Cei mai toxici ftalați sunt DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP, DNOP.

   7. Pesticidele: DDT, HCB, endosulfanul, aldrinul, dieldrina, lindanul, endrina, mirexul, și pentaclorofenolul, printre altele. Aceste pesticide se acumulează în pământ și în depozitele de grăsime ale oamenilor, dar și a animalelor. Antidotul pentru eliminarea toxinelor pe care le-am ingerat în trecut este adoptarea unei diete bogate în plante crucifere netratate cu pesticide, turmeric și produse fermentate, care ajută la eliminarea acestor toxine din corp.

   8. Parabenii (conservanți alimentari și cosmetici): E-214, E-215, E-216, E-217, E-218 și E-219.

   9. Plasticul (conține bisfenol A, stiren și clorură de polivinil). Antidotul: evitați să cumpărați mâncare gata ambalată.

   10. Metalele grele precum: plumbul, arsenicul, mercurul și cadmiul (sunt prezente în unele produse cosmetice și în unele pesticide). Metalele grele sunt relaționate cu apariția cancerului de colon, plămâni, piele și vezică urinară.

   Recomandări utile: Cumpărați alimente proaspete și neambalate; evitați cremele protectoare solare care conțin substanțe absorbente ale radiațiilor ultraviolete, iar în locul acestora, folosiți creme solare cu ecran de protecție mineral; evitați încălzirea alimentelor în recipiente de plastic; nu utilizați parfumuri și nici arome artificiale; evitați conservele de alimente (pot conține bisfenol A); optați pentru cosmetice fără parabeni și cu ingrediente ecologice și evitați produsele pentru curățenie care conțin alchifeloni. Sursa: Alimentația și viața anticancer, autor Odile Fernández Martinez (Editura Urano, 2013).

   “În aer există de asemenea hidrocarburi aromatice policiclice (policycle aromatic hidrocarbure, PAH), care sunt particule derivate din cărbune și care sunt obținute în urma unor procese industriale. În casele și în spațiile închise în care se fumează, mediul respectiv conțin benzen, formaldehidă și 1-3 butadienă. Respirarea tuturor acestor PAH a fost relaționată cu apariția cancerului de plămâni, mai ales dacă suntem expuși la acestea în mod prelungit”, specifică doctor Odile Fernández Martinez în cartea sa intitulată „Alimentația și viața anticancer. Rețetele mele anticancer” (Editura Urano, 2013).

  Impactul agenților toxici asupra copiilor

   Soledad Roman, directoarea Fundației Roger Torne –care lucrează pentru protecția sănătății copiilor– menționează faptul că “Din păcate, substanțele contaminante fac parte din viețile nostre. De când ne naștem suntem în contact cu ele, iar în cazul copiilor impactul este și mai mare deoarece aceștia sunt mai vulnerabili decât adulții, deoarece în cazul lor, toate sistemele organismului sunt în plină dezvoltare”.

   Această fundație de protecție a mediului a editat ghidul pentru părinți și copii intitulat Sănătatea infantilă și mediul înconjurător: o relație pe viață.

   “Acest ghid tratează diferite situații ale expunerii ambientale și arată, de exemplu, faptul că poluarea atmosferică nu afectează în mod egal copiii și adulții și că vârsta este de asemenea un factor de luat în considerare. De exemplu, nu este același lucru să se expună la contaminarea atmosferică sau la fumul de țigară un bebeluș de trei luni sau un copil de opt ani; sau contaminarea cu mercur în cazul femeilor însărcinate. Ceea ce cercetările epidemiologice au evidențiat este faptul că poluarea ambientală afectează dezvoltarea neuro-comportamentală, imunitară și sexuală în cazul copiilor, însă nu există o singură cauză care se poate atribui acestui fapt”, expune d-na Roman.

   La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște faptul că, în ciuda faptului că originea cancerului infantil încă este necunoscută în mare măsură, factorii ambientali precum radiațiile, inhalarea pasivă a fumului de țigară, aflatoxinele, razele ultraviolete A și B, poluarea atmosferică și unele pesticide sunt factori de risc pentru această boală.

   “Toate acești factori pun de fapt în evidență faptul că mediul familial și social în care se dezvoltă copilul sunt decisive în privința apariției cancerului infantil, dar și a altor boli, și nu doar pentru garantarea sănătății actuale, ci și pentru cea viitoare”, remarcă d-na Roman.

   “În cazul populației infantile, unele studii bazate pe gradul de expunere la substanțele contaminante atmosferice care provin de la drumurile și șoselele cu o densitate de tranzit ridicată, precum și benzinăriile situate în apropierea locuințelor sugerează o creștere a riscului de leucemii, limfom Hodgkin și a altor tumori, însă există un grad important de incertitudine”, avertizează directoarea fundației.

