Cure și diete de toamnă
În fiecare anotimp este indicat să urmăm anumite cure și diete specifice care au ca rol fie întărirea sistemului imunitar, fie detoxifierea organismului și eliminarea reziduurilor toxice acumulate la nivelul organelor. Vă prezentăm în acest articol câteva cure și diete perfecte pentru acest sezon.
1. Cura de detoxifiere (durata 6 zile)
În primele trei zile ale dietei, se recomandă să consumați doar fructe semiacide de toamnă, legume verzi și salate de toamnă, crude sau gătite ușor la aburi, repartizate în următorul mod:
Pe stomacul gol:
Un pahar mare cu suc de struguri (sau de coacăze, mure sau zmeură). Alegeți un singur fruct și nu variați, însă schimbați fructul în ziua doi și ziua trei a curei. Adăugați 1/3 de apă minerală. Beți cu înghițituri mici, mestecând sucul ca și cum ar fi un aliment solid și nu adăugați sub nicio formă zahăr.
La micul dejun:
Ideal este să consumați același fruct din care ați făcut și suc, de exemplu: 250 grame de struguri, 250 grame de coacăze sau 250 grame de mure.
Gustare:
Un pahar mare cu sucul unui fruct de toamnă, de exemplu struguri, mere sau pere, diferit de cel de la micul dejun.
Prânz:
1/3 legume de toamnă crude (morcovi, gulii, țelină, păstârnac, varză, vinete, conopidă, ardei, etc.) și 2/3 legume de toamnă gătite ușor la aburi, condimentate apoi cu plante aromatice proaspete.
Gustare:
Un pahar mare cu sucul unui fruct semiacid de toamnă, cu un sfert de apă minerală.
Cină:
1/3 legume de toamnă crude și 2/3 legume de toamnă gătite ușor la aburi, condimentate apoi cu plante aromatice proaspete.
Între mese se recomandă consumul unor infuzii stimulente pe bază de scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cardamom și anason.
2. Cura de purificare
La finalul acestor trei zile, organismul a înregistrat mesajul de detoxifiere. Următoarele trei zile vor activa fenomenul de purificare. Se recomandă o pauză pentru a accentua la maxim eliminarea substanțelor nocive din organism.
Pe stomacul gol:
O cană mare cu o infuzie călduță de cimbru fără zahăr.
La micul dejun:
Un pahar mare cu sucul unui fruct semiacid. Cele mai indicate sunt strugurii, coacăzele, murea și zmeura.
Gustare:
Un pahar mare cu sucul unui fruct semiacid, de preferat același care a fost consumat la micul dejun.
Prânz:
Un pahar mare cu suc proaspăt de legume de toamnă: gulii, țelină, varză sau morcovi. Adăugați puțină apă minerală. Beți cu înghițituri mici, mestecând sucul ca și cum ar fi un aliment solid și nu adăugați sub nicio formă zahăr. Nu amestecați mai mult de 2 sau 3 legume și beți în fiecare zi alt amestec.
Gustare:
Un pahar mare cu sucul unui fruct semiacid de toamnă cu puțină apă minerală, fără adaos de zahăr.
Cină:
La fel ca la masa de prânz.
3. Pentru remineralizarea organismului: monodietă cu piersici
Durata: 4 săptămâni, câte o zi pe săptămână.
Pe stomacul gol:
Un pahar mare cu suc de piersici.
Micul dejun:
4 sau 5 piersici coapte și zemoase.
Gustare:
Deliciu cu piersici: 2 piersici, 1 lingură de zahăr din trestie sau zahăr de cocos și ½ pahar de apă.
Prânz:
Un pahar cu deliciu cu piersici, 4 sau 5 piersici coapte; mestecați-le încet, cu înghițituri mici.
Gustare:
Un pahar mare cu suc de piersici.
Cină:
Un pahar cu deliciu cu piersici, 4 sau 5 piersici coapte.
