În acest articol vă oferim instrucțiuni detaliate pentru eliminarea zahărului din corp în doar 10 zile.
Zahărul este periculos pentru sănătate
În prezent, datele sunt clare, iar știința a confirmat faptul că zahărul în toate formele sale, dar în special zahărul alb rafinat este cauza fundamentală a epidemiei de obezitate și a majorității bolilor cronice ale lumii contemporane. Aceste boli care au printre factori declanșatori și zahărul rafinat sunt următoarele: bolile cardiace, cancerul, demența senilă, diabetul de tip 2, depresia, acneea, infertilitatea și impotența.
De exemplu, un locuitor din Statele Unite consumă aproximativ 68 kilograme de zahăr pe an, iar aceasta înseamnă mai mult sau mai puțin de 22 lingurițe zilnic de persoană. În cazul copiilor, consumul de zahăr este chiar mai mare, de 34 lingurițe pe zi, iar unul din patru adolescenți este pre-diabetic sau diabetic.
Totodată, făina albă rafinată este și ea un factor de risc pentru bolile cronice, iar în medie o persoană consumă 66 kilograme de făină pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 500 grame de zahăr și făină împreună pe zi, pentru fiecare locuitor din Statele Unite. Din păcate, făina rafinată crește nivelele de zahăr din sânge, chiar dacă este vorba de făina din grâu integral.
Dependența de zahăr, o problemă reală
Cercetătorii au demonstrat un fapt surprinzător: zahărul rafinat este de opt ori mai adictiv decât cocaina!
Dependența de zahăr și de făină nu este însă o tulburare alimentară emoțională, ci este o tulburare biologică, care este impulsionată de către hormonii și neurotransmițătorii care utilizează zahărul și carbohidrații ca și combustibil, ceea ce determină consumul în exces al acestui gen de produse. Acesta este motivul pentru care aproximativ 70% dintre locuitorii Statelor Unite și 40% dintre copii au o supragreutate corporală.
În cadrul unui studiu realizat recent, cercetătorii de la Universitatea Harvard au arătat că un shake cu un conținut ridicat de zahăr (în comparație cu unul cu un conținut redus de zahăr) nu doar a ridicat nivelele de zahăr și de insulină din sânge, ci a cauzat și schimbări majore la nivelul creierului.
Legătura dintre consumul de zahăr și cancer
Numeroase cercetări medicale au evidențiat că zahărul rafinat este carburantul perfect pentru celulele cancerose. În prezent există studii care indică faptul că celulele canceroase își obțin energia în principal din glucoză. În acest sens, este necesar să se regleze sau să se elimine consumul zahărului rafinat pentru a se preveni formarea celulelor cancerigene sau pentru a le împiedica dezvoltarea dacă o persoană a fost deja diagnosticată cu această boală.
Din păcate, abordarea occidentală pentru tratarea cancerului nu include multe recomandări referitoare la dietă, iar tacticile utilizate în prezent includ abordări agresive asupra bolii, cum sunt chimioterapia și radioterapia. O mare parte dintre cercetările referitoare la zahăr au demonstrat că pacienții diagnosticați cu cancer ar trebui să evite consumul acestui ingredient. Mai puțin zahăr poate însemna un mai bun control asupra naturii invazive a cancerului. Zahărul se ascunde în multe alimente, pe lângă dulciurile și produsele de patiserie din comerț care în mod evident îl conțin în cantități ridicate. Zahărul se găsește și în:
. Dressingurile pentru salate din comerț
. Aperitivele pentru copii
. Sucurile și băuturile răcoritoare din comerț
. Diverse conserve
. Produsele de patiserie
. Carnea procesată
. Băuturile sportive
. Batoanele nutritive
. Suplimentele nutiționale
Este important să menționăm că dacă se urmează un stil de viață modern, va fi destul de dificil să se evite acest tip de alimente. Dacă însă doriți să vă îmbunătățiți starea de sănătate și să evitați apariția bolilor și inclusiv a cancerului, optați pentru un stil de viață holistic care să includă alternative sănătoase la zahărul rafinat cum este mierea naturală de albine, extractul de stevia sau zahărul din flori de cocos.
