Beneficiile dietei oncologice
Multe persoane consideră că odată ce au fost diagnosticate cu cancer nu mai e nimic de făcut și că unicele tratamente care pot ajuta sunt chimioterapia, radioterapia și chirurgia. Însă de cele mai multe ori nu este așa, iar în acest sens, există în prezent numeroase mărturii ale pacienților care s-au vindecat de această boală cu ajutorul alimentației și a unor tratamente naturiste specifice.
De exemplu, Odile Fernandez, care este de profesie medic de familie în Spania, a învins în 2010 un cancer de ovare cu metastaze, cu ajutorul unei alimentații anti-cancer. Aflând teribilul diagnostic, dar nedorind să se lase învinsă de acesta, Odile Fernández a început să studieze intens tot ce era relaționat de alimentație și nutriție anticancer.
Ea a prezentat studiile de specialitate care au ajutat-o în acest proces, precum și alimentele la care a recurs pentru a se vindeca în cărțile pe care le-a scris ulterior intitulate „Rețetele mele anticancer” și „Ghid practic pentru o viață și alimentație anti-cancer”.
Ce este o dietă oncologică?
Dr. Odile Fernandez subliniază faptul că în unele țări există o tehnologie avansată care se aplică și care unește beneficiile medicinii convenționale cu o dietă bogată în antioxidanți însoțită de eliminarea substanțelor toxice ambientale.
În viziunea sa, pacienților care sunt diagnosticați cu cancer ar trebuie să li se explice faptul că frica și anxietatea stimulează secretarea hormonilor numiți adrenalină și cortizol care stimulează producerea substanțelor inflamatorii. Aceste substanțe inflamatorii sunt cele care crează un mediu care favorizează apariția cancerului. În zilele noastre, știința încă nu a putut identifica conflictele ca fiind un factor carcinogen, însă s-a demonstrat faptul că unele conflicte emoționale nerezolvate și stresul contribuie la dezvoltarea mai rapidă a cancerului. Cu cât ne simțim mai lipsiți de speranță și mai neputincioși referitor la conflictele emoționale, cu atât vor exista mai multe posibilități de a suferi de cancer.
Dr. Odile Fernandez recomandă o dietă oncologică bazată pe alimente antiinflamatorii precum:
- Fructe uscate și semințe, cum sunt nucile, semințe de in și de chia, migdalele, alunele de pădure, nucile de Brazilia, nucile caju, nucile de macadamia și fisticul. De exemplu, semințele de in sunt un aliment anticancerigen și conțin o mare cantitate de fibre dietetice și de acizi grași de tip Omega 3.
- În paragraful dedicat condimentelor și plantelor aromatice, Dr. Odile Fernandez le menționează pe cele folosite mai ales în gastronomia indiană și în cea mediteraneană, deoarece sunt excelente remedii antiinflamatorii, cum este turmericul (unul dintre alimentele cele mai antiinflamatorii care există), ardeiul iute, piperul de cayenne, busuiocul, ghimbirul, scorțișoara, nucșoara, oregano, pătrunjelul, rozmarinul, cimbrul și boabele de muștar.
- În ceea ce privește legumele, în general aproape toate sunt antiinflamatorii, însă mai ales ceapa, usturoiul, legumele crucifere (varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, rucola, ridichile, guliile, năsturelul), fructul de avocado, sparanghelul, morcovii și sfecla (în special sub formă de suc), dovleacul, salata verde, roșiile, vinetele, ardeii, măslinele, ciupercile, algele marine și uleiul extravirgin de măsline.
- De asemenea, sunt surse importante de antioxidanți ciocolata neagră, ceaiul verde, fructele mediteraneene și cele tropicale (de exemplu, citricele stimulează procesul de dezintoxicare a organismului de substanțele cancerigene, proces efectuat de către ficat), fructele roșii (cum sunt căpșunii, cireșele, zmeura, murea, coacăzele și strugurii roșii) care sunt bogate în acid elagic, o substanță care are multe proprietăți anticancer.
- Totodată, dr. Odile Fernandez recomandă consumul frecvent al legumelor cu frunze verzi (bogate în clorofilă), al strugurilor negri și al vinului roșu (care conțin resveratrol, un antioxidant foarte eficient pentru prevenirea cancerului).
Pe de altă parte, este important să se evite o alimentație bazată pe produse procesate care sunt bogate în zaharuri, grăsimi saturate, acizi grași de tip omega 6 și grăsimi trans. În cazul pacienților care urmează un tratament de chimioterapie, este important să consume substanțe antioxidante și oligoelemente care întăresc sistemul antioxidant pentru a se evita pe cât posibil acțiunea carcinogenă a chimioterapiei.
Importanța unui stil de viață sănătos
De exemplu, în țările asiatice incidența cancerului de prostată este de 25 de ori mai mică decât în Occident (Europa și Statele Unite), iar cea a cancerului de sân este de 10 ori mai mică. Însă specialiștii au observat că atunci când un asiatic emigrează în Statele Unite și adoptă stilul de viață și alimentația specifică nord-americană, tipurile de cancer de care poate fi afectat sunt similare celor de care suferă și populația locală.