   În ceea ce privește fumul de țigară, care este o sursă de expunere ambientală din interior, unele studii medicale relaționează acțiunea de a fuma a părinților cu un mai mare risc de leucemii acute infantile. Tocmai de aceea este esențial ca măsurile de precauție să nu lipsească în acest sens, iar copii să nu fie expuși fumului toxic de țigară.

  Cum se pot elimina toxinele?

   Ficatul și rinichii sunt organele pe care trebuie să le protejăm cel mai mult, dacă dorim să eliminăm în mod eficient toxinele din corp. “Este bine de știut faptul că există organisme mai eficiente decât altele în ceea ce privește eliminarea toxinelor ambientale, ceea ce are legătură mai ales cu capacitatea ficatului de a le neutraliza. Datorită sulfatării și a glucuronidării, ficatul poate expulza aceste toxine. Însă nu toate organismele funcționează la fel și nici în același ritm, iar în cazul unor persoane eliminarea toxinelor se face mult mai lent”, precizează dr. Vidal-Jove.

   “De asemenea, o bună sănătate intestinală poate ajuta ficatul cu aceste funcții excretorii și faptul de a avea un corp sănătos cu un bun echilibru corporal mușchi-grăsimi. Dacă o persoană tinde spre obezitate și acumulează prea mult țesut adipos, va fi mai predispusă la acumularea toxinelor, deoarece acestea se depozitează în partea grasă a corpului”, afirmă dr. Vidal-Jove. Acest lucru evidențiază cât este de important să conștientizăm sursele de substanțe toxice cu care intrăm în contact sau le ingerăm din alimente și să le minimalizăm în mod activ, prin schimbarea obiceiurilor de viață și reducerea excesului de grăsimi.

   Un aspect la fel de important este sănătatea florei intestinale. “Din păcate, sterilizarea masivă și tratamentele antibiotice au modificat încărcătura probiotică care apare în mod natural în alimente și în corp. Unele bacterii, precum cele intestinale au un rol esențial pentru neutralizarea toxinelor”, subliniază dr. Eres. “Un studiu științific publicat recent în revista științifică Oncotarget a demonstrat că există bacterii în tot corpul care neutralizează producerea tumorilor, și care, dacă le distrugem cu antibiotice, ne fac mai vulnerabili la cancer”, remarcă dr. Eres.

   “Standardele de politică ambientală se mulțumesc în unele cazuri să-și asume pericolul pe care îl presupun unele substanțe toxice în ceea ce privește cancerul, însă nu reglează expunerea la acestea. Acest lucru se petrece cu mercurul, de exemplu, care se găsește în amalgamele dentare și în peștii care provin din mările și oceanele contaminate. De-a lungul timpului –așa cum a demonstrat un studiu realizat pe mineri, realizat de către Ministerul Sănătății din Spania, a indicat în mod clar că expunerea la mercur crește riscul diferitelor tipuri de cancere”, subliniază dr. Vidal-Jove.

  Ce tip de tumori sunt asociate cu toxinele ambientale?

   “Cele mai comune tipuri de tumori asociate cu toxinele ambientale sunt tumorile cerebrale, cancerul de sân, cel de vezică urinară și de plămâni. Fumul care provine de la țevile de eșapament și de la motoare au fost relaționate cu leucemia infantilă”, afirmă dr. Eres. “În prezent, se știe deja că utilizarea abuzivă și mai ales, acumularea orelor de folosire a telefoanelor mobile sau a unor telefoane fără fir crește incidența cancerului cerebral (conform studiului Pathophysiology, publicat în 2014, autor Lennart Hardell)”, menționează medicul oncolog.

   Cancerul de sân este “adeseori relaționat cu toxinele care au o structură chimică similară cu hormonii sexuali, cum sunt parabenii și bisfenolul A”, menționează dr. Vidal. “Parabenii au fost foarte prezenți în cremele și în produsele de igienă și cele cosmetice deoarece au o mare capacitate de conservare și antibacteriană, însă în prezent tot mai multe țări au început să retragă folosirea acestora. Bisfenolul A apare în produsele din plastic cum sunt unele recipiente și acționează de asemenea ca un pertirbator chimic și endocrin”, menționează dr. Vidal-Jove. “Mai ales dacă acest plastic este încălzit, impregnarea în alimente este și mai mare. Bisfenolul A a fost relaționat de asemenea cu cancerul de prostată”, adaugă dr. Eres.