Consumați mai puține alimente dulci, dar mai multe legume și fructe proaspete, apă pură și alimente integrale și veți observa în scurt timp o optimizare vizibilă a stării dumneavoastră de sănătate. În același timp evitați sedentarismul și stresul, toate acestea fiind strategii adecvate al căror rol de a preveni bolile a fost deja demonstrat din punct de vedere științific.
De ce este necesară o detoxifiere de zahăr?
Pentru a realiza o detoxifiere de zahăr și pentru a întrerupe ciclul de dependență față de carbohidrați și de zahăr, care are efecte negative asupra sănătății, este nevoie pentru început, să se urmeze o dietă de 10 zile. Dacă obțineți rezultate bune și vă simțiți din ce în ce mai bine în urma acestei detoxifieri, puteți continua timp de 21 de zile. Psihologii afirmă că pentru însușirea unui obicei sau a unui comportament benefic, creierul are nevoie de 21 de zile pentru a-l adopta.
În Statele Unite s-a realizat recent acest test de 10 zile de detoxifiere de zahăr, pe un grup de 600 persoane. Cercetătorii au constatat că la încheierea celor 10 zile, participanții pierduseră în total mai mult de 1800 kg! Pe lângă această pierdere în greutate, persoanele participante au constatat că aveau un randament fizic și intelectual mai bun, nivelele de cotizol (hormonul stresului) erau mult reduse, iar starea lor generală – fizică și emoțională – era vizibil îmbunătățită.
10 motive pentru a realiza o detoxifiere de zahăr
1. Luarea deciziei de a realiza o detoxifiere de zahăr
Vă prezentăm în continuare trei probe simple pentru a stabili dacă aveți nevoie de o detoxifiere de zahăr. Dacă răspunsul dumneavoastră este “da” la oricare dintre aceste întrebări, atunci o detoxifiere de zahăr este binevenită!
Primul este un chestionar relaționat cu diabetul și cancerul:
- Aveți pre-diabet sau diabet de tip 2?
- Aveți în familie cazuri de cancer?
- Aveți grăsime abdominală?
- Aveți o supragreutate corporală?
- Vă este adeseori poftă de zahăr și carbohidrați?
- Aveți probleme cu scăderea în greutate chiar și în cazul dietelor sărace în grăsimi?
- Aveți nivele ridicate de trigliceride, colesterol LDL sau vi s-a spus că aveți un nivel de zahăr din sânge “puțin mai ridicat”?
Al doilea este un chestionar referitor la dependența de mâncare:
- Mâncați adeseori fără să vă fie foame?
- Resimțiți din nou foame la scurt timp după ce ați mâncat deja?
- Vă simțiți vinovat/ă referitor la obiceiurile dumneavoastră alimentare sau evitați anumite activități datorită modului în care vă alimentați?
- Aveți simptome specifice de abstinență dacă reduceți sau eliminați din dietă zahărul sau făina albă?
- Aveți nevoie zilnic de alimente procesate pentru a vă simți bine?
- Vă simțiți frecvent obosit, irascibil sau instabil din punct de vedere emoțional?
Al doilea este un chestionar referitor la nivelul de toxicitate:
Verificați dacă vă confruntați în mod frecvent cu următoarele simptome: distensie abdominală, gaze, reflux gastro-esofagian, colon iritabile, dureri articulare și/sau musculare, confuzie mentală, probleme cu memoria, schimbări bruște de dispoziție, simptome de sinuzită sau diverse alergii.
2. Renunțați complet la zahărul din dietă
Cea mai bună modalitate de a gestiona o dependență de orice fel este de a o opri complet. Dacă veți urma cei 10 pași prezentați în acest articol nu veți resimți simptome de tensiune extremă datorate anxietății sau stresului, deoarece neurotransmițătorii și hormonii se vor reechilibra în mod automat.
Renunțați pentru început timp de 10 zile la consumul oricăror forme de zahăr, de produse care conțin făină și la îndulcitorii artificiali care determină apariția stărilor de anxietate, încetinirea metabolismului și acumularea depozitelor de grăsime. De asemenea, renunțați pe această perioadă și la consumul oricăror alimente care conțin grăsimi trans sau hidrogenate și glutamat monosodic-MSG (verificați cu atenție etichetele produselor). Ideal ar fi ca timp de 10 zile să evitați orice aliment care este ambalat în cutii, pachete sau conserve sau care are o etichetă cu multe ingrediente (alimentele procesate). Optați în schimb doar pentru alimente proaspete, integrale și naturale.
