Cure și diete recomandate în sezonul rece
În timpul sezonului rece, este foarte indicat să urmăm unele cure și diete care au rolul de a vitaliza corpul și de a întări sistemul imunitar, ferindu-ne astfel de apariția bolilor și a afecțiunilor de sănătate. Vă prezentăm în acest articol 6 tipuri de cure și diete care sunt ușor de ținut și care au rolul de a ne proteja atât de bolile specifice sezonului rece, cât și de alte tulburări mai grave de sănătate.
Să vedem în continuare care sunt acestea:
1. Cura de revitalizare
Durata: 3 zile
Prima zi:
La trezire:
Un pahar mare cu suc de mere + un măr crud
La ora 10:
Un pahar mare cu suc de fructe proaspete, de exemplu: portocale, grapefruit, mandarine, clementine, mere, pere, etc. Se optează doar pentru un singur tip de fructe și se adaugă și puțină apă plată.
Între orele 12 și 13:
Un pahar mare cu suc de morcovi; un bol mare de “supă revitalizantă”.
La ora 16:
Un pahar mare cu suc de fructe.
Între orele 19 și 20:
Un bol mare de “supă revitalizantă”.
La culcare:
O infuzie din flori de mușețel, tei, busuioc, mentă sau lavandă.
A 2-a zi:
La trezire:
Un pahar mare cu suc de mere + un măr crud
La ora 10:
Un pahar mare cu suc de fructe proaspete, de exemplu: portocale, grapefruit, mandarine, clementine, mere, pere, etc. Se optează doar pentru un singur tip de fructe și se adaugă și puțină apă plată.
Între orele 12 și 13:
Un pahar mare cu suc de sfeclă roșie; un bol mare de “supă revitalizantă”.
La ora 16:
Un pahar mare cu suc de fructe; se optează pentru un singur tip de fructe și se vor evita citricele.
Între orele 19 și 20:
Un bol mare de “supă revitalizantă”.
La culcare:
O infuzie din flori de mușețel, tei, busuioc, mentă sau lavandă.
A 3-a zi:
La trezire:
Un pahar mare cu suc de portocale + o portocală sau un pomelo.
La ora 10:
Un pahar mare cu suc de fructe proaspete; mere sau pere.
Între orele 12 și 13:
Un pahar mare cu suc de ridiche neagră, se poate amesteca cu suc proaspăt de morcovi ; un bol mare de “supă revitalizantă”.
La ora 16:
Un pahar mare cu suc de fructe proaspete, la alegere.
Între orele 19 și 20:
Un bol mare de “supă revitalizantă”.
La culcare:
Înainte cu 2 ore de culcare se va consuma un litru de “băutură de viață lungă”, fără adaos de zahăr sau îndulcitor.
Cum se prepară supa revitalizantă? (pentru două porții mari): o jumătate de litru de apă, 2 morcovi mari, un nap, un praz, o ceapă mare, 3 căței de usturoi, o tijă de țelină, o bucată mică de dovleac. Ingredientele se taie mărunt și se fierb la foc mic timp de o jumătate de oră.
Băutura de viață lungă: se amestecă în părți egale 2 bucăți mărunțite de scorțișoară, rădăcină de lemn-dulce, mentă, salvie și flori de crizanteme. Se extrage o lingură din acest amestec și se adaugă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă acoperită la infuzat timp de 7-10 minute, se strecoară și se consumă caldă.
Începând cu ziua a 4-a:
Alimentați-vă în mod normal, însă evitați proteinele animale până în ziua a 8-a a dietei.
2. Cura cu ciuperci și ulei de măsline
Durata: o lună, de preferat în luna noiembrie sau început de decembrie.
La cină: de 3 ori pe săptămână înlocuiți proteinele animale cu un platou de ciuperci champinion crude sau fierte la aburi împreună cu sosul special cu ulei de măsline.
Cum se prepară cina?
Se optează pentru un platou de legume de toamnă preparate la aburi: varză, gulii, morcovi, țelină, sfeclă roșie, păstârnac, dovleac, însoțite de salată verde și ciuperci crude sau coapte la cuptor (între 200 și 300 grame). Se adaugă sosul special cu ulei de măsline.
Sos special cu ulei de măsline:
Sosul se prepară din 2 linguri de ulei extravirgin de măsline, o lingură de pătrunjel proaspăt tocat, un vârf de cuțit de nucșoară măcinată și o jumătate de linguriță de sos de soia. Ingredientele se amestecă bine până se obține un sos omogen.
3. Cura cu fructe proaspete/fructe uscate
Durata: 3 zile
Se vor consuma fructe semiacide sau dulci.
Pe stomacul gol:
Un pahar mare cu suc de fructe proaspete de sezon, la alegere.
Micul-dejun:
Mere, pere sau banane; 4 sau 5 prune uscate, smochine, curmale sau 2 linguri de stafide.
Gustare:
Un pahar mare cu suc de fructe proaspete de sezon, la alegere.
Prânz:
Se consumă aceleași fructe proaspete care au fost alese și la micul-dejun.
Gustare:
Un pahar mare cu suc de fructe proaspete de sezon, preferabil semiacide, mere sau pere.
Cina:
Mere sau pere proaspete.
4. Monodieta cu mere
Durata: 2 zile
Pe stomacul gol:
Un pahar mare cu suc de mere din culturi bio, fără adaos de zahăr.
Micul-dejun:
Un bol mare de compot de mere preparat în casă.
Gustare:
Un pahar mare cu suc de mere.
Prânz:
2 mere crude.
Gustare: un măr crud.
Cina:
1 măr crud, un bol mare de compot de mere preparat în casă, o infuzie de flori de mușețel, busuioc, mentă, tei sau lavandă.
5. Monodieta cu morcovi
Durata: un sfârșit de săptămână
Pe stomacul gol:
Un pahar mare cu suc de morcovi, proaspăt stors.
Micul-dejun:
Un pahar mare cu suc de morcovi, proaspăt stors.
Gustare:
Un pahar mare cu suc de morcovi, proaspăt stors.
Prânz:
Un pahar mare cu suc de morcovi, proaspăt stors și salată de morcovi rași.
După-masa: un pahar mare cu suc de morcovi, proaspăt stors.
Cina:
Un pahar mare cu suc de morcovi, proaspăt stors și o salată de morcovi.
Înainte de culcare:
Se bea cu înghițituri mici o cană mare cu infuzie de tei, îndulcită cu puțină miere naturală de albine.
6. Cura cu varză
Se va mânca în mod normal, însă la începutul prânzului și al cinei se va bea câte un pahar mare cu suc de varză (simplu sau amestecat cu suc de morcovi sau de sfeclă roșie).
Cel puțin o dată pe zi se va consuma o salată preparată din diverse tipuri de varză (albă, roșie, creață, murată) la alegere.
Cura cu varză are puternice efecte de detoxifiere asupra organismului, ajutând la eliminarea substanțelor nocive, la purificarea ficatului și a vezicii biliare. Totodată, fiind un aliment foarte bogat în fibre dietetice, varza stimulează buna funcționare a sistemului digestiv, previne și combate constipația.