  Tipurile de radiații și contaminarea electromagnetică

   1. Radiația nucleară

   2. Radiația solară (razele UV)

   3. Radiația electromagnetică (razele X, câmpurile electromagnetice de radiofrecvență)

   Tipurile de cancer asociate cu această expunere sunt următoarele: cancerul de piele, de tiroidă, plămâni și sân, dar și limfoamele și leucemiile. Sursa: Alimentația și viața anticancer, autor Odile Fernandez Martinez (Editura Urano, 2013).

   “Tutunul cauzează aproximativ jumătate din cancerele de vezică, deoarece multe dintre substanțele sale chimice cancerigene trec din plămâni în sânge, iar apoi în urină. Aminele aromatice (cum sunt benzidina și betanaftilamina) se găsesc în industria vopselurilor colorate pot cauza de asemenea acest tip de cancer.”, avertizează dr. Eres.

   “Cancerul de plămâni este în mod clar asociat cu tutunul, însă cu o singularitate: există un tip de cancer de plămâni care se asociază cu persoanele care nu fumează, mai ales femei. Există unele studii care demonstrează faptul că poluarea urbană din marile orașe poate fi la fel sau chiar mai nocivă ca fumatul unei jumătăți de pachet de țigări”, subliniază dr. Vidal-Jove. “OMS a recunoscut deja că poluarea aerului este principala cauză ambientală a decesului din cauza cancerului de plămâni și recunoaște de asemenea relația acestuia cu alte tipuri de cancer cum este cel de vezică”, remarcă dr. Eres.

  Cum se poate minimiza expunerea la agenții toxici?

   - Stingeți aparatele Wi-Fi înainte de a merge la culcare.

   - Mențineți telefonul mobil departe de cap în timp ce se stabilește apelul, deoarece atunci se emit cele mai multe radiații.

   - Optați pentru căști sau pentru opțiunea hands-free atunci când vorbiți la telefonul mobil pentru a diminua astfel impactul radiațiilor asupra creierului. Nu vorbiți la telefon în locurile care nu au acoperire (parcări, ascensoare, tuneluri).

   - Luați în considerare indicele SAR al telefonului mobil și alegeți unul cu un SAR redus.

   - Reduceți sau eliminați agenții toxici din viața cotidiană (tutunul, alcoolul, cafeaua, abuzul de medicamente, etc.).

   - Optați pentru produsele cosmetice naturale și care respectă mediul ambiant.

   - Alegeți alimentele care nu conțin pesticide.

   - Dacă locuiți la oraș, mențineți cât de des, ideal zilnic, contactul cu natura, plimbați-vă în zonele verzi și în parcurile cu vegetație abundentă, astfel veți reduce impactul negativ al aerului contaminat.

   - Practicați cu regularitate sport: acesta ajută la menținerea unei mentalități pozitive pentru înfruntarea obstacolelor; gândurile negative pot să fie și ele foarte toxice.

   - Din când în când, purificați-vă ficatul de toxine prin posturi sau diverse sucuri proaspete din legume sau fructe. Ficatul și rinichii sunt organele de excreție ale substanțelor toxice pe care le acumulează corpul.

   - Bazați-vă alimentația pe fructele și legumele proaspete și de sezon, pentru a vă asigura un bun aport de vitamine și nutrienți care ajută la prevenirea și combaterea bolilor.

   - Includeți probioticele și prebioticele în dieta dumneavoastră pentru a avea o floră intestinală sănătoasă. Intestinele contribuie de asemenea la eliminarea toxinelor, pe lângă rinichi și ficat.

   - Odihniți-vă în mod corespunzător – este importantă și calitatea somnului - pentru a cultiva relații personale și familiale sănătoase.

   Concluzie: Ficatul, rinichii și intestinele sunt organele pe care trebuie să le protejăm dacă dorim să eliminăm în mod eficient agenții toxici din corp.


  Îndulcitorii artifici…

  Care este legătura dintre cancer și îndulcitorii artificiali? Un studiu publicat pe 24 martie 2022, susține cercetările anterioare care ar...

  Read more

  Legătura dintre antic…

  Ce sunt anticoncepționalele orale?  Anticoncepționalele orale (pilulele contraceptive) sunt medicamente care conțin hormoni și care sunt ad...

  Read more

  Țigările electronice …

  Țigările electronice sunt un pericol pentru sănătate  Țigările electronice au câștigat tot mai multă popularitate în ultima vreme ca fiind ...

  Read more

  14 factori cancerigen…

  Factori care cresc probabilitatea de apariție a cancerului  Când este vorba de decese în statele din Uniunea Europeană, cancerul este depăș...

  Read more

  Consumul de alcool și…

  Consumul de alcool și apariția cancerului (III)  Să vedem în continuarea articolului anterior care sunt posibilitățile de creștere a riscul...