3. Atenție la caloriile din băuturi
Conform nutriționiștilor, orice formă de calorii din zahăr lichid este mult mai nocivă decât alimentele solide care conțin zahăr sau făină, deoarece zahărul din băuturi intră direct în ficat. Acest tip de zahăr determină depozitarea grăsimilor la nivelul abdomenului și este de asemenea cea mai mare sursă de calorii din zahăr din dietă. Zahărul lichid se găsește în băuturile carbogazoase, sucurile și siropurile din comerț, băuturile energizante, băuturile sportive, cafeaua și ceaiul îndulcite.
O băutură răcoritoare de 1 litru conține aproximativ 15 lingurițe de zahăr, iar o astfel de băutură consumată zilnic crește probabilitatea – în cazul unui copil – de a deveni obez cu 60%, iar în cazul unei femei adulte de a suferi de diabet de tip 2 cu 80%.
4. Începeți ziua cu proteine
Proteinele la fiecare masă, dar în special la micul dejun, sunt o cheie esențială pentru echilibrarea nivelelor de zahăr și de insulină din sânge și pentru eliminarea poftei de dulce. Puteți începe ziua cu un mic dejun care să includă ouă de proveniență organică sau cu un shake de proteine. Proteinele pot fi utilizate ca sursă energetică atunci când organismul nu dispune de carbohidrați și de asemenea ajută la întărirea sistemului imunitar și la buna sa funcționare.
Optați pentru proteine din surse vegetale, care sunt mai ușor de digerat și de asimilat de către organism. Acestea sunt: lintea, fasolea uscată, năutul, quinoa, porumbul, orezul integral, orezul sălbatic, orzul, ovăzul, fisticul, mazărea, arahidele, semințele de cânepă, semințele de floarea soarelui, semințele de pin, semințele de dovleac, semințele de susan, migdalele, semințele de chia, fulgii de ovăz, nucile, alunele de pădure, nucile de Brazilia, germenii de lucernă, germenii de grâu, drojdia de bere, usturoiul, fulgii de cocos, castanele comestibile, spanacul, curmalele uscate, pătrunjelul și ciupercile.
5. Consumați carbohidrați corecți
De exemplu, știați că și unele legume conțin carbohidrați? Acestea sunt legumele fără conținut de amidon, cum este broccoli sau orice altă legumă din familia cruciferelor (cum este conopida, gulia, varza creață, varza de Bruxelles, ruccola, etc.), dar și sparanghelul, fasolea verde, ciupercile, ceapa, dovleceii, roșiile, vinetele, anghinarea și ardeii grași, printre altele.
Evitați în schimb pe cât posibil cartofii, dovleacul și sfecla roșie, cel puțin pentru 10 zile și evitați de asemenea leguminoasele. Aceste măsuri dietetice vor îmbunătăți rezultatele detoxifierii de zahăr și vă vor ajuta să vă simțiți mai bine și să eliminați surplusul de kilograme.
6. Evitați zahărul și consumați grăsimi bune
Consumul grăsimilor bune nu determină – contrar așteptările – un exces de grăsime corporală, însă zahărul rafinat, da. Grăsimile bune echilibrează nivelul de zahăr din sânge și sunt necesare pentru alimentarea celulelor. Împreună cu proteinele, consumul grăsimilor bune ne protejează de boli și ne ajută să ne menținem organismul într-o stare optimă de funcționare.
Grăsimile bune se găsesc în alimente precum nuci și semințe (care conțin de asemenea proteine), ulei de măsline extra virgin, ulei/unt de cocos, avocado și semințe și ulei de cânepă. De exemplu, fructul de avocado este unul dintre alimentele cele mai nutritive care există și este recomandat mai ales dacă aveți probleme de rezistență la insulină sau leptină, diabet sau alți factori de risc pentru bolile cardiace. Un fruct de avocado consumat zilnic susține buna funcționare a stomacului, intestinelor și a ficatului. Astfel, toxinele vor fi eliminate mai ușor din corp și vă veți simți mai sănătos și mai plin de energie.