Între mese beți un litru de infuzie de cimbru, repartizată de-a lungul zilei și fără adaos de zahăr sau îndulcitor.
4. Cura cu suc de morcovi
Durata: o lună
Consumați un pahar mare cu suc de morcovi, pe stomacul gol, la micul dejun sau la cină, în funcție de preferințe.
5. Pentru energizare și vitalitate: cura cu castane
Durata: Timp de 4 săptămâni, 1 zi pe săptămână, de preferat aceeași.
Micul dejun:
Cremă de castane 250 grame.
Prânz:
400 sau 500 grame de castane cu fenicul.
Cină:
Legume verzi de toamnă: 1/3 crude, 2/3 gătite ușor la aburi.
În timpul zilei, consumați un litru și jumătate de apă minerală, între mese.
Cremă de castane:
Rețeta: Fierbeți 500 grame de de castane în coajă în 2 litri de apă timp de 45 minute. Apoi lăsați-le să se răcească și crățați-le cu un cuțit mic cu vârful ascuțit. Cu ajutorul unui blender, transformați miezul de castane într-un piure fin. Adăugați 3 linguri de extract pur de vanilie și amestecați bine.
Castane cu fenicul:
Fierbeți în 2 litri de apă 500 grame de castane în coajă. Adăugați o lingură de semințe de fenicul, lăsați să fiarbă la foc mic timp de o oră.
6. Cura cu nuci
Durata: 15 zile
Pe stomacul gol:
Consumați un pahar mare cu un amestec de nuci și luați micul dejun după 30 minute.
La micul dejun:
Consumați miezul de la 10 nuci.
După-masa:
Consumați miezul de la 10 nuci. Este indicat să mestecați bine nucile pentru a facilita digestia.
7. Cura cu suc de mere
Durata: 1 lună
Pe stomacul gol:
Beți încet un pahar mare cu suc proaspăt stors de mere.
8. Cura cu orez
Durata: 10 zile
Se consumă doar orez integral gătit, de-a lungul întregii zile, împărțit la orele obișnuite ale meselor. Între mese se bea apă minerală, între un litru și un litru jumătate zilnic, de preferință între mese.
Variantă pentru cura cu orez:
Se consumă orez integral gătit timp de 3 sau 4 zile consecutive, iar la sfârșitul săptămânii se adoptă o alimentație vegetariană.
9. Cura cu struguri
Durata: 10 zile
Durata ideală a acestei cure este de 10 zile fără întrerupere, cu toate că se poate realiza și în modul următor:
Timp de trei săptămâni:
Luni, marți, miercuri, joi: cura cu struguri
Vineri, sâmbătă, duminică: alimentație hipotoxică
Timp de patru săptămâni:
Luni, marți, miercuri: cura cu struguri
Joi, vineri, sâmbătă, duminică: alimentație hipotoxică
Timp de șase săptămâni:
Sâmbătă, duminică: cura cu struguri
Luni, marți, miercuri, joi, vineri: alimentație hipotoxică
Meniu tip (pentru cura cu struguri)
Pe stomacul gol:
250 ml de suc de struguri negri, obținut proaspăt, fără adaos de zahăr.
Micul dejun:
Un ciorchine de struguri albi.
Gustare:
Un ciorchine de struguri negri.
Prânz:
Suc de struguri albi și un ciorchine de struguri negri.
Gustare:
Struguri albi.
Cină:
Suc de struguri negri și un ciorchine de struguri albi.
În timpul curei:
- 250 cl. de suc de struguri, obținut proaspăt, fără adaos de zahăr (pe stomacul gol ).
În zilele de după cură:
- 250 cl. suc de struguri, obținut proaspăt, fără adaos de zahăr.
Timp de 30 zile după cură:
- Întăriți efectele benefice ale strugurilor consumând câte un pahar mare cu suc proaspăt de struguri, pe stomacul gol, cu 20 minute înainte de micul dejun obișnuit.