  Read more

  Cancerul și consumul …

  Ce sunt mai exact grăsimile?  Înainte de a intra în studiul grăsimilor (lipidelor), trebuie să facem o mică reamintire a substanțelor nutri...

  Read more

  Consumul de alcool și…

    Posibilitățile de creștere a riscului de cancer cu diferite localizări din cauza consumului de alcool 1. Cancer al cavității bucale, de f...

  Read more

  Consumul de alcool și…

  Cum se metabolizează alcoolul în organism?  În această serie de articole vom analiza influența băuturilor alcoolice asupra apariției cancer...

  Read more

  Eliminarea metalelor …

  Ce sunt metalele grele?  Metalele grele se află peste tot în jurul nostru, deoarece sunt materiale care se găsesc în pământ și care fac par...

  Read more

  Produsele lactate și …

  Care este legătura dintre produsele lactate și cancer?  În primul rând trebuie să menționăm faptul că omul este singura ființă care consumă...

  Read more

  Substanțele perturbat…

  Substanțele perturbatoare endocrine  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice pot fi întâlnite în produsel...

  Read more

  Substanțele perturbat…

  Substanțele periculoase pentru sistemul endocrin  Câteva dintre principalele surse de expunere la substanțele chimice perturbatoare e...

  Read more

  Alimentele transgenic…

  Alimentele și semințele transgenice  Studiile efectuate asupra alimentelor transgenice sau modificate genetic și au indicat că acest ...

  Read more

  Coloranți și conserva…

  Atenție la produsele care conțin caragenan! (E407)  Cu toate că gelifiantul sau conservantul denumit caragenan se obține din unele ingred...

  Read more

  Coloranți și conserva…

  Coloranții și conservanții alimentari, inofensivi sau periculoși?  Unii conservanți și coloranți alimentari, care se folosesc pentru ...

  Read more

  Legătura dintre toxin…

  Mediul ambiant și pericolele sale  Plumbul, arsenicul, mercurul, DDT-ul, glifosatul, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) sunt doar...

  Read more

  Acidul palmitic creșt…

  Legătura dintre alimentație și apariția cancerului  Recent, a fost publicată o știre care a făcut înconjurul lumii și care poate fi p...

  Read more

  10 ingrediente cancer…

  10 ingrediente cancerigene din alimente  În această lume modernă, mereu în alertă și în schimbare, poate fi o mare provocare să consumăm al...

  Read more

  Tutunul și cancerul d…

  Tutunul și cancerul de plămâni  Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale contra Cancerului s-au prezentat anumite date vizavi de acest subiect...

  Read more

  Carnea procesată este…

  Cum crește riscul de cancer când se procesează carnea?  Unii nutriționiști afirmă că o cantitate mică de proteine animale este importantă p...

  Read more

  Carnea procesată este…

  Ar trebui să renunțăm la carne?  În prezent, există multe studii medicale care au relaționat carnea procesată cu un risc mai mare de cancer...

  Read more

  Alimente periculoase …

  Alimentația greșită favorizează apariția cancerului  Institutul American pentru Cercetarea Cancerului a avertizat în nenumărate rânduri asu...

  Read more

  Alcoolul crește riscu…

  Alcoolul, un factor extrem de nociv pentru sănătate  Corpul nu arde în mod eficient carbohidrații și în general ne lasă mai înfometați câte...

  Read more

  Parabenii și cancerul…

   Ce sunt parabenii?  Parabenii sunt substanțe chimice care sunt folosiți ca și conservanți în produsele antitranspirante și în multe alte p...

  Read more

  Roșiile, un remediu a…

  Roșiile, un remediu anticancerigen  Roșiile, pe lângă faptul că sunt delicioase și oferă multiple posibilități în bucătărie, au multe propr...

  Read more

  Alimente care pot cau…

  Alimentația greșită crește riscul de apariție a cancerului  În prezent, există tot mai multe cercetări științifice care arată că unele alim...

  Read more

  Acrilamida, pericolul…

  Alimentele procesate conțin substanțe potențial cancerigene  Este uimitor faptul că aproximativ 90% din banii persoanelor cu venituri medii...

  Read more

  Legătura dintre grăsi…

  Obezitatea este factor de risc în apariția cancerului  Obezitatea este în mod frecvent un factor ignorat care poate contribuii la un risc m...

  Read more

  Aspartamul crește ris…

  Consumul de aspartam poate fi relaționat cu limfomul non-Hodgkin și leucemia  Aspartamul este un îndulcitor artificial utilizat în sucurile...

  Read more

  Produsele anti-perspi…

  Aluminiul din anti-perspirante este absorbit de țesutul mamar  S-a descoperit că clorura de aluminiu conținută în produsele antitranspirant...

  Read more