7. Pregătiți-vă pentru poftele alimentare neprevăzute
În timpul curei de detoxifiere de zahăr pot apărea situații de așa-numită „urgență alimentară” când nivelele de zahăr din sânge scad și este necesar să aveți la îndemână o gustare de ‘urgență’. De exemplu, această gustare poate să includă proteine și grăsimi bune precum cele menționate anterior. Câteva opțiuni pe care puteți să le luați în considerare sunt următoarele:
- Unt bio de migdale, caju sau cocos
- Migdale, nuci, semințe de dovleac
- Batoane energizante preparate fără zahăr
- Un shake proteic
- Câteva smochine sau curmale
- Lapte vegetal din diverse ingrediente (migdale, cocos, caju, alune de pădure, etc.)
8. Eliminați anxietatea și stresul
Atunci când suntem supuși unor perioade stresante, nivelele hormonilor se dezechilibrează cu ușurință. De exemplu, nivelul de cortizol (care este denumit și hormonul stresului) crește, ceea ce determină stimularea apetitului, cauzând depozitarea grăsimilor la nivelul abdomenului, ceea ce poate conduce la apariția diabetului de tip 2.
Pentru a contracara aceste efecte de nedorit, puteți recurge la câteva exerciții de respirație, care, dacă le executați zilnic vor scădea nivelele de stres. Studiile medicale au demonstrat că realizarea unor respirații profunde activează un nerv special, numit nervul vag, care schimbă metabolismul de depozitare al grăsimilor în procesul de ardere a grăsimilor.
Este suficient să realizați între 5 și 10 respirații profunde și lente în acest mod: inspirați și numărați până la 5, apoi expirați și numărați până la 5. Realizați acest exercițiu simplu, dar eficient înainte de fiecare masă și veți observa cum veți deveni mai calmi și veți avea mai mult control asupra apetitului și poftelor alimentare.
9. Stingeți focul inflamației
Studiile medicale realizate până în prezent au indicat faptul că inflamația din corp provoacă dezechilibre ale zahărului din sânge, rezistență la insulină, pre-diabet și diabet de tip 2. Sursa cea mai comună de alimente inflamatorii în afară de zahăr, făină și grăsimile de tip trans se ascunde în sensibilitatea la anumite alimente, iar principalii factori inflamatori sunt glutenul și lactoza din produsele lactate. În mod paradoxal, adeseori ne este poftă chiar de alimentele la care suntem alergici.
În cadrul acestei cure de detoxifiere, pe lângă zahăr, eliminați și glutenul și produsele lactate, mai ales dacă aveți sensibilitate sau chiar intoleranță la unul dintre acestea. Chiar dacă la început poate părea dificil, după 2-3 zile vă veți simți mult mai energici, iar anxietatea, poftele alimentare precum și multe dintre simptomele comune vor dispărea.
10. Dormiți suficiente ore
Orele de somn insuficiente determină pofta de zahăr și de carbohidrați, deoarece afectează hormonii apetitului. În studiile realizate pe un grup de studenți care au dormit doar cu 2 ore mai puțin din cele 8 ore recomandate s-a constatat o creștere a nivelului de hormoni ai apetitului, o reducere a hormonilor supresori ai apetitului, precum și pofte de alimente care conțineau zahăr și carbohidrați rafinați.
Potrivit specialiștilor, somnul suficient este cea mai bună modalitate de a contracara impulsul de a mânca în exces. Așadar, odihniți-vă suficient pentru a putea controla apetitul excesiv și anxietatea care decurge din acesta.
Recomandare: Dacă doriți să eliminați zahărul din alimentația dumneavoastră pe termen lung, puteți opta pentru extractul de stevia, care este considerat în prezent cel mai bun îndulcitor natural. Potențialul său ca îndulcitor este de până 300 - 400 de ori mai mare decât al zahărului, însă, spre deosebire de acesta, nu generează efecte nedorite asupra organismului.
Denumită și “frunza de miere”, stevia este o sursă bună de proteine, fibre, fier, fosfor, calciu, potasiu, zinc, vitaminele A și C. În plus, consumul de stevia nu aduce organismului calorii, grăsimi saturate, zaharuri, colesterol sau carbohidrați. Stevia reglează nivelele de glucoză din sânge și ajută la reducerea riscului de sindrom metabolic. Cercetătorii americani au descoperit că stevia este un bun diuretic natural, ajută la eliminarea retenției de lichide și înlătură oboseala fizică și mentală. În plus, stevia nu are efecte secundare potențial cancerigene și nu contribuie la apariția cariilor precum zahărul.