Tutunul, un factor de risc pentru cancer
Tutunul și periculoasele substanțe chimice care îl compun sunt una dintre principalele cauze ale apariției cancerului. Fumatul este asociat cu un risc major pentru cancerul de plamâni, al organelor digestive și inclusiv al organelor genitale. Aminele heterociclice care se eliberează în timpul aprinderii unei țigări interferează cu o replicare corectă a ADN-ului, determinând astfel apariția mutațiilor care provoacă formarea celulelor canceroase.
Când se fumează o țigară, nicotina care circulă în fluxul sanguin conferă o stare de euforie, iar efectele nicotinei dintr-o singură țigară pot dura în medie 6-8 ore. O mare parte din această nicotină va fi eliminată prin urină în 2-3 zile, însă pe o perioadă de 20-30 zile, un subprodus al nicotinei, și anume cotinina, va continua să circule în fluxul sanguin.
Vitamina C – un aliat redutabil contra nicotinei
În prezent, specialiștii afirmă că vitamina C este cea mai bună substanță cunoscută pentru eliminarea nicotinei din fluxul sanguin. Vitamina C impulsionează metabolismul și stimulează producerea de globule albe. Fructele și legumele bogate în vitamina C ajută corpul să elimine nicotina; acestea sunt foarte bune pentru sănătate și fac ca țigările să fie mai puțin atractive.
De fapt, studiile medicale au arătat că dacă se consumă din abundență fructe și legume bogate în vitamina C, poate fi mai ușor să se renunțe la tutun pentru mai mult timp. Un studiu publicat de către Universitatea din Buffalo, a evaluat 1.000 de fumători cu vârsta peste 25 de ani din Statele Unite. După 14 luni după studiu, autorii au continuat să investigheze pacienții pentru a vedea dacă aceștia renunțaseră la fumat.
Ceea ce au descoperit a fost că cei care au consumat mai multe fructe și legume bogate în vitamina C erau de 3 ori mai predispuși să se abțină de la tutun timp de cel puțin 30 zile, în comparație cu cei care au consumat doar cantități mici de fructe și de legume. În plus, cei care consumaseră mai multe fructe și legume bogate în vitamina C fumau mai rar, așteptau mai mult timp până să-și aprindă o țigară și au obținut rezultate mai bune la un test de dependență de nicotină.
Alimentele cele mai bogate în vitamina C sunt următoarele: cătina, broccoli, conopida, varza creață, ardeii grași, spanacul, roșiile, morcovii, țelina, dovleceii, fructul de acerola, căpșunii, coacăzele negre, pepenele galben, portocalele, lămâile, lămâile verzi (limes), kiwi, mandarinele, portocalele, grapefruitul și condimente precum pătrunjelul, busuiocul, cimbrul și coriandrul.
Creșterea consumului de fructe și legume bogate în vitamina C ajută persoanele fumătoare să renunțe la fumat din următoarele motive:
- Reduc dependența de nicotină;
- Conținutul lor bogat în fibre alimentare conferă sațietate, aspect important deoarece persoanele care fumează confundă adeseori senzația de foame cu dorința de a fuma;
- Spre deosebire de produsele din carne, alcoolul și băuturile care conțin cafeină și care intensifică aroma tutunului, fructele și legumele proaspete pot chiar să o înrăutățească;
- Alegerea unui stil de viață mai sănătos, poate determina - la modul conștient și cel subconștient - persoanele fumătoare să ajungă să respingă un stil de viață mai puțin sănătos care include obiceiul de a fuma.
Alimente care ajută la eliminarea nicotinei din corp
1. Apa
Nicotina deshidratează corpul, astfel încât este nevoie de suficientă apă pentru rehidratarea sa. Menținerea unui nivel adecvat de hidratare ajută corpul să elimine mai ușor nicotina. Pe lângă apă, sunt recomandate sucurile de legume și fructe proaspete preparate în casă și infuziile din plante medicinale.
2. Legumele proaspete
De exemplu țelina, împreună cu alte legume precum dovleceii, vinetele, fasolea verde și morcovii afectează aroma de tutun, iar consumul unei mari cantități din aceste legume poate reduce dependența de nicotină. Nu consumați însă multe legume dulci, bogate în zaharuri, deoarece cantitățile excesive de glucoză activează zonele din creier responsabile de plăcere și satisfacție și pot stimula dorința de a fuma.
3. Ceaiul din ace de pin (Pine needle tea)
Acest ceai a fost utilizat în mod tradițional pentru dezinfectarea gurii și a gâtului, însă este de asemenea un ajutor util pentru sănătatea pulmonară. Ceaiul din ace de pin se prepară dintr-o lingură de ace proaspete sau uscate de pin la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 5-7 minute și se consumă de 3 ori pe zi, după mese.
4. Portocalele
Așa cum se știe, portocalele sunt o sursă importantă de vitamina C care poate înlocui vitamina C pierdută prin fumat. Consumul zilnic de portocale proaspete impulsionează metabolismul să elimine nicotina mai rapid din corp și reduce nivelele de stres.
5. Fructul de kiwi
Fructul de kiwi este și el o sursă bună de vitamina C, ajută la eliminarea nicotinei din corp și reface rezervele de vitamine A, C și E care se pierd prin fumat.
6. Sucul de morcovi
Sucul proaspăt de morcovi conține pro-vitamina A, vitaminele B, C și K, care ajută în mod eficient la eliminarea nicotinei din organism. Nicotina deteriorează pielea, o îmbătrânește prematur și o deshidratează, însă sucul de morcovi este bogat în nutrienți care susțin sănătatea pielii și care combat aceste efecte nocive ale fumatului.
7. Broccoli
Broccoli conține nivele ridicate de vitaminele B5 și C și menține metabolismul la o funcționare optimă. În plus, broccoli conține o substanță care protejează plămânii de daunele relaționate cu toxinele din tutun. Broccoli poate fi consumat de 3-4 ori pe săptămână fiert ușor la aburi sau preparat la cuptor. De asemenea, germenii de broccoli sunt chiar mai eficienți, deoarece conțin mai multe substanțe nutritive și pot fi adăugați în diverse salate de crudități, în supe, tocănițe și diverse alte mâncăruri.