Cancerul de colon, cel de sân și cel de prostată sunt tumori relaționate și cu alimentația. Cancerul de prostată de exemplu, este tipul de cancer cel mai frecvent în cazul populației americane și celei europeene și este extraordinar de rar întâlnit în cazul populației japoneze și chineze.
Încă nu există nicio rețetă magică pentru combaterea acestei boli grave, cancerul, însă combinarea tratamentului convențional cu o alimentație corectă și sănătoasă, schimbarea stilului de viață și menținerea echilibrului psiho-emoțional pot ajuta enorm pentru prevenirea acestuia.
Ce poate face dieta pentru prevenirea cancerului?
Alimentele pe care le consumăm, cantitățile și modalitatea în care le gătim constituie bazele unei diete echilibrate, care poate preveni anumite tipuri de cancer și poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților diagnosticați cu cancer.
La rândul său, Pedro José Robledo, doctor în cadrul Departamentului de Dietetică și Nutriție din Madrid, a analizat tiparele necesare pentru a înfrunta cancerul cu ajutorul dietei. Iată ce a afirmat doctor Robledo în acest sens:
“Alimentele pe care le consumăm au impact atât asupra sănătății din prezent, dar și asupra stării noastre de sănătate din viitor, datorită efectelor preventive ale alimentelor. De exemplu, elemente precum antioxidanții sau vitaminele ajută la repararea daunelor produse la nivel celular și la evitarea modificărilor care derivă într-o celulă nesănătoasă, datorită capacității acestora de a interveni în ciclurile de structurare a ADN-ului.
Conform oncologilor din Statele Unite, aproximativ 35% dintre decesele cauzate de cancer ar putea fi evitate printr-o modificare a dietei. Atunci când diagnosticul oncologic nu se poate evita, unele obiceiuri sănătoase de viață ajută la combaterea deteriorării sistemului imunitar provocată de tratamentele specifice și de boala în sine.
Există două caracteristici fundamentale, prevenția și calitatea vieții, care sugerează un tratament multidisciplinar al cancerului, în care activitatea fizică și nutriția fac parte din tratament.
Alimentele și prevenirea cancerului
Conform nutriționiștilor, a avea o dietă variată, în funcție de vârstă și de consumul caloric al fiecărei persoane, permite reducerea riscului oncologic și o mai bună înfruntare a bolii.
În funcție de grăsimea corporală în exces și consumul individual de calorii, este posibil să se ajusteze alimentele și proporțiile pentru a avea o dietă echilibrată care să reducă pericolul apariției cancerului. Se vor lua în considerare următorii factori de risc:
- Consumul frecvent de carne roșie (cum este cea de vită, porc și oaie) a fost clasificat ca fiind un “probabil cancerigen uman”, cu dovezi medicale care au arătat că aceste alimente pot crește riscul de cancer de colon, rectal, pancreatic și de prostată;
- Carnea procesată, în general, conține o cantitate potențial dăunătoare de aditivi alimentari, iar legătura cu cancerul se poate datora, printre altele, modului în care aceasta impactează flora intestinală;
- Grăsimea nesănătoasă din alimente este relaționată cu cancerul de sân, de colon și de prostată;
- Consumul excesiv de zahăr rafinat (practic toate alimentele procesate conțin zahăr și fructoză ascunsă, inclusiv alimentele pentru copii) este de asemenea un important factor determinant pentru apariția cancerului;
- Consumul excesiv de alcool presupune probabilități crescute de a suferi de tumori de laringe, pancreas, ficat și căile biliare.
Odată cu eliminarea sau reducerea consumului de alimente dăunătoare, o dietă adecvată poate include nutrienți protectori cum sunt fibrele vegetale, care previn cancerul de stomac sau de sân și vitamina D, datorită rolului său protector contra cancerului de colon. În ceea ce privește modul de a găti, cu cât acesta este mai simplu, cu atât este mai ușoară prepararea culinară, cu atât este mai sănătoasă mâncarea.
Pentru a urma o dietă variată, doctor Robledo insistă asupra necesității de a adăuga unele opțiuni care să ne permită să urmăm recomandările generale de alimentație.
Obiceiurile de viață după diagnosticare
În cazul pacienților care au fost diagnosticați cu cancer și care suferă de tulburări metabolice, carențe nutriționale și probleme alimentare, este indicat să se ia în considerare cele mai bune opțiuni alimentare pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. “În prezent se consideră că este necesar să se crească nivelele de nutrienți deficitari și să se compenseze carențele vitaminice pe care le determină tratamentul de chimioterapie”, remarcă doctor Robledo.
Împreună cu aceste măsuri necesare, pentru a avea într-adevăr o dietă adecvată pentru fiecare pacient în parte, se recomandă să se evite aplicarea sfaturilor neprofesioniste primite din partea cunoștințelor sau a familliei, care adeseori relaționează starea de sănătate cu o alimentație abundentă sau cu abuzul unor suplimente alimentare.
De asemenea, modul de a găti trebuie să fie în concordanță cu modificările suferite de către pacienți în ceea ce privește mirosul sau gustul alimentelor. În cazul acestora e recomandă ajustarea condimentelor astfel încât mâncarea să aibă un gust bun, fără a fi necesar să se adauge extra condimente sau grăsimi.